Nuffnang

Thursday, July 21, 2011

Ingat dah jelas, rupanya tak jelas lagi..

Salam untuk semua..

Hari ni nak cerita mengenai WW semalam. Ingatkan bila letak cover novel  yang tertera namaku berserta link penerbit buku, semua teman-teman boleh faham. Rupanya tak jelas info disebalik gambar tu sehinggakan ada yang tertanya-tanya. Tapi dalam ada yang tertanya-tanya tu, ada juga yang terus tangkap apa ceritanya. Terharu sangat bila ada teman blogger yang terus hantar e-mail dan sms bertanyakan tentang novel tersebut. Terima kasih juga untuk ucapan tahniah yang diberikan. Rasa bersemangat jadinya walaupun dah mula rasa gementar dengan komen dan respon yang akan di terima nanti.

Sebenarnya untuk menulis novel sendiri merupakan satu daripada impianku. Bila ianya diterima oleh pihak penerbitan dan diterbitkan, itulah yang buatkan aku rasa bagaikan mimpi jadi nyata. Alhamdulillah, tercapai juga impianku. Harap-harap nukilan pertamaku ini dapat diterima oleh peminat-peminat novel. Yang tak minat novel pun boleh cuba baca untuk menilai bakatku dalam bidang penulisan ini. Jadi, kalau berminat bolehlah memiliki Novel pertamaku Takdir Fitrah Terindah terbitan Buku Prima.


Takdir Fitrah Terindah
Hanis Azla
RM 25.90
ISBN: 978-967-0184-76-0
~608 hlm
Bahasa Melayu

Bila diri dilahirkan dari dosa orang lain, tiada apa yang membuatkan Nur Fitrah punya keyakinan diri bila sejak kecil dirinya sering menjadi bahan cemuhan. Lantaran itu dirinya menjadi cepat mengalah termasuklah dalam soal cinta bukan mahunya. Tapi itulah yang terjadi bila kuasa untuk membuat pilihan bukan milik orang sepertinya. Tiada cinta, tidak mengapa, asalkan hatinya bahagia. Namun bila hati suami bukan untuknya, apalagi yang perlu dipertahankan? Pertemuan semula membuatkan hatinya berbunga-bunga. Namun respons dan dugaan yang diterima membuatkan hatinya terus lara untuk mengharapkan cinta. Adakah Aiham Fakhri masih lagi pilihan Nur Fitrah?

Tarikh Terbit: 20 Jul 2011

Lahirnya entah dari rahim siapa? Hadirnya ke dunia bukan suatu harapan lantaran tanpa belas kasihan dirinya ditinggalkan. Dia dibenci dan disisih hanya kerana dirinya anak terbuang yang dikutip orang. Entah apalah dosanya sehingga sesetengah orang merasa tidak senang untuk menerima kehadirannya dalam kehidupan mereka? Cinta dan kebahagiaan mungkin bukan miliknya. Cinta pertamanya tercicir di tengah jalan lantaran kekasih hati beralih kasih setelah cinta mereka tidak mendapat restu. Cinta seterusnya yang ditentang membuatkan dia akur dengan suratan takdir. Biarlah jodoh datang sendiri. Jodoh yang hadir bermula dengan episod duka. Pernikahan yang diatur oleh keluarga lelaki itu membuatkan hidupnya yang sebatang kara bertambah terluka. Kesan dari kisah hidupnya yang terbuang dan menumpang juga kisah cinta yang kecundang membuatkan dia sering merasakan dirinya serba kekurangan.Perasaannya terus huru hara bila cinta mula hadir dalam hatinya untuk sang suami yang langsung tiada hati padanya.

Selamat membaca untuk semua.

Terima kasih.
Hanis Azla

70 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

i will try to find this book..

Diana @ bilakukatacinta said...

slm sis...hehehe..congrates dah dpt publish dah 1 novel..teringin nak mcm tu.. tp smangat menulis takde...idea kering kontang...tahniah

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tahniah..mizalah antara yg tak perasan semalam..huhu.tahniah sekali lg

Eye_nee said...

