Nuffnang

Monday, July 11, 2011

Dulu belum masanya, sekarang baru nak rasa...

Salam untuk semua.

Fuh..fuh...aaachum.. Alamak.. banyaknya sawang kat sini he..he..

Alhamdulillah. Kursus dah selesai. Ilmu makin bertambah. Tinggalnya nak amal dengan tak amal saja ilmu yang diperolehi itu. Teringat kata-kata seorang penceramah kursus suatu ketika dahulu. Katanya memang mustahil untuk amalkan semua perkara yang kita perolehi dalam kursus. Tapi tak mustahil untuk kita amalkan sebahagian dari ilmu yang kita perolehi itu. Memandangkan kursus yang aku hadiri memang berkaitan dengan tugas harian, makanya memang excited untuk mengamalkan ilmu yang aku perolehi. Harap-harap dapat memperbaiki diri dan juga perkhidmatan. InsyaAllah.

Bila berkursus, semestinya nombor telefon dalam simpanan akan bertambah. Begitu juga dengan jumlah teman di FB. Alhamdulillah, aku dapat kumpulan yang sangat best dalam kursus tempoh hari. Semuanya sekepala. Perkara ini menjadikan suasana berkursus menjadi lebih menarik lagi. Tugasan yang diberi jadi mudah untuk dilaksanakan dengan baik bila semuanya bersatu. Untuk Ida, Kak Oya, Huda, Mus, Norly dan Zaini, seronok rasanya dapat mengenali kalian semua. Begitu juga dengan teman-teman dari kumpulan lain.

Bila berkursus ni, satu perkara yang sering menjadi persamaan untukku sejak dua tahun ini ialah pastinya teman-teman sekursus menyangkakan umurku lebih muda dari usia sebenar. Sebab itulah di awal perkenalan waktu berbalas senyuman dan baru mula bertegur siapa, semuanya nampak lain macam bila aku membahasakan diriku kakak. Sebabnya kata mereka aku nampak seperti sebaya mereka yang belum cecah 30 tahun. Malu sebenarnya mendengar pujian seperti itu sebab aku sudah pun berumur 35 tahun. Terlebih gaya ke sehingga nampak seperti orang muda? Harap-harap tidaklah. Sebab bukannya bagus sangat bila kita bergaya tidak sesuai dengan usia kan.

Bersyukur pastinya bersyukur bila rupa nampak lebih muda dari usia sebenar. Tapi nak kata suka sangat tu, tidaklah juga. Sebab bila umur makin meningkat, kita dengan sendirinya sedar yang kita memang bukannya makin muda lagi. Makanya pujian hanya menjadi penyedap rasa yang langsung tidak menimbulkan riak di hati. Sebenarnya, waktu zaman form 4, form 5 dulu, ramai yang menyangkakan yang aku ni dah berkerja. Masa tu memang sedihlah. Tak merasa nak nampak muda waktu muda. Mungkin muka aku jenis yang cepat matured kot. He..he.. Kiranya sekarang ini sudah terbalik pula.

Pengajarannya yang aku dapat dari perkara ini ialah bila kita tidak dapat sesuatu waktu kita sangat memerlukannya, tak perlulah nak rasa sedih sangat. Ini kerana bila kita perolehi sesuatu yang pernah kita inginkan suatu ketika dulu, di waktu kita tidak menginginkannya, perasaannya akan jadi lebih indah lagi. Sebab tanpa kita sedari ianya terasa lebih bermakna. (Agak-agak boleh faham tak maksud aku ni yer? Selalu ada masalah macam ni. Tak berapa reti nak menyampaikan maksud dalam ayat).

*Nampak muda dan cantik adalah dua perkara yang berbeza yer. Pandangan orang juga berbeza dan sesuatu yang subjektif. So janganlah ingat aku ni memang nampak muda sangat sampai beria nak abadikan di sini. Saja nak cerita sebab aku pernah mengalami kedua-duanya. Itu saja he..he..

31 comments:

Lulu Caldina said...

kak, selamat kembali ke dunia blogger.. :)
sihat hari ni?

lydzar said...

tp akak mmg nmpk muda pon :D

sarah-najwan said...

alahai hanis..
baisalah gtu time kusus..balik je berkobar2 membara..dek kekangan tugas and so on..amalkan bbrp aje..jadilah kan..

************bila nk add akak dale fesbuk..xsabar ni nk tgk..heheh

***********
akak pun awet mudo gak..masa gi klinik preggykan sarah..seme org tanya gini:

"anak sulong ke?"
maka akak pun perasan muda lah sekejap..hati pun sennag..hehe..jnji kita sihat spjg hayat..

~ yus ~ said...

nak gak tgk Hanis yg awet muda ni..:)

Add yus juga di fb boleh...?..:)

Yus pun selalu orang ingat baru anak sorang...:)

Aku Ibu Muda said...

kadang2 bila awet muda sangat menyusahkan jugak.

contohnya wani penah kena sound dgn pensyarah di UPM...katanya kecik2 dah berhenti sekolah utk kerja

padahal masa tu tgh tggu result SPM :( dia punya tak percaya smpai mtak nk tengok IC...huhuu

Hanis Azla said...

lulu caldina : salam lulu.. akak sihat alhamdulillah..

lydzar : he..he.. tapi tak boleh lawan lydzar..

sarah najwan : at least something than nothing kan kak.. nnt saya add akak yer.. akak mmg nmpk muda pun.. dgn badan kecik molek tu, lagilah nampak mcm muda sgt.. setuju dgn akak, yg penting kita sihat sepanjang hayat..

Hanis Azla said...

