Nuffnang

Thursday, July 19, 2012

Kasihnya ayah..

Assalamualaikum..

Gelap sungguh pagi ni. Alhamdulillah, dah selamat sampai di pejabat baru hujan lebat turun mencurah. Pagi-pagi ni dah sebak bila tengok di surat khabar wajah bayi yang koma. Subhanallah.. sedihnya. Bagaimanalah hati ibu dan ayah bayi tersebut. Doaku agar bayi tersebut dapat pulih seperti biasa. Bercerita tentang anak, aku teringatkan en.asben. Sengaja aku nak bercerita di sini untuk bacaan anak-anakku. Biar mereka tahu bagaimana sayangnya ayah mereka kepada mereka. Biar mereka lebih menghargai kasih sayang dan jasa seorang lelaki yang bergelar ayah kepada mereka.

Beberapa hari lepas, Han membawa 40 bekas dadih ke sekolah untuk program hari usahawan di sekolahnya. Sebab banyak, terpaksalah dadih-dadih tersebut dimasukkan ke dalam bekas polisterin yang besar tu. Setiap pagi memang en.asben yang menghantar Han ke sekolah. Kiranya selepas menghantarkan Han ke sekolah, en.asben akan bergegas ke stesen komuter untuk menaiki tren ke pejabat. Jadinya setiap pagi memang kena cepat-cepat keluar sebab takut tak sempat nak kejar tren yang biasa dinaiki. Tapi bila anaknya perlu membawa bekas yang besar tu, sanggup saja dia terlambat sikit, hantarkan Han hingga ke dalam kawasan sekolah. Sempat ke? Soalku, sebab tahu selalunya en.asben memang tak berapa selesa bila lambat. Tapi sebab anak, dengan coolnya en.asben kata sempat.

Padahal kalau selalu tu, lambat sikit aje en.asben dah mula kata tak sempat. Begitulah juga kalau en.asben dah terlambat keluar dari rumah. Selepas kami bersalaman, cepat-cepat en.asben berlalu. Cium dahi pun macam kena tak kena aje. Tapi kadang-kadang tu, dalam dah terlambat, dalam dok kata tak sempat, boleh aje en.asben naik balik. Ingatkan tertinggal barang ke apa. Tapi rupanya, I terlupa nak cium anak-anak I. Aduhai.. kalau terlupa cium aku, rasanya takdenya dia nak naik balik he..he.. Tapi sebab terlupa cium anak-anak, takde hal pun dia nak naik balik. So, anak-anaku Han, Is dan Az, nilailah sendiri bagaimana ayah sayang pada kalian bertiga. Tolong hargai ayah sebaiknya. Tolong sayang ayah sepenuh hati.

Sabtu lepas, en.asben menghantarkan aku ke Shah Alam untuk Program Sehari bersama Penulis Buku Prima di Karangkraf. (Aku ni nama aje boleh memandu. Tapi memandu setakat lepas pergi kerja. Paling terror pun sekitar Bangi dan Kajang saja. Kalau kena bawak kat highway pun bila time en.asben mengantuk sangat. Lebih daripada tu, memang aku gigil ha..ha..). Cadangnya en.asben nak stay dengan anak-anak kat Shah Alam. Jadinya tak perlulah nak patah balik petangnya untuk ambil aku. Tapi sebab anak-anak ada kelas tambahan di sekolah, tak dapatlah nak stay kat Shah Alam. Kalau ikutkan aku, takpelah anak-anak tak pergi sekolah untuk sehari tu. Tapi sebab anak-anak beria juga nak ke sekolah, sanggup en.asben patah balik sebab nak urus anak-anak balik sekolah. Lepas tu petang datang balik Shah Alam untuk ambil aku.  Demi anak-anak semuanya sanggup.

Aku memang anak ayah. Sayangnya, aku cuma dapat merasai kasih sayang ayah cuma seketika. Ayah meninggal dunia ketika aku masih kecil. Jadinya bila anak-anakku mendapat kasih sayang dari en.asben, aku selalu rasa tersentuh. Rasa cukup seronok kerana anak-anak mendapat kasih sayang yang sama dari seorang ayah sama sepertiku juga. Alhamdulillah.. Untuk en.asben, Thank you for being the best father to our kids. May ALLAH bless you always.

36 comments:

cikceriacorner said...

salam akak..alhamdulila krn dikurniakan asben yg baik dan memahami..:)

.: iEyLa :. said...

IBU AYAH...
besar sungguh pengorbanan mereka..
sedih tgk baby yg koma tu dlm berita semlm kak..
smpaikan darah beku dlm otak..macam mane la mak ayah die rse kan..sedihnyela...

mama maman aka yana said...

alhamdulillah.. :)

seronok baca..

nanie said...

baertuahnya dapat suami macam tu...sangat terharu baca entry ni memang terkesan la kat hati pengorbanan yang dilakukan bukan senang dapat lelaki camtu zaman la....

ieja amieja said...

salam..
begitu lah kasih ayah kan hanis..
demi ank2 sanggup berkorban apa aje..kepentingan diri tolak tepi dulu..syukur hanis dpt en.asben yg cenggitu..heran jg mcm mana lah plk ada bapa yg sanggup dera ank apatah lg bunuh ank sndr..sadis sungguh

Fieza79 said...

bertuah nya kan kalo dpt asben yg penyayang..memahami...alhamdulilahh segala kurinaan dari Nya harus kita syukuri kan..

tu lah psl baby yg koma tu terus rasa feeling tk best hri ni dok tringat2 psl bby tu..apala nasib dia..kesian sgt2 pd bby dan parents dia...semoga Allah beri kesembuhan pada bby tu..sedih nyerr..hukk!

