Nuffnang

Friday, October 14, 2011

Campur aduk..

Salam semua..

Terasa ada banyak benda nak dikongsikan. Tapi beberapa hari ni rasa tak cukup masa pula untuk bercerita. Jadinya hari ni nak masukkan dalam satu entry saja. Boleh kut kan. Janji cover semua cerita. Kalau takde yang nak baca pun, aku boleh baca sendiri semula nanti-nanti.. he..he..

Malam tadi ke rumah arwah acik. Sudah sebulan arwah pergi. Jadinya semalam kami pergi melawat isterinya. Rasa puas bila dapat meluangkan masa melawat makcik yang masih lagi terasa kehilangan. Anak-anaknya nampak berbesar hati dengan kunjungan kami yang tak lupa untuk bertanya khabar ibu mereka. Alhamdulillah, kami tak lupa cara arwah ayah yang suka mencari dan merai saudara mara. Terasa kedatangan kami di rai pula bila mereka sekeluarga menemani kami sehingga ke kereta waktu kami hendak berangkat pulang.

Dalam berbual malam tadi terbuka cerita tentang saudara kami yang sekarang ini mengidap kanser di kepala. Sedih mendengarnya. Dari cerita makcikku, 3 tahun dahulu, saudaraku ini sudah sihat sepenuhnya dari kanser payudara. Bila dah sihat dia terlupa dan terleka pula untuk membuat pemeriksaan kesihatan tahunan. Bila buat pemeriksaan kesihatan semula sudah ada kanser baru pula. Tak sampai hati mendengar cerita tentang keadaanya waktu ini yang sudah di stage ke-4. Itu takdir Allah untuk dirinya. Tapi kita boleh ambil peringatan dari kisah ini. Pemeriksaan kesihatan itu penting. Harap-harap kita tidak mengabaikannya. Mati itu pasti. Tapi bila kita boleh kesan penyakit kita dari awal, dengan izin Allah, tentu ada jalan untuk mengubatinya. Mohon kawan-kawan semua dapat sama-sama doakan kesihatan saudaraku itu di hari yang mulia ini.

Minggu hadapan anak-anak akan menduduki peperiksaan akhir tahun. Tapi semuanya masih relaks saja. Aduhai, mamanya yang kecut perut. Harap-harap start malam ni ada kesungguhan sikit mereka nak mentelaah. Aku juga kena ambil peranan untuk membuat sesi pemantauan.

Untuk majlis Temumesra di MPH, One Utama ahad ini, sebenarnya terasa berdebar-debar juga.  Maklumlah pertama kali. Dalam kepala ni terfikir-fikir juga, bagaimanalah keadaan di sana tu nanti. Dalam hati ini tertanya-tanya juga ada ke yang nak datang jumpa. Malu, takut, seronok semua ada. Minggu hadapan, kalau ada rezeki aku akan cerita tentang kisah di sana yer.

Dengar cerita sekarang ini di Bali, Indonesia ada gempa bumi kan. Takut juga mendengarnya. Ada juga kawan-kawan yang sedang bercuti di sana. Harap-harap mereka semua selamat dan dilindungi Allah. Semoga dipermudahkan urusan mereka dan semoga mereka semua dapat pulang ke sini dengan selamat hendaknya.

Oh ye, pagi tadi terdengar kata-kata yang menarik ini di radio IKIM FM. Lebih kurang begini kata-katanya. Rasulullah saw tidak pernah memukul orang lain dengan tangan mahupun kata-katanya. Mulia sungguh akhlak Nabi saw. Harap-harap kita dapat mencontohinya.

Setakat ini dulu. Selamat berhujung minggu untuk semua. Take care! 

