Nuffnang

Sunday, November 7, 2010

Nak beli apa yer..???

Aku baru balik dari kedai beli barang runcit. Selalunya pergi dengan mak. Tapi sebab hari ni kaki mak sakit so aku pergi sorang. Sebab mak tak pergi sama maka banyaklah juga barang-barang yang minta dibelikan. Sambil mengambil pesanan aku teringat pula pesanan-pesanan yang biasa keluar dari mulut mak. Biasanya dengan mudah juga aku memahaminya tanpa bertanya apa-apa. Sebab ada juga sesetengahnya aku turut menyebutnya begitu. Dah terbiasa dan dah terikut-ikut. Sudah sedap dimulut agaknya. Jenama barang yang popular dah jadi nama khas untuk sesetengah produk walaupun bukan produk jenama itu yang mahu kita beli.

- Ridsect yang Shieldtox
- Colgate yang Sensodyne
- Sabun Fab yang Dobi
- Kotex yang Stay Free
- Listerine yang Colgate
- Anlene yang Omega
- Dutch lady yang HL
- Cadbury yang Van Houtan

Ha..ha.. aku dan mak aku selalu menyebutnya begitu. Korang pulak bagaimana yer? Sama macam aku jugak ker?

10 comments:

pN.rOs said...

"akak, kang beli colgate DARLIE ya" haha
coz colgate tu opah i kata ubat gigi... so darlie tu jenamanya

Hanis Azla said...

colgate Darlie ros dah masuk list pesanan akak.. ha..ha..

Azuan said...

x faham benarnya...bila baca komen kat atas baru fham...hoho

Hanis Azla said...

Iyelah Azuan, bukan semua orang menyebutnya begitu.. dah tentulah tak faham kan.

Ummi Hanie said...

hehe..funny...but it's true n common..;)

sume ubt gg kite akn sbut colgate..sume pnyembur nyamuk kite pnggil ridsect/mortein..;p

Hanis Azla said...

oh sama jugalah kita ni yer..

KERDILDESA said...

hye . ijie datang ni ..
ermmm ..
setuju ngan entry nie
kekadang kat umah kita dah terbiasa guna words mcam nie...
heheh ..
bgus bgus entry nie . ~~jom follow my blog . sekadar merapatkan hubungan sesama blogger..
saya da follow awak .. heheh

Pala Maldini said...

"makan apa tu ?"

"MAGGI"

padahal dia tengah makan mamee slurp kari berapi... maggi juga dapat nama..

Pala Maldini said...

satu lagi..

"Belikan PAMPERS anak"

padahal dia suruh beli yang jenama MAMY POKO..

Hanis Azla said...

Kerdil Desa : Dah terbiasa kan..

Pala Maldini : Itulah penangan jenama yg femes ni kan.. terus jadi nama barang yg familiar utk ramai org..