Nuffnang

Tuesday, October 18, 2011

Rezeki mereka, dia, kami dan aku..

Hari ahad tu, waktu aku di MPH, anak-anak en.asben bawa main di Starship Galactica. Seronok mama, main kat situ. Siap dapat stokin free sorang satu. Cerita Az. He..he.. Banyaklah stokin free. Masuk pun kena bayar 20 ringgit seorang. Kena tambah 4 ringgit lagi untuk stokin tu. Tapi asalkan anak-anak seronok dan  tak bosan menunggu kira okeylah juga. Lagi okey sebab en.asben yang belanja. Rezeki anak-anaklah dapat main kat situ.

Balik dari One Utama kami singgah ke Maeps, Serdang. Ada Big Bad Wolf Book Sales kat situ. Dah hari terakhir dah. Seronok tengok buku banyak-banyak kat situ. Harga pun sangat murah. Aku tak concentrate pun tengok buku-buku tu sebab mata ni lebih concentrate tengok anak-anak. Iyelah, dewan tu besar. Orang pulak ramai. Jadinya en.asben dan anak-anak saja yang sibuk memilih buku. Time nak bayar en.asben budget dalam 200. Tapi tak sampai pun 70 ringgit untuk 10 biji buku. Berbaloi sungguh. Rezeki en.asbenlah tu.

Balik dari Maeps tu, memang letih gila. Lepas makan malam memang dah tergolek. Dalam pukul 10.30 jiran sebelah ketuk pintu. Nak hantar makanan, kek dan goodies beg sebab petang tu dia buat birthday party untuk anak dia. Sebab kami takde kat rumah, makanya tak dapatlah nak turut serta. Waktu kami balik dia tak perasan. Dah malam baru perasan kami dah ada di rumah. Itu yang dia hantar lambat tu. Alhamdulillah, rezeki kami. 

Waktu hantar makanan tu, dia hulurkan purse padaku. Akak punya ke. Saya jumpa kat depan rumah. Ya Allah aku tak sedar langsung yang purse aku tercicir di situ. Tentunya terjatuh waktu aku turun untuk buka pagar rumah. Hampir 3 jam purseku berada di lantai kat luar pagar tu.  Alhamdulillah, tiada siapa yang mengambilnya. Memang masih rezeki aku.

Alhamdulillah, terima kasih Allah. 

40 comments:

eB ezrin said...

alahmdulillah, x ramai yg jujur camtuh kan? :)

~ yus ~ said...

yus pun pernah tertinggal purse di luar rumah hanpir 4 jam...

alhamdulillah takde yg ambil..

tertinggal di rak kasut depan rumah..huhu...

NM02 said...

mujur la jiran yg jumpa, kalu jumpa kat peragut, mmg rezeki la kata mereka, tak payah susah2 nak meragut.

:: Mrs.Eady :: said...

syukur tak hilang purse tu..

Liza @ Adzriel AB said...

dah memang rezeki fea. kalau tidak satu kerja pula nak buat IC dan sebagainya. duit pun hilang. syukur..

h4ni3 said...

akak..
itu bukan jiran yg cikgu tu kan?
hehe ;)

Hanis Azla said...

h4ni3 : he..he.. bukan.. yg cikgu tu jiran mertua akak kat kajang.. jiran kat seksyen 8 semuanya tip top.. baik2 belaka.. Alhamdulillah..

missbby said...

Ya Allah kak, memang rezeki akak dan semua la especially bab purse tu kan..mujur punya jiran yang baik hati dan jujur..

Aku Ibu Muda said...

purse tercicir? wani lagi lahhh...walaupon hanya doploh minit, tapi lokasi tempat tertinggal tu adalah toilet PWTC! huhh....sebbaik ada rezeki...almost 800++ ada dalam tu!

ieja amieja said...

hanis, ieja pernah terjatuh gelang tgn kat taman tasik ..alhamdulilah ada akak sorang tuh gtau yg gelang tu jatuh..sungguh ieja x perasan..mmg rezki ieja lg la tuh..

Qhaifa Nur said...

purse tercicir tu lah yang kita takuti..kalau dah dinamakan ada rezeki tetap akan dapat kembali, syukur ada jua yang berhati mulia...

