Nuffnang

Thursday, February 2, 2012

Gemersik Kalbuku eh..eh.. versiku..

Setiap isnin hingga khamis petang sekarang ini memang aku menunggu di depan tv. Dah tentu-tentunya sebab nak tengok Gemersik Kalbu. Sesekali terlepas juga. Tapi tak kisah sangat sebab dah tahu endingnya. Waktu baca novelnya aku membayangkan macam lain. Bila jadi drama tentulah macam lain juga. Tidak seperti yang dibayangkan. Jadinya bila menonton drama atau filem dari novel yang pernah dibaca aku jadi tak berapa nak feel sangat. Lebih-lebih lagi bila jalan cerita ada yang bertukar sedikit.

Aku memang meminati novelis Anis Ayuni, penulis novel Gemersik Kalbu ni. Kiranya semua novelnya sudah aku miliki. Gemersik kalbu antara novel yang paling aku minati. Berapa kali juga aku ulang baca. Teringat lagi waktu dulu bersama kawan-kawan yang kaki novel. Bila ada novel baru yang keluar dari novelis kegemaran kami, memang kami akan membelinya seorang satu. Takde kongsi-kongsi atau pinjam-pinjam. Lepas baca kami akan berkongsi cerita babak-babak yang menarik di dalamnya.

Begitu jugalah dengan novel Gemersik Kalbu ni. Sampaikan watak Raihana dan Sufian terbawa-bawa dalam perbualan kami. Punyalah suka dengan novel Gemersik Kalbu tu. Sampaikan aku hantar e-mail kepada penulisnya Pn. Anis Ayuni untuk mengucapkan tahniah padanya. Untuk menyatakan betapa aku dan kawan-kawan  menyukai karyanya. Bila Pn. Anis Ayuni membalas e-mail tu rasa suka  bukan main. Rasa macam nak buat lompat bintang he..he.. Macam tak sangka sangat novelis terkenal nak balas e-mail kita. Waktu tu di ofis lama memang e-mail peribadi disekat masuk. Tapi sebab nak sangat baca balasan e-mail tu, sanggup call Bahagian MIS minta tolong releasekan e-mail tersebut. Buat muka tebal aje.

Itulah yang pertama dan terakhir aku buat macam tu kerana sukakan novel dan novelis ni. Sebelum ini memang tak pernah. Sesudah itu pun tak buat lagi dah. Pertama kali aku teruja dengan novel dan novelisnya. Itu yang membuatkan aku mempunyai kenangan sendiri dengan Gemersik Kalbu. Itu yang jadi Gemersik Kalbu versiku tu he..he.. Waktu mula-mula drama tu bersiaran, ramai yang rasa macam lagu Aqasha masa ending tu tak best. Tapi aku suka. Sebelum ni memang dah lama en.asben download lagu tu sebab dia memang minat lagu-lagu dan suara Aqasha. Mula-mula memang aku pun rasa semacam dengan liriknya. Dah lama-lama rasa okey dan unik.

55 comments:

amiey lee said...

kita tak tgk plak cerita ni heee

Huda said...

kita on off pulak nengok cerita ni kak..

kueh bakar said...

kak..

aku pun pernah lompat bintang.

ada novelis komen blog aku..

hahahah

:: Mrs.Eady :: said...

wahhh...fellin in love gitu..ehikss... :)

.: iEyLa :. said...

bile dah bace novel dlu mesti tgk cite rase cam xpuas hati je ade yg ditukar2 kan kak..hihi
tp lagu aqasha tu comey..hihi

pssstt: padahal hari2 kul 7 duk ngadap tv.. :p

SYANI said...

Lagu Aqasha tu dah jadi lagu feveret anak2 saya.. Asyik ulang "ingin ku gigit2 cubit2" hehehehe

Nini D.. said...

wow..bestnye..

nanti Nini nak hantar email jugakla pada penulis novel TFT...best sgt novel tu...nak suh penulis novel TFT tulis novel yang best2 lagik.. ahaks! :)

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Tak tahu nak komen apa ... novel dah lama sangat tak baca, drama tv pulak tu dah kurang sangat tengok ! Bila baca n3 ni, teringin nak tengok drama tu ..

