Nuffnang

Thursday, July 14, 2011

Ragam tolong dan bantu..

Ada orang bila diberikan pertolongan, memberikan respond yang baik. Biasanya dengan ucapan terima kasih. Paling tidak pun dengan memaniskan wajah. Cara yang begitu membuatkan kita rasa dihargai. Ada orang pula bila diberikan pertolongan langsung tiada apa-apa ucapan apatah lagi ekspresi wajah yang mengambarkan mereka menghargai pertolongan itu. Takpelah..

Ada orang bila perlukan bantuan dari kita, bukan main manis mulutnya. Bukan main baik lagi dengan kita. Bukan main beria lagi menegur mesra. Tapi bila kita tidak diperlukan, pandang kita pun tidak. Lalu depan mata pun bagaikan tak nampak. Kalau bercakap bagaikan tidak pernah mengenali sebelum ini. Punyalah tak mesra. Takpelah juga..

Banyak orang banyak ragam kan. Orang kata kalau kita berikan pertolongan atau bantuan, berikan dengan ikhlas tanpa mengharapkan balasan. Kita pun bukannya mahukan sangat penghargaan. Tapi bila respond yang diberi begitu mengecewakan, kadang kala tersentuh juga hati. Ada masa terguris juga perasaan. Namanya pun manusia kan. Mudah benar hati ni nak terluka. Cepat benar perasaan ini nak terasa.

*Sejak semalam bukan main sakit lagi kaki ni. Nak naik tangga pun punyalah seksa. Habis berkerut muka. Pakai heels ke pejabat pun bagaikan terdera. Tapi semua itu masih tidak mematahkan semangat. (Layankan ajelah yer cerita orang tengah bersemangat ni he..he..)

31 comments:

kakchik@ella said...

Dlm hati sikit sebnyk mesti berkata .. tak berbaloi ai tolong u. at least senyum la sikit ker ..

diana said...

buat baik dengan kita sebab nak ambik kesempatan je..
saya dah alami tu..
memang sakit je hati ni rasa..
jalan singkat yangsaya ambik,
saya malas nak layan..

sarah-najwan said...

kdg2 kita bg pertolongan bukan utk dihargai tapi kalu org itu buat mcm2 gaya yg xsepatutnya..sakit hati pun ade..mulalah bersarang dlm hati mcm2 perasaan..

cara nk pujuk ialah..biarlah..jnji kita sbg manusia..sudah lakukan yg sepatutnya...

lydzar said...

tak baik tau tak ucap terima kasih pada org yg dh menolong...lain kali x mo tolong orang tu dah

Amy Syaquena said...

Kadang2 pelik dengan sikap manusia nie , kalau rasa berat sangat nak buka mulut mengucapkan terima kasih , apa salahnya lemparkan senyuman at least kita tau orang masih hargai tapi nie tak...uish x faham betul la.

~ yus ~ said...

setuju sangat Hanis...

ucapan terima kasih yg ikhlas dan senyuman sudah cukup buat kita rasa pertolongan kita tu di hargai. Kalau jadi kacng lupakan kulit, sampai masa, Allah juga yang membalasnya...

Adzrien Shoppe said...

ada yg tak nak bantu hanis ke ni? tak pe...bila time dia tolong dgn penuh perasaan, biar dia terasa.

Maya Mayana said...

Emm baru beli heel ke kak? :) emm tkpelah sabar jelah menghadapi manusia mcm tu,nanti bila dh terkena kat btg idung baru la dia terasa ye dak?

