Nuffnang

Monday, June 15, 2015

Percutian ke Philea Resort and Spa Ayer Keroh Melaka 2015..

Assalamualaikum..

Penghujung  bulan Mei aku sibuk dengan kerja luar. Sampaikan tak sempat nak plan untuk bawak anak-anak berjalan ke mana untuk cuti sekolah. Terasa kesian juga pada anak-anak yang terpaksa terperuk di rumah sepanjang cuti. Tapi bila dah tak sempat nak plan dan aku sendiri sibuk dengan outstation dan kursus maka terpaksa pasrah ajelah. Alhamdulillah.. ALLAH sentiasa mengaturkan segalanya dengan baik. Pada hari ahad lepas en.asben ada seminar aikido di Melaka. Ada sensei aikido dari Jepun yang datang mengajar di MMU Melaka. Dah terlanjur nak pergi Melaka dan en.asben pun dah siap-siap apply cuti untuk hari isnin maka aku pun mencuba nasib untuk apply cuti juga pada hari isnin tu. Bercuti sehari sebelum tarikh aku perlu  berkursus 3 hari di Pulau Tioman. Alhamdulillah.. cuti aku diluluskan dan ada teman yang dapat ganti tugasanku di pejabat. (Terima kasih banyak bos dan teman-teman sepejabatku yang budiman).

Dah alang-alang dapat cuti dan dah memang  nak ke Melaka, aku pun apa lagi. Teruslah gigih mencari hotel. En.asben pulak demand ajak stay kat Philea. Aku pun okeykan saja walaupun tahu hotel tu hotel mahal dan tahu juga yang sekarang ni kalau nak booking hotel dah tentu-tentu kena booking bilik lebih dari satu sebab kami ramai. Sebelum ni setiap kali  aku survey mesti harga satu bilik di Philea dalam RM 500 ke atas. Memang telan liur jugalah. Itu kalau booking lebih awal. Ini lagi dua, tiga hari nak pergi baru sibuk nak booking, aku agak harganya pastilah lebih tinggi. Dalam waktu cuti sekolah pulak tu. Tapi tak salah nak survey dulu, kan? Lebih-lebih lagi bila en. asben sendiri  macam beria menyebut nak stay di situ. Alhamdulillah.. dah rezeki kami agaknya bila kami dapat harga yang cukup baik di Agoda. Satu bilik untuk semalam harganya RM 320. Campur tax harganya jadi RM380. Jadi kami booking untuk 2 bilik terakhir dari 3 bilik yang tinggal untuk harga promosi tu. Syukur.. Rezeki anak-anak agaknya. 

Hari ahad tu lepas subuh kami dah bertolak ke Melaka sebab seminar Aikido en.asben bermula pada pukul 8 pagi. Pukul 8.30 lepas hantarkan en.asben di MMU, aku, emak dan anak-anak  dah melepak di rumah makcik aku di Ayer Keroh. Makcik aku lagi hebat. Dah tahu kami nak datang, pukul 4 pagi dah bangun masak. Ya ALLAH terharu sangat dengan sambutan dari makcik aku sekeluarga. Semoga ALLAH sentiasa murahkan rezeki mereka sekeluarga. Awal kami makan tengah hari dengan juadah penuh meja. Tengah hari aku pergi ambil en.asben dari seminar. Lepas tu keluar dengan makcik aku beli barang sikit. Jalan di Melaka biasalah. Jem teruk! Mengada sangat nak keluar sudahnya trap dalam jem huhu.. Dah siap beli barang nak  ke simpang Philea dari Ayer Keroh pun punyalah panjang queuenya. Alhamdulillah.. dalam pukul 4.30 petang kami selamat check-in di Philea. Sangat mesra dan ceria layanan di kaunter. Welcome drinknya sangatlah sedap. Air asam boi dengan mint ke apa entah. Tapi bila minum tengah panas dan airnya sangat sejuk pulak tu, memang jadi sedap tak ingatlah air tu he..he..

Nak ke bilik ada buggy yang disediakan. Tapi aku jalan kaki aje sebab bilik pun tak jauh sangat. Yang lain tetap nak naik buggy he..he.. Dalam booking memang aku dah request siap-siap yang aku nak bilik yang bersebelahan sebab aku bawa anak kecil dan orang tua. Alhamdulillah.. bilik yang disediakan untuk kami adalah bersebelahan. Buka aje pintu bilik memang hati rasa sangat seronok. Wahhhhh... Rasa macam duduk kat dalam kabin macam cerita koboi aje. Cantik! Bilik air pun cantik. Paling besttttttttt bila bilik kami betul-betul depan pool. Ya ALLAH.. rasa bersyukur sangat-sangat. Seronok sangatlah anak-anak aku nak main air. Dah kebetulan rumah makcik pun kat situ, jadi ajaklah sekali sepupu-sepupu aku bawak anak-anak dia orang join mandi sama. The more the merrier kata orang. Malam tu, sepupu aku keluar beli makanan untuk kami semua. Nasi goreng ayam Singapore. Sedap!! Maka berkendurilah kami beramai-ramai. Malam tidur kami cukup lena sebab suasana kat situ sangat tenang dan damai. Tilam dan bantalnya pun sangatlah empuk. 

