Nuffnang

Tuesday, July 10, 2012

RM1.80 untuk masuk tandas...

Assalamualaikum...

RM1.80 untuk masuk tandas??? Betul. Tak tipu ni. Tapi bukanlah di sini. Bayaran tu untuk masuk ke tandas di Istanbul. 1 Turkish Lira dikenakan untuk memasuki tandas di sana. Di Istanbul memang banyak sangat Masjid-masjid lama yang cantik-cantik. Tandasnya memang ada disediakan sekali tempat untuk mengambil wuduk. Ini kerana tempat berwuduk yang di luar, terbuka. Tidak sesuai untuk orang perempuan. Ada yang tempat wuduknya percuma. Ada yang perlu bayar. Mungkin sebagai upah untuk orang yang menjaga kebersihan di dalamnya. Tapi untuk membuang air memang dikenakan bayaran. Tandasnya bukanlah tandas yang canggih-canggih tu. Tapi tandas yang biasa saja. Tapi untuk masuk kena ada token yang dibayar dengan 1TL tu. Ada tandas tu siap ada pagar macam nak naik komuter tu kat dalamnya.

Satu yang aku perasan ketika di Istanbul, mereka sangat mengambil berat tentang penjimatan tenaga. Macam di dalam tandas pun siap ada lampu sensor. Masa nak masuk tandas gelap gelita. Bila dah masuk baru lampu menyala sendiri. Lepas tu bila kita duduk lama tak bergerak, lampu padam semula. Kenalah gerak-gerakkan sikit badan tu untuk buatkan lampu kembali menyala. He..he.. jadi satu kerja pulak. Di hotelnya pun kebanyakkannya begitu. Jadi takut juga nak lalu di coridornya sebab gelap dan suram aje. Sebab lampunya macam main cak-cak. Bila kita lalu baru lampu menyala. Kalau jalan seorang memang cuaklah juga he..he.. Waktu tunggu lif pun dalam terang-terang, tiba-tiba lampu terpadam. Kenalah salah seorang dari kami bergerak setapak untuk buatkan lampu kembali menyala. Kalau lama waktu menunggu tu, memang sangat eloklah buat shuffle aje depan lif tu biar lampu terus tak padam-padam he..he.. Tapi aku tak buatlah. Depan mertua tu. Karang tak pasal-pasal kena cubit dengan mak aku. Haruslah bersopan sikit. Setakat buat tarian mak inang aje yang mampu he..he..

Salam hormat buat semua. Take care..

37 comments:

Rai said...

haha..tarian mak inang..

kak..sebenarnya satu langkah bijak nak menjimatkan sumber tenaga macam tu kan..cumanya kita ni seriau la..ye la..takut ada yg menunggu dalam gelap tu..sedangkan tengah2 hari buta terang benderang pun kena serang..lagi la malam yg gelap gelita..

tandas kena bayar rm1.80 tu bersih tak? hehe..kalau mcm tandas kat malaysia..kena bayar tapi kotor bau busuk hangin jugak kan..

Hanis Azla said...

rai : itulah.. klu kat sini mmg seramlah klu macm tu.. terang2 pun ada yg berani menunggu.. dlm gelap lebih takutlah lagi kan.. toiletnya takdelah bersih sangat.. sbb sentiasa ramai orang.. tp taklah kotor.. masih selesa utk digunakan..

Eye_nee said...

lucu pulak baca...ohh ada hati nak buat shuffle yer...mcm2 cara dibuat utk menjimatkan tenaga letrik....

lydzar said...

hehehe mesti ayu jer akak buat tarian mak inang depan lif hihihih..

mak encik | SZ said...

hihiihhi nak tergelak dok imagine kan akak or mak2 budak dok ber shuffle :))

.: iEyLa :. said...

hahahahaha..siap nk shuffle tu..
ermm..tarian mak inang cane ek kak??
alolo..comey je imagine akk buat tarian tu.hiks..

saniah said...

Mmg bagus buat penjimatan mcm tu...kat msia ni klau nk buat payah la..kita ni ramai sgt "org baik baik"....buat kat rmh sndr pun bagus utk anak2 yg selalu lupa nk off lampu dan kipas kan? ;-)

-Sara- said...

mcmne akk shuffle ek? jap sara bayangkan..hehe..kelakar lak rasanya :P

nanie said...

hahahha...jimat memamng jimat tapi jenuh gak la no nak kena gerakkan badan sentiasa x leh dok diam hhahaaha!!!!!

