Nuffnang

Monday, July 18, 2011

DEMAM...

Pagi sabtu balik kampung embah en.asben di Sabak Bernam. Memang menjadi kebiasaan menjelang ramadhan keluarga ibu mertuaku membuat kenduri kesyukuran dan sambut puasa di kampung. Seronok dapat turut serta dalam majlis orang jawa ni. Paling best dapat experience penyediaan nasi ambeng yang sangat marvelous. Kuih muih untuk hidangannya juga berjenis-jenis. Memang makan, makan dan makan sajalah kerjanya.

Pagi ahad semalam, bangun pagi dah mengigil-gigil. Terasa seram sejuk dan sakit-sakit satu badan. Badan pula mula terasa dedar. Perjalanan balik dari kampung ke Bangi terasa begitu panjang. Mujur bila balik kampung memang bawa balik bantal dan selimut bagai. Makanya dalam kereta, aku merebahkan seat kereta, berbantal dan berselimut sepanjang perjalanan. Tangan anak-anak pula bergilir memicit kepala dan badan mamanya.

4 biji panadol sudah di telan sejak pagi. Namun demam masih tak kurang. Hajat di hati nak singgah ke klinik sebelum balik ke rumah. Tapi dek kepala yang memberat aku tangguhkan sehinggalah ke petang. Kalau tak kerana en.asben asyik memaksa mahunya aku tak ke klinik semalam. Dengan muka yang pucat lesi dan suhu badan yang tinggi, tanpa perlu diminta, doktor yang menawarkan MC untukku hari ini. Mujur doktor memberi MC. Ini kerana aku masih tidak berdaya untuk bangun pagi tadi.

Cuti yang diberi oleh doktor memberikan aku ruang untuk merehatkan diri. Bila sakit-sakit begini terasa begitu mensyukuri nikmat sihat. Alhamdulilah, badan mula berpeluh setelah mendapat rehat yang cukup. Semoga demamku cepat sembuh. Agar aku dapat menjalani rutin hidupku seperti biasa.

26 comments:

Lulu Caldina said...

semoga kakak lekas sembuh.. lulu pun dah 2 hari tak sihat.. demam selesema... Banyakkan rehat, mnm air dan jgn lupa makan ubat, kak...

rara pinkmafia said...

moga cepat sembuh kak =)

nasi ambeng tu cane kak?sedap ke?

Aku Ibu Muda said...

MIL kat nismilan pun dah panggil balik ni untuk kenduri sambut puasa, tapi nampak gayanya kena bertegas dgn hubby...ajak balik kampung wani sebab umi kat kampung dah ready nak buat majlis ulangtahun cucu ngan anak dia yg sama tarikh :)

tahun ni tak gaduh psl balik raya...tp balik sebelum puasa...hihi

diana said...

semoga cepat sembuh kak..
banyak kan berehat..
tidur je..:)

wahida said...

akak cepat baik yer, jgn skip mkn ubat tau!!

kak, umah embah husband kat Sabak Bernam? kat area mana? kg saya kat Sg. Besar kak...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

semoga kak cepat sembuh..sy pon masih sakit² kepala ni..

sarah-najwan said...

semoga cepat sembuh hanis..

akak kalu rasa bdn semacam aje..terus amik paracetamol..mmg beli khas dan wajib ade sbg stok..

HappyIrfa said...

SEDAPNYA NASI AMBENG :-)
kalau dekat bolehlah tumpang sekaki

♥MAMASYAZA♥ said...

cuaca panas agaknya, ataupun byk mkn buah..hehehehe. anyway jgn tinggal ubat n semoga cepat sembuh

~ yus ~ said...

suami hanis orang jawa ya?

sabtu dan ahad dua2 rumah makcik yus ada kenduri, satu makcik sebelah ayah, satu lagi makcik sebelah emak...

Memang banyak sangat lauk pauk...ayam masak kicap tak tinggal orang Jawa ni kan...kami panggil Semur kicap..hehe

Pos Terkini ~yus~ .::Ahmad Nisfu??::.

Kakzakie said...

