Nuffnang

Tuesday, June 21, 2011

Bukan menunjuk, cuma nak perhatian..

Hari ni nak cerita pasal si kecik aku yang dah besar tapi badannya kecik juga tu. Semalam dia pakai jam baru ke sekolah. Sebenarnya bukanlah jam baru pun. Sebab en.asben dah beli G-Shock yang baru makanya jam G-shock yang ada sebelum ini telah diperturunkan kepada Is pula. Sebab Is dah dapat jam yang bagus makanya jam lama miliknya diperturunkan kepada adiknya pula. Kiranya first time jugalah Az pakai jam digital yang bukan jenis jam kartun-kartun. So tersangat excitedlah Az masa nak pergi sekolah semalam.

Sebab pagi tu dia nampak excited sangat, makanya malam tadi sajalah aku bertanya tentang jam itu padanya. Ada orang tegur tak pakai jam baru tu? Memang aku sengaja mahu mengusiknya. Dia pun dengan muka yang bersungguh bercerita. Takde pun mama. Padahalkan, baby dah angkat tangan macam ni. (Sambil angkat tangan gaya orang baca ikrar.) Tangan yang ada jam tu, tapi takde orang tanya pun.  (Semalam kan hari isnin, jadinya memang ada perhimpunan. So memang adalah bacaan ikrar rukun negara tu.)

Tergelak aku dengan reaksi dan kejujurannya. Biasalah budak-budak. Dia cakap apa yang ada di hatinya. Takde nak cover-cover. He..he.. perkara biasalah tu kan. Bila kita pakai barang baru, mesti nak tengok reaksi orang. Walaupun memiliki barang baru merupakan satu kepuasan untuk diri sendiri, tapi kalau dapat perhatian, kepuasan itu terasa lebih lagi. Kita pun selalunya macam tu. Tapi jarang benar nak mengaku..  

45 comments:

~ yus ~ said...

hehe..betullah Hanis.

Bila pakai barang baru, terasa diri kita pun seorang yang baru hari itu, terutama baju barulah kan...:)

Aku Ibu Muda said...

Betul tu kak hanis, yg tua2 pon ada perasaan gitu jugak..tp cover2 kan..hihii

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hihi..saya pun rasa semangat bila pki brg baru.padahal diri dah tua pun ...msh lg perangai cam budak2.

kakchik@ella said...

bila pakai baju baru .. terutamanya baju .. mula la perasan 'cantek'. Gaya jalan pun dah macam itik pulang petang. hihihi.

Fieza79 said...

hehee kelakar pulak di jwb mcm tu..budak2 jujur je kan..

Hanis MY said...

betul tu akak, esp kalau hasben puji lg kembang semangkuk hehe... tapi kalau diri sendiri je tahu dan kepuasan diri sendiri pun dah cukup, kdg rasa malu plak bila org tegur hehe..

Aida said...

Baby, meh sini aunty turunkan ilmu .. kalau pakai jam baru, kita kena saja² tanya kawan kita
"jam awak pukul brapa skang??"
mesti dia akan terus tanya balik
"jam baru ke??"
hehehe .. senang kan ..

kak hanis, baguslah anak² kak hanis sbb akan turun-menurunkan barang .. kalau anak² aida, hmmm tidaklah jawabnya ..

Adzriel @ Liza AB said...

nak kongsi keseronokan dgn kawan2 tu.

Eye_nee said...

kanak-kanak sgt jujur dan polos kan...

farah fauzi said...

haha..macam kelakar jer siap angkat tangan..hehe...saya dulupun macam tuh jugak...sekarangpun mungkin macam tuh jugak..hehe...wat malu je cik farah nih..

lydzar said...

heheh comel je dia nk tarik perhatian kawan2..ala-ala buat gaya mami jarum nk tayang gelang emas la ni hihihi

-Sara- said...

kak hanis, bdk2 xpelah..kite sndri pon cmtu gak..cmne..? hehe :P

sarah-najwan said...

mmg betul..kita otg tua ni..pandai kaver2 sket.padahal saje je nk bgtau kwn..aku ade gelang mas baru..pakai baju baru..kasut ke..bla..bla.

tapi saya jenis xbgtau diret..ada gak bgtau diret..tapi tgk kwn2 la...kalu yg betul2 baik..bgtau je..kalu kwn2 lain..malu eh nk ckp..hehehe

Suara Kalbu said...

