Nuffnang

Monday, May 7, 2012

Macam mana tu?

Is dah darjah lima. Esok nak periksa. Matematik asyik dapat B aje. Tapi adalah sedikit peningkatan sebab sebelum ni pernah dapat C juga. Suruh hafal sifir punyalah liat. Dia nak guna cara dia sendiri yang banyak tambah-tambah guna jari. Kadang-kadang express dia jawab. Kadang-kadang lama dia pause baru jawab. Pagi semalam aku paksa juga suruh hafal sifir sebab minggu ni ada periksa. Malam tadi waktu balik dari rumah mertua aku dok soal sifir dalam kereta sepanjang jalan. Ada yang dia dah hafal. Ada juga yang tidak. Tapi ada satu jawapan tu  buat aku, en.asben dan Han terjerit. Hah??

Aku : 9 x 3 berapa?
Is :  Dalam 20 lebih..

Boleh pulak dia bagi jawapan sifir guna range number macam tu. Bukan actual figure. Macam mana tu? Aduhai anak.. ini yang buat mamanya  pulak yang rasa lebih suspen bila anak yang nak periksa...

29 comments:

.: iEyLa :. said...

kreatif sungguh jawapan Is ni kak...
klu dlu2 time kecik ade "siti sifir"
skrang xde dah..hikhik

mama maman aka yana said...

bdk skrg bukan main bijak loyar buruk.. gamaknya nak jadi peguam kot...:)

:: Mrs.Eady :: said...

erkkss..jawapan tu??

-Sara- said...

ahaha..tergelak sara! sesuke hati die je! :P

Lulu Caldina said...

kan bagus kalau jawab tak tau..huhu

nur anis said...

haha..lawak pulak...

kakcik said...

BS pun darjah 5, tapi... tak tahulah nak kata macamana! :(

Izan Ishak said...

hehe... boleh pulak ada lebih2 ye kak...

wahida said...

kehkeh...lawak lah kak....mesti comel masa dia jawab mcm tu....hehe...

qemaishak said...

hihi lucu lak jawab camtu..good luck is & mama is jugak:)

adianiez AIDA said...

hi hi ada ke jawab gitu... takpe kot. may b time tu time malas dia. but, dlm otak tau jawapan nyer....
tu la dia nama nyer ibu, risau je 24 jam, kan?

Kunang-Kunang said...

Begitulah kita nikan. Anak nak periksa, kita yang senak perut. Bimbang takut anak tak boleh buat dengan baik.

Pala Maldini said...

lain kali tanya lah..

20 lebih tu.. lebih sikit ke, lebih banyak ?

ieja amieja said...

hehehe..lawak betul la Is ni..boleh lak dia jwb mcm tu..agaknya budak2 laki mmg mcm tu kot..sebab iman pun liat nak jwb sifir..risau juga ngan dia ni sbb math dia pun first time dpt B..harap2 jgn lah dia turun kelas nnt..

LYAfrina said...

hehe..jawapn dia tu comel..

akak x dpt lg ye email lya?? blh tak kalo akak y try emailkan kt lya dulu ...

lya_afrina@yahoo.com

siti murni said...

hehe...jawapan selamat tu...nak kata salah pun tak boleh...nak kata betul pun....ada betul nya jugak.

♥MAMASYAZA♥ said...

sama gak cam anak pompuan akak, bab soh hafal sifir mmg pemalas. gerammmmm

sissyira said...

salam

betul dah jawapan is tu...27 tu sama dgn 20 lebih...hehe

Daddy Ziyyad said...

ahahahha..nak kata totally salah jawapannya pun, tak boleh...

MOH KEMBARA said...

Salam Kenei Yong Hanis,
Balas ziarah!

He he itu jawaban yg betul jugak!
Hanis nak melancong ke Turki kan? Kalau ada masa, baca entry di blog akak yg dulu2, kot ada yg dpt membantu memperkenalkan dan bagi impression pd Hanis. Tima kasih!

S..U..D..@..I..S said...

masa test dia jawab betul tuu.....

Dinas Aldi said...

20 lebih, kehkehkeh! Saja dia testing tuh! Nanti dlm exam mesti boleh jwb, insyaallah!

Maya Mayana said...

hehe...ada2 aje akal si Is tue yerk? mungkin esok lusa anak2 yana pun cam gitu jugak kot...haha

whitecappuccino said...

hehe..pandai dia bagi jawapan :)

zehan said...

mcm tu la agaknya perasaan mak kita dulu2 ye kak... bila suh study, dok main2 jer...huhu

Marya Yusof said...

As salam Kak Fea,

Kak, Marya baca story ni doklah tersenyum-senyum... Sb dulu Marya pun jenis malas nak hafal sifir...hehhee.. Pernah kena berdiri dekat depan dinding besar dkt perhimpunan dok hafal sifir kat situ... Siap kena gelak lg..huhuu...

ummiross said...

hehe..rasanya Is ni ada sense of humor lah, kalau baca kisahnya selalu je buat ummi tersenyum

Nazayiena said...

Susah nak suruh anak nie hafal sifirkan Azla....

alin said...

anak alin, si kakak, dari tahun 1 dah hafal sifir. sekolah cina kak.. terpaksa 2 minggu sekali awal pagi suruh hafal dan tulis sebab takut dia akan lupa..