49 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

rase mcm nak terjah MPH je hari ahad nie..eh eh...ewahh :)

Hanis Azla said...

mrs. eady : jom, jom, jom.. bolehlah akak jumpa awak yg cute tu..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

moga ibu saudara akak dpt ubati penyakitnya..takda yg mustahil dgn izain Allah kan kak..


kak, tak yah ah risau sgt..diarorang nmpk relaks tp semua ada dlm kepala dah tu hehe


kalau dekat mmg sy nk gi sana jumpa akak..nak signnnnnn hehe

Hanis Azla said...

rina avail akak cik betty : harap2 gitulah.. he..he.. klu dekat mmg akak paksa rina dtg sbb nak jumpa awak yg slim & nampak muda sgt tu..

HappyIrfa said...

banyak sangat citer sampaikan tak tahu nak komen psl apa.

rabu lepas sy gi wat pap smear..tengah berdebar tunggu result.katanya sebulan lg baru kuar result.YaAllah..semoga takde apa2.

anak saya mula exam minggu depan.

Pala Maldini said...

Good luck untuk 16th

missbby said...

harap sedara akak sembuh yea..hai kak, kalau dekat memang dah jumpa dah akak ni tau..

Hanis Azla said...

happy irfa : harap2 keputusan papsmear tu okey dan takde masalah.. samalah, byk sekolah mula periksa minggu depan.. semoga mereka dapat result yg cemerlang hendaknya..

pala maldini : terima kasih banyak yer..

Hanis Azla said...

missbby : amin.. mudah2an begitulah.. takpe, nnt2 ada rezeki insyaAllah kita jumpa yer..

eB ezrin said...

cancer? itu la yg membuatkan moodku ini kelaut..

Aku Ibu Muda said...

kalau tak silap, ada beberapa rakan blogger kita sedang melancong di Bali kan

mudah2an semuanya selamat. risau juga ni.


*kak fea join gath rumah kakcik kan?

~ yus ~ said...

bila baca pasal orang yang ada kanser selalu takut...

anak2 yus pun next week mula periksa untuk sklh agama, sklh pagi 2 minggu lagi...

selamat berhujung minggu juga untuk hanis...

Hanis Azla said...

eB ezrin : akak pun gitu juga.. takut sgt.. minta dijauhkan hendaknya..

aku ibu muda : itulah, harap mereka semua selamat di sana.. InsyaAllah, akak join gathering tu.. harap2 dapat jumpa wani di sana..

~yus~ : betullah yus.. saya pun selalu rasa yg sama.. harap2 anak2 dapat menjawab periksa mereka dgn baik dan memperolehi keputusan yg cemerlang hendaknya.. terima kasih yus..

lydzar said...

tu lah, sel kanser ni kita tak leh leka..kadang2 dia merebak dan merayap tanpa disedari.. hopefully saudara akak bersabar dengan dugaan kesihatannya..

munna said...

semoga saudara kak cepat sembuh....

good luck utk anak2 akak...

mmg ada kawan2 blogger yg tgh bercuti di bali skrg ni...semoga semuanya selamat

selamat berhujung minngu buat akak sekeluarga

Hanis Azla said...

lydzar : harap gitulah.. itulah, mmg tak boleh leka kan.. dalam senyap ia dah merebak dan dah teruk.. minta dijauhkan hendaknya..

munna : amin.. mudah2an.. terima kasih munna..

maya amir said...

kak.. suke baca all in one entry tapi sume penuh bermakna:)

p/s: saya dah dpt email akak psl rawatan tu.. tq:)

kasihibu said...

sebab tu seawal umur 40-an kita kena kerap buat pemeriksaan kesihatan kan?
itu pun mungkin terlewat juga kot?

kadang kita lebih takut hendak tahu tahap kesihatan kita ni
mungkin belum bersedia
atau kita yakin sangat bahawa diri kita ni sihat sangat kot?

semoga perancangan hari minggu ni berjalan dgn lancar dan semestinya dah bersedia nak turunkan tanda tangan kan? ;p

Hanis Azla said...

maya amir : terima kasih maya.. harap2 email tu dpt membantu maya sedekit sebanyak..

kasih ibu : betullah, mmg begitulah pemikiran kita selalunya.. semoga kita semua dilindungi hendaknya.. terima kasih yer ada doa tu.. entah ada entah tidak org yg minta tanda tangan tu nnt.. he..he..

