Nuffnang

Friday, July 27, 2012

Menyelamatkan keadaan..

Assalamualaikum...

Hari ini kita berpuasa untuk hari yang ke-7. Semoga dipermudahkan dan diterima semua amalan kita, insyaAllah. Alhamdulillah anak-anakku masih bersemangat. Cuma Az ada sedikit masalah. Masalahnya ketika di sekolah. Rasanya dah 2 tahun dia berpuasa penuh. Tapi tahun ni, awal-awal lagi dah lompong 2 hari. Lompong dengan alasan 'ter' ketika di sekolah. Tahun lepas ada kakak dan abangnya di sessi yang sama. Tahun ini sudah berlainan sekolah dan sessi jadinya tiada siapa yang boleh memantaunya ketika di sekolah dan ketika balik dari sekolah.

Kali pertama tu, hari isnin pertama berpuasa di sekolah. Katanya dia terkorek hidung. Mungkin bertanyakan pada kawan-kawan dan mereka mengatakan puasanya dah terbatal. Makanya dia pun terus beli air di kantin dan minum. Memang cari peluang pun agaknya he..he.. (Aku memang bekalkan duit juga ke sekolah waktu bulan ramadhan ni sebab takut-takut anak-anak tak terlarat bolehlah membeli makanan dan minuman di sekolah).

Kali keduanya, semalam. Az cakap dia puasa tapi tengok baju dan kasut sekolahnya basah macam kena tumpahan minuman. Neneknya tanya kenapa, dia kata air yang dia beli untuk berbuka penuh sangat dan nak tumpah. Bila tanya mana air yang dibeli tu? Az kata dah habis. Jadinya kami tanyalah, dia puasa ke tidak. Dia kata dia puasa. Ceritanya, untuk menyelamatkan air yang penuh tu dari tertumpah, dia terpaksa sedut sikit air itu biar tak terus tumpah. Tapi mungkin sebab air tu masih terus tumpah dan dia rasa puasanya masih belum terbatal jadinya dia bagi kawan-kawannya yang tak puasa tolong habiskan air tersebut. 

Aku pun tak tahu nak cakap macam mana dengan dia. Nak cakap puasanya dah batal kesian pulak bila dia masih bersemangat meneruskan puasanya sampai waktu berbuka. (Sebab bagi  dia perkara tu macam perkara yang tak sengaja).  Lepas tu siap bagi kawan-kawannya habiskan airnya sebab air yang dibeli tu terus tumpah sampai kasut sekolah pun lencun. Nak straight sangat pun takut hilang pula semangat puasa dia. Sudahnya  kami cuma cakap ,lain kali tak boleh minum walau sedikit pun. Walaupun nak menyelamatkan keadaan he..he..

Sepanjang waktu berbuka dan bersahur semalam, kami dok ulang-ulang ingatan yang sama biar ianya tidak terjadi lagi. Semua orang cuma berani senggih-senggih aje sebab kalau gelakkan dia nanti hilang pulak mood Az kesayangan kami tu nak terus berpuasa. Dahlah dia yang paling semangat nak puasa. Bangun sahur pun tak payah kejut. Waktu aku panaskan lauk dia dah bangun sendiri dan dah terconggok kat meja makan. Semangat tak semangat kalau dah macam tu kan. Semoga terus penuh puasanya sehingga ke hujung ramadhan.

Salam hormat buat semua. Have a nice day.

30 comments:

mummY daniSha said...

huhu..mcm2 keletah anak2 kan..seronok baca

Tina Othman said...

hihi macam2 lah kan kak, damia aritu pun mcm tu, balik keja ambik kat nursery tanya, puasa ke, katanya puasa

tapi cikgu nursery ckp kat sekolah tadi dia kena cucuk, pastu ada makan ubat demam, puasa apanya tah

:: Mrs.Eady :: said...

hehehee..ragam anak-anak ni kan kdg-kdg mencuit hati & hari kiter kan kak :)

~ yus ~ said...

berapa umur Az fea? Mmg bersemangat tu, anak2 yus kejut sahur, bangun ok, tp boleh terpejam mata depan meja makan....ekeke.

Abid pun dah lompong sehari.

Aliza Liza said...

huhu, ragam anak biasa la akak... liza pun akan hadapi teletah anak macam akak. Bila di fikirkan balik mesti lawakkan

Rai said...

hehehe..macam macam gaya anak2 berpuasa kan kak..kalau nak menegur secara halus ada baiknya bila ada masa akak panggil dia untuk briefing syarat sah puasa dan perkara yang membatalkan puasa..apa yang makruh bagai..so dari situ dia akan realize yang sedut air tu membatalkan puasa..

dari semangat tu memang bagus sangat da tu..cuma kena bantu dia perbetulkan sikit2 je lagi..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Anak2 kecil time puasa memang macam2 dugaan untuk diaorang bertahan...

Tak apa, nanti2 dah biasa tu ok la kot... Semoga Az terus bersemangat untuk berpuasa...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hihi yg penting semangatnya ada kak


kantin sekolah risya tutup sepanjang bulan pose jd takdela risiko risya terbatal pose kat sekolah hihi

♥MAMASYAZA♥ said...

tersenyum sowang2 baca n3 ni. teringat ratu, macam tu le jugak. ada saja alasan kalo nak berbuka

atuk said...