Hanis Azla said...

amiey lee : oh.. tak tgk yer.. akak pun sebelum ni jarang juga tgk drama ptg2 tu..

huda : ikut masa dan kesempatan yer huda..

kueh bakar : akak pun rasa nak buat lompat bintang dgn komen ni.. he..he.. thanks yer..

mrs. eady : he..he.. feeling2 izwa..

ieyla : he.he.. betullah ida.. tp syok nak mengadap jugak kan.. comel lagu tu.. layan..

syani : itulah, kami pun bila buka lagu tu dalam keta, anak beranak ikut nyanyi sama.. he..he..

nini D : wow.. u maka my day lah dear.. he..he.. tersenyum lebar akak baca komen tu.. thanks nini..

Hanis Azla said...

luahan fikiran : tentunya dato' ada banyak aktiviti lain yg lebih menarik dan bermanfaat lagi..

ieda said...

huhuu cian kat kite x pernahs empat nak tgk kak .. asal malam banyak luangkan masa berblog dan ajar anak2 ..huhuhu

farah fauzi said...

kita tgk jugak citer ni akak....hihihi...i suka watak si sufian tuh..ala2 gatal gitu...heheh

Hanis Azla said...

ieda : tak berkesempatan ye ieda.. iyelah, klu malam tu byk hal lain nak diuruskan..

farah fauzi : he..he.. suka kan watak dia.. itu yg layan tu.. ha..ha..

Lulu Caldina said...

kalau hasil tulisan baik, mmg tak mustahil, pembaca akan hargai.. semoga kak fea akan mencapai tahap tu juga nanti.... Ayuh semangat menulis ;)

Hanis Azla said...

lulu caldina : terima kasih lulu.. harap2 begitulah.. semoga sentiasa ada semangat dan idea untuk menulis hendaknya..

kakchik@ella said...

KC pulak dulu-dulu lagi dah baca buku ni. Skrg lupa sudah jln cerita dia camna. Nak follow TV mmg tak terfollow sbb balik kerja pun dah malam. Sian, kannnn. Hihi.

aanie said...

mula-mula mmg pelik dgr lagu aqasha tu..tp lama2 boleh je nyanyi sama...hehe...

sahromnasrudin said...

citer nie kul bape?? apsal kt opis sy tak kecoh psl citer nie huhuhhhh

~~*Lady Salwa*~~ said...

Citer ni kadang2 dok tengok jugak... kadang2 terlepas... memang jarang2 dapat tengok... huhu

Novelnya pun tak pernah lagi baca... So, memang tak tau langsung jalan cerita... mungkin sebab tu tak semangat sangat nak tengok...

Hanis Azla said...

kakchik@ella : dah lama sangat ye kakchi.. anpai terlupa dah.. saya pulak jenis ingat klu saya dah baca satu2 novel tu.. menghayati sgt kot.. he..he..

aanie : best kan lagu tu..

sahromnasrudin : citer tu pukul 7~8.. tak heboh ek kat ofis.. he..he.. dia org tak minat citer tu kot..

Hanis Azla said...

lady salwa : akak pun jarang ikut drama.. bila tak baca novelnya mmg kita pun tak tahu citer tu diadaptasikan..

bunga said...

bunga pun pernah baca novel tu..sebab tu xla frust lau xdapat tengok drama tu..hehe..tapi layan la gak drama tu..

diana said...

tapi kenapa dia pilih heroin tak lawa eik???pilih la yang bentuk badan menawn sikit,,,
neelofa ke..fazura ke...

ekekek...

Eye_nee said...

kdg sempat tgk kdg tak sempat tgk GK tu....seronok juga cerita nya...

Izan Ishak said...

waahhh... penangan gemersik kalbu ni dah lama lah kiranya pada akak ye. siap berbalas email ngan novelisnya lagi tu...