-Sara- said...

akak, nnti kat OU kan? xjauh sgt ngan umah sara..hehe..kalau larat ade rezeki lehla jumpa ngan kak hanis :)

Kakzakie said...

0. Setiap kita memang akan di uji

1. Anak nak periksa kita yg kecut Hanis

2. Selamat bertemu peminat di MPH, kakak tunggu next N3 cerita di sana

3. Kakak pun dengar tenang nabi tak pukul (Siti & Pian - DJ yg cakap). Hiburan kakak setiap pagi utk ke tempat kerja

ummiross said...

Hanis, macam ABC (airbatu campur), walupun campur aduk, tapi rasanya tetap sedap..

Sz said...

semoga semuanya selamat kak...
tentang sedara akak, tentang anak2 nak pereksa, tentang akak nak g bertemu mesra, tentang rakan2 blogger kita yg sedang bercuti di bali...

kakchik@ella said...

Tu psl org kata Pemeriksaan Berkala tu penting. Ramai diantara kita tau, bukan tak tau. Tapi ketakutan dan kebimbangan mengatasi. Habih camno .. Nama pun kita manusia, kan.

Hanis Azla said...

-sara- : harap ada rezeki untuk kita berjumpa di sana ahad ni.. :)

kak zakie : betul sangat tu kak.. terima kasih kak.. entah ada entah tidak peminatnya.. he..he.. nnt insyaAllah minggu depan saya cerita yer.. saya baru tadi dgr IKIM FM pagi2.. Alhamdulillah, byk info dan ilmu yg diperolehi..

ummiross : Alhamdulillah.. terima kasih ummi..

sz : amin, mudah2an.. kita doakan yg terbaik.. terima kasih suzie..

kakchik@ella : betullah kak.. penting sgt pemeriksaan berkala tu.. harap kita tidak memandang remeh soal itu..

nurkaloi said...

takut kann gempa bumi
byk betul bencana alam sekarang !__! takut plak kaannn

Maya Mayana said...

selamat berhujung minggu kak..

Mudah-mudahan ada jalannya untuk saudara akak tu...dan harap dia tabah melalui dugaanNya..

budak2 kena suntikan semangat lebih sikit kak agaknya

sesi temumesra tu cool je la,jgn gabra2 okay

Hanis Azla said...

nurkaloi : mmg takut.. minta dijauhkan hendaknya..

Hanis Azla said...

maya mayana : terima kasih yana.. amin, mudah2an.. betullah yana, kena bagi suntikan lebih sikit.. insyaAllah.. gabra tu tidak, seram dan segan yg lebih.. he..he..

farah fauzi said...

kak hanis sama jer macam my sis..berdebar jer pikir ader tak org nak jumpa minta sign..hehe...ader la akak...dun worry..mesti ramai...i wish i were there...hmmmm....

Kamalia said...

salam kak hanis..sori ye,da lm xdtg sini.akk,novel akk tu sy xbaca lagi tau..ibu mertua sy lupe nak poskn skali aritu..xpe,nnt bila diorg nak kirim parcel lg, iA, adela novel tu..sob..sob..smpai skang xdpt bc lagi.
good luck for majlis temumesra .:))

Hanis Azla said...

farah fauzi : sama yer farah.. he..he.. first experience kan, mmg gitu kut perasaannya.. i wish u were there too.. Thank you so much farah.. kirim salam kat kakak yer..

