Nuffnang

Tuesday, May 8, 2012

Tak berani nak tanya...

Pernah terbaca kat blog teman-teman yang mengatakan mereka sangat tak suka bila disoal dengan soalan mengandung ke? Padahal mereka tak mengandung. Mungkin sebab badan naik sikit atau perut muncit sikit. Diri sendiri pun macam tu juga. Kadang-kala aku pun menerima soalan tu. Maklumlah dah ada anak tiga. Exercise jarang-jarang. Makan kuat. Lemak tepu banyak. Pergi slimming centre pun tidak. Jadinya tak bolehlah nak cover bila perut naik sikit (sikit ke?? perut sendiri terpaksalah kata sikit he..he..)

Kelmarin ada sukan sekolah kafa anak. Sekolah kafa tu depan rumah. Jadinya yang menghantar anak-anak di situ memang jiran-jiran setaman juga. Waktu itulah dapat bertemu dan berbual-bual dengan jiran-jiran. Nampak macam jiran depan tu mengandung. Berborak dah lama. Tapi nak tanya pada dia rasa tak terbuka mulut ni. Mana tahu soalan itu akan bertukar kepada soalan yang tidak disenanginya bila dia sebenarnya tidak mengandung.

Sudahnya aku simpan sendiri soalan tu? Hati orang kita kena jaga kan. Nanti-nanti kalau dah sah nampak macam betul-betul mengandung barulah aku berani nak tanya. Boleh ucap tahniah sekali dan tumpang gembira untuk mereka sekeluarga yang bertambah lagi bilangan anaknya.

35 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

same la..tak berani nak tanye selagi dia tak pakai baju pregnant baru tegur..hehehe..takut silapp!

lydzar said...

betul. kalau orang tu yg bagi hint mcm nk bgtau dia tgh peknen, baru la kita tanya soalan tu.. :D

mummY daniSha said...

hehehheee....sy x kisah org tanya tp terasa yg diri ni amatla gemokkk huhu

Kunang-Kunang said...

Ella,

Akak ni pulak terbalik, dah mengandung 5 bulan pun orang tak tahu, nak tanya mungkin macam Ella fikirlah, mereka mungkin takut akak tak suka.

Terjadi begini bukan sebab
sebab apa sebab perut ni dah memang sentiasa macam orang mengandung, jadi mengandung tak mengandung orang tak tahu. Dah besar baby dalam perut baru orang perasan.

kakcik said...

Sensitif ni! hehehe...

mak encik | SZ said...

salam kak,
ihiksss...saya punnn tak berani tanya... melainkan kawan2 rapat kita ok lah, sambil melawak2 "mengandungi lemak" .. ;)

tetapi saya ok je klu orang nak tanya mengandung ke apa sbb slalunya orang tak tanya cuma orang kata "badan makin naik" sebab saya ni style pregnant jenis mengembang sekata, tang perut tak berapa tapi muka kaki tangan sumer..:)

mama maman aka yana said...

hahaha.. mmg sensitif tau.. mama lak kat office nih... kena2 lak officemate lelaki.. mmg cukup suka tgk mama jika nmpk mama pakai baju babydoll (ala2 kembang bwh tuh).. atau bila mama mc.. sure la menanya mengapa tak sihat.. ada isi kee..?? kepoh kann.. sakit hati nak layan

Aida said...

Kak hanis, aida pernah diberi seat oleh satu brother ni sbb dia pikir aida pregnant.. Alolo.. Sweet kan.. Padahal kakak ni muncittt.. Skang ni dahx muncitt dah.. Hahaha

.: iEyLa :. said...

betul kak..hati org kne jage..
mcm mane kite xnak tersinggung cmtu jgk kite kne treat org..
thanks tuk ingatan ni kak.. :)

whitecappuccino said...

betul juga tu..baik diam jer nanti mana tahu tak pasal2 orang kecik ati kan?

Rai said...

aah kak..saya tak berani jugak nak tanya.. Bab bab ni kan sensitif gitu...nanti ada yg bermasam muka pulak..

Nini D.. said...

btol kak...kadang2 kita tak sedar soalan yg kita tanyakan itu menyebabkan org lain terasa hati

Kamsiah said...

salam
biras akak pernah terkena...dia kata malunya sampai rasa nak sorok muka,tak mau jumpa dah org yg ditanya tu...

Pok Amai-Amai said...