Acik Erna said...

assalam hanis..nasib baik bbukan disini..kalau tak parah acik yang kerap sangat nak guna blik air ni

kasihibu said...

pengalaman yg menarik tu

bagus cara diorang nak kurangkan kos kan?

Daddy Ziyyad said...

amboi...sampai lampu dalam lif pun nak jimat..ekekekek..jenuh lah nak ber shuffle dlm lif :)

faraherda. razalan said...

Mcm ne nak praktikkan di Msia ni eh? Sdg time matahari tegak atas kepala pun, ade je org berani bt onar dgn menyamun. Huhuhuhu....

Kakzakie said...

Kalau satu lift keluarga sendiri ok lagi Hanis, kalau ada org lain mestilah serba-salah nak shuffle2 hihi...

@cu SaYaNg said...

suka Istanbul
rasa nak ke sana semula :)

wahida said...

kalau saya pun jadik takut jalan sorang2 kat coridor hotel kalau pakai lampu cenggitu...huhu...

ummiross said...

hehe..kelakarlah pulak, pasti menarik bila Hanis buat tarian inang.
Bila berjalan ni, banyak benda baru yang kita boleh perhati dan belajar kan Hanis..

Qhaifa Nur said...

mahalnya tandas mereka...
dengar kata istanbul ni cantik permandangannya......

Alin Marlini said...

Kalau tandas bersih..berbaloilah 1.80 tu..kekekeke

nur anis said...

kalau macam tu, ada alasan untuk tak duduk diam..alasannya, nak bagi lampu menyala..hehe

etiey.com said...

langkah penjimatan juga langkah hijaukan bumi tuhan.

kak, kat klcc tandas ada juga yg per entrt rm 2. di garden Midvalley ada yg rm5 per entry!

kalau tak terdesak yg rm5 tu idaklah teman masuk :p

Irfa said...

ye ker kak?la saya tak tahu pun pasal lampu cak-cak tu..meremang jugak bulu roma kalau sensorang ;)

~ yus ~ said...

hihi, kelakar pulak bahagian akhir tu fea. Nak bershuffle dan menari inang pulak ya untuk pastikan lampu terus menyala...hehe

Hanis MY said...

Bestnya pengalaman di istanbul. Lawak pula part shuffle tu tetiba imejin akak buat tarian inang depan lif tu

mummY daniSha said...

mak ai...mahalnye kak huu

Dinas Aldi said...

Tu dia aih, kalau akak yg 2 jam sekali kena pi bilik air ni jenoh bok keluaq duit! Kena ada bajet khas untuk ke bilik air saja, kehkehkeh!

Part jimat tenaga tu bagus tapi part tiba2 dia gelap bila kita tak bergerak tu, adehhh..takpalah, kena bergerak selalu :D

MulutPayau said...

pengalaman yg menarik ditempat orang....

Kamalia said...

bab akhir tu tergelak saya..terbayang akk buat shuffle dan menari inang..ekeke
sungguh baguskan cara penjimatan tenaga mereka..

Ati Masrif said...

salam,

pelik juga caranya tapi bagus utk
penjimatan

pemgalaman yg berharga dapat juga
hanis kongsi dgn kami yg tak tahu ni ..thanks :)

munna said...

penjimatan eletrik mmg bagus juga mcm tu.... pengalaman baru di negeri org mmg seronok kan kak

whitecappuccino said...

bayangkan hanis buat shuffle hahaha..

:: Mrs.Eady :: said...

kene joget lambak la gitu!hehehee..

dwaty said...

biar betik????

MyMy said...

rasanya kalau kat malaysia buat mcm tu ok tak? penjimatan tenaga hehehe..

baru perasan, hari tu ada nmpk novel and nama penulis nya Hanis Azla.. bila tgk novel tu, mcm familiar jak nama penulis ni, rupanya kak hanis ehehe tp dian tk beli lg novel tu.. lps ni nk cari balik laa hehe

TiranaAduka said...

Assalamualaikum wbth...

Salam perkenalan dari
TiranaAduka...
Selaku blogger baru ...memohon maaf atas kehadiran di blog ini.....tanpa diundang...maaf dari Tirana..

From TiranaAduka.....: Sakit Itu penghapus Dosa..

Jemput singgah blog saya.....jika ada kelapangan dari anda.....

Wasalam..
Ikhlas,
TiranaAduka...

Hafimi Huzin said...

kalau kat klcc pown ada tandas bayar rm2. kalau time org tgh ramai, sy sanggup bayar rm2 sbb nk selesa kan..heee

susumanis said...

buat slow dance je gan hubby hanis, sure mum n mil tersenyum senyum tgk u all berdua hihihi