Nuffnang

Sunday, September 19, 2010

Raya beraya... Best..best..best

Best..best..best...

Itulah perkataan yang dapat aku luahkan malam ini. Memang seronok sangat hari ini. Ramai tetamu datang beraya ke rumah walaupun kami tak buat pun open house. Keluar tetamu pertama masuk pula tetamu kedua, ketiga dan seterusnya. Ada yang datang setelah menelefon terlebih dahulu. Ada yang datang serbu terus aje pun ada. Bestnya bila orang datang ke rumah kita. Aku memang suka. Excited sangat bila ada orang yang sudi datang berkunjung. Sehinggakan tak terasa pun penatnya. Tangan yang tak sempat kering pun langsung tidak menjadi masalah. Masak aje apa yang ada. Cukup tak cukup belakang kira. Tapi dah tentu2 musim raya. Makanya segala stok untuk bahan masakan yang ringkas2 memang sudah tersedia. Lebih seronok sebenarnya bila tetamu datang dengan cara begini dari tunggu kita buat open house. Bukannya apa, kalau datang macam ni, adalah masa untuk kita berborak dan melayan tetamu yang datang dengan rasa yang lebih selesa. Banyak cerita yang sempat dikongsi. Itu yang lagi lagi super best sebenarnya.

Best..best..best...

Malam ini, lebih tepat lagi sebentar tadi kami sekeluarga juga telah pergi beraya ke rumah dua orang rakan tanpa perlu menunggu mereka membuat rumah terbuka. Memang seronok cara begini. Aku suka. Tuan rumah pun nampak teruja dengan kesudian kita menerjah rumah mereka tanpa perlunya menunggu undangan mereka. Lagipun memang target aku raya tahun ini untuk pergi menziarahi teman-teman dan sanak saudara yang rapat di musim raya ini secara begini. Ialah pada hari-hari biasa macam tak kena pula mahu menerjah ke rumah orang tak kira masa. Tapi bila musim raya ni, dengan alasan beraya, orang pun tentu boleh menerima kita sebagai tetamu dengan hati terbuka. (ini pandangan aku yer.. kalau ada tuan rumah yang tak suka tu minta maaflah yer.. he..he..) Cukuplah sekadar dijamu dengan kuih raya. Ini kerana kita pun bukannya nak kejar makan kat rumah orang pun. Niat kita memang nak beraya. Ada makanan special kita makan. Kalau takde kuih pun dah OK. Namanya pun raya, rumah manalah yang takde kuih raya kan...

Hmm.. dalam best..best..best ni, tengah tefikir-fikir juga.. Nak buat open house ke tidak tahun ni??? Ker nak tunggu orang datang raya bila-bila masa.. Mana yang lagi molek yek?? Any idea??

5 comments:

hentakbelipat said...

mmg la best! lg best kalau open hause ajak ai skali..haha

Hanis Azla said...

ha..ha..klu xde open house pun boleh dtg jgk..meh la.

zai said...

tak tau la nak kata...depends pada tempat kot..kalau kat kg x sesuai la konsep open house ni...kitaorang main redah aje...lagipun kt kg biasa kan sedara sepupu ....kalau kat bandar mungkin ada yg lebih selesa buat open house ...

hanisazla said...

ada betulnya jgk kan zai... Thanks yer..

Nobita Sensei said...

buat jgn tak buat!