Nuffnang

Monday, July 26, 2010

Bilakah si Kancil bertukar menjadi baa..alif..baa..yaa..??

Cerita lawak jenaka ini telah di ceritakan oleh teman sebilik semasa kursus di Intura last year...

wei korang tau tak bila masanya kancil bertukar menjadi baa..alif..baa..ya..??

Semua yang ada dalam group tu terdiam seketika sebelum mula mengeluarkan alasan bernas masing2...

err... sebab kancil tu ada affair dgn si tuuut tu...

err... errr...err... dan bermacam2 err lagi yg kedengaran... Tapi yang pastinya semua alasan dan jawapan yang diberikan tu semuanya salah...
Haaaah bukan ke???... mmg ramai yg mengeluh sbb rasa macam tak puas hati bila jawapan yg di berikan tu tak betul...

Korang selalu pi shopping compleks kan?? tanya si pencerita..
Hampir semuanya mengangguk. Manakan tidak, dalam group tu sumanya perempuan so takkanlah ada yang mengeleng pulakkan...

Masa cari parking tu tiba-tiba nampak dari jauh ada satu tempat kosong, so tentulah dengan muka penuh excited, jiwa penuh kelegaan, tekan minyak pi ke arah tempat parking kosong tu dengan harapan tiada orang lain yang mendahului kita... Tapi tup-tup bila dah dekat, setelah dah bersiap sedia ambil side dulu biar senang nak masukkan kereta tiba-tiba baru terperasan yang tempat kosong tu rupanya berisi, dan isinya itu selalunya memang kereta yang satu inilah... Maka hampalah perasaan dan pada waktu itulah Kancil terus bertukar menjadi baa..alif...baa..ya.. (Ini tak lain tak bukan tentulah kes menyumpah ataupun memaki hamun dalam hati or secara direct diluahkan saja) Jadi, begitulah ceritanya bagaimana ianya terjadi...
Iye tak iye jgk kan..... semuanya berkongsi dialog yang sama dan mula berkongsi cerita dan membuat pengakuan tentang mereka juga meluahkan perkataan yang sama setiap kali perkara itu berlaku...

He..he... perkara ni pun mmg kerap benar berlaku pada aku... dan tiap kali terjadi memang pun kita akan menyumpah sendiri... bukanlah nak salahkan kereta tu ataupun pemiliknya... tapi lebih kepada diri sendiri yang masih kerap di tipu oleh illusion seperti itu berulang kali tanpa mendapat pengajarannya... Dan sudahnya kereta kancil yang tak berdosa itu terus menjadi mangsanya... nasib...nasib...

si mangsa yg tak bersalah.....sian dia (i pun ade sebijik kat rmh)

I dah selalu pernah terkena, u all pulak macam mana?

2 comments:

nenao said...

haha.. pernah terkena banyak kali. tapi x cakap ba alif ba ya.. cakap pendek jer... 'AYAM tol la'.. bole? haha

Hanis Azla said...

betullah, lain kali kena cakap ayam jgk lah...xlah rasa berdosa sgt..