Hihihihi... dulu masa budak-budak pun kita pun sama gak Kak Hanis...

Mesti dah menunjuk kalau ada barang baru.. kalau org respon dan beri perhatian kat kita.. mulalah kita pun kembang bermangkuk mangkuk hihihi

Hanis Azla said...

~yus~ : he..he.. lepas tu mcm org dok pandang aje walaupun orang tak pandang pun kan..

aku ibu muda : kita ni lebih suka nak cover ayu.. he..he..

lydia myza : itulah.. perangai masa kecik2 tu mmg membawa sampai dah tua ni kan..

kakchik@ ella " he..he.. betul tu kan.. feeling dia rasa lain macam..

fieza79 : budak2 mmg gitu.. kita nak buat gitu terasa malu pula.. he..he..

hanis MY : betul sgt tu.. kdg tu mmg nak org perasankan benda baru kita.. bila org dah tegur kita malu pula.. he..he..

aida : bagus betul aunty aida ni.. siap turunkan ilmu lagi.. he..he..
lebih telus dan tak berselindung yer.. ha..ha.. bab turunkan brg tu on certain2 brg aje.. ada juga yg langsung tak boleh nak turunkan..

adzriel@liza ab : gitulah kot kak..

eye_nee : polos mereka tu nmpk sweet sgt..

farah fauzi : akak pun samalah juga farah.. dulu dan skrg masih ada persamaannya.. he..he..

lydzar : itulah.. siap dgn gaya2 lagi.. itupun org tak perasan.. ha..ha..

-sara- : bdk2 buat cara direct.. kita pulak buat cara berselindung.. ha..ha..

sarah najwan : dgn org yang rapat mmg kita boleh announce aje kan.. tp dgn org yg tak rapat tu tak berani nak buat gitu sbb tak terduga respon dari mereka..

Hanis Azla said...

suara kalbu : mmg bermangkuk-mangkuk kembangnya bila org bagi respon.. skrg ni pun masih ada lagi perangai mcm tu tp selalu cover baekk punya.. ha..ha..

diana said...

heheh...
masa kita kecik2 dulu pun gitu jugak kan..
lagi2 melibatkan barang2 sekolah..
nak jugak kalau2 ada yang tegur..heheh

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehehe...cute je..budak2 mmg jujur kan kak..tp dengan kajujuran depa tula wt kita sesak naafas..cam aritu..akak sy nak wat seperise utk suami dia beli jam baru..sekali belum besday lagi anak dia dah bilang sama bapaknye..ibu beli jam baru beseday abah..uwaaaaa
huh..sunggoh jujur!

ieda said...

budak2 nie mcm2 hal kan .. kdg2 lucu bila mereka selalu bersikap jujur .. tapi adakalanya x leh percaya jugak ! :))

wahida said...

betul tu kak, kalau saya pakai baju baru, saya suka kalau org tegur pakai baju baru ke? baru semangat sikit nak buat keje...

HappyIrfa said...

alahai..tulusnya.
itu budak2..mak2 budak malu nak ngaku tapi saya pun tak suka kalau org yg suka sgt memuji cth
'cantik tudung'.
tiap2 hari kalau jumpa mesti puji tudung saya..malu pun ada.smpikan rasa keliru puji ker perli :-)

ecah mashuri said...

heee..cute je az nieee.:)

ecah mashuri said...

heee..cute je az nieee.:)

HappyIrfa said...

saya suka header blog awak ni.buatkan tuk saya boleh?hehe

Nurul Jannah said...

comelnyaa reaksi anak akak tu..huhu :)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

heheehee betul2...kadang2 kita pun sama gak..cuma cara nyer jer yg lain..