 Katil yang sangat empuk..  ini aje gambar dalam bilik yang aku sempat ambil selain.. 

Gambar lampu bilik ni.. Cantik kan.. Malap aje suasananya.. memang sesuai untuk berehat..

2 bilik yang kami sewa di tingkat bawah. Sebelum ni bila booking bilik di agoda aku tak pernah isi apa-apa di column special request. Tapi untuk kali ni aku memang request nak bilik yang bersebelahan sebab aku ada anak-anak kecil dan bawa orang tua. Alhamdulillah.. permintaan aku dapat dipenuhi dengan baik. 2 bilik di tingkat atas disewa oleh keluarga cina. Alhamdulillah.. baik-baik  orangnya. Peramah juga nak bertegur sapa dan berbalas senyuman.

Apa-apa hal pool kena terjah dulu.. he..he.. Sekarang kalau nak bercuti ke mana-mana memang yang pertama aku tengok ialah ada pool ke tidak. Sebab anak-anak aku suka sangat main air. Jadi kalau bercuti dan tempat tu takde pool memang macam tak pergi bercuti aje bagi dia orang ni.

Petang mandi kolam sampai puas..  Bangun pagi-pagi pun pergi mandi lagi..

Air terjun di sekeliling kolam menimbulkan suasana yang sangat nyaman.. Rasa macam mandi sungai aje..

Menarik kan kolamnya..

Sakan anak-anak sepupu aku mandi.. Lain kali kita pergi bercuti lagi.. 
Pool kat sini kena pakai swimming wear.. Kalau pakai t-shirt pekerja dia minta keluar dari kolam.. Tapi kat kolam budak-budak boleh aje kalau tak pakai baju mandi pun.. Untuk orang dewasa ada baju mandi disediakan kalau kita nak guna@pinjam. Siap ada baju mandi muslimah lagi. 


Keluarga besar kami.. ALHAMDULILLAH..

Kalau dapat jalan aje suka.. Lebih-lebih lagi mama dia he..he..

Family makcik aku pun join sekali.. Lagilah best bila ramai-ramai.. Meriah sangat..

Happy us.. ALHAMDULILLAH..

Seronok budak-budak ni dapat naik buggy..

Dah nak balik dah.. InsyaALLAH ada rezeki nanti kita datang lagi..

My kesayangan, bantal peluk, best friend dannnn kawan gaduh.. Much love..


Dah tengah hari pun berada di kawasan ini sentiasa berasa redup.. ALLAH.. best sangat..

Cool kan kawasan ni.. Nampak hijau aje.. Aku suka sangat.. 
Waktu ni dah pukul 1.. Check-out pukul 12. Tapi masa check-in petugas kaunter dah beritahu kata kalau nak keluar pukul 1 pun tak apa.. He..he.. memang pukul 1 lah kami keluar.. Bilik lain cleaner dah kemas dah. Tu nampak tak troley cleaner kat depan bilik sebelah.. dah siap-siap kemas dah.. kami rileks aje dok posing-posing lagi..

Okeylah.. baliklah.. boleh aje jalan kaki.. tapi nak jugak naik buggy he..he..

Posing kat lobi pulak.. Lobinya open air dengan bumbung kayu yang sangat tinggi.. Jadi ruangnya rasa luas dan lapang..


Aku dengan sepupu-sepupu aku memang cukup rapat.. Alhamdulillah.. anak-anak aku pun rapat juga dengan sepupu-sepupunya.. Alhamdulillah.. Semoga kami semua sentiasa dapat menjaga silaturahim dengan sesama keluarga sebaiknya.. InsyaALLAH..

Emak dan makcik aku.. Hazarul dan Fazarul..

Emak dan anak-anak arwah mummy..

Suasana pagi.. tenang aje.. Aku suka dengan gazebo-gazebo tu.. Nampak cantik sangat.. Teman anak-anak mandi boleh lepak kat gazebo tu.. 
Sangat selesa.. 
 Bangun pagi-pagi, lepas subuh aku dengan en.asben keluar berjalan-jalan keliling resort.. SUBHANALLAH.. sangat tenang, damai, segar dan nyaman suasananya.. Serius.. aku dengan en.asben benar-benar jatuh cinta dengan Philea Resort and Spa ni.. 
 
Yang ni bilik type villa. Untuk honeymoon lebih sesuai menginap di villa ni rasanya..

 Sepanjang aku berada di situ walaupun macam berada dalam hutan tapi takde pun nyamuk.. Waktu aku jalan-jalan pagi tu nampak dia orang tengah fogging.. Patut pun takde nyamuk.. 


 Inilah pandangan dari bilik kami.. Buka aje pintu bilik memang kami terus nampak pool.. ALHAMDULILLAH.. rezeki  kami dapat bilik depan pool..
suka.. suka.. suka..
 
 Hutan, hijau, kayu kayan.. Oh.. gabungan yang sangat alami.. SUBHANALLAH.. indah..

 Lanskap kolamnya juga sangat menarik..

 Leka melayani pemandangan kolam ini pagi-pagi itu..

 Aku suka sangat dengan suasana di sini..


Indah kan!



 Cantik.. 
Belakang  gazebo tulah bilik kami..
Nora bagi 5 bintang untuk Philea Resort and Spa, Ayer Keroh, Melaka..
;)
InsyaALLAH.. ada rezeki kami nak datang lagi!

Salam hormat untuk semua. InsyaALLAH.. semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH akan sentiasa ada untuk kita semua. Fi Amanillah..

13 comments:

ummi aqilah (LM) said...

Tq kak fea syg review hotel ni. Sy teruja tgk pic kat fb yg akk share tp hubby kata hotel ni mahal.. Nk sewa dua bilik utk kami sekeluarga mmg tepuk dahi la bos besar.. Haha

Lepas ni saya rajin2 intai kat agoda kot dpt harga cun cam kak fea..

Kolam dia lawanya kak... Sy pulak yg sgt teruja tgk kolam. Hehehe

anyss said...

Assalamualaikum,

bestnyaaa!!!!

Daddy Ziyyad said...

Memang rezeki tu, dapat harga menarik kat Agoda...hotel2 ni, kalau booking online, kadangkala mmg ada last minute deals ( macam beli tiket flight).

Mmg nampak tenang tgk kabin2 tu..

Diana Rashid said...

cantiknya pemandangn dia kak..rasa damai je...

rizal bali said...

Salam kak hanis.. saya rizal,driver akak masa kt bali.. ingat tak..? Hehe.. rindu la ngan abang n akak.. ini number saya kak, +6281236144783 nnti whatsApp saya kak eh..

hasanah ahmad said...

Wah seronoknya ke sana. Next time ke melaka lau boleh la stay kat sana pula. Terima kasih share entry best ni tau.

Hasanah Ahmad
http://imnah03.blogspot.com

Papaglamz - Food Stylo Founder said...

Tempat yang menarik. Seronokya bercuti..

Hot post - Percutian Keluarga Yang Menarik di Gambang Water Park

hana humaira said...

Waah, menarik,mmg tgh cari org review tntg resort ni...spa dia OK x?
..www.hanasihat.blogspot.com

hana humaira said...

Waah, menarik,mmg tgh cari org review tntg resort ni...spa dia OK x?
..www.hanasihat.blogspot.com

Hanis Azla said...

As-salam Hana Humaira,

Maaf ya.. Saya tak try spa di sana.. Jadi tak tahu oke ke tidak..

Kereta Sewa Melaka said...

cantiknya resort ni. Macam duduk dalam hutan je. siap ada air terjun tu..

Nanti kene check kat agoda, mana tau dapat harga murah. hehehe

Borneo Kinabalu said...

Assalamualaikum..
JOM BERKUNJUNG KE SABAH
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

PAKEJ 3HARI 2MALAM

01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
1130 : Melawat Pekan Nabalu
1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
*Tour Tamat*

02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
1000 : Melawat Ikan Spa.
1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
1700 : Melawat Yayasan Sabah.
1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
1800 : Melawat Signal Hills.
1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
*Tour Tamat*

03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
*Tour Tamat*

Pakej ini Termasuk :
1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
Van Pelancongan @ Taxi Limousine
Pemandu
Minyak
Muatan Maksimum 10 Dewasa
2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
May Homestay Kundasang (1Night)
Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
Rumah Terbalik (up side down house)
Ladang Lembu
Hot Spring
Ikan Spa
4). Pulau Sapi & Manukan
Tiket pulau Sapi
Tiket pulau Manukan
Insurance
Bot
Jaket Keselamatan
Maks Snorkelling
Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
En Roslan 0168392919 (whatsapp)
Email : borneoukinabalutour@gmail.com

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com
Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA