Tuesday, November 15, 2011

Tips untuk membaiki tandas tersumbat..

Tandas (tempat mandi) tersumbat memang selalu memeningkan. Bila dah tersumbat, airnya jadi melimpah. Waktu mandi, air bertakung bagaikan kolam sebab lambat benar alirannya keluar. Kalau panggil tukang paip memang paling murah pun akan dikenakan bayaran RM50. (Berdasarkan pengalaman sendiri). Rasanya kat rumah aku sebelum ini, memang sudah beberapa kali jugalah aku terpaksa panggil tukang paip untuk masalah tandas tersumbat ini. (Selepas usaha memperbaiki sendiri gagal). Tapi sejak mengetahui tips ini, tandas tersumbat bukan lagi masalah buat kami.

Emak memang tidak bersekolah tinggi. Tapi pengamatannya cukup tinggi. Hanya melihat bagaimana tukang paip menyelesaikan masalah, emak sudah dapat bayangan bagaimana mahu membuatnya sendiri. Bila panggil tukang paip, selalunya  mereka menggunakan peralatan khas seperti mesin tekanan tinggi. Ada juga yang menggunakan gumpalan kain. Jadi emak ambil idea dari gumpalan kain tu menggunakan alatan yang ada di rumah. Alhamdulillah, caranya cukup berkesan. Maka, tanpa tukang paip yang dikenakan bayaran, tandas tersumbat mampu kami tangani sendiri dengan hanya menggunakan mop yang kita gunakan untuk mengelap lantai. (Mop yang conventional tu yer. Mop yang canggih-canggih aku tak pasti berhasil atau tidak.
Caranya :
1. Masukkan separuh gumpalan kain mop itu ke dalam saliran tandas sehingga padat. Separuh bahagian lagi kita biarkan menutupi drain tandas itu. Pastikan tiada langsung lubang udara. (Cover toilet drain tu perlu dibuka dulu yer).
2. Kemudian, seperti cara mengepam, kita pam mop itu beberapa kali. Untuk pam yang mula-mula tu, memang kotoran akan naik balik keluar dan menjadikan air semakin bertakung. Makanya kita kena buat beberapa kali. Keluarkan kain mop itu,  masukkan kembali dan pam lagi.
3. Ulang beberapa kali. Selalunya aku buat sehingga terasa, sedutan kuat dari bawah yang menarik air-air dan kain mop itu. (Ada masanya bila tarikan dari bawah kuat, memang akan mengeluarkan bunyi). Bila sedutan kuat, air yang bertakung akan mengalir laju dan kotoran tersumbat akan tertarik sekali. Masalah tandas tersumbat akan selesai selepas itu.

Bagi yang mempunyai masalah tandas tersumbat bolehlah mencuba cara ini bila pam hitam yang kita gunakan masih tidak berhasil. Pagi tadi aku tersenyum sendiri bila cara ini berhasil lagi. Itu yang terasa nak berkongsi di sini. Harap-harap cara ini dapat digunapakai oleh orang yang mempunyai masalah yang sama. Selamat mencuba.

93 comments:

kakcik said...

Bagus tips Hanis ni. Memang sakit hati bila tandas tersumbat walaupun puncanya mungkin dari kita sendiri. :)

qemaishak said...

wah bagus tip ni kak..qema biasa alami sink tersumbat je tapi xpernah panggil orang baiki, hubby yang buat.

- GC - said...

ni nak share dgn pengasuh Emran, pagi tadi dia mengadu tandas rumah dia tersumbat. hehe

lydzar said...

wahh best tips nih. toilet saya pon dh mula menunjukkan simptom2 nk bertakung tu...boleh try. tp kat umah, mop saya yg jenis Scotch-Brite. kena beli mop conventional dulu lah petang nnt

kakchik@ella said...

Thanks for sharing this, Hanis. Good tips.

ieja amieja said...

so far tandas umah x pernah lg tersumbat..almost 10 thn duk tmn ni,blm lg ada masalah tu..apa pun leh simpan tips ni utk masa akan dtg..mana la tau kan..

munna said...

boleh simpan tips ni...setakat ni x pernah lagi tersumbat....

missbby said...

wah bagus tips ni..akan digunakan bila berlaku masalah tandas tersumbat..yang penting jimatt..

wahida said...

tandas tersumbat tak pernah jadik lagi..kalau sinki tersumbat selalu la...huhu...

tengs kak sharing...mmg berguna betul tips ni...tak yah panggil org lagi dah...mahal lak tu dorang caj...adoi la...

