Nuffnang

Friday, September 30, 2011

Panic attack..

Pagi jumaat yang indah. Alhamdulillah, diberikan Allah peluang untuk terus bernafas lagi. Semalam tak sihat. Pukul 5.45 pagi dah terjaga dikejutkan alarm handphone. Sebab telefon tertinggal di bawah, maka terpaksalah turun untuk mengambilnya dan mematikan alarm yang berbunyi tu. Naik ke atas terasa semacam. Cuba berbaring semula tapi rasa tak selesa. Macam tak puas nak bernafas. Terasa sesak sikit di dada. Jantung pula bukan main laju. Padahal cuma naik  tangga saja tadi. Cepat-cepat kejutkan en.asben. En. asben bangun dan suruh bertenang. Bila dah panik memang susah nak bertenang. Terus ajak en.asben ke klinik. Sebelum tu sempat juga bersihkan diri ala kadar, berwuduk dan solat subuh dulu. Tapi rasa tak lega juga.

Alhamdulillah klinik masih lenggang. Jadinya lepas mendaftar terus masuk jumpa doktor dan mengadu masalah yang melanda. Rasa macam tak cukup nafas dan rasa macam seolah-olah nak mati kan? Soal doktor. Aku mengiakan sebab itulah yang aku rasa. Doktor check tekanan darah dan kata ianya normal. Check nadi memang laju. Doktor minta aku bertenang. Doktor cadangkan aku bernafas dalam paperbag. Aku terus bertanya itu dan ini. Sebab tak pernah kena jadi memang takut sangat. Doktor memberikan penerangannya. Barulah terasa lega sikit. Doktor kata aku kena Panic Attack. Doktor cadangkan aku bernafas dalam paperbag. Doktor beri ubat juga MC untuk aku berehat.

Ada masalah atau tekanan ke sekarang ini? tanya doktor. Aku jawab takde. Memang takde apa-apa masalah pun sekarang ini. Penat sangat ke? tambah doktor. Kalau penat tu adalah. Tapi takdelah penat sangat. Memang dalam bulan ni aktivitinya memang lebih dari biasa. Hujung minggu memang tak sempat langsung nak berehat. Penuh padat jadualnya. Hari biasa pun penuh dengan agendanya. Mana dengan Han periksa UPSR & PSRA. Mana dengan pakcik meninggal. Mana dengan kena balik kampung ada kenduri. Menjamu tetamu yang datang dan pergi menziarah raya juga.  Doktor kata kadang-kadang perkara yang kita rasa biasa boleh juga jadi tekanan untuk kita. Kita tak rasa ianya tekanan tapi badan kita dapat rasa. Mungkin itulah penyebabnya.

Sebenarnya inilah pertama kali aku tahu dan dengar pasal panic attack ni. Itu yang nak berkongsi di sini. Jadinya kalau ada yang rasa perkara yang sama, tak perlu rasa panik sangat. Bawa bertenang, itulah yang sebaiknya. Semoga kita semua terus diberikan kesihatan yang baik hendaknya.

62 comments:

ieja amieja said...

assalam hanis..agaknyer day before keje penat sgt kot..x ckp rehat pas tuh terkejut dengar bunyi alarm ..tuh yg tiba2 panic kot..btw doc dah bg mc blh lah rehat kat umah..t.care

:: Mrs.Eady :: said...

semoga akak tak diserang lagi kak...jaga diri :)

Aku Ibu Muda said...

kali pertama juga dengar

lydzar said...

saya pon 1st time dengar pasal panic attack ni. so lepas rest, akak pulih semula ye. ada demam2 jugak tak?

Mamamya said...

lia pun 1st time dgr panic attack ni kak & pagi td mmg lia panic n kelam kabut sbb masa nak tranfer duit guna maybank2u tetiba ID M2U kene block..haihhhh...panic sungguh,nasib baik lps tarik nafas dalam2 tepon careline n masalah settle..alhamdulillah.

Eye_nee said...

First time juga dgr ni sis...PANIC ATTACK...berbagai-bagai benda diluar jangkauan kita boleh terjadi kan sis...

Daddy Ziyyad said...

tapi selalunya, pasti akan ada punca pencetus Panic Attack. Agak pelik sebab kena time pagi2 lepas bangun tidur...takpe..cuba tgk keadaan lepas ni macam mana..

halila Ibrahim said...