Speechless....congrate sis...tak pernah tahu pon sis berminat menulis novel...InsyaAllah akan cari buku ni..

A.s.t.i.n.a said...

sronot sgt2... saya ade kawan novelis~

Adzrien Shoppe said...

fb menjelaskan lagi.. TQ hanis! teruskan usahamu..

Maya Mayana said...

emm yana pn pernah berangan-angan mat jenin spt ini dulu,nk jd pelukis,mcm2 angannya...nk cari la buku ni...hehe,tahniah semoga terus berkarya ye...

Ummiross said...

tahniah Hanis, seronoknya bila cita2 dah tercapai,ummi tumpang gembira sangat2...

bunga said...

Alhamudlillah...insyAllah,,akan cuba cari n sokong k..

farah fauzi said...

yang pasti saya jea dengan WW akak semalam...tak sabar nak baca buku ituu...huhu

Hanis MY said...

tahniah sekali lg...seronok sgt2 tak sabar sy nk beli dan juga baca,..cemanala nak beli jauh2 ni huhu...kena kirim kat sesapa ni...

Daddy Ziyyad said...

Tahniah!! Semoga karier anda terus berkembang...saya tak berkesempatan melihat entri semalam..lepas ni kak tengok entri tu.

eis said...

wow..tahniah cita2 tercapai! btw, 'tarikh lahir novel' sama dgn birthday sy :D

sarah-najwan said...

tahniah hanis..akak akn cari novel ini..kalu dpt otograp awk lagi kelazzz...hehe

dun wori..akak be;i dulu..kendian pos buku tu ke awk..awk mesti sign..ehhe

diana said...

tahniah...
penulis rupanya kak hanis ni..
patut la dalam blog ni entry semua best2...:)

Fieza79 said...

nak cari novel ni..tahniah kak..!

-Sara- said...

congrats kak hanis n gud luck..ade mse sara try crik novel nii nnti ekk..hehe :)

sayangsayangibu said...

tahniah sesangat
semoga terus berkarya lagi

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Tahniah...BSB tak sangka ruper nyer kawan blogger BSB dah jadi penulis.Tahniah lagi sekali semoga terus maju...

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. blog menarik ;)

-zu
http://www.zuwairiaiman.com

Aida said...

saya sangat jelas kak hanis .. dan tak sabar nak dapatkan buku itu .. hehehe

Hanis Azla said...

mrs eady : harap2 jumpa novel tu dan menyukainya.. terima kasih yer..

diana@bilakutakcinta : Alhamdulillah.. terima kasih juga yer.. akak pun mula dgn teringin juga.. harap2 lepas ni semangat tu terus membara.. All the best to you..

lydia miza : thanks lydia.. takpe tak perasan pun.. sbb informasinya mungkin tak berapa jelas..

eye_nee : terima kasih kak.. minat menulis dah ada sejak sekolah lagi.. cuma kegigihan dah ada novel sendiri cuma dtg beberapa tahun ni.. nnt akak nilai bakat saya yer..

astina : he..he.. Alhamdulillah.. akak pun seronok sgt dpt kwn mcm astina yg sudi support akak.. TQ yer..

adzrien shop : itulah kak.. TQ untuk akak juga.. :)))

maya mayana : dari berangan-angan jugalah akak dpt siapkan novel ni yana.. harap2 yana menyukainya.. nnt cari yer.. TQ sangat2..

ummiross : seronok ummi.. bersyukur sgt2.. terima kasih yer ummi..

Hanis Azla said...

bunga : Alhamdulillah.. terima kasih bunga..

farah fauzi : terharu dgn respon dari farah smlm.. TQ yer.. akak pun tak sabar dah tahu feedback dari farah nnt..

Hanis MY : terima kasih byk2 hanis.. kalau hanis nak, nnt akak boleh cuba kirimkan.. tp buat masa skrg akan pun takde naskahnya lagi..

daddy ziyyad : terima kasih yer.. amin.. mudah2an..

eis : terima kasih.. oh yer ke.. selamat hari jadi utk awak juga.. selamat panjang umur dan murah rezeki..

sarah najwan : terima kasih kak.. terharunya dgn sokongan akak.. InsyaAllah, klu akak nak sign tu boleh aje.. nnt kita cari jln terbaik yer..

diana : terima kasih diana.. penulis yg baru dalam percubaan diana.. harap2 berjaya hendaknya..

fieza79 : terima kasih fieza.. harap2 fieza dpt jumpa novel ni..

