Wednesday, January 29, 2014

Percutian ke Bali 2014..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. percutian aku dan en.asben ke Bali pada minggu lepas telah berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.. walaupun nyaris-nyaris tertinggal flight tapi  rezeki untuk ke Bali masih menyebelahi kami. Syukur.. Terima kasih ALLAH. Sebelum pergi memang aku banyak membaca blog orang lain tentang percutian ke Bali. Dalam banyak-banyak tu, banyak juga yang aku terbaca kisah mereka yang terlepas penerbangan. Tak sangka, aku juga terpaksa melalui kisah yang sama hu..hu.. Ketika mengurut dada di tempat duduk di dalam pesawat aku beritahu pada en.asben, macam kena sumpah pulak sebab I banyak sangat terbaca kisah orang tertinggal flight nak ke Bali he..he.. dan en.asben pun membalas balik dengan jelingan.. Hah.. bacalah lagi ha..ha.. Dapat juga naik flight bolehlah gelak-gelak kan. Kalau tak? Hurmmm.. Tak tahu kenapa, sejak dalam teksi lagi aku dah terfikir-fikirkan perancangan seandainya kami terlepas penerbangan. Ketika melalui kedai Carlo Rino, aku dah terfikir, kalaulah kami terlepas flight memang akan aku habiskan duit belanja yang kami bawa untuk ke bali di kedai Carlo Rino tu he..he.. Alhamdulillah.. duit yang aku bawa itu dapat aku belanjakan di Bali. Perjalanan ke Bali hanya mengambil masa 3 jam. Waktu di Bali sama dengan Malaysia. So senang nak tengok jam.

Supir di Bali memang sangat superb.. Alhamdulillah. Paling best harga perkhidmatannya murah. Dalam RM90 untuk perkhidmatan dari pagi hingga ke malam pada aku memang cukup berbaloi. Paling best supirnya bagus sekali. Dari pembacaan memang kebanyakan yang bercuti ke Bali memberi pujian kepada supir-supir di Bali. Disebabkan itu aku jadi tidak ragu-ragu untuk menempah perkhidmatan supir di Bali dengan lebih awal lagi. Dengan mengambil contact pertama yang aku jumpa di internet aku terus menghantar e-mail kepada mereka. Paling best, tak sampai 10 minit, e-mailku sudah mendapat  balasan. Bagus betul kan. Untuk supir di Bali, kami menggunakan perkhidmatan Yanto Bali Tour. Alhamdulillah.. Yanto ni orang islam. So, senang sikit bab nak cari tempat solat dan makanan halal. Kalau ada sesiapa yang memerlukan perkhidmatan supir di Bali bolehlah menghubungi Yanto di email ytobalitour@gmail.com. Sehari sebelum berangkat ke Bali, Yanto ada call untuk confirmation supaya mereka dapat datang jemput di airport. Bayaran tambahan untuk mengambil kita di airport cuma dalam RM15 aje. Boleh sangatlah tu sebab tak perlu nak pening mencari teksi. Paling best ada orang dah siap tunggu dengan tanda nama kita ketika di airport. Barulah terasa macam pelancong ha..ha.. (Walaupun pening juga nak cari orang yang pegang nama kita sebab ramai sangat pak-pak supir yang menunggu di luar tu.)

En. asben with pak supir kami, Rizal (adik Yanto). Kenderaannya Toyota Avanza. Memang selesa sangatlah untuk kami berdua. Sepanjang jalan Rizal memang pasang radio. Hari pertama tu dia bertanya pada en.asben, tak apa ke bang kalau pasang radio sepanjang perjalanan? Kami jawab eh.. okey saja. Lagu-lagu indonesia kan best-best. Paling best radionya tak banyak iklan. DJnya pun tak bercakap-cakap. Terasa macam dengar CD aje radionya. 

Datoq & Daten.. 
Ada supir bolehlah aku feeling jadi mem kejap ha..ha..  Aku booking flight and hotel dari Air Asia. RM700 aje untuk hotel dan flight pergi balik untuk 2 orang. Pada aku harga tu dah berbaloi sangat. (Sebab belanja di Bali saja dah lebih dari harga pakej tu). Tapi ada juga kawan aku yang dapat pakej macam tu dengan harga yang jauh lebih murah. So, kalau nak berjimat, bolehlah memilih flight and hotel dari Air Asia.  Percutian kami hanya 3 hari 2 malam. So aku memang pilih-pilih tempat yang kami betul-betul nak pergi tanpa membuang masa. Alhamdulillah.. sempat juga kami pergi ke tempat-tempat yang aku nak sangat  pergi di Bali dalam 2 hari tu. Hari pertama sampai Bali dah malam. So kami hanya ada 2 hari penuh saja untuk berjalan-jalan di Bali. 