Sy pnh kena. Sekali bukan. Ptt muke die semacam je pandang sy. Tak moh bt hal lagi da. Huhuhuhu...

gadisBunga said...

susah jugak kan. saya pernah tau tertanya soalan yg salah tu, harap2 tak berasa hati la kawan saya. tapi kalau org tu tak kawin lagi dah tentu kita takkan tanya soalan tu, betul tak?

lagipun soalan tu berbaur kegembiraan sebenarnya, tapi dah tersalah anggap.

Fieza79 said...

betul2..silap2 boleh sentap kan hati dia lak kan...tkpe biar nmpk perut betul2 ke depan dan konfem pregnen baru blh tanya kan..hehee

sahromnasrudin said...

assalamualaikum

silap haribulan mmg boleh ebrmaam muka dibuatnya kan..kdg2 soalan tu asalnya usikan tetapi diambil serius

siti murni said...

memang soalan sensitif. lebih baik jangan tanya dulu. saya pun kadang2 tahan diri dari tanya kawan2 soalan macam tu..bimbang kang ade lak yang sentap.

dwaty said...

betul tu kak... kita kena jaga mulut... kerana mulut takut hilang sahabat...

-Sara- said...

aah kak, soalan sensitif..hehe

ieda said...

ye kak
adakalanya org x suke .. x semua lah kan , macam saya dulu org pernah tanye , saya cakap je tak ekeke .. dan ada org siap x tanye x nak lagi ke ngandung , bila saya cakap dah x boleh , dia tanyelak kenapa ?? ekekke sabor jekan ekekke tapi saya still x marah sbb biasalah nama pun manusia kak ;)

ainnoraini said...

biasa la manusia..kalau mengandung mesti la dia anggap diri tu makin membesar..mungkin tersentap kot sikit hati...

tapi kakain pun tak berani nk tanya soalan mcm tu...

ummiross said...

hehe..memang tak berani kan,kalau tak betul, sensitif pula jadinya..

Eye_nee said...

Tu lah kan sis..takut pula nnt mengecilkan hati sahabat tu..akk lebih suka duk diam biar jer nnt tau juga kan...

atuk said...

Assalamualaikum Hanis

mereka peramah kut...

Nazayiena said...

Nurul pun selalu org tanya preg x sbb perut memang ada T---T,tp xlah marah org tanya ckp preg lemak je....

Pala Maldini said...

selalu orang tanya...

"Dah besar anak nko ye... bila nak tambah anak lagi ?" (kalau orang tu memang dah ada anak)

biasanya jawapan..

Kalau mengandung :

"InsyaAllah bulan sembilan tambah sorang lagi" (sambil usap2 perut

Kalau tak :

"Rehat dulu, nak enjoy"

"Ramai dah, tak larat"

"Belum ada rezeki lagi, nko ?"

diana said...

ye la..
saya pun kalau boleh tak nak la orang tanya gitu bila saya tak ngandung..rasa kecik hati la sebab dia nampak badan kita berisi..heheh..

zehan said...

jgn tanya kak...klu saya kt tempat dia dan x ngandung....akak plak tanya...hadoiiii....malu aih..huhu
kecik ati kawan tu...

LYAfrina said...

btl tu... adakalanya tkit gak soklan kt tu mghiris prasaan org kan...

** akak ada dpt email y lya reply x?? rupanya email tu msuk kat spam la.. td tgerak hati nk check.. mujur x main delete

Marya Yusof said...

As salam K.Fea,

Marya ni kdg2 jenis cepat jgk terlepas ckp! mmg nak kena babab mulut ni :x ...hehehe...

Tp dgn yg rapat jelah... Yg xberapa rapat, pandai2lah cari ayat yg sesuai, hehehe... Tp biasanya tak tanya jgk, takut kecik hati ler pulak... Kang ade yg tak mo kwn...huhuuu

Gen2Merah said...

hehehe.. mama ni kelakar plak...

kalau dengan kawan lelaki saya kan, selamba saya ja saya cakap awak ni mengandung ke? nampak perut buncit boroi je.. ekeke

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sangat sensitifkan soalan bab mengandung ni... boleh jadi satu soalan yang membahagiakan ataupun sebaliknya (^___^)

Mama Gee said...

kalau gee lg terasa kak..
sbb kita mmg nk sgt mengandung..
kalau org tanya camtu...bukan terasa apa
tp terasa sayuu jek...
paling2 pun senyum kelat sambil jawap
"Mengandung cacing je ni"
hik3

Irfa said...

sy juga.takkan tanya sesuka hati 'awak peknen ke?'sbb sy letak diri saya yg kalau ditanya begitu sedangkan saya tak peknen..pasti sakit hati.kecuali dah nampak peutnya sgt besar dan tahu dia peknen