Nuffnang

Monday, July 30, 2012

Kuah yang tumpah..

Assalamualaikum..

Kuah apa pulak yang tumpah tu?? He..he.. sebenarnya bukan nak cerita pasal lauk iftar atau lauk sahur. Tapi nak cerita pasal pepatah ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. (First time sebenarnya guna perkataan iftar sebab sebelum ni guna berbuka puasa aje hu..hu.. so ada excited di situ he..he..). Aku ni memang bukan jenis yang berdikari. Kebanyakan  masa memang sentiasa mahukan ada orang lain yang ada bersama-samaku. Sampaikan en.asben pun perasaan. Selalu sangat kena tegur. Benda yang you pun boleh buat sorang tapi nak juga nak I terlibat sama kan.. He..he.. betul sangatlah tu. Sampaikan aku pun tak boleh nak nafikan.

Ada satu hari emak minta Han tolong buangkan sampah ke dalam tong sampah di luar. Waktu Han, ke dapur dia dah siap-siap pesan pada Is suruh tolong bukakan pintu grill. Sekali bila Han dah sampai depan semula pintu grill masih belum Is buka. Apalagi membebel-bebellah Han. Is yang tak puas hati pun mulalah mengomel. Eleh, selalu tu kalau adik buang sampah, boleh aje buka pintu grill tu sendiri.Tak payah pun suruh orang lain bukakan pintu. Kecoh aje lebih. Aku yang mendengar perbualan dua beradik tu kat atas terus tersedak-sedak sambil ketawa sendiri. Kalau en.asben dengar mesti dia dah jeling-jeling kat aku sebab anak dia pun dah terikut perangai aku.

Aduhai.. ke manalah tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan. Ke mana lagilah nak turun perangai kita kalau tidak pada anak-anak. Nampaknya perangai mama yang suka depending pada orang lain dah turun pada Han lah. Perangai ayah yang tak puas hati dengan perangai tersebut pula dah turun pada Is.. he..he..

Salam hormat buat semua. Take care.

32 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hehe..yela kan kak org kata anak-anak cerminan ibu bapa kan

Marya Yusof said...

As salam Kak Fea,

Setuju dgn Rina tu! Selamat berbuka kak! :))

wahida said...

mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...hehe...

Nini D.. said...

hihihihihi....comel aje rasanya conversation diaorg tu

Jendela Hati said...

hehe betul la tu, kuah yang tumpah hanya ke nasi aje

Huda said...

kak macam saya jugak la..saya pun macam gitu gak, kalau terpaksa baru saya berdikari. Sebenarnya boleh je buat sendiri tapi nak mengada lebih dengan suami, hehe..

susumanis said...

salam hanis, sbb tu nk pilih menantu nanti kena kenal parents dia org, insyaAllah parents ok, anak anak lg ok :-)

Hanis MY said...

kak fea yg comel, takpelah nanti han pun jd comel mcm kak fea jgk..

ainnoraini said...

Ala...sebenarnya sajer jer kan nk bermanja2 jer..baru la mesra buat kerja sama2..

mummY daniSha said...

betul..tp ada jugak mak ayah yg OK tp anak x OK hehe

diana said...

hahah...
macam tengok cermin la ni..kan??
ejekekek

saniah said...

Tapi kan fea...mcm sweet kan bila ada sikit2 sikap kita pada anak2...:-) tgk je dah tahu anak sapa ni heheee

Dinas Aldi said...

Akak takda anak tapi akak perasan ada jugak perangai akak yg diikut anak sedara yg masih kecik2 tu, kehkehkeh! Ada jugak kuah akak tumpah kat dorang. Ehh..

.: iEyLa :. said...

hihi..ibarat ke mane tumpahnya idea menulis klu tak ke novel kak..
xpela kak..
depend on someone shows how important they are to us.. ;)

:: Mrs.Eady :: said...

kekeekeke...tergelak la pulakkk...sebab terkenangkan diri sendiri & anak-anak yg same jugak skrg nie.... :)

Rai said...

hehe..selalu berlaku pada saya jugak.. bila tengok perangai anak2 ni yg sama dengan kita tu kelakar pun ada..harap diorang ikut yg baik2 saja kan..hehe..

Eye_nee said...

Betul tu sis...sikit sebanyak anak2 akan mewarisi juga tabiat kita...lucu kalau diingatkan...kes ni mmg betul2 photostate tabiat kamu dan suami....hehehe...

cikceriacorner said...

hehehhe...betul tu kak

Kamalia said...

haha..kadang2 bila tengok anak2 duk berperangai lebih kurang kita jugak, terus tersengih2(mana yang baikla..kalau yang buruk harus kena marah dah..ekeke)k

Alin Marlini said...

kekekeke...suka merungut Alin menurun kat Qayyum..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

lamaa is tak melawat sini... salam ramadhan ye kak

Fieza79 said...

ye la kan kak...mana lg nk tumpah kuah kalu tk ke nasi..hehee..

si kakak tu pun dh bsr ni dh mcm fieza je kuat bebel..jenuh la si adik dia Irfan di bebel nya stiap hri...pntang ada yg tk kena..siap lah!

Ati Masrif said...

hehe...rasanya kebanyakan perempuan
pun macam gitu...mesti nak org lain
tolong sama...makin ringan kan :)

ummiross said...

Salam Ramadan, salam bertemu kembali Hanis. Selamat menjalani ibadah puasa bersama keluarga tercinta.

Hehe tersengih ummi baca n3 ni,rasanya ummi pun jenis banyak bergantung kat suami jugak.

TiranaAduka said...

Assalamualaikum....

mana tak tumpah kuah kalau tak ke pinggan atau ke mangkuk

Kella said...

bila saya tengok tajuk entri akak saya dah tahu dah.. ini mesti berkaitan pepatah mana tumpahnya kuah tu.. hehehe...

=)

-Sara- said...

ehehe..adillah tu kak, sog ikot mama sorg ikot papa..hihikk

Izan Ishak said...

biasanya camtulah kan kak... mesti ada mana2 perangai kita yg jadi ikutan anak2...

MulutPayau said...

hehehe betul tu dik...anak2 akak pun ada yg perangai macam akak....

Jane said...

hahah comelnye jerk perangai ! kikiki slmt berpuasa sis ^__^

TiranaAduka said...

assalamualaikum wbth...

Bagai mana kita corak...begitulah hasilnya..

Selamat menjalankan ibadah puasa....

Suara Kalbu said...

Salam Kak,

Macam sama je perangai kita dua ni kakhahahaha.

Saya kalau buat something mesti nak libatkan suami saya juga walhal boleh je buat sorang .