All Black..
Pergi berdua aje kan. So, ini saja beg yang kami bawa. Senang.. semua boleh bawa masuk dalam flight. Tapi yang payahnya tak boleh nak shopping banyak-banyak. Dapatlah membeli souvenir untuk keluarga di Kintamani dan t-shirt anak-anak seorang sehelai, kekacang dan kopi di Kedai Agung Bali. Beli juga lulur mandian. Tapi sampai kat kastam di airport kena buang sebab tak boleh bawak naik flight hu..hu.. nasib baik murah. Taklah terkilan sangat.


Tempat pertama yang kami pergi ialah menonton  Barong Dance. Pada aku menariklah juga persembahannya. Unik dan kelakar. Tapi adalah juga mat-mat salleh yang angkat kaki sebelum persembahan berakhir. Tiket masuk untuk menonton Barong Dance ni ialah IDR 100K seorang (dalam RM30).


Selepas tengok Barong Dance kami ke Kintamani pula. Dalam perjalanan kami singgah di kedai pembuatan barangan silver. Cantik-cantik dan geram-geram dibuatnya. Tapi aku bukannya pemakai aksesori yang tegar. So, aku lupakan saja hasrat nak membeli tu agar tak membazir. En.asben aje yang membeli sebentuk cincin silver. Selepas itu kami singgah ke kedai lukisan pula. Pun cantik-cantik dan geram-geram juga aku tengok. Untuk kenangan kami belilah 2 keping lukisan kecil yang aku dan en.asben sama-sama berkenan. 


Di Kintamani udaranya sejuk sikit sebab ianya berada di kawasan tanah tinggi. Kami makan tengah hari di restoran yang terdapat di situ. Makan sambil mengadap Gunung Berapi yang sudah tidak lagi aktif.  Restoran tu menghidangkan menu buffet. Tapi masuk-masuk aje mata kami dah terpandangkan makanan seperti ini di meja orang lain yang nampak macam sedap. So, kami batalkan niat nak makan buffet dengan memesan makanan ini. Rasanya biasa-biasa saja. Cuma satey udang tu saja yang mabeles. Elok saja kami masuk ke restoran, hujan turun dengan lebatnya. Sesudah kami menunaikan solat jamak zohor dan asar di restoran tersebut barulah hujan berhenti. Alhamdulillah.. syukur.

Tegalalang Rice Terrace..  


Dalam perjalanan turun dari Kintamani nak ke Tegalalang tu hujan kembali turun. Aku dah rasa frust juga sebab kalau hujan tak dapatlah kami singgah ke Tegalalang ni. Supir memujuk kata kalau dari dalam kereta pun masih boleh ambil gambar he..he.. Tapi aku tak putus-putus berdoa agar hujan cepat berhenti. Alhamdulillah, ketika kami sampai di Tegalalang hujan sudah berhenti. Dapatlah aku bergambar di situ. Tapi tak juga turun ke bawah sebab malas ha..ha.. Lagipun pemandangan dari atas ni saja dah sungguh mengasyikkan. Memang aku jadi leka dibuatnya. Subhanallah.. sangat indah. 


Selepas puas dengan kenyamanan di Kintamani dan Tegalalang kami terus ke Jimbaran pula. Rata-rata dalam blog yang aku baca mencadangkan untuk merasai pengalaman makan malam di retoran sekitar Jimbaran ini. Kata mereka pengalaman itu sangat berharga. Memang ianya sangat berharga sebab habis jugalah hampir RM300  untuk makan malam kami berdua di sana. Makanannya biasa-biasa saja tapi suasananya memang menjadikan pengalaman itu sangat berharga. Sangat romantik rasanya bila berada di situ.


Makan mengadap laut yang luas dengan bunyi hempasan ombak yang kuat..

Melihat matahari yang terbenam dan keriangan pengunjung lain.. 


  Terasa cukup segar dengan hembusan angin yang mendamaikan..


Terasa dicintai.. 


 Merasa mencintai..


Sangat best suasananya I tell you...  