Kakzakie said...

Betul-betul rezeki Hanis. Kalau bukan jangan kata goodies atau buku dapat dibeli. Purse tu yg paling utama, nasib baik jiran dtg nak bagi goodies.

Maya Mayana said...

Alhamdulillah rezeki akak lagi...

kalau husband yana pergi jualan buku tu mesti rmbang mata...dia memang rajin beli buku,pencinta buku...even mjlh dan buku kat umah ni pun dia yg beli...yana tukang baca je..hihi

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

suami sy x suka buku..kalau sy pegi tpt buku dia mmg bosan..


mujur purse kakak selamat :)

Mamamya said...

syukur sgt ttg purse tu kan...dah tentu menjadi masalah klu hilang sbb byk benda penting kat dalamnya....

Amy Syaquena said...

alhamdulillah tak ramai orang yang bersikap jujur seperti tue kak...

diana said...

hari yang cukup baik untuk kak fea sekeluarga nampaknya..:)

sahromnasrudin said...

itu tandanya rezeki awak itu mmg berkat..sebab itu Allah pelihara ia...syukur

Daddy Ziyyad said...

Susah nak cari org jujur zaman sekarang ni.

lydzar said...

memang rezeki kamu semua lah :)

wahida said...

akak, lain kali jgn cuai tau...nasib baik jiran yg baik jumpa...huhu..


peringatan utk saya jugak tu...

HappyIrfa said...

alhamdulillah..mmg rezki akak la

nurkaloi said...

ya Allah
memang rezeki akak laa kowt
smtimes memang terjadi kat kite supye kite lbih beringat and berhati2 kannn

Diana @ bilakukatacinta said...

memang sgt2 rezeki aka;...alhamdulillah

munna said...

Alhamdulillah murah rezeki hari tu

ummiross said...

Alhamdulillah, kalau dah rezeki kan Hanis, tergolek berjam2 pun takde yang ambik kan, tapi kalau bukan rezeki, dalam sekelip mata pun boleh hilang.

~Nana 귀여운~ said...

kire akk bertuah la..xder spaa ambik..

mcm kes saya dulu..sekali lalai wlaau 2 minit...lesap mcm tuh je..humm

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

seronoknya beli buku.mmg murah rm70 tu sis.wahh dpt kek besday lak tu.nyum3.

alhamdulillah, purse akak tak hilang.lama tu sampai 3 jam.huhu

S..U..D..@..I..S said...

kalau ada rezeki tak kemana dtg ketangan juga akhirnya

Hanis MY said...

Alhamdulillah syukur dengan rezeki dari-Nya, comel je az ckp dpt stoking free.. Tgk budak2 main situ syoknya sgt, baru tahu nak masuk kena byr...

Hanis MY said...

Alamak typo stokin huhu...

yua said...

alhamdulillah.. rezeki.. nasib baik jiran akak yg jumpa. jujur :)

gigi.taring said...

syukur2 dompet akak x hilang sdgkan dh 3 jam kat situ eh. mmg masih rezeki akak. hee

Ati Masrif said...

kita memang risaukan anak2 kalau
ke tempat2 ramai orang ...baik tak
payah pergi..fening

memang rezeki hanis lah tu..
kalau tak banyaknya kerja nak
buatkan...alhamdulillah :)

Mama Gee said...

Alhamdullilah...
naseb baiklah dpt balik purse tu kan..kalau tak jenuhlah nk kena buat semua balik..

Eye_nee said...

Kalau sudah mmg REZEKI kita..tak akan kemana kan sis...

So Shy Lady said...

sntiasa amalkn bc ayat 1000 dinar, insyaAllah dtg ptolongan dr Allah tanpa d sangka ;D

qemaishak said...

tu untung ada jiran yang baik kan kak..

Aida said...

Kak Hanis, lamanya tak singgah kan ! Kerja mengejar daku kakak! hahaha ..
apa pun, itu lah yg dinamakan, rezeki kakak .. kalau bukan rezeki, sudah tentu ianya tidak dikembalikan .. miss u kak hanis! :)

All About AnaYna said...

Alhamdulillah..suka baca blog ni..terus follow heheh

follow sy jgk..www.cucter.blogspot.com