Cik Puan Zura said...

tq for the tips..baru tau kegunaan mop ni kan... selalu tandas tersumbat saya jirus ngan air panas ajer..tapi lambat berkesan gak... letih ulang2 tuang air panas ada laa...

tq for the tips..next time leh cuba... :D

ummiross said...

Tip yang bagus ni Hanis, lain kali kalau ada masalah ni, bolehlah ummi cuba..

Eye_nee said...

Biar pun belum pernah tersumbat mengetahui cara mengatasinya lebih awal begini sgt berfaedah...Tq sis...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

tips bagus ni kak..leh jimat rm50..

Hanis MY said...

Wahh akak superwoman!

~ yus ~ said...

so far tandas tak pernah tersumbat. Tapi sinki tu pernah lah alaminya, dak mak yus pun ajar cara hampir sama dengan hanis kalau untuk sinki ni. Tapi mak yus biasa tak guna mop, dia guna kain tebal..n menjadi..:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

menarik tips tu sis.selalunya saya guna pam yg hitam tu je.atau masukkan garam kasar kat lubang tu dan curah air panas

Mama Gee said...

tips yg baik ni walaupun tandas lum pernah tersumbat lg...kalo jadi nnti leh try...

Aida said...

Kak Hanis, sebenarnya ada jual alat khas utk mengepam air di bilik mandi tu .. aida beli dan harganya tak lebih pun RM40 .. dan boleh pakai berulang kali .. nanti aida tunjukkan gambarnya ..

Ati Masrif said...

lepas ni boleh pula buat buku
utk tip-tip yg berguna hanis :)

Amy Syaquena said...

Tips yang berguna ni kak , pasni boleh di praktikkan hehe..

Dinas Aldi said...

Eh, bagus nih! Terima kasih kerana berkongsi tips ni Hanis!

exora said...

blum ada pengalaman bilik air atau sinki tersumbat...
tp member ada ajar lbh krg mcm hanis tp guna pam biasa tu jer...kena buat kuat2 katanya.

orang tua byk bljr dr pengalaman,
kdg2 lbh terror atau pickup dr kita yg bljr tinggi ni..

~Nana BamBam~ said...

senang pulak bunyi tips nih..tapi alhamdulillah buat masa nih tandas x tersumbat lagi :)

MulutPayau said...

terima kasih atas perkongsian ni...Kalau terjadi nnti, bolehlah akak cuba....

Kamalia said...

wahh..good tips la kak..kat sini mmg xpenah tersumbat,kat mesia kemungkinan akn tersumbat ade la kot..arigatou ne..

:: Mrs.Eady :: said...

good tips!

whitecappuccino said...

Setakat ni tak pernah tersumbat lagi. boleh apply kalau terjadi..tq bagi tips ni ya.

mama tims said...

wah bagusla kak tips ni..tp tips sinki tersumbat ada tak..klu ade sharing ek kak..

Pala Maldini said...

iya2 ingatkan tandas tersumbat tadi... (maksud = mangkuk tandas)

kalau bab ini, aku panggil bilik air tersumbat..

azieazah said...

Kawan saya pernah citer, saluran air dia tersumbat. Dia panggil plumber (ker tukang repair)... sedut semua.

Rupanya, seluar dalam pun ada tersumbat dlm lubang tu. Kes londeh letak lantai, pastu tak sedar air bawa masuk dlm lubang.. heeeee

Anonymous said...

dear...i da try last nite...it's working...what a relief.. thanks for brilliant tips..<3

nour said...

rumah dah 2 hari tandas tersumbat,baru tadi saya cuba tip ni ..ternyata berkesan.terima kasih ya :)

Anonymous said...

thank you so much..berkesan sungguh..selamat duit aku RM180..huhu

Anonymous said...

thank you..nasib baik jumpa tips ni..tapi blm cuba lagi..hehe mcm menarik...blik rumah nanti sya cuba..segan rasanya nak pinjam bilik mandi time nak mandi...tak sabar balik rumah nak cuba..heheeh

Hanis Azla said...

harap2 menjadilah hendaknya bila gunakan tips ni.. all the best..

