Nuffnang

Wednesday, February 29, 2012

Tiada lagi termenung mahupun bermenung..

Bila kerja-kerja membasuh baju selalu dibantu oleh mesin basuh, bila nak membasuh guna tangan terasa bercinta. Setiap pagi memang termenung dulu sebelum membasuh baju. Maklumlah, yang hendak dihadap bukannya sehelai dua. Tapi sebakul penuh siap bertimbun lagi. Tapi dalam pada dok termenung-menung tu, dekat 3 bulan lebih juga aku bertahan dengan mencuci pakaian secara manual. Mesin yang lama buat hal elok saja kami berura-ura nak buat dapur baru. Bukannya tak boleh dibaiki tapi sebelum ni mesin basuh tu letakknya di luar. Jadinya bahagian luarnya dah jadi kusam. Sudahlah dindingnya pun dah senget benget juga sebab dah banyak kali dok pindahkan tempat. Kejap ke tengah. Kejap ke tepi. Kejap di dalam. Kejap di luar. Itu yang aku pun bertangguh-tangguh nak membeli mesin yang baru. Pertama sebab takut mesin baru tu akan kusam juga bila diletakkan diluar sebelum dapur siap. Kedua kalau boleh taknaklah barang baru asyik beralih tempat lagi sementara nak tunggu dapur siap. Biasalah barang baru kan. Sayang lebihlah.

Sebulan lepas aku dah pergi cari mesin basuh yang baru. Dah booking siap-siap. Ahad lepas bila dapur dah hampir siap sepenuhnya kami pergi buat full payment. Bila tengok balik macam gedabak pulak mesin tu. Sebelum ni beria nak yang besar sikit. Macam kan muatan tujuh lapan kilo tu  tak cukup. Itu yang ambil muatan sebelas kilo. Tapi bila nak tukar en.asben kata tak payahlah. Sebab anak-anak pun dah makin besar. Betul juga tu.   Memang perlu pun ambil yang besar. So tak jadilah nak tukar. Semalam, kesabaran dan kesungguhan aku berbalas. (Macam selama ni basuh kat sungai pulak kan). Mesin basuh baru dah sampai. Sebab tahu mesin basuh nak sampai makanya dua hari aku tak basuh baju. Dan semalam, baju dua hari tu dah selamat aku cuci dengan satu load saja. Terus rasa pilihan membeli mesin yang besar sikit adalah pilihan yang tepat untuk keluarga kami. Malam tadi tidur pun senyum, sebab tahu bangun pagi dah tak payah termenung lagi macam selalu.
Tiada lagi sesi termenung pagi-pagi selepas ada yang ini. Hitachi Sparkle Beat yang mengantikan National Niagaraku yang sudah 13 tahun memberikan perkhidmatannya dengan cemerlang. Dulu masa kerja Hitachi tak heran nak beli barangan Hitachi walaupun dapatlah sikit diskaun untuk staf. Bila dah tak kerja Hitachi barangan Hitachi juga yang dicari. Gambar masih nak pinjam kat en.google walaupun boleh aje ambil sendiri kat rumah he..he.. Terima kasih banyak dari Puan Tukang Pilih kepada Encik Tukang Bayar. Lembutlah balik tapak tangan I yang memang tak berapa nak lembut ni.

p/s : Selamat hari jadi buat sesiapa yang lahir pada tarikh 29 Februari ni. Lepas ni, 4 tahun lagilah dapat wish on the dot macam ni. Have a nice day.

33 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

hehehehe...ini bkn entry termenung ini entry tersennyum girang nie :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wah sanggupnya akak basuh baju pakai tgn..kalau sy mau pitam dpn besen tu


sy nyer mesin nih kecik je dlm 5 kg..dulu beli ms br kawen x pikir panjang..


skang anak dah dua..suami pulak makin lebar mcm dh x muat mesin tu dah HEHE

.: iEyLa :. said...

hihi..lepas ni sessi termenung tak tahu nak watpe plak la..
dah keje siap cpt sebab mesin dh basuhkan..hihi

Gen2Merah said...

Ehehe.. Kakak ni bikin saya tersenyum membaca entri ni. Hehe... Seronok kan bila ada inovasi dalam teknologi. Kerja2 manusia pun kian d permudahkan..

Gen2Merah said...

Ehehe.. Kakak ni bikin saya tersenyum membaca entri ni. Hehe... Seronok kan bila ada inovasi dalam teknologi. Kerja2 manusia pun kian d permudahkan..

- GC - said...

kalau anak2 dah besar, family ramai, mmg sesuai beli yg muatan besar mcm ni. puas hati. sy pakai yg muatan kecik punya. cukup la, bertiga je kan.

