Nuffnang

Tuesday, July 13, 2010

Floria Putrajaya....

U all dah pegi Floria Putrajaya???



Last week kita org sefamili berpeluang meluangkan masa ke sini... Hari jumaat tu my boss ada send email ttg Floria ni. So pagi2 sabtu bangun tido tu dah ada conversation dgn cik abang i.

C.Abg :U nak pegi floria tu tak?
I : Entah, Ikut u lah, Tp bdk2 tu sibuk nak pegi
...(ceh2 taktik guna nama anak - Tp mmg pun lps tgk iklan kat tv tu suma sibuk nak pegi)
C.Abg : Klu nak pegi, pagi2 kita pegi, klu dh lmbt I malas... nnt panas.
I : Okeylah2....
(I pun x berlenggah gi kejut anak2 sblm cepat2 gi sidai kain)

Lepas gi breakfast kat Asam Pedas depan rmh, kita org pun terus ke Putrajaya.
Masa sampai tu ada ramai org kat entrance tu pakai baju batik, siap ada polis jaga...sampai seganlah nak lalu. Ingatkan ramai2 tu nak buat apa. Rupa2nya suma tu tunggu YAB PM kita utk majlis perasmian....(Masa kita org kat dlm tu berselisih jugalah dengan YAB PM, tapi diri kat tepi2 sbb nak bagi laluan vvip lalu)


Tema tahun ni ialah Bunga Hellicornia... (nak tahu bunga dia yg mana satu tgk kat bawah ni. kalau yg dah tahu tu x pyh tgk pun xpe. Ini cuma info utk yg x kenal bunga ni)

Hellicornia...


Rasa fresh sgt kat situ sebab dikelilingi oleh bunga-bungaan pelbagai jenis, warna dan saiz... Kat luar2 tu ada bunga2 mengikut temanya spt bonsai (yg ni mmg amazing, i like), orkid etc...

















Kat dalamnya pulak adalah bermacam2 arca dan beberapa watak haiwan dan kartun yang di hiasi dengan bunga yang nampak begitu menarik sekali.




he..he.. giant hellicornia.... (Yg ni bukan betul ye. Cuma replika)



Big bird from the seseme street...


Peacock from helicornia....kreatif kan....



Penyu dari kekacang.... menarik kan


Yg ni dari bunga2 dan daun2... cantik...




Lepas tu kat laman seni ada aktiviti juga seperti melukis tempurung kelapa untuk key chain, melukis & mewarna batik, (mencanting ada juga tp itu urus setia yang buatkan), bengkel melukis guna pensil warna dan juga bengkel membuat layang2... semuanya percuma....


yang i citer conversation pagi dengan cik abang tu ada related dengan kisah di laman seni ni...


Sebab we all dtg awal jd semua aktiviti tu kita org boleh join tanpa perlu queue or tunggu giliran... seronoklah anak-anak i sbb dapat cuba... jadi klu nak selesa and cuba semua aktiviti tu datanglah awal2 yek... selain dari tak kena panas mcm cik abg i ckp tu....







Iniah hasilnya key chain tu... apa, x cantik??? he..he..mmglah kita org bukannya kreatif sgt
Batik ni Han yang lukis & kaler....





Selain tu ada jugabazaar2 jualan. Untuk makluman bukan semuanya menjual bunga dan pokok ye. Kat situ ada gerai jual baju batik, gerai kraftangan, gerai vantage... he..he....kita org beli 3 set vantage untuk buat present kat orang...


Ini ada peta lokasi Floria tu.... tapi kalau tak tengok pun takpe sebab gerenti tak sesatnya.

I ada kat anak panah tu sbb I berdiri ambik gambar kat depan tu...he..he..




So klu ada kesempatan this weekend bolehlah u all pergi jgk... Dan tentunya Floria Putrajaya mengalu-alukan kedatangan u all suma... enjoy...




No comments: