Nuffnang

Thursday, May 3, 2012

Lup & Rot...

Minggu lepas balik kerja emak cakap, tak tengok ke beg sekolah  anak kau along? Stokin sekolah yang dia dah pakai dia selit dalam beg dia sampai 3 pasang.. he..he.. aku memang sekali sekala aje check beg sekolah anak. Tapi emak aku selalu.

Petang tu waktu Az balik sekolah, aku tanyalah pada dia, kenapa stokin yang dah pakai tak keluarkan dari dalam beg? Tak masukkan dalam bakul kotor? Dia jawab, Baby lup lah mama... (Lup yang pendekkan dari lupa).

Aku yang nak marah mulalah nak tergelak. Tapi aku cuba juga nak bercakap serius dengan dia. Jangan nak lup aje. Mama rot nanti baru tahu.. Az pandang aku pelik. Rot tu apa ma? Tanyanya. Rot tu rotan.. jawabku. Oh.. rotan katanya. Az ingat dia aje boleh pendekkan perkataan. Mama pun boleh juga tau.. he..he..

25 comments:

.: iEyLa :. said...

hikhik...seb baek Az tanye rot tu pe..
kalau die cakap *rot tu *roti tak ke makin hangin akk dibuatnye..hikhik..

diana said...

hahah...aih..kalau perkataan lupa tu panjang berjela ok la jugak nak di pendek kan..hahaha..'tu la budak2 sekarang kreatif nya melampaui jangkaan kita.

mama maman aka yana said...

ingatkan apa la td.. lup gak selalu mama.. hahaha

:: Mrs.Eady :: said...

kehkehkehkeh...bahasa sms!

Aliza Liza said...

ni baby besar, seronok tengok telatah anak, baby liza dah banyak cakap. sekrng ni kalau makan jer.. mesti dia cakap nak-nak.

Daddy Ziyyad said...

adakah bahasa SMS diterjemah dlm perbualan harian? ekekekeke

mummY daniSha said...

hahaha...mama pun pelat jugak yer =p

kakcik said...

Hehehe... memang sesekali kita perlu meletakkan diri kita di tempat anak2 supaya hubungan dua hala menjadi lebih mudah :)

Nazayiena said...

Samalah anak Nurul klu x dicheck adalah dua tiga stokin dlm beg sklh....

- dieyana - said...

hahah, 'lup and rot', dieyana nak gunalah kat anak-anak nanti..hikhihkh....

(dieyana pun kdg2 je tgk beg anak, yang selalu tgk, papa dia. kdg2 anak yang ingatkan, "mama, papa tgk la beg iman tu tecer tulis apa dlm mesej book..." heheh)

Kakzakie said...

Ikut rentak anak Hanis... senyum pun kena sorok masa tu...

lydzar said...

hahaha..dia tak tau mama dia lagi terer.

-Sara- said...

hihi..mcm2 je akak ni tau..com lahh!

* comel :P

ummiross said...

hehe..lucu pulak jadinya.Tentu tak jadi marah kan Hanis..

Citarasa Rinduan said...

nebes gak... anak ayu nakin dewasa...

Lulu Caldina said...

ekeke..ada jer kakak ni..

Pok Amai-Amai said...

Haaaaaaaaa? Hobi kumpul stokin busukkah? Heheheh! Notty tau.

Aku Ibu Muda said...

canggih bahasa bebudak skang ^_^

alin said...

anak alin si kakak, tak pernah lagi tinggal stokin kat dalam beg.. huh nasib baik..

ieja amieja said...

budak2 sekarang lg advance ye hanis..klu dulu2 kita guna bahasa "f" dorang plk singkatkan perkataan..

Dinas Aldi said...

Kahkahkah 2 beranak ni comel la!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

hehehe... adei.. leh pulak pendek2kan perkataan camtu (^___^)

zehan said...

dalam marah2 pun bleh buat lawak???
memang ibu yang sporting laaa...:)

saniah said...

Hehe...pandai rupa nya fea buat lawak hehe sama naik dgn anak...akak ingat akak sorg je gitu

Izan Ishak said...

ingatkan apa tadi. ini mesti kes ikut kawan2 suka pendek2kan perkataan nih... mama pun boleh buat juga jgn tak tau...