-sara- : terima kasih sara.. okey dear..

sayangsayangibu : terima kasih sgt2 juga.. harap2 begitulah..

be simple beb (BSB) : terima kasih BSB.. nnt bolehlah BSB baca dan menilainya..

bobhandbury : terima kasih kerana sudi berkunjung ke sini..

aida : he..he.. tak perlu jeles.. klu aida nak, aida pun pasti boleh juga.. lps baca nnt bagi feedback pada akak yer aida.. aida tak sabar, akak plk gementar.. he..he..

aliza said...

Kak Fiah : Ni baru baca Sinopsi, macam best jer,..... Belum baca satu buku lagi.... Insya liza akan cari buku tu akak, liza buku Novel ni memang minat sangat...... Lagi- lagi akak penulis buka ni...
Tahniah akak, Boleh mintak sain, Peminat setia akak ni.. heheheh :P

Rozita said...

tahniah! lama tak baca novel... kemana tah menghilang semua masa2 ku... huwaa...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tahniah kak..dah ade novel sendiri..:-)

Kakzakie said...

Tahniah dari kakak!!....
Kakak dulu pun ada cita-cita nak menulis novel tapi hingga kini zero...

Tak lama dapatlah kakak rasanya utk memiliki buku ini - usaha nak dapatkan juga:)

Hanis Azla said...

aliza : harap2 liza suka dgn keseluruhan novel tu nnt.. terima kasih yer sbb dah jd peminat setia wp belum baca novel tu lagi.. appreciate it so much.. nak sign boleh aje liza.. he..he..

rozita : terima kasih yer.. bila dh berkeluarga ni mmg selalu rasa mcm tak cukup masa kan..

rose (ibu rafiq) : terima kasih rose..

kak zakie : terima kasih kak.. nnt akak dptkan dan nilai bakat saya yer.. then boleh bagi feedback utk saya perbaiki kekurangan cara penulisan saya..

Mama Gee said...

tahniah kak...
tak hairanlah kalau akak dpt menghasilkan 1 novel...sbb bila
akak menulis entry pun org dh minat nk baca :)

~ yus ~ said...

Tahniah ya Hanis.

Dilla Ady said...

wah..da jadi novelist le skarang ni...akan noted novel ni tuk list seterusnye..

doakan tuk sy jugak ye kak!

better late than never kan!

Hanis Azla said...

mama gee : terima kasih gee.. harap2 novel akak ni boleh diterima oleh pembaca juga.. InsyaAllah..

~yus~ : terima kasih yus..

dilla ady : InsyaAllah nnt turn dilla pula.. teruskan usaha.. bakat mmg dah ada.. tak rugi kita mencuba sesuatu yang menjadi minat dan cita2 kita kan..

Ati Masrif said...

tahniah hanis...
hebat dan berbakat sungguh
sampai boleh menulis sampai
1 buku

memang padan pun dgn
tulisan2 hanis di n3
cantik tersusun saje ayat2 :)

Hanis Azla said...

ati masrif : terima kasih kak ati.. mmg dah lama saya minat bidang penulisan ni tp tak berapa yakin dgn bakat sendiri.. harap novel tu nnt disukai pembaca..

Sz said...

alhamdulillah, tahniah kak...
sukanyaaaa...bertambah lagi teman saya bergelar penulis novel ni ... :)

suri solehah said...

hanis..tak sangka ada kawan yang jadi penulis..insya allah balik kg boleh cari buku hanis..kita sekarang baru buat hobi baru baca novel tu yg blog asyik bersawang je tu,,,anyway tahniah atas kemunculan novel itu

exora said...

erm..btul tekaan saya semalam, tahniah yer..sy memang peminat novel.