Saya pun pernah jadi .. memula ingat ka dah nak mati .. takut sangat .. tapi bila p jumpa doc .. tak ada apa2 sebab saya mungkin banyak kerja time tu selain banyak fikir sangat ... kadang2 kita ni semua benda nak pikir dalam 1 masa ..

Hanis Azla said...

daddy ziyyad : gitu yer doc... entah apalah pencetusnya.. harap2 tak kena lagi selepas ni.. mmg betul2 panik dibuatnya..

Hanis Azla said...

lydzar : takde pulak akak rasa demam lepas tu.. lepas berehat tu mmg dah tak rasa sesak lagi nafasnya..

Sz said...

rehat ya kak!
semoga boleh bernafas normal seperti biasa...

farah fauzi said...

hmm..semoga akak back to normal k..saya pun 1st time dengar panic attack ni..hehe...

sarah-najwan said...

semoga hanis cepat baik..pestime dgr panic attack ni...

♥MAMASYAZA♥ said...

tak penah tau pasal panic attack. apapun rehat ok, jgn byk buat keje, take care

fazrulnoor said...

bahaya gak tu

-Sara- said...

sara pon tak penah dengar..thanx 4 da info kak hanis..

alhamdulillah kak hanis tak pape..

Amie said...

betul tu... walaupun kita bersemangat nak buat segala perkara tapi kalau tubuh tidak mengizinkan, memang berlalu sesuatu yang tak disangka seprti itu... Amie pernah kena 2 kali & doktor kata Amie kurang rehat.... sekarang... kalau rasa mula laetih memang Amie tinggalkan dahulu kerja dan lain-lain & berehat / bertenang...

whitecappuccino said...

akak pernah juga rasa begini, pening dan berpeluh tiba2 dan dada rasa nak pecah..masa tu ingat dah nak mati..kemudian minum air kelapa baru reda. tapi betul2 rasa siksa..banyakkan rehat ya

exora said...

1st time dgr...slmt berehat yer,
ke berjangkit pykit mcm mama sarahnajwan
hihi..

diana said...

banyak kan berehat kak..

h4ni3 said...

ker panic sbb dengar bunyik alarm hp?
hehe
relax kak.. tarik nafassss... lepasss :)

missbby said...

ohh..tq for the info, manalah tau kan andai kata terkena ke simptom cam ni dah boleh prepare, take care kak..

Liza @ Adzriel AB said...

dah makan kat rasamas dah... tenang dahhhh. he..he..

sahromnasrudin said...

relax...sentiasa baca al fatihah dan ayat kursi ya

Dinas Aldi said...

Akak pernah dengar pasal panic attack & bernafas dalam paper bag tu tapi kat tv saja, tak pernah berlaku lagi pada kawan2 di sekeliling. Takut jugakla ya sebab tak pernah kena..

Take care Hanis.

Lulu Caldina said...

Tak pernah dengar kak fea, ni first time.. jaga diri bebaik.. :(

Aida said...

Kak Hanis, aida baru tau pasal panic attack ni .. mungkin sbb akak terperanjat dengar bunyi hp tu kot .. tp lepas ni kalau terkena kat aida, taulah caranya kan utk hadapi ..
moga kakak jgn terkejut selalu mcm ni .. :)

Hanis MY said...

Wah br th pasal ni... Alhamdulillah tak ada apa2 take care my dear sis...

Kak Aya said...

kak aya pun pernah diserang rasa panik yang melampau ...jantung berdegup kencang dan selepas peluh dingin keluar baru rasa lega.

~Nana 귀여운~ said...

first time dengo nih..harap2 x diserang lagi..

Gen2Merah said...

panick attack? takut juga dengar.. apa pun jaga diri bebaik ya kak annis...

shameel Iskandar said...

Assalamualaikum.
Kena banyak2 berehat. lupakan seketika aktiviti2 yg memenatkan akal dan melelahkan fizikal.

sejujurnya, ni first time sy dgr perkataan panic attack

anitaare said...

assalammualaikum hanis,

akak pernah melaluinya dan puncanya ialah stress ditempat keje..lama gak akak kena..skrg alhamdulillah sbb dah tak keje lagi..hehe

~ yus ~@ ibu maznaz said...

jaga diri Hanis, harap2 tak menjadi lagi...

ummiross said...