Hanis Azla said...

kamalia : thanks lia.. oh ye ke.. klu minta akak pos ke jepun direct pun takpe hari tu.. takpelah, nnt2 boleh baca juga kan.. thanks yer lia..

diana said...

bergambar sakan la kak fea anad ni..
heheheh

exora said...

itu la yg peliknya kan...bila bab akhlak deme x nak ikut Rasulullah
kan...mereka sanggup mengata org mcm2, mengajar yg x betul dan tohmah sana sini dalam setiap ceramah...
pening kita memikirkannya

Hanis Azla said...

diana : he..he.. kot2 sakan tgk org lain bergambar aje nnt diana.. ha..ha..

exora : itulah, sedangkna akhlak Rasulullah yang paling patut kita contohi kan..

whitecappuccino said...

akak doakan yang terbaik untuk semua..

Adzrien Shoppe said...

oooo... MPH OU ye... lepas ni alamanda lak. kak liza promote habis nanti. Cepat siapa nak kenal hanis azla... kalut le kena serbu peminat. baca doa banyak2 ye.. kak liza nak pergi tapi dgn baby ni leceh le sikit. lagi pun ikin ada kem ahad ni.

Hanis Azla said...

whitecappuccino : terima kasih kak nor..

Hanis Azla said...

adzrien shoppe : he..he.. akak ni, mcm lah ramai yg nak kenal saya.. tp akak mmg selalu sokong and promote saya.. terima kasih banyak kak.. nnt insyaAllah, next week saya buat entry pasal tu yer..

Hanis MY said...

akak... nanti story mory eh, at least hanis boleh imagine pengubat hati tak dpt pergi wuwuwu...

h4ni3 said...

gempa di bali?
aduhai.. saya baru tahu bila baca entri akak ni.. iskk.. ketinggalan sungguh

ye, semoga kawan2 kita yg tgh bercuti kat sana dipelihara Allah Taala

saniah said...

hanis..wahh teringin lah nak jumpa tentang mata dgn hanis..InsyaAllah kalau akak sampai ke ou akak akan terjah MPH tp akak ni pemalu jugak..entah2 tgk dr jauh je si novelis muda ni..ehemm tahniah ya dik atas kejayaan novel ni..:D

Dinas Aldi said...

Allahu akbar..mula2 kanser payudara, kemudian di kepala pulak..tak dapat nak bayangkan penderitaan dia. Semoga Allah melindunginya..

Hanis Azla said...

hanis my : InsyaAllah, ada rezeki nnt akak citer yer hanis..

h4ni3 : harap2 begitulah.. semoga selamat semuanya..

saniah : eh, klu akak singgah ke OU, janganlah malu nak tegur yer.. saya pun berbesar hati nak jumpa.. btw.. saya bukan penulis muda pun akak.. dah 35 dah.. he..he.. hope to see you there.. jgn tak tegur yer..

dinas aldi : besar sungguh dugaan untuk dia kan kak.. kita sama2 doakan yg terbaik utk kesihatannya..

Gen2Merah said...

arwah ayah saya pun dulu meninggal kerana cancer ni.. sama2 lah kita mencegahnya dari awal kan...

selamat berhujung minggu kak.. Harap2 saudara2 kita di Indonesia tu baik2 aja..

ieja amieja said...

makcik sebelah abg br beberapa bulan jer buang payudara dsebabkan cancer tuh..stil buat terapi n mkn ubat..dah bahagian msg2, kita yg sihat kenalah beringatkan...
samalah kita, n.week peksa akhir thn bdk2 ni..tp relax jer..minggu depannyer plk peksa kafa plk..
happy beramah mesra..

anamizu said...

kanser di kepala? smua takdir allah kan kak..semoga beliau dan keluarga terus tabah..







luv,
cik ana

Hanis Azla said...

gen2merah : oh iye ke.. Semoga rof arwah tenang di sana.. harap2 keadaan di sana baik2 saja..

ieja amieja : aduh.. sedih dan takut mendengar.. skrg ni mmg byk sgt kita dgr kes2 cancer ni kan.. semoga kita semua dilindungi dari segala penyakit.. itulah, hari ni dah mula periksa.. harap2 anak2 dapat buat yg terbaik..

anamizu : sudah takdirNYA kan.. kita doakan yg terbaik buat mereka..