Anonymous said...

terima kasih banyak2 atas tip2 ni..kemarin saya komen kata nak cuba..dah cuba lepas balik dari kerja petang kelmarin..hari ini saya nak komen ucapkan TERIMA KASIH sbb BERKESAN sungguh petua anda...hari ni sya tersenyum genbira...hehe...sya pun tak perlu kuar duit bli untuk repair n panggil org repair...hehhe...terima kasih byk2...bnyak dah terima kasih sya ni...tak terkira dah...haha...alhamdulillah...kalu ada apa2 tips lagi..jgn lupa kongi k..

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Thanks for the tips. Memang praktikal... tapi tada risiko ker mob tu tercabut dari batang nya tu...

Sugar Bliss said...

En.suami dh berjaya buat ni tadi..Toceh for the tips.. :)))

Anonymous said...

Hi semua, saya pown punya masalah yang sama google punya google jumpa petua ni dari ur blog dan sepantaskilat cuba and its really works..TQ selamat duit dari "menderma" ke plumber yang cekik darah tu tqqqq so muchhh

Anonymous said...

Salam, tq for the tip... Alhamdulillah, kurang dah pipe sinki tersumbat... Jenuh gak press down mop banyak kali, then flush toilet... Finally, the clock water run smoothly... Thanks again for the tips...

Fadzil,
BBST

Hanis Azla said...

Alhamdulillah... seronok rasanya bila tips yang dikongsi dapat membantu org lain..

Anonymous said...

Tadi saya search utk tips Baiki bilik air tersumbat. Ada beberapa cara. Alhamdulillah your tips pilihan pertama sbb alatan ada di rumah dan ia berkesan!! Tq sis!

Anonymous said...

alhamdulillah..memang menjadi..dah seminggu lebih problm ni jadi..arini xtahan bau yg semerbak tu menusuk hidung..try2 google,jmpa blog ni=) Tq lagi sekali tuan rumah=))

Anonymous said...

saya pn tgh pening 3 ari ni memikirkn tandas tsumbat... kerja nk membasuh kain pn terbantut.. tq for tips... jap lagi saya try... :-)

Anonymous said...

yeah berjaya...t hanis

Anonymous said...

letih gak...br buat..dh x larat stop

Anonymous said...

tumpang tanya...saya dah try..tapi tak jadi...malah takde pun rasa kesan sedutan...
adakah kaedah saya salah...nak masukkan mop punya kain tu pun susah sebab tak muat....

Hanis Azla said...

Salam..

waktu masukkan kain mop tu, cover drain tu awak buka dulu tak? sebab kalau dah buka cover drain tu, tentu kain mop boleh masuk.. kalau tak semua tentu sedikit boleh masuk.. banyak ke sikit kain mop yang masuk ke dalam drain tu tak kisah.. asalkan ianya boleh menutup kesemua lubang drain tu sewaktu kita mengepam.. pam kena berkali-kali.. kain mop juga kena masuk dan keluarkan dua, tiga kali.. selalunya menjadi.. nanti awak cuba lagi.. klu tak boleh juga saya minta maaf ya..

Rizsyamm said...

thanks for reply...cover drain dah dibuka (yang lubang2 tu kan)...adakah masa pam tu kain mop tu mesti dalam keadaan basah?di sini saya terangkan apa yang saya buat.

1. tanggalkan cover drain.

2. tuang 1 baldi air di lubang drain. air akan keluar balik dan sedikit banjir sebab lambat turun.

2. amik mop...basahkan kain mop dan masukkan dalam drain. kain mop susah nak masuk..then saya bahagian kain mop tu 2 bahagian supaya separuh akan termasuk..yang tak masuk di keliling supaya takde ruang udara...

3. start pam....tapi macam takde tekanan udara...macam pam kosong...tu yang pelik tu....

tolong2....

Hanis Azla said...

Salam rizsyamm,

kalau ikutkan cara tu mmg dah betul dah.. tapi utk pertama kali memang kena pam berkali-kali.. pengalaman saya sendiri pun begitu.. untuk kali pertama, memang hampir 20 minit juga kami cuba mengepam sebelum ada sedutan.. sebabnya kotoran yg tersumbat dah padat sangat.. lagi payah sebab paip berlengkok2.. itu yang sedutan jadi lambat.. mmg berpeluh2 kami pam barulah ada sedutan.. selamat mencuba lagi ya.. jika tak boleh juga nampaknya kena usahakan tips yg lain pula.

shah said...