Dinas Aldi said...

wahhhhh tahniahhhhhhhhhh!

nak pi cari, nak pi cariiiiii!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

alah kak..smalam sy tgk tajuk buku jer..x terperasan nama akak kat bawah tu..sy mmg camni..tgk benda jarang teliti..sbb tu sy x blh ingat benda dgn tengok aje..

sy nak pegi beli buku ni lah..walaupon dah x gemar baca novel tp demi akak sy nak baca :)

tahniah!

Hanis Azla said...

sz : wah suzie ada ramai teman penulis yer.. bestnya.. terima kasih yer suzie..

suri solehah : terima kasih yer.. InsyaAllah, nnt boleh cari, baca dan nilai..

exora : mmg tepat tekaan awak smlm.. peminat novel yer.. samalah mcm akak.. nnt bolehlah baca novel akak tu pula.. terima kasih yer..

Dinas Aldi : terima kasih kak dina.. pi cari cepat!! pi cari cepat!! he..he.. then komen yer kak buruk baiknya..

rina avail aka cik betty : akak pun selalu gitu rina.. jarang nak teliti betul2.. he..he.. terima kasih byk sbb nak sokong akak.. nnt baca & komen novel akak tu yer.. TQ..

wahida said...

ya Allah kak, akak dah ada novel? cayalah akak...saya tumpang hepi dan bangga utk akak..

saya baca n3 ni terus suh hubby carik novel akak ni, hubby pun pelik sbb saya dah lama tinggalkan bacaan novel ni semenjak dah kawen, tapi akak punya pasal, saya sanggup ketepikan kebizian saya tu utk baca novel akak..

saya support akak..harap2 hubby dpt carik novel tu, kalau dpt, nnt saya publish dlm blog, nak tolong sama2 promote...

sekali lagi, i'm proud of u!!

Hanis Azla said...

terima kasih wahida.. akak hargai sangat sokongan dari wahida dan teman2 lain.. Harap2 wahida suka dgn novel tu nnt.. lps baca boleh bagi feedback pada akak yer. wah, bestnya wahida nak tolong promote, sukanya akak.. TQ so much yer..

siti fatimah aka kakchik said...

kak tahniah atas terpublishnye buku akak ni..x baca lagi but m sure its gonna b great!congrats again n keep it up sis!

Hanis Azla said...

terima kasih kakchik.. nnt boleh beli, baca dan komen.. welcome to my blog too..

Pala Maldini said...

Tahniah!!

dekat MPH ada ke ?

Hanis Azla said...

terima kasih.. insyaAllah ada.. tp tak pasti dah masuk ke belum ke MPH.. kena check dulu..

en_me said...

tahniahnyer makkk.. me dah serik nak tulis buku.. uhuhu

shameel Iskandar said...

salam alaik.
saya juga berminat utk menulis novel. mcm mn yer caranya utk menghubungi syarikat penerbiatan.

Setakat ni saya sekadar seorg cerpenis sahaja.

Izan Ishak said...

tahniah kak!
nampaknya kena cari novel ni sbb kenalan blogger yg tulis dan selalu komen2 kat blog izan jg...

eB ezrin said...

OOO YE KER? TAHNIAH YUER... BERBAKAT DLM DIAM NIH :)

ieja amieja said...

tahniah!
dl sy mmg hantu novel tp skrg hrp ank jer la,dia bl @ pinjam sy pun baca la..insyaalah klu jumpa sy beli ..hehe

HappyIrfa said...

tahniah kak..
saya pun nak cari jugaklah novel ni..bolehlah citer kt en suami,
penulis ni kawan blog saya :-)

sy penah bercita2 nak tulis novel..
tapi belum tahu apa jalan ceritanya

Arenyss said...

congrats kak :)

Hanis MY said...

betul ni sy nk kirim dgn akak lah sign skali tau kalau dh ada naskah silah roger pada hanis huhu..