♥MAMASYAZA♥ said...

akak dah slalu sgt kena yg jenis, time nak mintak tolong, memang suara manis merdu, senyum sampai ke telinga. bila kita dah tlg dia, jumpa kita lepas tu buat2 tak kenal, pandang pun tidak. mmg jahanam manusia camni

Eye_nee said...

berbijik-bijik dah terkena kat btg idung akk ni Hanis...begitu kita cuba tolong masa dia susah last2 kita ditikam dari belakang..rasa mcm nak cekik leher org tu..tp akk percaya satu perkara..bila yg 1 itu tidak menghargai kita..dan kita redha..1000 org pula yg akan berbuat baik dgn kita...

ummiross said...

hmm betul tu Hanis, banyak orang banyak ragam,ada yang menyenangkan, ada yang menyakitkan,moga2 kita masuk dalam kategori yang menyenangkan...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

xpela kan kak..kita niat tolong dia krn allah bkn krn dia..hilang sikit rs sakit hati kalau org x tahu hargai..

farah fauzi said...

wahh...sayapun nak kene semangat jugak ni excercise utk kuruskan badan..hehe

exora said...

begitu lah ragam manusia di zaman serba maju ni...
bila susah tau nk cr org tolong,
bila salah x reti lgsung nk mtk maaf...dan bila dtolong pun bkn reti berterima ksh...

A.s.t.i.n.a said...

org memberi kita merasa...
err ade kaitan ke?

wahida said...

saya sakit hati kalau kita dah tolong tapi tak reti nak ucap tima kasih...bukan nak mintak balasan apa pun, terima kasih dah cukup, pas tu dia boleh buat muka selamba jer..nyampah!!

So Shy Lady said...

ok lepas ni jgn kawan!!.... heheh

tu respon hb akak bila akak ngadu psl spesis mnusia sbgitu...

pkai wedges lg slesa kot ;P

-Sara- said...

SARA PN SLALU TLG ORG, TP ORG TU XCKP TQ..NYAMPAH JE!

NAPE NGN KAKI AKAK?

Hanis MY said...

itulah kak macam2 ragam tapi yg ptg kita perlu hargai pertolongan dari orang lain klau org tak hargai tu nak buat cemana kan huhu...

waahhh akak kellas la ganbatte! takyah kurus dah cun dah hehe...

HappyIrfa said...

susah ke nak ucap terima kasih..kalau tak suka org buat kita,jgn buat orang lain juga ;-)

teyn teyn said...

org ni kdg2 yg kacang lupakan kulit pon. mcm2 jenis org dlm dunia ni kak .

h4ni3 said...

memang bersemangat!! hehe.. sakit kaki pasal exercise ke kak? ;)

Caythrine Amanda said...

hurm betul tu kak..sy turut pernah merasai...xhargai pertolongan kite.. susah sgt ke nak ucap terima kasih.. yg penting kite hargai org yg sentiasa berterima kasih dgn kite.. :)

Kayun Asza said...

some people find it's hard to appreciate things that others had done to them. huhu. kecik ati jugak la kdg2 kan. tapi nk bg mudah cerita, kita buat2 tak tahu ja la. huhu. malas nk bg panjang2.

suri solehah said...

setuju hanis..respon yg elokkan boleh mengembirakan kita walaupun tak harap apa2..tapi ada jugak kita yg tersentuh balik..penah bagi sedikit pertolongan pada sorang makcik..tapi respon dia sampai menangis n mendoakan kebaikan tuk kita..dalam hati munkin dia dlm kesempitan yg amat..sdnkan pertolongan kita tak seberapa..

Papa Mifz said...

betul tuh..ado sesetengah kamain mintak tolong...bila dah tolong sepatah terima kasih pun x ucap...main blah mcm tuh jer...

bunga said...

mmg ramai yang cam tu cyg..:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kadang2 mmg rasa geram bila bantu org yg tak hargai kita kan


lamasaya tak pki kasut bertumit..pas bersalin blh la melenguhkan betis lg..hehe

S..U..D..@..I..S said...

batul la manusia ni cepat lupa..
jgn disebut kacang lupakan kulit..

munna said...

ragam manusia kak...mmg bermacam2 ragamnya....

Aida said...

kak hanis, pernah ada satu kejadian seorang uncle menyelamatkan seorang kanak² lelaki dari lemas di swimming pool .. tp sepatah ayat terima kasih pun takde .. yg husband and wife tu tau, marahkan anak sbb terjun ke swimming pool sbb tak sabar .. kalau ikut situasi mcm ni, rasanya marahkan anak lg bagus dari uicapan terima kasih kot .. haishhh lah ...