Hari kedua kami hanya pergi ke 2 tempat saja. Tak mahu tergesa-gesa sebab kami nak menikmati pemandangan di tempat-tempat cantik tu. Yang pertama kami ke Tanah Lot.  Sewaktu sampai sudah hampir ke jam 11 pagi. Matahari mula terik. Tapi itu tidak mematikan hasrat kami untuk berposing-posing. Balik Malaysia memang terbakar juga kulit muka aku dengan en.asben he..he..

Subhanallah.. Tanah Lot ni sungguh indah. Aku tak tahu macam mana nak gambarkan dan ceritakan. Nak ambil gambar pun tak terror. So tak dapat nak share keindahan sebenar di Tanah Lot ni.


 Tanah Lot.. 


Selepas menikmati pemandangan yang indah di Tanah Lot kami makan tengah hari di Restoran Ayam Tulang Lunak Malioboro. Sedap bangat dehh.. Dahlah pagi tu aku tak sarapan sebab bubur nasi knorr yang aku bawa tak kena dengan selera aku . Memang aku order nasi tambahlah waktu makan kat sini he..he.. Tapi tak habis pun nasi tambah tu. Ayam pun tak habis makan sebab perut dah kenyang. Memang orang tamak selalu gemuk kan.. ahakkkk he..he..


Yang merah tu ayam tulang lunak masak cili.  Yang kuning tu ayang tulang lunak masak telur masin. Ayamnya memang lembut. Tulangnya pun lembut sebab ayam tu distim terlebih dahulu. Memang licin kami makan ayam yang telur masin tu. Yang cili tu tak habis makan.  


Yang ni di Uluwatu. Subhanallah.. sangat indah  pemandangannya.  


Panas terik masa ni. Tapi terasa seronok juga nak menghayati suasananya yang indah.  


Angin pun kuat di sini. Lagilah best nak melepak. Allahuakbar.. Tengoklah air lautnya yang berwarna hijau kebiruan dan batuan yang indah tu.. Subhanallah..

Ni pose gaya orang gayat he..he.
Tinggi kut kat atas ni. Bila berdiri kat tebing tu serta merta kaki aku rasa mengigil. Ditambah dengan tiupan angin yang kuat. Memang taklah aku nak berdiri. So ambillah gambar sambil duduk. Jadilah.. itu yang termampu. 


 Alhamdulillah.. aku dengan en.asben memang seronok di sini. Pemandangannya buatkan kami rasa sungguh teruja.. 

 Subhanallah.. indah.


 Panas terik dengan tiupan angin yang cukup kuat. Itu yang membuatkan kita masih rasa seronok dan selesa untuk berlama-lama di tengah panas ni. 


Cuti di bali tapi nak feeling-feeling macam di New Zealand ha..ha..  
Memang sepanjang percutian tu aku dengan en.asben banyak sangat melepak, berborak dan melawak. Tapi sepanjang waktu tu memang cerita mengenai anak-anak paling banyak. Paling best en.asben asyiklah mengajuk cara anak-anak dia. Sampai sakit perut aku dok gelak. Rindu sangatlah tu. Alhamdulillah.. ianya sesuatu yang menyeronokkan buat kami. Syukur, diatas peluang dan rezeki yang kami perolehi. Kat sana bila macam nak tersentap atau nak bergaduh terus cakap.. eh..eh.. kita kan tengah honeymoon mana boleh gaduh-gaduh. Bila dah balik sini bila terasa nak sentap terus cakap eh..eh.. kita kan baru balik honeymoon mana boleh gaduh-gaduh ha..ha.. Meraikan cinta katanya.. Semoga berkekalanlah jodoh kami.. insyaAllah. 


Masa kami di Uluwatu ada penganut agama hindu sedang adakan upacara keagamaan di kuil mereka di sana. Semuanya berpakaian putih. Cantik-cantik kut kebaya yang dia orang pakai he..he.. Itu yang aku suka dok perhati tu.



Kami singgah solat jamak asar dan zohor di masjid ni. Masjid ni terletak di kawasan Nusa Dua. Di kawasan ini, masjidnya terletak sederet dengan 3 tempat ibadat yang lain seperti gereja dan kuil.