Kakzakie said...

Lama juga Hanis tunggu mesin baru ye... sabar betul. Sekarang bila mesin yg mencuci bolehlah menung benda lain pulak Hanis...

Tina Othman said...

tina lg rela hantar dobi dari basuh tangan, tak sanggup, tapi masa mula kawin dulu takde mesin basuh, basuh tangan elok je pun hihi, skrg je mengada terlebih

ieda said...

ekekek aah lah kak
bukan entry termenung nie ..
entry senyummmmm ;)
waaa best nie kak ..

Nini D.. said...

harus senyum setiap kali bila akak tngok mesin basuh tu :)

sahromnasrudin said...

lepas nie kita tunggu plak mesin lipat kain kan hihihihhh

Anaa said...

haha, tido tersenyum yang mahal tu.. bukan selalu dapat tido tersenyum kan .. hehehe...

Diana @ bilakukatacinta said...

kak...yang ni bape kilo?? sy beli yg 7 kilo je..ckp lah utk berdua...

adianiez AIDA said...

aida tak sanggup kot cuci tgn. anta dobi... kecuali baju2 terpilih, cuci la tgn juga... hmmmm terkenang mesin basuh kat umah yg da semakin uzur juga :)

nota kaki : today first time saya terjah blog ni. jumpa sewaktu blogwalking blog mamasyaza jap tadi. da follow, senang nak dtg lagi nanti. sudi la kiranya menjejaki saya ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

Daddy Ziyyad said...

Antara kerja rumah yg saya paling tak suka buat: basuh baju manual..haha

11kg tu..karpet pun boleh cuci! :P

Pok Amai-Amai said...

Kak...sy kan klu mesin basuh rosak, sgp je baju2 tu anta dobi. Teruk kan pangai sy. Sy tak sgp nak cuci tangan. Oh tidakk!

eB ezrin said...

kalo xder wm mmg nanges ooo... x snggup... esp baju2 aed yg asyik bertukar jerk... hu3

kakchik@ella said...

hidup huru hara tnpa mesin basuh. kan Hanis? hihihi.

-Sara- said...

bestnyaa dpt mesin asuh besar baruuuuuuuuu :)

munna said...

betullah lak kak... yg besar lebih banyak muatan boleh masuk ..lebih jimat kan

Ati Masrif said...

dalam termenung2 tu sempat juga
sampai 3 bulan tu

kalau kita...tak sanggup..hehe
bukan mencuci yang jenuh
tapi nak memerah dan nak
tunggu kering tu...fengsan :)

Huda said...

Besar tu kak, memang puas hati sangat la..tapi kalau saya meroyan kak kalau kena basuh pakai tangan, huhu..

lienda said...

mesin basuh nie kak,nyawa saya yang kedua !takdak mesin basuh pincanglah kehidupan saya wah wah gitu pentingnya mesin basuh dalam kehidupan saya hi hi

LYAfrina said...

lps ni kerja pon laju je kan.. xperlu nk hadap satu tgas ni jer

Acik Erna said...

assalam hanis..acik baru cuci mata semalam..tapi belum buat pilihan muktamad.masa pusing2 tengok..singgah ke jenama hitachi..pusing lagi kesitu jugak..sebab peti ais pun dah jenama hitachi..he he

qemaishak said...

Teringin juga nak beli mesin besar, senang xpayah banyak kali basuh tapi sayang mesin elok lagi walau dah bunyi bising hehe

Kella said...

entah kenapa terasa kegembiraan dapat mesin baru tu ke sini =))

ieja amieja said...

hanis beli jenama Hitachi ke..jenama ni tgh naik skrg..adk akk pun baru je beli peti ais ngan m.basuh jenama nih..sekarang boleh senyum panjang la ye..

Maya Mayana said...

gigihnya kak sampai 3 bulan gitu manual...impress yana,dulu2 basuh tepi sungai,perigi memang ironi la mak2 kita...

Comelnya puan tukang pilih yang tulis entry ni :)

S..U..D..@..I..S said...

hehe selamt melembutkan jari jemari...

So Shy Lady said...

lega lah ye, hanis... akk pon mmng sengsara klau bab2 hal ehwal kain neh..;)

baru cdg nk ltk msin basuh kt luar..bc crita hanis rs t.jadi la plak

Dinas Aldi said...

Akak tabik sungguh2 pada Hanis, 3 bulan basuh baju guna tangan..akak terkedu nih..terkedu..

Irfa said...

sy tahu betapa siksanya takde mesin basuh..3 bulan hantar baju kat dobi je.yg sy basuh cuma 'yang kecik-spentot je'.

skrng baru beli..tapi 8 kg je