Hanis, macam mana lah ummi boleh tak perasan N3 ni, harap2 Hanis dah sihat sepenuhnya. First time jugak dengar panick attack ni, banyakkan berehat ye Hanis...

Ati Masrif said...

mana tak panickan hanis
tiba2 rasa susah nak nafas

rasanya baru saje keluar
di paper psl penyakit jantung..so worried!!

semoga hanis segera pulih
semoga kita semua di beri kesihatan
yang baik utk melihat anak2 kita
membesar...amin

nurkaloi said...

kaloi ase pun kaloi penah kene laa mende camni
memang ase cam sesak kann
eghh takut plak kann

yua said...

1st time dgr sal panic attack.. take care akak. semoga xberulang lagi =)

So Shy Lady said...

hanis mnum kopi/ teh? jantung bdegup laju klau kandungn kafien tlalu tinggi dlm darah.

kena byk mnum air kosong n exercise supaya otot lbih lega ;D

Anonymous said...

hi, saja nak citer pasal panic attack ni. saya dah mengalami panic attack ni selama 5 bulan. Mungkin terlalu stress sehingga perlu berjumpa dengan pakar psikatrik (betul ke eja ni). Pakar tu kata saya mengalami anxiety disorder di mana mudah panik. Kalau dah panik malampau memang akan mengalami sesak nafas dan sakit dada dan adakala sampai tak boleh bawak kereta. Saya masih mengalami nyer skrg cuma bila kena serang tu saya akan bertenang dan baca doa2 yg dapat membantu menenang kan fikiran. So kalau ada yg kerap kena panic attack tu jangan ambil mudah sebab nanti akan menjadi penyakit pada kita.

ita said...

salam semua, sya pun pernah kena macam hanis. time tu tgh masak, nak sidai kain, nak marah anak, nak itu nak ini.. tiba2 nafas tak puas. tarik dalam2 pun tak puas. tdo kejap pun.. ala2 tak ok,, terus ke hospital selayang, kena pakai pakai paper bag utk nafas, .. biasa la kena cucuk, masuk la drip 'air' tu. doktor tu kata baca2 ayat2 suci & tenankan fikiran.. aduh.. panic gile! skrng kena jga2 tak boleh stress sgt.

amri said...

Saya pn slah seorg pengidap pnyakit panic attack. Memg seksa klau dia dtg. Yg pntin x bole stres, bnyk fikir atau trlalu penat. penyakit ni bole berulang2 bila kita stres n x jaga emosi. Solat 5 waktu ubat yg paling mujarab.

amri said...

Saya pn slah seorg pengidap pnyakit panic attack. Memg seksa klau dia dtg. Yg pntin x bole stres, bnyk fikir atau trlalu penat. penyakit ni bole berulang2 bila kita stres n x jaga emosi. Solat 5 waktu ubat yg paling mujarab.

rubie said...

Saya salah seorg yg mengidap penyakit ini.Doctor Kata sy pengidap hiperventilation/Anxiety Disorder.Sangat2 menyakitkan apabila kena serang penyakit ini..Kesukaran bernafas dgn tenang, takut,bernafas laju tapi x puas seoalah2 akan mati ketika itu..tangan akan menjadi kebas dan seram sejuk.saya dh mengidap lebih 10tahun.selalu menggunakan plastic bag untuk release panik.Saya seorang yg penakut.saya tidak boleh risau,tidak boleh panik, dan tidak boleh banyak berfikir.Saya cuba sedaya upaya menghidar dari tekanan/fikiran kacau, tapi terlalu sukar sbb dh mengidap terlampau lama.Kebelakangan ini, saya dapat mengurangkan penyakit ini dengan fikiran positif..sbb tidak ada org yang mati sebab penyakit ini..

azie izat said...

hanis..sy nak sgt tahu ape lg simptom anxiety disoder nie..ade rase palpitation x..ade sesape boleh share dgn sy x..

ItsOnlyMe said...

