Nuffnang

Friday, March 8, 2013

Dengan izin ALLAH...

Assalamualaikum...

Salam Jumaat yang mulia untuk semua. Selamat Hari Wanita untuk semua wanita yang dirahmati ALLAH..

Hari rabu lepas aku ke pejabat KWSP Kajang bersama 3 orang sahabat. Kami pergi pada waktu rehat tengah hari. Bila pergi pada waktu rehat dan waktu makan tengah hari tentu saja susah untuk mendapat tempat parking. Ada parking kosong yang agak jauh dari pejabat KWSP. Ikutkan aku, mahu saja aku parkingkan keretaku di situ. Tapi salah seorang sahabatku menegah. Katanya jauh sangat untuk kami berjalan ke pejabat KWSP nanti. Aku pun tawakal aje dan tinggalkan tempat parking itu. Aku terus memandu ke depan lagi sambil berdoa agar dipermudahkan segalanya untuk kami. InsyaAllah ada parking. Baca doa makan. Kata sahabatku.

Hah.. baca doa makan untuk dapatkan parking? Kami yang lain memang rasa pelik sebab tak pernah dengar. Tapi sahabatku kata dia pernah dengar makcik atau pakciknya cakap macam tu. Sebelum ini bukannya kami tidak pernah keluar bersama. Bukan juga kami tidak pernah menghadapi kesukaran untuk mendapat tempat parking. Tapi baru hari itu dia terdetik untuk berkongsikan tentang perkara itu. Bila merenung tentang makna doa makan, rasanya memang boleh guna doa tu juga sabagai jalan usaha. "YA ALLAH... Engkau berkatilah apa yang engkau telah berikan kepada kami dan jauhilah kami dari azab api neraka".

Jadinya sambil memandu ke depan aku dan sahabat-sahabatku membaca doa makan bersama-sama. Ditakdirkan, sebaik kami sampai di depan pejabat KWSP, ada sebuah kereta mahu meninggalkan tempat parking. Ya-ALLAH.. dengan bantuanNYA urusan kami dipermudahkan. Alhamdulillah.. ada rezeki kami untuk mendapat tempat parking yang betul-betul dekat. Subhanallah.. besar betul kuasa Allah itu. Allahuakbar.. apa saja boleh berlaku dengan izin dari Allah kan. Semoga keimanan kita kepada Allah akan terus mantap dan teguh hendaknya. Amin.

Salam hormat untuk semua. InsyaAllah, semoga rahmat Allah sentiasa ada untuk kita semua. Take care & have a nice day.

24 comments:

Kakzakie said...

Banyak bacaan doa bukan khusus utk satu-satu perkara. Sebab itu baik bila kita faham maksud doa yg kita baca...

mama maman aka yana said...

tak pernah tau baca doa makan.. selalunya kita byk merungut jew bila tak dpt parking.. hahaha.. sy jew kot.. org lain tak..:)

Tina Othman said...

subhanaallah, nak try lah nanti, selalu baca doa makan time dgn anak2 kekeke kekadang rasa mcm, alahai panjangnya nak doa

:: Mrs.Eady :: said...

Allahuakbar!

Cik Puan Rara said...

Ya Allah.betul ke kak,sesunggu nya ayat suci mmg boleh digunakan.Allah.Allah.

Mila@Rimbun said...

kalau hayati betul maknanya,rasanya boleh dibaca untuk apa2 pun keadaan jugak kan, sebab rezeki tuh bukan sahaja makanan, tp rezeki masa, rezeki kelapangan hati etc etc ect.. tak terhitung

Acik Erna said...

assalam hanis..terima kasih berkongsi disini

saniah said...

Alhamdulillah...segalanya atas kehendak Nya...yg penting kena mohon pada Dia...in syaa Allah akan diperkenan kan
Thnks fea kongsi maklumat :-)

Marya Yusof said...

As salam Kak Fea,

Marya tak sedar harini adalah hari Wanita! Opss... esok to be exact! ;))

Selamat Hari Wanita! Ilmu baru... kdg2 terlepas pandang maksud doa yg dibaca...alahai... padahal selalu suruh anak baca...huhuhu Thank you kak! :)

Murni Alfathunnisa said...

alhamdulillah..ini lah first time saya tau pasal doa makan tu..rupa2nya ada fadhilat lain yang kita tak tahu...

tq atas perkongsian..

aizamia3 said...

Alhamdulillah dipermudahkanNYA..

faraherda.razalan said...

Klu tmpt sesak, tiba2 ade kosong...mula kembang je hati. Pastu eksen2 dgn org yg mencari parking. hahahaha..Buruk pangai sy kan kak?

Dinas Aldi said...

Kalau tak silap, ustaz Kazim kata baca apa2 doa pun boleh dalam situasi apa sekalipun. Katanya lepas sembahyang pun kalau udah blank sangat tak tau nak baca doa apa, baca ja doa makan, boleh ja :)

diana said...

o...ok...saya akan amalkan lepas ni....

Daddy Ziyyad said...

Yup..kalau kita hayati intipati maksud doa tu, mmg boleh aplikasikan...waima nak berdoa utk dptkan petak parking...:)

ba said...

Alkisahnya...Betul tu sebab kami kan kawan2 yang temankan akak pergi epf hari tu dan dengan izinNya dipermudahkan urusan kita...

azieazah said...

Doa memang senjata mustajab.

Amboii semak penyata kah? Banyak dah ya? hehehe

S..U..D..@..I..S said...

doa disertai dengan tawakkal insya Allah.Saya amalkan 'Ya Razak' untuk setiap kali mencari parking..Insya Allah setakat ni dipermudahkan.

MulutPayau said...

Alhmdulillah...syukur, segalanya dipermudahkan..
Terima kasih dik atas perkongsian ni....

Amanina said...

Salam.. bru 1st singgah sini :)

Banyakkan berdoa..

ummiross said...

Alhamdulillah dapat tempat parking tu kira rezeki juga kan Hanis.

f4dLy :) said...

Berdoa itu penting sebagai bentuk rasa syukur...

Salam kenal, ini silaturahim pertamaku disini. Salam dari blogger Indonesia

Dkna Abza said...

hehehee..dkna selalu doa..tapi bukan doa makan.. doa supaya dpt parking jer

munna said...

alhamdulillah..... dipermudahkan urusan