Daddy Ziyyad said...

Insya Allah, saya pun nak jadi ayah yang penyanyang, ayah yg terbaik macam suami akak :)

Nazayiena said...

Bersyukur ya kak dpt suami yg penyayang macam tu.
Kasihan dgn bb yg masih koma tu,harap dia sedar dan boleh sembuh spt biasa.

CikPuan Ira said...

congrat dpt shuamy yg caring...

Nini D.. said...

terbayang nikmat kebahagiaan yg dinikmati oleh anak-anak akak... :)

Marya Yusof said...

As salam Kak Fea,

Sejuk hati baca coretan akak ni... Teringat dgn arwah abah... lagi2 dah nak masuk ramadhan ni kan... Sama mcm suami sy juga kak... nampak macam garang dgn anak tp sbnrnye paling cair dgn anak... Selamat berpuasa kak...Wish you a happy blessed month of Ramadhan... :)

susumanis said...

Alhamdulillah..rezeki jodoh yang baik, kurniaan Allah swt yang mesti selalu disyukuri..May Allah swt keep bless hanis n family..aamin

~ yus ~ said...

alhamdulillah, bertuah anak2 punya ayah mcm ni kan...

ada rasa jeles tak fea...yus kadang ada tau, sbb suami yus pun mcm tu, sehari tak cium anak, tak boleh agaknya. Malam je sebelum tidur pun mesti nak cium anak2 dulu...huhu.

Acik Erna said...

alhamdulillah..bertuah anak2..

diana said...

semoga kasih sayang tu semakin kuat dalam keluarga kak fea..
saya tak pernah rasa sayang dari sorang ayah.jadi saya tak mau anak saya melaui apa yang saya lalui..

Rai said...

alhamdulillah..akak dapat suami yang penyayang utk anak anak akak.. Semoga kasih sayang akak sekeluarga berkekalan..ayah ayah ni walau pun ada ketikanya garang tapi memang sayang sangat kat anak2 dia kan..saya tengok suami dgn ayah saya pun mcm tu..

alin said...

owh kak..saya memang nak sangat belajar buat dadih.. selamat berpuasa buat kakak ekeluarga..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

stukur kan kak dikurniakan suami dan ayah yg baik kpd anak-anak akak :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

stukur = syukur

typo la hehe

:: Mrs.Eady :: said...

Amin...semoga Allah terus SWT terus merahmati akak sekeluarga..

Alin Marlini said...

Anak2 Alin pun memang manjer ngan Babah dorang..terlebih manjer pun ade..hehehe

Mamamya said...

lia pun anak ayah... :) siapalah yg x sayang n bangga dgn ayah sendiri kan...org yg byk b'korban membesarkan kita...

kakcik said...

Terharu kakcik membacanya.


Selamat menyambut kedatangan Ramadhan Al Mubarak, Fea. :)

Dinas Aldi said...

Akak pun macam kawan2 yg lain di sini, sangat terharu baca entri ni. Akak yakin anak2 Hanis akan menghargai kasih sayang ayah mereka.

Gen2Merah said...

kasih sayang ayah dan ibu sumber inspirasi buat kita semua... salam Ramadan kak Fea

MulutPayau said...

Terharu baca ntri ni...Bertuah anak2 dapat ayah yg penyayang dan snggup berkorban utk keluarga...

Syira said...

salam..

sy selalu kata, biar saya kekurangan kasih syg ibu dan ayah, saya cuma harap anak2 sy xkan merasai kekurangan kasih kami...

salam ramadhan, semoga ramadhan kali ini akan memberi seribu rahmat kepada kita semua :)

maaf di pinta andai ada tersalah bicara.

TiranaAduka said...

sadis juga membacanya...
erm...

Time off set ada kene mengene tak dengan Karangkraff....

Eye_nee said...

Terharu baca..en. Hubby akk pun begitu juga..Syukur Allah kurniakan insan yg hampir sempurna buat akk dan anak2...begitu juga kamu sis...

Salam Ramadhan buat kamu....

Daddy Ziyyad said...

Salam Kak..

Boleh meet up kat Bangi kalau akak nak order pavlova tu

Qhaifa Nur said...

itulah kasih seorang ayah.......

salam ramadhan.......

ieda said...

sayu saya kak
memang bersyukur sgt2 kalau ada suami @ ayah macam tuu .. bahagianya kerana kasihnya ayah sehingga ke syurga .. hingga ke hujung nyawa ...

syukur ayah ieda masih ada

akk salam ramadhan buat akk dan family , semoga diberikan kesihatan yg baik utk menjalani ibadah puasa ini .. aminnnnnnnnn ;)

Kakzakie said...

Syukur alhamdulillah Hanis. Inilah fitrah terindah buat anak-anak dan isteri..

Selamat berpuasa ye...

Maya Mayana said...

Alhamdulillah...syukur diorang ada superdad...

semoga pnjang umur suami akak dan bahgia selalu sekeluarga hendaknya...

etiey.com said...

suami adalah anugerah dan bukan dipilih tetapi ditentukan oelhNya :0

Hanis MY said...

akak dan en asben akak mmg pasangan contoh...