Salam Ramadhan Hanls

kecian AZ....


Selamat menjalani ibadah puasa

.: iEyLa :. said...

semangatnye Az pose kak..
cuma maybe die confuse lg perkara2 yg boleh batalkn pose dan tidak..
so..xpela..semngat Az tu tetap kne puji.. :)

Huda said...

Ala sweetnya Az tu kak, moga dia terus kuat dan bersemangat untuk berpuasa yea..

saniah said...

Belum baligh so kira kita train dulu diaorg ni..dan kena juga train solat..yg pasti semua tu seiring..klau bg upah bila dpt berpuasa penuh then klau dia dpt complete solat 5 waktu tu pun kena lah di upah jgk heheee susah ye jd parents ni...asyik mngupah jee
Tp untuk arah kebaikkan tak salah kot...moga amal ibadat jd amalan seharian anak2 ni...so dah dewasa nnt tak susah dah nk laksana kan ...ye tak? :-)

Nini D.. said...

xpe Az..pelan2 tau..ahkak doakan Az dapat puasa penuh lagik!

faraherda. razalan said...

Sy dulu curi2 mkn kuih lapis mak dlm peti sejuk. Bila mak tny, pose ke tak long? Sy jwb, poseeeeeeeeee....

Teruk tol.

dwaty said...

hahaha... saya masa kecik dulu pun macam tu juga... berlagak nak puasa penuh tapi dalm masa yang sama genggam keropok... bila org takde... sy tenung keropok tu... tapi masih mampu bertahan... sy tenung lagi... berulangkali... last2... masuk juga keropok tu dalam mulut... hehehe

Acik Erna said...

salam hanis..he he..bagus jugak dia..nk menyelamatkn keadaan..
hrp2 lepas dengar pesanan ibu dan yah nanti dia faham dn tak buat lagi

Ati Masrif said...

lurus saja jawapanya kan..hihi

tapi nape kantin sekolah tetap
di buka ye?

Mamamya said...

mcm2 ragam anak kan kak...bukan mudah melatih dia org b'puasa.. buat masa ni alhamdulillah damya masih mampu b'tahan puasa penuh w'pun kdg2 lia pula yg sibuk suruh dia b'buka sbb x smpi hati tgk dia melepek bila balik sekolah...tambah pula cuaca kat melaka skrg panas terik n adik2nya selalu minum tayang2 depan mata dia...

tp dia ttp b'keras nak puasa..alhamdulillah.

Dinas Aldi said...

Adoih lawakla Az. Tapi betul la, elok tak gelakkan dia, kesian dia bersemangat sungguh tu sampai tak payah kejut sahur, bangun sendiri. Susah nak dapat macam tu.

Syira said...

salam..

budak2 biasalah kak, anak sedara pun mcm tu jugak. ter jugak. tapi bila diaorang buat silap diaorang akan ingat dan berusaha untuk belajar berpuasa.

Aida said...

Comelnya keletah Az.. Moga Az belajar dalam erti kata sebenar..

Murni Alfathunnisa said...

hehehe..tersengih sendiri baca entri akak ni...alasan tak menahan kannn..tapi tu lah sebagai parents dan orang tua kena terus bagi galakkan kat diorang...perjelaskan apa yang boleh & tidak..dan kadang2 kena sabar sebab nak kena cakap banyak2 kali..tapi ape pun tabik spring lah! semangat berpuasa dia tak pudar....:-)

Kunang-Kunang said...

Tak aperlah, baru berjinak2 dengan puasa. Tegas sangat kan dia tertekan.

Marya Yusof said...

As salam Kak Fea,

Ketawa saya baca coretan akak kali ni... heheee...

Kesian Az... Tp semangat tu yg penting kan... Nampaknya akak & family kena bersama2 bagi sokongan & tunjuk ajar dgn dia... Marya pun tak tahu lah nnt nak handle Iman mcmana... Tp ajar solat dulu kot... hehee... Take care kak...

Psst... yg pasal artikel tu kan kak, marya ni sentap sikit apa2 yg berkaitan dgn America...emosional sikit...hehee... selamat bersahur & berpuasa kak! Kirim salam pd Az... ckp kat dia posa leklok k ;))

ieja amieja said...

salam hanis..

kisah arina plk bila org tanya pose ke tdk..jawabnya puasa kat seklh aje..kat umah minum susu..mama kata setengahari je..nama mama jgk yg dijual..iman plk dah lompong sehari gara2 sakit mulut dia dah semakin teruk..kerenah bdk2 ni macam2 kan hanis

-Sara- said...

ehehe...comel je az ni..kelakarla..hihi

anamizu kaito said...

hehe seronok bace keletah anak2 kecil puase kan kak? akak yg merasa & tengok sendiri anak2 mmbesar dpn mata lg la snok.. hehe





slm ramadhan,
cik ana

Eye_nee said...

nak menyelamatkan air dari tertumpah...heheheh....apa pun yg penting dia tidak menipu sis...dia berterus terang...anak2 baru belajar berpuasa kan...bg kan sahaja semangat...

Anonymous said...

Hey,. . Mon site est descendu il ya quelques temps maintenant, j'ai juste besoin de savoir comment télécharger mon fichier de sauvegarde sur le site, est-il sur le tableau de bord ou sur wordpress cpanel ou quelque chose?. . Merci ..