Selepas singgah berhenti untuk makan malam dan membeli sedikit lagi kekacang di kedai barangan cenderahati, kami dihantar terus ke Airport Ngurah Rai oleh Pak Supir. Baki duit IDR yang ada di tangan kami habiskan dengan membeli coklat untuk anak-anak. Flight kami dijadualkan pada jam 10.05 malam. Tapi delay juga setengah jam. Perjalanan pulang tidak berapa lancar. Rasanya semua penumpang ikut cemas bila ada penumpang lain yang memerlukan bantuan dari pakar perubatan sebaik kapal terbang naik ke udara. Kapal terbang juga asyik bergoyang-goyang kerana keadaan cuaca yang tidak berapa baik. Alhamdulillah.. selamat juga kami sampai ke rumah pada jam 2.45 pagi. Dapatlah tidur sekejap sebelum ke tempat kerja pada pagi tu.

Salam hormat untuk semua. InsyaAllah.. semoga rahmat dan kasih sayang ALLAH sentiasa ada untuk kita semua. Take care and have a nice day.

35 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Baca cerita akak dah terasa cam kat Bali pulak...Seronok kan, bila la anak nak besar boleh g Bali hehe

ummiross said...

Subhanallah..cantiknya view kat Tanah Lot tu, jauh berjalan, lagi banyak dapat kita menikmati keindahan alam ciptaan Allah SWT kan.

Bagus perkongsian info Hanis ni, ummi pun tak pernah lagi ke Bali, nanti bolehlah ummi rujuk kat n3 ni.

:: Mrs.Eady :: said...

seronok nyer kak...baca entry akak ni buat izwa simpan impian satu hari nanti izwa nak mcm ni..

semoga dipanjangkan lagi jodoh akak kebahagiaan akak bersama husband ye :)

Daddy Ziyyad said...

Bali mmg best..
Kat Uluwatu tu, kalau pergi time sunset lagi subhanallah, cantik view dia..boleh tgk Kecak Dance kat situ..

Tak try ke makan kat Wong Solo di Bali? Sedappppp..lagi sedap berbanding Wong Solo kat Malaysia ni..dan jauhhh lebih murah..

Rasa nak gi Bali berdua lepas ni...:)

mama lieyna said...

Huwaaaaa bestnye... baca kisah 'honeymoon' ni, buatkan diri ni rasa teruja nk ke sana jugak..syoknyee.... indah pemandangan... subhanallah..

Eye_nee said...

Romantika berduaan yer sis...spending time just the two of you...Indahnya kannn...Semoga kamu suami isteri sentiasa mendapat rahmat dan hidayah ALLAH S.W.T..cantiknya BALI...semoga ada rezeki akk kesana nnt...

MulutPayau said...

Cantiknya pamndangan kat sana....
Seronok tgk Hanis ngan husb ..romantik gitu..
Percutian yg menarik..akak teringin nak ke sana jugak...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

assalam...cantiknya view kat tanah lot tuee...insyaallah kalau ada rezeki saya pun nak ke sana.

Cho Zila said...

bestnyer romantik gitu.. Bali memang tempat bulan madu paling top ...
terasa2 kitapun berada di sana... menarikler percutianni ...

munna said...

SERONOKNYA DATING BERDUA JE.....

Ibu Lala said...

Bestnya pg berdua je. X pernah sampai oversea lagi. Ank anak kecik lagi. X sampai hati nak tinggal.

Norma NML said...

Salam Perkenalan...subhanallah..cantiknye tempat tu..:-)

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com

Irfa said...

kak, beg yg zip besar tu jenama apa?
lawa sgt,berkenan la

aRz MoHa said...

teringin jugak nak ke sana....
hopefully one day

aqjengka said...

SALAM, sedang merancang nak ke Bali..tapi x sampai hati nk tinggal anak2...honeymoon mmg best tp kalau family trip mcmna ye? sesuai ke..

Hanis Azla said...

As-salam Agjengka..

ke bali utk family trip mmg best juga.. rasanya seronok juga klu bawa anak2 sekali utk honeymoon tu.. insyaAllah semuanya akan ok.. selamat ke Bali nanti ya!

M.R Danial said...

Thank you for sharing.
Nak ke Bali minggu depan.
Harap2 cuaca elok ler

KeroppiDoppi said...

Assalam dear.. Boleh share nama hotel & its review x? Tq :)

.: iEyLa :. said...

ni sy plak bace kt blog akk...
xsbar nk ke tanah lot..huwaaa...cantik sngt2..

Hanis Azla said...

