Nuffnang

Tuesday, January 15, 2013

Lega seleganya...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah... rutin minggu ini sudah kembali seperti biasa setelah adikku dibenarkan keluar dari hospital. Seminggu yang lepas memang agak berterabur jadual harian bila perlu berulang alik ke hospital. Tapi itu semua bukanlah sesuatu yang menyusahkan pun. Malah aku rasa bersyukur kerana diberikan kesempatan dan peluang untuk menjaga adik yang sakit. Ada yang bertanya akak rapat ke dengan adik akak? Hmmm... adik beradik sendiri kan. Mestilah rapat. Walaupun kita bukanlah orang yang paling rapat dengan mereka ataupun kawan yang paling baik untuk mereka. Kita juga bukan semestinya orang yang mereka akan cari untuk berkongsi masalah. Tapi untuk hal-hal yang tertentu, pastilah adik beradik juga yang  akan dicari. Ini kerana adik beradik sendiri tetap mempunyai nilai yang istimewa. 

Sekarang ini emak tinggal bersama adikku di rumahnya.  Orang macam aku yang sejak dulu emak tinggal sekali memang terasa benar kalutnya bila emak takde. Jadual harianku mula berubah. Kalau selalu tu balik kerja boleh terus buka periuk. Maklumlah emak dah siap-siap masakkan. Sekarang ini kenalah masak sendiri. Kalau dulu bukan main terror lagi aku bagi idea bila kawan-kawan terfikir-fikir nak masak lauk apa. Sekarang ini aku pulak yang terkulat-kulat sendiri nak memikir nak masak lauk apa he..he..

Bila emak ada di rumah, kalau orang lain risau bila waktu hujan dan kain tak berangkat lagi aku pulak boleh rileks aje. Sekarang ni kalau hujan aje aku pun join kalut sama he..he.. Kalau selalu asyik dengar orang cerita pasal kain baju menimbun tak berlipat. Bila emak ada memang masalah kain baju bertimbun tak berlipat memang bukan masalah untuk aku. Aku tak pernah pun minta emak tolong lipatkan kain baju aku. Tapi sebab emak memang jenis tak boleh tengok kain baju berlonggok jadinya bila angkat baju dari ampaian aje memang emak akan terus lipat. Takde nak tunggu-tunggu. Beza benar cara kita dengan cara emak-emak kita kan he..he..

Hari ahad baru ni kan hujan. Jadinya kain baju hari ahad tak sempat kering. Bila bercampur dengan kain baju semalam memang penuh sebakul sampai melimpah ruahlah jadinya. Balik kerja semalam lepas angkat kain aku pandang aje bakul tu. Memang takde mood langsung nak lipat. Sebab takde mood makanya aku tinggalkan dulu. Keluntung kelentang kat dapur dengan menu yang pening-pening aku fikir sejak kat pejabat ha..ha.. Alhamdulillah.. siap masak sebelum anak balik sekolah dan pergi tuisyen. Sementara tunggu maghrib pandang lagi bakul tu. Takde mood juga lagi he..he.. Lepas buka puasa dan solat maghrib hantar anak pergi tuisyen.

Balik dari hantar anak pandang lagi bakul tu he..he.. (Inilah yang orang lain selalu rasa  agaknya. Rasa nak muntah bila tengok bakul kain baju penuh sendat macam tu). Sebab masih takde mood aku solat isyak dulu. Lepas solat pandang lagi bakul tu. Takde mood lagi. Takpe.. kita update Bab 13 Benar-benar Cinta kat Ilham Karangkraf dulu sebab dah seminggu tak sempat nak muat naik. (Iklan sekejap. Kalau berminat nak baca bolehlah klik ke link ini. Sudi-sudikan dan terima kasih:)). Dah siap update bab 13 tu sambung tengok tv pulak. Padahal boleh aje lipat kain sambil tengok tv. Tapi takkkkkk. Nak tunggu juga mood lipat kain datang serah diri he..he..