Org jawa kalau kenduri yg masih guna hidangan nasi ambeng mesti makanan memang tak terhabis. Kakak memang sure punya kuih-muih pun teramatlah banyak...

Moga cepat sembuh. Kakak cuti juga hari ini jaga 2 anak sakit...

Dinas Aldi said...

semoga cepat sembuh Hanis, take care ya!

Eye_nee said...

Jaga Kesihatan sis...semoga cepat sembuh...ubat kene makan ok...

A.s.t.i.n.a said...

kak nis meh Astina ajar...

asam jawa extra tunbancuh dengan air suam then alirkan perlahan melalui anak tekak.. jgn minum mcm minum air tau..make sure dia lalu pekat2 kat tekak.. esok sembuh..

farah fauzi said...

sian nyer akak demam..bykkan berehat okes...hope akak cepat sembuh..hehe..

Azlan Hasan said...

selamat berehat kak..hehe..jgn lupa mkn ubat.. :)

Regards,
-Strider-

-Sara- said...

get well soon kak hanis..dh sht betol baru keje tau :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bila demam sakit badan tu yg tak thn...moga cpt sembuh

Hanis Azla said...

lulu caldina : thanks lulu.. bila lama tak demam, sekali demam terus flat rasanya.. lulu pun take care yer..

rara pinkmafia : thanks rara.. nasi ambeng tu nasi berkat org jawa.. ada nasi, ayam, sambal goreng, serunding, mee goreng dan tempeyek..

aku ibu muda : gaduh in advance yer.. nnt raya tak payah gaduh2 dah.. he..he..

diana : thanks diana.. Alhamdulillah.. smlm mmg cukup rehat dan tidur..

wahida : thanks wahida.. selalu klu sakit mmg makan ubat on time.. bila dah baik aje antibiotik tu paling liat nak habiskan.. akak sabak bernam kat parit baru.. mmg lalulah kat sg besar tu..

rina avail aka cik betyy : semoga sakit kepala awak cepat sembuhnya juga..

sarah najwan : thanks kak.. selalunya ambil paracetamol dah okey.. tp semalam, dah telan 4 biji pun tak jalan juga.. itu yg kena ke klinik juga tu ambil ubat2 lain..

happy irfa : klu dekat, boleh saya pass sebungkus kan.. he..he..

mamasyaza : mungkin juga kot.. lgpun skrg ni mmg musim demam.. klu tak berjaga2 mmg mudah tak sihat..

Hanis Azla said...

~yus~ : mak mertua saya org jawa.. mmg menjelang ramadhan ni byk kenduri sambut puasa kan.. ayam masak kicap tu mmg best.. sedap sgt.. panggil semur yer yus.. saya tak pernah dengar pula..

kak zakie : sama2 kita cuti semalam yer kak.. betullah kak, makanannya mmg banyak.. bersusun cantik aje..

dina aldi : terima kasih kak.. Alhamdulillah.. hari ni dah kurang sikit demamnya..

eye_nee : baik kak.. terima kasih..

astina : terima kasih untuk petua tu astina..

-sara- : thanks sara.. Alhamdulillah.. hari ni akak dah boleh pergi kerja..

lydia miza : betullah.. rasa lemah satu badan dibuatnya.. Alhamdulillah, hari ini dah berkurang sikit..

eB ezrin said...

MUSIM NIH, KAMI PN SAMNER HU3

Maya Mayana said...

semoga cepat sembuh ye...jaga diri,musim buah-buahan selalu juga musim demam kan?

Aida said...

kakak hanis, cepat sembuh ya .. nanti dah nak dekat bulan puasa ni .. :)

Hanis Azla said...

eb ezrin : betullah eb.. mmg musim skrg ni.. semoga u all pun cepat sembuh..

maya mayana : mmg musim buah ni kena lebih jaga kesihatan.. klu tak mcm ni lah jdnya.. demam dtg tiba2..

aida : itulah, dah nak puasa ni.. hari ni Alhamdulillah, dah beransur sembuh..

Ummiross said...

Ooh demam rupanya, patutlah takde n3, ummi harap Hanis cepat sembuh..

Hanis Azla said...

ummiross : Alhamdulillah.. hari ni dah sembuh dari demam ummi..