~yus~ : he.he.. pandangan org berbeza.. entah2 di mata yus saya nmpk tua pula.. apa FB yus? nnt saya add..

aku ibu muda : mmg masalah juga klu mcm tu kan wani.. semua perkara tu mmg ada kelebihan dan kekurangnya.. he..he.. punyalah tak percaya yer.. sampai nak tgk ic lg..

Caythrine Amanda said...

morning sis...kak sy copy ayt ni:
Ini kerana bila kita perolehi sesuatu yang pernah kita inginkan suatu ketika dulu, di waktu kita tidak menginginkannya, perasaannya akan jadi lebih indah lagi. Sebab tanpa kita sedari ianya terasa lebih bermakna. (Agak-agak boleh faham tak maksud aku ni yer? Selalu ada masalah macam ni. Tak berapa reti nak menyampaikan maksud dalam ayat). faham2,sy sokong,betul tu..salu nk menyampaikan punyela payah..pelat dbtnye...hehehe smile :)

Aida said...

selamat kembali kak hanis .. hehehe .. kalo takde kak hanis, tak de org nak komen kat blog aida .. wakakaka

-Sara- said...

kak hanis ni mst cantik kan? ;)

diana said...

lamanya tak update...:)
meh nak tengok gambar orang muda..:p

Daddy Ziyyad said...

Style dressing, cara pembawakan diri...boleh memberi impak kepada usia kita

Hanis MY said...

tapi sy tahu akak ni cun! hehe... teringin nak jumpa akak...

Adzriel AB said...

ha..ha.. sian depa yg tak tau.. memang le hanis comel & nampak muda. setuju sgt kalau kata baru 20-an pun.

♥ manje ♥ said...

seronok kan dapat berkurusus dengan kawan2 satu kepala hehe masa berlalu tak sedar... dapat ilmu dapat kawan ~

Hanis Azla said...

caythrine amanda : he..he.. betullah, selalu berbelit2 nak menerangkan maksud yg sebetulnya.. Alhamdulillah, iryns faham apa yg ingin disampaikan..

aida : tq aida.. akak pun gitu juga.. klu aida takde dah kurang sorang org yg sudi nak baca entry2 akak ni..

sara : jawapannya subjektif sara.. Alhamdulillah bersyukur dgn ap yg dianugerahkan dariNYA..

diana : itulah.. org muda ni malu sikit nak tunjuk gambar.. ha..ha..

daddy ziyyad : betul juga tu.. mungkin dari cara kita, bukan terletak pada fizikal semata..

hanis my : seadanya saja hanis.. akak pun teringin nak jumpa hanis..

adzriel ab : kena kuruskan badan mcm akak baru nmpk muda lagi.. he..he..

manje : betullah.. bila dpt yg sekepala, terasa cepat benar kursus berakhir..

eB ezrin said...

hati kena muda kan? :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kak kita penah rasa apa yg akak rs..waktu sekolah menengah dulu ramai ingt sy dah 20-an..sedih gilerr sbb ms tu kita remaja mistilah ambek hati dgn benda-benda cam tu..

munna said...

APA RAHSIA AWET MUDA KAK....

Dinas Aldi said...

akak dari sekolah dulu sampai skrg ni pun nampak lebih tua dari umur. org badan gebu kentang biasanya gitulah, hehe

masa zaman muda2 dulu mmg bengang tapi 10 tahun kebelakangan ni akak dah biasa dah. akak terima diri seadanya :D

Hanis Azla said...

eB ezrin : betul tu eB.. semuanya terletak pada hati kan..

rina avail aka cik betty : betullah.. waktu remaja dulu, kata2 yg mcm tu selalu buatkan kita rasa down kan..

munna: hmm apa ye... senyum kot munna.. akak pun tak tahu sbb tak amalkan apa2 petua pun selain mmg suka berikan senyuman pada org..

Hanis Azla said...

dinas aldi : kita terima diri kita seadanya.. itu yg sebaiknya kan kak.. sebenarnya saya pun bukan yg jenis kurus kak.. jenis berisi juga saya ni..

S..U..D..@..I..S said...

haha awet muda latu hanis apa amalannya

ummiross said...

seronokkan awet muda ni, menambahkan confident, ye tak Hanis?

KELI OH KELI said...

cita2 dan menuntut ilmu x pernah kenal usia...semoga kakak maju jaya selalu...

farah fauzi said...

muda ke cantik ke janji hati kita happy dan dikelilingi oleh orang yang kita sayangkan..hehe..apa2pun akak mmg nampak lebih muda dari usia...hehe

Hanis Azla said...

sud@is : senyum sokmo kot.. he..he..

ummiross : mmg faktor penyumbang kepada meningkatnya keyakinan diri tu ummi..

keli oh keli : betul tu.. terima kasih yer..

farah fauzi : akak setuju.. hati senang dan dikelilingi insan kesayangan pastinya lebih bermakna lagi..

Eye_nee said...

Bila lah dpt tgk sis ni..betul kata sis..jgn telalu sedih memikirkan keinginan yg tidak tertunai awalnya..kerana kita tidak akan menduga bila satu hari nnt saat keinginan itu tercapai..ironinya lebih indah dan bermakna...

Maya Mayana said...

waa nak jugak le kelihatan muda...emm cantik from inside terpancar diwajah :)

So Shy Lady said...

akak blum pnh tngok wjh hanis...;D
tringinnya nk tngok!

Hanis Azla said...

eye_nee : InsyaAllah, satu hari nnt.. ironinya yg sgt bermakna kan kak..

maya mayana : cantik dalaman itu lebih penting lagi kan yana..

so shsy lady : InsyaAllah.. satu hari nnt kak.. but dont expect so much yer dari cerita saya ni.. sbb saya ni terlalu biasa.. taklah nmpk muda sgt pun..