Nuffnang

Wednesday, July 27, 2011

WW : Dendeng daging untuk Pot Luck hari ni...

he..he.. walaupun masak sendiri.. tapi gambar pinjam en.google punya jugak..

45 comments:

eB ezrin said...

sedapnyer, i lioke :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

tunjuklah akak punya dendeng lg terbaek!

HappyIrfa said...

ari ni ada org blanja bekfes.
sempena ramadhan..murah rezki org tu.nasi lemak paru dan juga ayam..'
saya ambik ayam je la :-(
nasi letak tepi..sabar irfa.
kuatkan semangat

ieja amieja said...

ieja suka mkn daging dendeng nie..tp x suka nak msknyer..leceh tuh..

mama tims said...

waaa..dendeng nak ke pot luck kemana tu kak...

lydzar said...

uishh sedapnya..MIL saya pon suka masa rendang ni..

Reflisia said...

sedapnya..boleh buat menu bersahur ni..=)

Lulu Caldina said...

kak, hulur pinggan, dah bersila atas tikar ni..ekeke

Hanis Azla said...

eb ezrin : nyum..nyum..

rina avail aka cik betty : lupa nak ambil gambar dendeng sendiri.. terpaksalah pinjam gambar dendeng org.. he..he..

happy irfa : rezeki2.. Alhamdulillah.. wah tolak nasi ke tepi yer.. semoga terus kuat semangat tu yer..

ieja amieja : nak masak mmg leceh sikit.. tp bila selalu buat taklah rasa remeh sgt.. lebih2 lagi bila anak2 suka makan..

mama tims : ada jamuan sambut puasa di ofis hari ni..

lydzar : sedap dan mudah.. MIL lydzar pun suka masak ni juga yer..

reflisia : menu kering2 mcm ni mmg membuka selera waktu sahur kan..

lulu caldina : ambil tapau ni sekali.. akak dah bungkuskan utk lulu jugak.. he..he..

KuNanGKuNanG said...

tengok gambar ni terus rase lapar..huhu

Fieza79 said...

sedap nya kalau mkn dgn nasi tgh berasap..hehe

Aida said...

senang tak kak buat daging dendeng tu ?? nak mintak resepi boleh ??

sarah-najwan said...

ada kwn skol akak jual..rasanya 20 hengget sekilo..ke akak da lupa..biasa dia pom jual utk buln posa ni..senang la time sahur kan..panas ajo..ehhhee

wahida said...

sedapnya...

saya lak hari jumaat ni akan bawak daging masak kicap utk pot luck kat opis..hehe...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ala tak aciiii buh la gambor masak sendiri..:-P

Hanis Azla said...

Kunangkunang : terasa lapar yer.. takpe lunch nnt boleh cari..

fieza79 : itulah.. mkn lauk tu saja pun dah cukup..

aida : senang aje aida.. nnt akak bagi resepi..

sarah najwan : mmg selalu tu pun saya beli aje.. skrg ni dah pandai buat sendiri lg puas hati nak makan..

wahida : kita org punya pot luck dah setel.. turn wahida jumaat ni plk yer.. wah sure terangkat daging masak kicap tu..

rose@ibu rafiq : he..he.. bab2 gambar ni akak mmg selalu tak aci lah rose.. ha..ha..

rara pinkmafia said...

bulanbulan puasa ni kalau dpt daging deng deng sedap ni.

Kakzakie said...

Hanis cerita dendeng, jiran kakak gantung dendeng 2 kilo kena sapu bersih kucing-kucingnya tak sedar.....

Papa Mifz said...

adoi bertambah lapo saya kak...

diana said...

sempat ye memasak pagi2...??

Hanis Azla said...

rarapinkmafia : sedap kan.. terbuka selera jadinya..

kakzakie : aduhai.. iye ke kak.. siannya.. 2kg tu.. sayangnya.. rezeki kucing tulah nampaknya dapat lauk sedap..

papa mifz : alamak lapar ye.. he..he..

diana : malam tadi masak siap2.. pukul 12 baru setel.. pagi tadi panaskan aje.. he..he..

exora said...

dendeng tu sama x ngan rendang?
rs2 x pernah mkn la dgg dendeng ni...

~~*Lady Salwa*~~ said...

hehe, ingatkan gambar masakan sendiri...