KeroppiDoppi,

Kami stay di Hotel Cityzen Renon, Denpasar. Ianya terletak di pusat bandar denpasar (sedikit jauh dari airport.. dalam 30 minit perjalanan mcm tu). Hotelnya agak okey. Tp kedudukan agak terceruk sehingga menyukarkan pak supir untuk mencari hotel tersebut pada kali pertama.. kedudukan hotel sgt tak strategik bagi yang sukakan suasana yang havoc.. satu yang menarik tentang hotel ini ialah ianya terletak berdekatan dengan Monumen Bajra Sandhi.. boleh sampai ke sana hanya dengan berjalan kaki dan ianya satu tempat menarik untuk dilawati.. disebabkan itu kami rasa hotel ini masih lagi hotel yang baik untuk didiami ketika di Bali.. harap info ini sedikit sebanyak dapat membantu..

Anonymous said...

Assalam kak. Nak tanya... kat mna ye bali paling lawa...yg pulau dlm internet yg lawa2 tu dekat mna eh??

Aina Farihan said...

salam kak..sy akan ke bali cuti sekolah bln 6 nnti..nk tanya pasal brg sopping..(hehe..niat awal nk sopping..)barang apa yg kastam tahan ek?ada limit ke?
sb igt nk bwli la skit kain2 ke..kebaya sulam uluwatu yg femes tu..

Hanis Azla said...

As-salam aina farihan..

masa ke bali akak mmg tak shopping.. sekadar beli sedikit souvenir, tshirt dan kekacang.. so tak tahu plk barang apa yang kastam tahan.. sorry ya tak dapat nak jawab soalan tu..

zack said...

Saya baru balik semalam dari bali. Gunung batur di kintamani tu masih aktif lg yer. X nampak asap sbb dia adalah gunung berapi jenis pendam... Mcm krakatoa. Buat pengetahuan mulai 1 april ni semua pelancong kena buat bytn tax airport Rp200 ribu seorang (dewasa + kanak2 atas dua tahun, dua thn ke bwh x perlu byr) bukan lg Rp150 ribu lg... Duit asingkan siap2 kang x boleh balik jd bibik lak kat sana.

zack said...

Nak beli ole2 beli je di krishna di denpasar. Mmg paling murah. Berbaloi bli byk2. Hrga situ lg murah dari di ubud ke, tanah lot ke atau di rice terrace tegalalang. Kadar tukaran wang kat bali mahal berbanding tukar di KL. Tukar siap2 byk2 di KL.

zack said...

Saya berdua dgn anak lima tahun dan setahun 5 bln. Ok jer family trip bukan hanya layak gi berdua ajer

Hanis Azla said...

As-salam zack..

Terima kasih atas tambahan informasi di sini.. harap2 boleh dijadikan panduan utk org lain juga..

april ni dah naik ya airport tax tu.. klu tak beritahu mmg tak tahu.. thanks ya.. :)

zack said...

Waalaikumsalam.Tulah ms sy sampai kat airport ada banner kat situ bgtau tntg perubahan ni. Ramai lg x tau tentang benda ni. Jd sy sampaikan aje.

Thira Md Nor said...

Salam akak, saya akan ke bali bulan depan. cuma nak taw ape nama tempat beli barangan silver yang akak mention dalam blog. kalau dekat krishna mahal ke barangan silver?

Hanis Azla said...

As-salam thira..

Akak dah lupa pulak apa nama tmpt barangan silver tu.. tapi areanya otw ke kintamani dan tegalalang.. kat situ ada banyak tempat perusahaan barangan silver yg kita boleh singgah.. pak supir biasanya akan bawa kita singgah di kedai2 tersebut kalau kita nak..

Anonymous said...

Salam...boleh bagi no hp supir ni x...tq...

Hanis Azla said...

As-salam..

ini no. Hp Supir Bali +62817556488 dan +6281236540997 (yanto)

Heart said...

waaa best baca cerita akak...akak,nak tye akak g ni guna pakej ke cm ne ye? ad agent mne2 yang akak guna ke?

Hanis Azla said...

Heart : As-salam.. Alhamdulillah.. akak pergi Bali x guna pakej.. Tp cuma arrange dengan Pak Supir dari Bali Tour.. Bila ada supir lebih senang utk ke mana-mana.. dia org pun akan suggest tempat2 menarik yg boleh kita lawati..

ini no. Hp Supir Bali +62817556488 dan +6281236540997 (yanto)
boleh email ytobalitour@gmail.com

Anonymous said...

Hi. Love the lovely pics and useful info. Keep on sharing. Feel free to visit my blog Waktu terbaik minum air kosong