Nuffnang

Tuesday, August 14, 2012

Boleh pun...

Assalamualaikum..

Hari ahad lepas ajak keluarga mertua berbuka puasa di rumah. Plan asal nak buat hari sabtu. Tapi sebab kakak ipar ada hal lain terpaksalah tunda hari ahad. Jadinya agak kelam kabut sikit sebab hari ahad tu orang kabinet datang pasang kabinet dapur. Lagi kelam kabut sebab emak pun ada hal hari ahad tu. So terpaksalah aku memasak sendiri. Itu yang seriau tu. Bukannya langsung tak boleh masak. Bolehlah masak sikit-sikit untuk makan anak beranak. Menu pun menu yang sama aje he..he..  Tapi bila kena masak banyak dan yang nak makan tu mertua, dia punya berdebar tu lain macam sikit. Emak dan emak mertuaku sangat pandai memasak. Sudahnya aku jadi tak pandai masak. Kalau raya atau ada apa-apa occasion pun semuanya emak dan emak mertua yang buat. Aku setakat tolong-tolong aje. Kadang-kadang tak sempat tolong dah siap semuanya. (Sama ada aku yang selalu terhegeh-hegeh atau my mums yang laju giler memasak he..he..) Hari-hari emak yang masak. Kalau hari ahad ke rumah mertua, emak mertua dah siap-siap masak. Itu yang jadi semakin tak pandai nak memasak sendiri tu. Adik-adik aku semua dah terror masak sebab emak tak duduk dengan mereka. Tapi aku masih di takuk lama he..he..

Jadinya hari ahad tu aku cabar diri aku sendiri. Sebab orang kabinet nak datang tengah hari terpaksalah aku mula masak pagi-pagi. Bila sesekali memasak anak-anak jadi excited terlebih. Semuanya dok sibuk cakap sedapnya bau. En. asben pun asyik datang jengguk kat dapur. Off courselah bukan nak tolong kan. Dia tolong bagi semangat aje he..he.. (itupun dah cukup bagus untuk tambahkan keyakinan diri). Petang tu waktu emak mertua datang emak mertua aku cakap tadi jumpa 'tukang masaknya' (emak akulah tu) kat pasar malam. Maklum sangat yang menantunya tak pandai masak he..he.. Aku pun buka cerita cakap yang hari tu akak masak sendiri. Tengok dalam periuk dah siap kurma ayam 2 ekor, sambal sotong 2 kilo, goreng sayur etc.. mak mertua terus cakap boleh pun.. he..he.. Masa emak aku balik emak pun tersenyum-senyum tengok lauk dah siap masak dalam periuk besar (sebab selalu periuk kecik pun jarang masak he..he..). Emak pun cakap juga boleh pun.. Alhamdulillah.. boleh pun aku masak. Okey ke?  Sedap... (Jawapan standard en.asben dengan anak-anaklah tu he..he..). Raya nanti boleh buat open house masak sendiri ceh..ceh.. tapi entah-entah kalau buat pun guna katering kot eh..eh.. tak pun emak juga yang memasak he..he.. 

Salam hormat buat semua. Take care.

22 comments:

bujal X said...

2kg sotong tu~~jenuh naj ngabiskan~he~~

Prettywrite said...

betul kan kalo duduk dengan emak alamatnya bab masak2 memang emak la yang buat semua..hehe

:: Mrs.Eady :: said...

Alah akak terror masak cuma keyakinan je yg takde kan kan kan :)

Mrs. Norrie said...

kene yakin dgn diri sendiri...klu org kata tak sedap, esok2 kita cuba lagi, klu kata sedap..Alhamdulillah...esok2 jemput lagi

~ yus ~ said...

memang kalau duduk sendiri, keyakinan nak masak sendiri tu makin tinggi. Tapi yus tahu fea pandai masak cuma jarang di asah skill tu kan.....

mama maman aka yana said...

Ok la tuh.. hehehe.. chayok girl..:)

Nazayiena said...

Masak utk MIL mkn sekali tu yg rasa berdebar sikit,tp bila mak dgn MIL puji terus lg bersemangatkan.

kakcik said...

Kalau buat open house jangan lupa jempu kakcik ya? :)

♥ Elin ♥ said...

bukan x tau masak..cuma confident jer kurang bl berdepan dgn mertua :)

Eye_nee said...

hehehe...sama lah kita....akk pernah menangis sis..hanya nak kena goreng meehon utk offmate en hubby dtg beraya dirumah..Masa tu akk duk sekali dgn mak..Mak pula tak der dirumah masa tu..La ni dah duk umah sendiri..pandai lah masak sikit-sikit..Ya-Allah bila ingatkan semula...akk rasa mcm nak gelak kan diri ni sendiri sampai terguling-guling jer....

saniah said...

Org tua tua kata....kalau tak di pecahkan ruyung mana nk dpt sagu nya .....kan???
Kita ni cam tu lah bila darurat baru tahu kehebatan diri sendiri....:-)
Nnt fea buat open house jgn lupa jemput akak ye ( muka tak malu ni heheee )

Lulu Caldina said...

samalah kan.. masak sikit2 ok lah.. tapi bila dah kena masak banyak, terus jadi tak pandai.. ngee...

mak encik | SZ said...

hihihi..
sayaaaaa punnnn kak!
otomatik tak pandai masak kat umah mak & mertua ... nak kupas bawang pun jenuh tanya brape bijik ... kot2 tak mencapai spesifikasi diorang kan... klu kat umah sendiri belasaaaahhhh je la...kuikuikui

Kakzakie said...

Kakak ingatkan ada menteri kabinet manalah yg nak datang makan rumah. Cabinet dapur kisahnya hihi...

Sebenarnya pandai masak tapi bila ada mak tu jadi manja nak selalu bertanya..

Qhaifa Nur said...

masih takut2 lagi nak masak depan mertua...nasib baik ada hubby hik..hik..

Daddy Ziyyad said...

cadangan saya, buat aja open house nanti..boleh ajak geng2 blogger rasa keenakkan akak masak...ekekekeke

ummiross said...

hehe..bakat terpendam yang diwarisi dari ibu tu, tabik spring lah hanis masak dalam jumlah yang banyak. ummi kalau masak sikit2 bolehlah, kalau dah banyak macam tak menjadi pula, hik!!

Nini D.. said...

kihkihkih...samalah kak..nini pon tak berapa pandai masak :)

Rai said...

uwahh..dua kilo..mak mertua akak bawak rombongan satu van ke..

saya teramat setuju dengan cadangan daddyziyyad tu.. boleh kami tumpang merasa.. hihihi..

dwaty said...

Patutla sy x reti masak... Asyik duduk bwa ketiak mak... Sejak jadi perantau ni... Baru reti sikit2... Sikit jer...

Dinas Aldi said...

Betoi la, kalau masak untuk makan 2-3 orang tu takda hal tapi kalau nak masak banyak2, mula la ketaq semua pun tak tau nak sukat berapa banyak nak masuk, kahkah! Tabik pada Hanis yg dah berjaya masak untuk tetamu ramai tu ha :)

Acik Erna said...

assalam hanis..betul tu..boleh pun he he..masak kena stiap hari ataupun selalu..datang la sedapnya..sebab semua orang ada bakat memasak..macam hanis la kan..lagi kerap masak..lagi sedap..