Haha penyelamat..yeaaahh!!!

shah said...

Haha penyelamat..yeaaahh!!!

penyewa rumah said...

Salam. Hanis nak minta pandangan awak boleh tak? Kebelakangan ini, bilik air tingkat bawah tersumbat, dan bilik air tu bersebelah sinki dan mesin basuh. saya dah cuba cara hanis ajarkan tapi tetap tak menjadi, masa sy pam air dibahagian saluran mesin basuh melimpah keluar. Penangannya satu rumah berbau. Hanis pernah tak alami masalah seperti ini?

Hanis Azla said...

Salam Penyewa Rumah...
Bilik air di tingkat bawah rumah kami dulu pun bersambung begitu.. Memang bila kita pam, air dari saliran lain ikut keluar sekali.. mmg tak tahan baunya.. tapi kami cuba jirus dgn air panas ke dalam saluran tersumbat itu sebelum pam.. slps seketika baru pam semula.. Dulu kami buat begitu dan Alhamdulillah menjadi.. Selamat mencuba ya..

Anonymous said...

Salam.., thanks for the tips..,
Alhamdulillah.., berjaya.. :)

izan mama mia said...

tq bg tip/cara
mmg menjadi tapi jenuih juga dok ulang banyak kali

Anonymous said...

Salam Semua....
smlm saya cuba...ternyata berkesan...tq.... hanis..tq...tq..tq...

Hanis Azla said...

As-salam untuk semua..

Alhamdulillah.. seronok dengar bila perkongsian ini dapat membantu teman2 lain..

Usop Sempoi said...

Semalam Buat (Berpeluh2 gak la).. Berjaya.. Terima kasih beri tips yang amat berguna..

Anonymous said...

Dh try buatt...succesfull?!!!..haha..tq sharing ur info..dh sttle pblem..

Hanis Azla said...

ALHAMDULILLAH!! Syukur..

Anonymous said...

Yess..!! Alhamdulillah....berjaya! Brilliant tips! Thanks yeeew ^_^

Anonymous said...

Esok nak suruh husband buat.... Ari tu ada jd tp sumber dah buat.... Baru ni jd pulak... Kna try nih

ayuzz80 said...

Tadi salur air utk mesin basuh tersumbat.. gugel2 dpt tips ni.. sgt berguna.. tqvm..

ayuzz80 said...
This comment has been removed by the author.
Usop Sempoi said...

Bulan 9 ari tu dah buat..tandas dah x tersumbat..baru semalam jadik balik..wat lagi..tup2..pasir dekat setengah baldi..air jadi lambat turun2 plak..apa masalah dia..tolong2

Hanis Azla said...

As-salam usop sempoi..

Alamak.. saya tak pernah pulak kena macam tu. Minta maaf ya, saya tak dapat nak menolongnya. Kena bertanya pada yang pakar ni sebab mcm pelik pulak bila banyak sangat pasir yang kelur kat situ.

feimao fionariko said...

As salam..pemilik blog....trima kasih ats sharing...alhamdulillah dah try....menjadi...mcm2 da guna x bekesan hanya sebatang mop mnyelsaikannya...trima kasih x terhingga...senyum tembikai da ni.....tq...

feimao fionariko said...

As salam..pemilik blog....trima kasih ats sharing...alhamdulillah dah try....menjadi...mcm2 da guna x bekesan hanya sebatang mop mnyelsaikannya...trima kasih x terhingga...senyum tembikai da ni.....tq...

Hanis Azla said...

As-salam feimao Fionariko..

Alhamdulillah.. syukur.

Anonymous said...

Thanks for the tips! It works!

Hanis Azla said...

Alhamdulillah! good for you.

nisa2009 said...

Terima kasih banyak-banyak. Tak perlulah kami bayar upah yang tak sepatutnya untuk pecahkan lantai bagi menyelesaikan masalah bilik air tersumbat.