Tina Othman said...

tina tak follow ceta ni sebab mmg jarang tgk tv

tapi yes, anis ayuni antara penulis kegemaran tina, sangat2 minat dgn tulisan dia, semua pun pun ada & sentiasa lah berulang baca time exercise

tapi skrg, buku Takdir Fitrah Terindah pulak antara kegemaran, & sentiasa diulang baca tanpa jemu & airmata pun sentiasa mengalir bila baca part last tu

tak sabar nak tunggu buku seterusnya =)

atuk said...

Assalamualaikum Hanis

tak pernah layan drama tu....he he

LYAfrina said...

drama gemersik kalbu kali ni mmg x berapa layan sgt.. tp novelnnya mmg dh baca dulu..mmg meleleh gak la air mata.. tp.. lbh best baca novel andai itu takdirnya.. cubalah cari..confirm melekat dihati... setakat ni.. dlm byk2 novel.. andai itu takdirnya sgt2 bkesan dihati..mcm kt lalui semua tu..tbawa ke emosi.. mmg sebak sgt kat dada ni..kalo baca pon..mmg meleleh air mata dr awl lagi.. mmg mnjdi tulisan siti rosmizah ni.

Kakzakie said...

Novel kakak dah baca Hanis tapi dramanya tak pernah mengikuti pulak. Mesti masa ini kakak di dapur kot...

gadisBunga said...

aqasya tu kacak eh? hehehe!!!

qemaishak said...

qema tak layan pun cite ni sebab tak nak balik kerja terkejar-kejar nak masak dan sebagainya macam cerita Tentang Dhiya hari tu hehe kalau dah ikut mmg xboleh tinggal dah:)

Hanis Azla said...

bunga : he..he.. samalah kita..

diana : oh ye ke.. pada akak okey aje ayu raudhah tu.. he..he.. pandangan kita kan lain2..

eye_nee : ikut kesempatan ye kak.. mmg seronok drama tu..

izan ishak : itulah izan.. bila tahu novel tu nak jd drama mmg rasa suka sgt..

tina othman : tina rajin memasak di dapur, itu yg jarang tgk tv kan.. Alhamdulillah Tina menyukai TFT tu.. seronok akak dengar.. terima kasih banyak atas sokongan.. semoga idea akak sentiasa ada untuk menyiapkan yg ke-2..

atuk : waalaikumsalam.. minat org lain2 kan.. mungkin drama tv tak menarik minat atuk..

LYafrina : mungkin kita rasa lagi best waktu membaca novelnya...
bila jd drama dan jalan cerita dah sikit lari rasa macam tak best sgt.. akak belum lagi membaca andai itu takdirnya.. nnt boleh akak membacanya juga.. mmg ramai yg menyukai novel tersebut..

kak zakie :masuk dapur tentulah lebih penting dari tgk drama kan kak..

gadis bunga : bolehlah.. he..he..

Hanis Azla said...

qemaishak : itulah bila dah ikut mmg tak boleh tinggal.. akak klu tak sebab pernah baca novelnya, mungkin tak berapa nak ikut jgk kot..

saniah said...

Hanis....agaknya mcm tu lah anak saudara akak kat kmpg tu bila akak sms bgtau hanis kirim salam...hihi...akak pun suka jgak ni sbb hanis selalu jgk singgah ke blog akak...tq hanis... :)

So Shy Lady said...

haisyh hanis neh... saje nk influence ssl cari novel tu jugak ekkkk? hihi

akk bc novel cinta ok, tngok drama ko...t.pnh ikuti.... kcuali crite b unsurkn bdk2 hahaha

Hanis Azla said...

saniah : oh ye ke.. mungkin sama juga perasaannya.. saya rasa cukup berbesar hati.. terima kasih banyak ye kak saniah..

so shy lady : he..he.. memang saja nak influence.. nak cari geng ramai2 boleh bercerita pasal gemersik kalbu.. ha..ha..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy x ingt pernah bc novelnya ke x..mgkin novel tulisan anis ayuni yg lain yg sy pernah bc..



tp suami sy yg suka tgk drama ni..lagu aqasha tu pon dia suka..



sy malas nk tgk..time tu tgh sibuk dgn anak-anak..lgpon x minat sgt ayu raudhah

Pok Amai-Amai said...

Ouh, salah satu kriteria nivelis adalah - rajin membaca novel sbg sumber rujukan. Betul tak?

Hanis Azla said...

rina avail akak cik betty : ingat2 lupa yer rina.. time tu mmg time sibuk kan.. akak pun kejap2 lari kat tmpt lain jgk.. akak pun suka lagu tu.. ayu raudhah pun suka jugak.. he..he..

Hanis Azla said...

pok amai-amai : betul sangat tu.. byk membaca luas pandangan.. jdnya mmg kena baca novel org lain juga..

eiela said...

saya plak lg suka novel dia drpd drama.

Faidhatul Arfah said...

hye ,
Already follow u hee :)
nice blog

eiela said...

saya plak lg suka novel dia drpd drama.

-Sara- said...

kak, lagu tu makin lame makin best kan..hihi

whitecappuccino said...

akak pun dah suka pulak tengok drama ni..nak baca semula la novel tu..ari tu gi check kat rak buku rupanya dah beli lama dulu cuma tak ingat bila baca novel tu..

Dinas Aldi said...

Akakpun dah lama tak tengok tv jadi tak tau pasal siri Gemersik Kalbu tu tapi kalau novel tu best, konpem akak pi cari. Ehh, dah lama eh, ke ada lagi di pasaran novel tu?

h A n Y S said...

sy pon miiiinat sangat novelis akak Anis Ayuni n Aisya Sofea, kak.. novel2nya saaaangat syoook! bila novel ni buat drama, bertambah excited sy..tapi..sy suka lg kalau watak ana tu betudung..hukhuk..
n lg 1, lagu ending cite ni klaka lah kak..hehehe.. "ku geget geget cuping telingamu", hehehehe...
;p

Hanis Azla said...

eiela : samalah kita.. tp drama pun layan juga..

faidhatul arfah : thanks yer..

-sara- : he..he.. betullah sara...

whitecappucinno : mmg dah lama novel tu.. saya pun sebab novel tu antara yg paling saya suka, itu yg ingat tu..

dinas aldi : nnt akak boleh cari novel tu.. under alaf 21.. mmg best.. novel tu novel lama.. tp masih ada lagi di pasaran.. dah cetakan ke berapa dah skrg ni..

hanys : samalah kita.. best kan novel2 anis ayuni dan aisya sofea tu.. best kan lagu tu.. unik..

Adzrien Shoppe said...

sanggup tu mintak release dgn MIS.. nasib baik ada yg ngam kat situkan.. he..he..

susumanis said...

salam hanis..bila la nak dapat a copy of yr novel nih..insyaAllah wkn ni pi cari kat bokk shop , da baca i buat review k...hehehe..pandai pandai jeh..:))

Hanis Azla said...

adzrien shoppe : he..he.. sanggup kak wp takde yg ngam sgt kat MIS tu..

susumanis : oh ye ke.. takpe.. bila2 sennag dan ada kesempatan bolehlah dapatkannya.. wah, bagusnya nak buat review.. tak sabar nak baca review tu nanti..

ummiross said...

Akhirnya Hanis pun jadi penulis novel, dah ada peminat sendiri jugak, Alhamdulillah.

Lola Carrero said...

Saya pun suka sangat cerita ni! Best gila! Tak sabar nak tengok endingnya nanti!

Maya Mayana said...

yana tk berapa suka tengok drama yg endingnya kita dh boleh jangka...

macam "tentang Dhia" tu yana suka sebab penulisnya unik...mcm2 kejutan ada..first dia mati hidup semula second dhia n zikir sehidup semati...third si melly kwin dgn yg sorang lagi tu...kreatif betul penulis dia :)

yana pun nk buat lompat bintang sebeb ada kakak novelis :)

Aida said...

Alamak.. Dah x terlayan dah citer.. Sbb gila kan citer vanilla coklat plak..