Ya Allah..sebijik macam yang saya rasa. First dan agak teruk pada bln dis 2011. 2 bln sakit masa tu. Sbb lps kene panaic attack tu, badan sy letih melampau, rasa mcm penat tak penat dan tak blh buat apa2 kecuali tido jer sampaikan saya jd stress dgn keadaan mcm tu. Sblm kene serangan mmg sy stress sgt kerja (audit persijilan iso) dan bnyk minum kafein. Kira ckup rasa laaa..dah le stress pastu ko pegi minum kafein banyak2. Heartbeat sy 240/minit. Menakutkan. Sekarang ni sy lebih mudah panic brbanding dulu. Tak tau kenapa. Kejadian Dis 2011 tu betul2 buatkn saya takut dn masih ingat smpai sekarang. So, klu rasa letih skit mula la rasa panic. Orang macam saya ni kene cari perubatan cara Islam utk atasi panic attack nih. Bila kita panic, makhluk2 yg suka mengganggu tu akn mudah mengacau. Hmm..lagi tambah stress tau..

Anonymous said...

It's impressive that you are getting ideas from this post as well as from our discussion made at this time.

Here is my web site: Jesus Esterbrook

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

ordinarily get their dream like selves the new
Take into consideration golf slice toaster if and when they do
understand the attributes they have to grant. The merchandise used to be time period successful
or even a an identical mechanism made an appearance
through Mark Wharton and simply William Morrison four years then.
They even can contain downward damaged razor blades, in reverse leaning cutting blades as well as a vertical radial knives.

Building a consumer concept 's what induces particular it has the appeal and as a result completely sets itself apart that it coming from all diverse plastic clay courts guards. Possibly even, applying proper care of one's
furnace will most likely reduce the possibility that will fire and various troubles.


Also visit my page: Faustina Pasvizaca

Anonymous said...

A couple really are smooth and soft, compacted and so almost entirely straight,
and some probably are toned and / or pretty cool from wide bubbles
prepared securely. Current produce dehydrators besides this
process easier in comparison to all other techniques of
drying, a less risky set up is came across than just a part of the natural herbs provided by otc who were
already familiar with irradiation at the drying out
period. Perforated Pans could be made, especially veggies and fruit, when that creating melted will be preserved nor producer's instruction manuals recognize solid pans. A person smart decision is a really magnifying glaas casing through a landscape of the two of the on one hand together with cherished idea of their on the opposite side. Inside the, its sale an in addition to ebay discount code isn't really officially prohibited movements.


Also visit my web-site Reginald Thoene

Anonymous said...

Everyone has found itself adding omelets then loading such ovum centered breakfast time
bowls largely scrumptious equipment a long time. Capability
goals off cook-and-hold ranges range from 120-volt one time point in time you can
380-volt third track. Which can be ones own fillets on
top of that cheeses could be an efficient way to
raise food. Broiling in a different combine heater is normally excellent for keeping
the texture additionally quality connected fine fish and shellfish.
Them cookware set can constructed on toilsome anodized aluminium making
use of non-stick meal preparation wall space. Nevertheless, Ce Creuset expert to clean together
with still , better perplexing since Staub.

Also visit my weblog ... Max Kubecka

Anonymous said...

Saya jd panic attack lps melahirkan anak ke2..tgh pantang tiba2 rasa sesak nafas,jantung berdebar2..
hubby bwk p hosp ambik darah smua normal..then mak ckp mungkin badan x sihat lg sbb baru lps bersalin..
Lps pantang tgk2 jadi lagi..
mmg seksa la sebab dah jadi 6bulan dah..
yg peliknya saya x stress apapun..
dalam tgh2 hepy2 tu tiba2 jantung blh berdebar2 dan sesak nafas..

Anonymous said...

I have bеen bгowsing onlіne more thаn three
hοuгs todаy, yet Ι neveг founԁ any interesting artiсle lіkе уours.
Ιt іs ρгetty wοrth enough fοr
me. Personally, if all webmasters and bloggerѕ mаԁe good contеnt as you dіԁ, the internet will be
a lot morе uѕeful than еver bеfore.


Mу wеb-site ... reputation management strategies

Anonymous said...

Assalamualaikum .. saya juga salah seorang penghidap penyakit panic attack ni. Dah lama kena dalam bulan 6 tahun ni jugak .. tapi baru sekarang tahu nama dia panic attack. Hihi. Saya memula kena masa tu tengok pasal kematian dekat youtube, ntah macam mana rasa takut sangat dengan kematian lepas tu terus badan menggigil, sesak nafas, badan rasa terapung-apung .. rasa macam nak pergi sangat j masa tu sampai tidur pun siap bertasbih tapi tak jugak lena .. bila pergi check doktor cakap jantung dan paru-paru alhamdulillah okay tak ada masalah tapi dia tak cerita pulak pasal panic attack ni .. last-last akak saya yang bagitahu pasal penyakit ni ..

ashieta ashley said...