Nak tunggu mood rajin datang memang mimpilah kan. Nak tunggu semangat lipat kain datang pun memang minggu depan  kut baru semangat tu nak datang ha..ha.. Jadinya kenalah paksa diri juga. Itu pun sebab memikirkan kalau tak buat malam tadi, hari ni  tentu lagi takde mood sebab kain dua hari akan jadi tiga hari. Kuantiti pastinya akan bertambah. Oleh sebab itu, tarik juga bakul tu dekat dengan muka. Lambat-lambat tuangkan atas karpet. Ambil satu-satu lipat elok-elok. Lipat punya lipat eh..eh.. dah tinggal sikit aje lagi. Alhamdulillah.. Siap juga. Perasaan aku pada waktu itu adalah LEGA seLEGAnya.

Salam hormat untuk semua. InsyaAllah, semoga rahmat Allah sentiasa ada untuk kita semua.

22 comments:

Acik Erna said...

Assalam Hanis....kalau dah selesai tugas melipat..dan menggosok baru rasa lega..
Alhamdulillah adik hanis dah boleh balik kerumah

Kakcik Nur said...

Semalam kakcik pun takde moodnuntuk melipa pakaian. Boleh pulak semalam kakcik buat operasi mengemas beg2 lama untuk disisihkan...

Kak Aya said...

kak aya pun selalu rasa malas nak lipat kain tapi malas tak malas kena buat jugak sebab memang tak ada sapa lagi dah yang akan tolong lipatkan semua tu...

Nazayiena Ayiena said...

Klu kak Nurul mood nak lipat baju tu dtg bila nak blk kpg,maklumlahkan nak packing baju2kan.

:: Mrs.Eady :: said...

akak...kiter sama!!!bab melipat kain ni mmg takat pandang je laaaa..heheheeh...

[PCL] said...

...keja org pompuan nih memang banyak dan tak habis2, bab2 lipat kain baju memang tak reti...(tu part sy dan sy akui)..tu pasal ramai yg suami2 dorang tlg tgk2 jer..

Lulu Caldina said...

betul tu kak fea. Kalau rajin laju jer siap kan. bila malas, kerja senang pun berat hati nak buat..hehe

Kakzakie said...

Bab melipat kain kakak rasa masa anak dara aje kakak ada buat. Dah berbelas tahun kerja-kerja melipat kain dibuat bibik dan sekarang Mak Zah pulak..

munna said...

bila tgk kain menimbun ... mmg rasa tak best sgt... bila dah lipat mmg laga sgt rasanya.....

Irfa said...

rindu mak ye kak ;)

diana said...

heheheh..rasa macam baca cerita sendri bila part lipat kain tu..hahah

Fadilah Aziz said...

Emak akak sebijik macam mmak saya, tak boleh tengok kain berlonggok,mesti dilipatnya cepat cepat.. padahal tak pernah saya suruh lipat..orang tua memang macam tu kan..

ummiross said...

Hehhehe..lega rasanya kan. Ummi pun bab lipat melipat kain ni, kena ikut mood juga.

~ yus ~ said...

hihi, yus biasa lipat kain pagi2, lepas sidai baju di ampaian, kalau petang2 dan malam2 memang selalu bakul tu di pandang dari jauh aje. Tp tulah yus lain memang duduk rumah, kalau bekerja macam fea, mau sama kot, malam mmg langsung takde mood...hihi.

Suara Kalbu said...

Ohhhh... basuh baju saya memang ok, tapi bab lipat kain, malas ya ampunn huhuhu

-Sara- said...

lipat baju mmg sume org tak suke kot kak..hihikk

qemaishak said...

bab melipat ni ramai macam ni kan kak, qema pun sama hihi

Liza @ Adzriel AB said...

haaaa... fea dah kena penyakit kak liza. kita pandang je.

MulutPayau said...

Samalah dgn akak...lipat kain baju ikut mood...tu yg berlambak ....

TiranaAduka said...

salam sis
Sis lindu pd mak erk?
Bab lipat kain ni.ta sama2 buat dgn cinta ta.

Azian Elias said...

air dicincang tak akan putus kan.. i m very close to my sisters..

Makbed Journal said...

melintas di sini....

follow sudah,
meh jengok blog makbed ye.


http://makbedthejournal.blogspot.com