Nuffnang

Tuesday, July 20, 2010

FB ooohhhh Facebook....

Ha...ha... u all ada facebook account tak? Off courselah ramai yg ada kan...
walaupun ada juga yang takde mcm my cik abg yang masih belum berminat untuk join FB ni....

Tergerak pula nak menulis pasal FB ni bila membaca status seorang teman yg mengadu rasa tidak puas hatinya bila ada orang lain mengutuknya setelah dia dengan beraninya mengomen tentang status orang lain. Citernya cam gini... dia tak suka cara kawannya update status yg berunsur agama kerana katanya macam nak tunjuk baik ataupun macam tak kena dengan konsep FB!!!! (errrrr... iye ke macam tu??? U all fikir sendiri ek...) so dia komenlah ketidakpuasan hatinya pada status temannya itu. Komennya pula mendapat perhatian dan teman yg empunya status pun rasa tak puas hati and hentamlah dia balik. Apalagi, teruslah rasa sakit hati bertandang dalam hatinya. Mulalah dia pun meluahkannya pada statusnya pula yang bermula dengan salahkah aku kalau.. bla..bla..bla...

Well for me, suka hati setiap oranglah nak citer pasal apa pun dalam status FB mereka masing2. Kalau u rasa berani nak komen status orang hanya sbb u tak suka citer yang di bawa so u pun kena beranilah menerima comment orang itu yang dengan beraninya mengutuk u balik.(eh napa aku eja komen mcm ejaan dlm Fb nie..he..he..) Come onlah, pendapat setiap orangkan bukannya sentiasa betul tak juga sentiasa salah. It depends on cara penerimaan setiap orang... Kalau yg tulis tu kwn yang kita suka, yang kita sayang, citer2 agama ini akan kita ambil sebagai nasihat or pedoman untuk kita... kalau yg tulis tu kwn yang tak brp rapat or suam2 kuku kita akan rasa dia nak menunjuk but lantaklah dema nak tulis apa pun.... it's their status what... let them update whatever they like.... kalau u tak berminat just ignore it... tak payahlah dok terus baca komen2 seterusnya yang link dengan statusnya itu.... baca ajerlah status yang u suka...tak payahlah buang masa nak komen dgn ayat2 yang nak menyakitkan hati si empunya status itu yang nantinya hanya akan membuatkan kita rasa sakit hati bila dia membalasnya balik. Lagi parah kalau2 ada geng2 dia yang back up dia and turut sama2 hentam kita balik.... kan dah rasa sedih sendiri...

Kdg2 tu tergelak sendiri jg baca komen2 org ni kan... ada member tu saja bercerita menu untuk dinner/lunch dia.... then adalah pula yang komen...kecohlah lu, itupun nak citer... walawei, walaupun status tu bukan milik i, tapi sentap jugalah bila membaca komen2 yg di tulis cam tu. ishh..ishh... kalau xde benda baik nak ckp better x pyh ckplah... ini nak juga bagi komen... tak faham..tak faham.. tapi mcm i ckp tdlah kan... ikut suka dialah nak beri komen cam tu pun... biaq pi jerlah...

Lepas tu bila ada member yang nak share ttg barang2 baru miliknya (contoh cam : beg mahal, keta baru etc).... pun nnt akan ada yg tak puas hati.. terus rasa cam member tu berlagak. Alamak ini lagi satu hal, cuba kalau orang tu ada baby baru and show off gambar2 baby depa yg comel tu, boleh pula kita dok congrate them and puji2 kecomelan anaknya tanpa rasa dia nak berlagak.. tp konsepnya kan nak berkongsi rasa happy tu... so tak boleh ke kita ucap tahniah and kalau suka brg2 baru milik mereka tu kt pun puji jgk.... itukan lebih baik dari kita menyumpah dalam hati dok kata orang tu berlagak.... or kalau tak suka sgt pun tak payahlah layan photo2 yang dia upload tu.... ini dah habis satu album ditelek baru rasa nak muntah pula...so siapa yang bersalah???

he...he sekian saja luahan pendapat saya mengenai FB. I mmg tak kisah, lantaq pi, orang nak update apa dalam status FB nya.... i suka i baca, i x suka i ignore.. sbb i suka konsep buatlah apa2 yang u suka asalkan u bahagia.... selagi tak melanggar hukum syarak dan batas susila teruskanlah, ikut suka u all.. i okey ajer..

1 comment:

akuzle ayu said...

aaaa...btui3...apa akaun FB akak? hihihihihi....