**kalau tak silap pernah kot makan dendeng ni sekali...

munna said...

feveret munna dendeng..lagi2 klu yg org minang buat...

makdara TERdiva said...

ada kisah lucu disebalik nama daging dendeng ni..
kerana bunyi macam dinding..jadi ai ingat rendang ni diperbuat drpd dinding rumah..haha!

h A n Y S said...

sy suka dish ni kak! tapi agak leceh jugak lah nak masaknye kan..nak kena goreng dlu, then tumbok daging tu pulak kan.. kalau rajin sy mmg suka masak dish ni! hehe

Hanis MY said...

saya tak pernah makan masakan ni! pasti sedap yg akak masak tu...

Hanis Azla said...

exora : rasa dia lain sikit dari rendang sbb dendeng ni tak bersantan.. rasa rempah sikit sebab letak jintan manis & ketumbar.. rasa manis sikit sebab perap dgn kicap..

lady salwa : he..he.. td tak teringat pun nak snap gambar masakan sendiri tu.. pernah makan yer..

munna : klu org minang punya dendeng selalunya kering sikit kan..

makdara terdiva : ha..ha.. boleh pulak terfikir macam tu yer..

hanys : mmg leceh sikit.. tp sebab satu rumah suka menu ni makanya akak jd rajin pula nak membuatnya..

hanis MY : sebab buat betul2 ikit resepi, itu yg sedap tu.. klu ekat boleh akak bagi hanis rasa..

Mama Gee said...

sodapp!
g tak pernah lg masak daging dendeng ni...

Hanis Azla said...

akak pun baru belajar buat dendeng ni last year.. sejak itu, asyik2 buat dendeng aje.. he..he.. masakan lain akak tak berapa reti sgt..

Ummiross said...

Hanis sedapnya, share lah resepi, boleh ummi boleh try masak bulan puasa nanti...

Hanis Azla said...

esok nnt saya sharekan dgn uumi yer.. boleh ummi cuba dan rasa..

A.s.t.i.n.a said...

sedakkkk aaaaaaa...

maya amir said...

i is sgt sukak daging dendeng tp x pnh masak...senang x kak nk buat ni?:)

Dinas Aldi said...

dendeng tu macam rendang ka, takda dalam vocab akak ni, hehe..

bunga said...

laparrrr..hehee..tapi xcam lau tengok sekali imbas..haha..ingat ke kurma..gege

S..U..D..@..I..S said...

Hanis tunjuk la gambar yg ori yg baru dimasak.....

Mamamya said...

kak...lia suka sgt2 daging dendeng ni....blh ratah mcm tu jer.... ;) alaaaa...apasal x tunjuk yg akak buat..nak jugak tgk...:)

~ yus ~ said...

alaaaa, naper en google punya. Mesti lagi menarik Hanis Azla punya dendeng daging..hehe

Hanis Azla said...

astina : sedakkk sgt.. he..he..

maya amir : senang aje nak buatnya.. rebus, tumbuk, perap goreng dan tumis.. dah siap..

dinas aldi : tak mcm rendang kak sbb tak bersantan.. lebih macam sambal tp berempah..

bunga : nmpk mcm kurma yer.. pilihan gambar yg tak sesuailah ni.. he..he..

sud@is : InsyaAllah, next time saya letak gambar masakan sendiri..

mamamya : itulah.. meratah aje pun sedap kan.. sebenarnya gambar ni paling similar dgn daging dendeng akak.. itu yg pinjam tu.. he..he..

~yus~ : itu yg paling similar yus.. he..he.. saya punya daging dendeng pun nmpk mcm tu jgk..

Maya Mayana said...

uiss tetiba terliur dibuatnya...morning kak

Hanis Azla said...

selamat pagi yana.. terliur yer.. he..he..

Faztee Danisha said...

tengok daging ni ttbe teringt kt mak..dia suke wt time nak ry..fisrt nk pose pn ye..wt mkn sahur..kene balik la minggu ni..amik aura pose kt kampung

Dilla Ady said...

dendeng?

tak penah makan rasenye ni..camne ek rasenye?

Hanis Azla said...

faztee danisha : dendeng ni mmg sedap utk juadah bersahur dan berbuka kan.. InsyaAllah, ada rezeki balik kampung nnt mak awak buat.. lg best klu dapat bekal bawak balik sekali kan..

dilla ady : rasanya mcm sambal tp berempah.. pedas, manis, masam semua cukup..