Papa Mifz said...

budak2 or kwn2 dia yg lain xtau betapa canggihnye jam G-Shock tu...hehe

Hanis Azla said...

diana : betul sgt tu.. rasa mcm nak biar pencil box tu sentiasa terdedah biar org nmpk barang baru kat dalamnya kan.. he..he..

rose ibu rafiq : he..he.. itu mmg betul2 jujur tu.. smp rahsia surprise ibu pun dia beritahu kat ayahnya.. lagilah kelakar jadinya..

ieda : betul.. itu yg kena pantau tu..

wahida : mmg bersemangat jadinya bila org dok tegur2.. he..he..

happyirfa : kita kan pemalu.. he..he.. itu yg cover2 tu.. lps tu bila org dok tegur confuse pula perli ke puji yer.. Suka yer dgn header tu.. klu saya pandai buat sendiri mesti saya dah tlg buatkan.. tp header tu pun Lulu Caldina yg tlg buatkan utk saya.. saya tak pandai..

ecah mahsuri : budak2.. buat apa pun selalu nmpk cute..

nurul jannah : he..he.. cerita bdk2 mmg selalu kita rasa comel kan..

be simple beb (bsb) : cara kita control ayu sikit.. ha..ha..

papa mifz : mungkin juga kot.. tp yg Az punya jam tu cuma jam yg RM10 aje.. bukannya G shock pun.. he..he..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

budak-budak lebih jujur berbanding org dewasa kan..

makdara TERdiva said...

alangkah bestnye kalau hari2 dpt pakai baju baru pergi kerja..thehehe!

munna said...

MMG SERONOK DAPAT BENDA BARU... LAGI2 KLU DAH BEKERJA NI ASYIK NAK TUKAR YG BARU JE SEMUANYA

Izan Ishak said...

bukan budak2 aje...mak budak ni pun kalau pakai aje brg baru, suka nak org perasan. nak perhatian...hehe

Hanis Azla said...

rina avail akak cik betty : itulah.. mmg jujur.. lansung tak berselindung..

mak dara terdiva : he..he.. mmg sgt best klu mcm tu.. lg best bila kasut pun baru..

munna : betul tu.. semamngat pun jd lain sikit..

izan ishak : sama jelah mak dgn anak kan izan..

Dilla Ady said...

jangan kate budak2, ni ha mak budak ni pun kalu ade barang baru, dalam hati...eeeiiii, cepat la org tegur, cepat la org perasan...hahahah..buruk kan perangai?

nazirulhazwan~ said...

wakakaka, bukan budak kecik je, den yang da bosar ni pon kekadang nak gak tunjuk2 barang baru beli:P

h A n Y S said...

haha! comeeeeel je dia nak tunjuk jam baru secara tersirat..

Far8 budak baik said...

aku pun aku pun..
leas dapat jam baru..
kalau dalam kelas je..
asyik nak angkat tgn je..
hahahaha =p=p

Shiela Latif said...

a'ahh jarang benar nak mengaku
maluu huhu

Hanis Azla said...

dilla ady : ha..ha.. sesekali mmg ada juga perasaan mcm tu..

nazirulhazwan : kiranya budak besar pun sama aje kaedahnya yer naz..

hanys : itulah tersirat dan tersurat semua dia cover sekali.. he..he..

far8 budak baik : asyik nak angkat tangan sampailah dua tiga org tegur jam baru tu yer..

shiela latif : he..he.. mmg malu kan nak mengaku..

nurkaloi said...

wahhhh kecik2 daa pakai G-shock
haha kejujuran tu penting
baguss !! kecik2 blaja berkata benar ^__^

aien said...

hehe budak2 mmg mcm tuh, brg baru sungguh excited tau, jujur pula tuh. my daughter stahun 8 buln, kalo pakai baju baru ke brg baru msti pergi dpn cermin testing2 mcm model dlu hahah lawok ^O^

eB ezrin said...

singgah rabu ;p

Maya Mayana said...

emm ramai jugak ye yg mcm tu termasuklah yana pn nk mengaku gak ni :p

ummiross said...

jawapan yang sangat tulus ikhlas, cute sangat...

Mama Gee said...

saya tak malu mengaku..kalo saya rs ari tu saya lawa..bergaya..tak selekeh bak asal siap je pi ke opis..saya mesti akan tempek gambar saya di blog...muahahaha....

heheehee