Samalah saya mcm awk.x bole sorang2.lagi mudah n bertambahlah panik.

Yuhaidah Yusof said...

saya juga panic attack...x sangka ramai rupanya sakit mcm kita ni...sy dh 2 tahun lbh...dh sembuh jd smula mase kandungn sy nk msk 8 bln..kua msk wad saje...skrg masih di serang dn blajar kontrol fikirn..bykkn dktkn dri n tuhan..semoga kita semua sembuh mcm biase in sha Allah

Unknown said...

saya pun baru kena.. ase ssh btl nk bnafas.. tkot ase mugkinkah nk mati.. aduhai.. sy mmg pnat.. sy laki2. tp da bristeri dan ad ank.. sy pnat sbb slalu kje jln kaki jaoh.. angkat brat2.. isteri pn ade bt prngai.. sy byk fkir smue ni.. ad mslh umh tgga la lbih kurg.. sy mmg x dpt rht scukupnye.. tdo pn skejap2 anak da bgun.. isteri kdg harap sy jgk dlm mgurus anak.. sdgkn sy keje... aduhai bru taw yg itu panic attack ea.. fuhh alhamdulilah.. ingt pyakit lain..

Epul Persona said...

Saya pon alami benda mcm ni dr bulan 2 ari tu..sy kena masa solat mghrib tgh sujud yg last tiba2 jantung berdebar..trus sy bangun x abiskan solat...mmg pikir nk mati la masa tu..anak nk main dgn kita pon kita jd bad mood...skrg plak kdg2 rasa mcm nafas x cukup/nafas pendek,kepala pusing..bwk keta pon rasa gelisah je kalo sorang..kdg2 kt area dada dgn perut mcm ada rasa gumpal angin...sy sndri pon rasa x selesa dgn keadaan mcm ni...ada sapa2 tau x penawarnya??sy nk hidup sy blk yg dulu..dimana sy ceria...ermmmmm

Epul Persona said...

Saya pon alami benda mcm ni dr bulan 2 ari tu..sy kena masa solat mghrib tgh sujud yg last tiba2 jantung berdebar..trus sy bangun x abiskan solat...mmg pikir nk mati la masa tu..anak nk main dgn kita pon kita jd bad mood...skrg plak kdg2 rasa mcm nafas x cukup/nafas pendek,kepala pusing..bwk keta pon rasa gelisah je kalo sorang..kdg2 kt area dada dgn perut mcm ada rasa gumpal angin...sy sndri pon rasa x selesa dgn keadaan mcm ni...ada sapa2 tau x penawarnya??sy nk hidup sy blk yg dulu..dimana sy ceria...ermmmmm

Hanis Azla said...

As-salam Epul Persona,

ALLAH.. Tak bestnya bila rasa tak selesa macam tu. Saya rasa awak kena lebih banyak bertenang.. Banyakkan Syahadah dan Selawat.. Jika bertambah teruk saya cadangkan awak berjumpa dengan doktor untuk rawatan susulan.. Doa saya semoga awak segera sembuh dari penyakit panic attack ini dan kehidupan awak akan kembali ceria seperti dulu.. In shaa ALLAH.. Take care ya!

Anonymous said...

Salam sis. Sy mnderita anxiety disorder.. Sy pon ade panic attack. Sy seorang ckgu tadika. Bila dtg anxiety,nafas jd pendek. Pkr bukan2. Tdo sebelah mak pon tetap tak leh tdo. Sy nak bkahwin x lame lg. Tlg sy sis. Sy merayu sgt mtk jalan pyelsaian. Sy risau kesihatan sy bila dah kahwin nnti.

Hanis Azla said...

As-salam Adik,

Untuk lebih tenang kena banyakkan syahadah, selawat dan berzikir.. lepas tu kena selalu fikir yang mati itu pasti.. Jadi bila kita faham konsep tu, kita akan jadi lebih redha dan in shaa ALLAH rasa takut akan beransur hilang.. Akak harap masalah adik akan segera hilang.. Semoga perkongsian ringkas akak ni dapat membantu adik.. In shaa ALLAH.. Take care ya dik.. Ingat selalu, ALLAH ada.