Hanis Azla said...

en_me : terima kasih yer.. dah serik?? kenapa yer? tentu ada perkara yg tak best disebaliknya kan..

shameel iskandar : klu berminat boleh pergi ke web site publisher yang shameel berminat.. mcm akak, akak pilih Buku Prima.. kat situ ada cara bagaimana mereka nak kita sediakan manuskrip kita tu.. lps tu boleh hantarkan kepada mereka untuk di nilai.. bila mereka berminat dgn manuskrip kita barulah novel tu boleh diterbitkan.. prosesnya memang ambil masa.. tapi editornya byk membantu dan memberi kerjasama..
harap2 dari cerpen boleh menjadi novel pula.. cubalah..

izan ishak : terima kasih izan.. nnt bolehlah izan cari, baca dan komen novel akak tu..

eB ezrin : terima kasih eB.. diam sbb sblm ni tak tahu menjadi ke tidak novelnya tu.. he..he..

ieja amieja : TQ ieja.. nnt boleh baca novel akak pula.. harap2 ieja menyukainya..

happyirfa :terima kasih.. nnt boleh cari yer.. harap2 cita2 irfa tu menjadi.. nnt bolehlah akak support awak pula..

arenyss : TQ arenyss..

Hanis Azla said...

hanis my : InsyaAllah takde masalah.. nnt klu dah ada akak roger hanis yer.. by then, tungguuu.. he..he..

S..U..D..@..I..S said...

hebat teruskan bakat yang ada kongsi bersama....nnt boleh cari dikedai buku atau kat popular

FUZ.QYM.Y said...

teruskan usaha akak, semoga sukses selalu ;p

h A n Y S said...

kak! akak dah jadi novelis?!! *teruja* tahniah kak!! *teruja lagi*

sy dah laaaama tak baca novel, even skang dah maaalas nak baca novel, TAPI, demi akak HANIS AZLA, sy AKAN beli and baca!

hehe..tahniah again kak..

Kayun Asza said...

tahniah akak! hee. insyaAllah bulan posa t lau dpt rezki lebih, saya nak jugak beli novel akak. heee, bangganya saya kak. :):):)

Hanis Azla said...

sud@is : Alhamdulillah dgn bakat yg ada.. nnt awak boleh cari, baca dan nilai.. terima kasih yer..

fuz.qym.y : terima kasih yer..

hanys : Thank you hanys.. akak pun teruja nak dpt feed back dari hanys lps baca buku tu.. selamat membaca novel kembalilah yer.. enjoy..

kayun asza : terima kasih kayun.. kalau ada rezeki bolehlah memilikinya.. then boleh bagi feedback pada akak..

nawal addina said...

nanti nawal beli :)

act , kurang novel malay , but .. nak try laa bace . sokong karya tmpatan ! hehe .

good job hanis :)

Mamamya said...

alhamdulillah n tahniah.....sya akan cari novel ni sbg tanda sokongan.....dr sinopsis yg diberi ni mmg sgt2 menarik...

Hanis Azla said...

nawal addina : terima kasih nawal.. nnt bolehlah baca dan nilai bakat penulis tempatan.. mana tahu lps ni boleh terus tertarik hati..

mamamya : terima kasih yer beri sokongan.. harap2 awak menyukai novel ni nnt.. selamat membaca..

wahida said...

akak, hubby saya dah carik novel akak tu, tapi org kedai kata tak sampai lagi...huhu..

takpe, saya akan suh hubby carik lagi...

Hanis Azla said...

itulah, kwn2 akak pun kata takde lagi kat kedai.. takpelah, nnt wahida cari lagi yer.. TQ for ur support..

munna said...

tahniah kak...cantik cover buku kakak...

Hanis Azla said...

terima kasih muna.. cover tu buku prima yg buat..

Suara Kalbu said...

Kak Hanis,

Tahniah. Wah diam diam yaa... akak memang pandai menulis. Blog akak ni menjadi bukti betapa ida selalu saja hanyut dengan bait-bait ayat yang akak karang.. sopan mendalam dan cantik.

Tahniah sekali lagi kak. Semoga terus maju jaya. Saya mesti beli novel ni sebagai tanda sokongan untuk akak..

Hanis Azla said...

terima kasih ida.. harap2 ida suka dgn novel akak tu pulak nnt.. akak hargai sgt sokongan ida tu.. nnt lepas baca bolehlah bagi feedback pada akak utk akak memperbaiki kekurangan yg ada..