Anonymous said...

salam,thanksssss byk2 sis hanis azla,mmg menjadi 2*3 kali pam dah ok,mcm2 dan try "sabun,chemical,garam,air panas,clorox" tips ni jugak yg menjadi,x yah panggil plumber,,,

Hanis Azla said...

As-salam Nisa2009, Anonymous..

Alhamdulillah.. Syukur.. :)

Anonymous said...

yes working

Anonymous said...

3 mont problem done ..tq 4 share

Hanis Azla said...

As-salam..

ALHAMDULILLAH!

Anonymous said...

Salam thnks sis!!gelabah sy td tgk bilik air tsumbat gara2 kikis cat lama pas2 biar sisa2 cat yg tkluar 2 masuk dlm lubang tndas..hbis jem trus air xjalan...pam pn xjd..nasib bek google jumpe blog sis...cpat2 g try n x smpai stgh jam done!da xtrsumbat..apy sgt tkut kna bebel ngn suami..tq sis!!

Anonymous said...

Alhamdulillah. . tips ni berhasil... terima kasih banyak2... isteri x mengeluh lg :)

Hanis Azla said...

ALHAMDULILLAH.. syukur.. seronok dapat membantu..

Anonymous said...

Alhamdulillah...amat berkesan..berjaya!!! Jimat duit lg. Thanks for sharing dear. .

Putery Nureykaa said...
This comment has been removed by the author.
Putery Nureykaa said...

Thanks sis atas perkongsian yg sgt awesome!! dah buntu gila, toilet tersumbat. nak tuang asid tu air xturun2.. skg dah bace sejam yg lepas. g lari ke dapur amik mop. godek2 sorg2.. xsmpai 30 mnit air turn. yeeee!!! lega.....

Sholina Osman said...

Salam Hanis. Bilik air rumah saya tersumbat lagi. Bkn kedekut nak panggil plumber...godek2 dgn letak asid minta dekat RM200... Searc internet...petua kedua saya cuba... Memang saya hampir putus sb tak jadi. Baca semula petua... Buat lagi kali ini penuhkan bilik air sambil letak mop dlm lubang...tekan2...alhamdulillah...berjaya... Air dah mengalir laju.... Berbyk terima kasih atas petua ini. Salam utk ini Anis yg kreatif.

Azua Hamzah said...

Hanis..masukkan kain mop dlm lubang tandas.kemudian tarik flash atau pam biasa tu? Tandas tersumbat.Try dh buat guna flash tapi x menjadi.air sedut tapi slow2.

Hanis Azla said...

As-salam Azua Hamzah..

Yg tersumbat tu lubang tandas tempat buang air atau lubang bilik air? Kalau lubang tempat buang air tu saya tak pasti nak buat macam mana. Kalau lubang bilik air hanya perlu pam macam biasa tapi guna mop.. ikut cara seperti yang saya kongsikan di atas tu..

Anonymous said...

godek punya godek,,jumpa ini blog..tandas sy pon trsumbat da nak kat sebulan..da mcm mcm guna caranya,buh asid ler,clorox ler,pam yang tok trsumbat tuh ler...air turun slow je...kang alek kije nak try ler...

Anonymous said...

Yesssssss!! I did it! Tq for the tips! Yahooooooo!!! Tq tq tq tq tq

Anonymous said...

sangat berkesan..macihhh!!

Anonymous said...

lagi sakit hati kalau kite tak tau ape punca sebenar lubang tandas tersumbat kn....rumah ak ni dah beberapa kali tersumbat mmg sakit hati pulak...nk mandi pn ssh...isshhhhhhh!!!! nnt ak cbe cre pki mop lantai...hihihi

farah wahidah said...

Wah..seronok nye hati..mmg berkesan. Dah mcm2 cara sy cuba. Ingat esok nk panggil plumber jer..tp bila cube petua hanis td, terus berkesan..thanks hanis..

nadia said...

Alhamdulillah ..sekarang ni jam 2.40 pg...stress saya cari petua untuk sinki saya sumbat...segala macam garam kasar, cuka, air panas, soda dan macam2 cara...sinki tetap sumbat dari petang tadi...tetiba saya jumpe blog ni...try guna cara yg cik hanis bgtau...tapi saya guna kain tebal2...saya pam pam dekat lubang saluran sinki tu...eh...tak sampai 5 minit...dah clear...lega rase....tqrima kasih banyak2 hanis...������