Nuffnang

Tuesday, June 28, 2011

Putera Katakku..

Kalau kucing yang comel pun aku takut. Kalau katak, lebih lagilah jawabnya. Bawah daguku siap pernah kena jahit sebab terjatuh kerana takutkan katak. Punyalah takut. Tak pasal-pasal ada parut jahit tu. Nasib baik kat bawah dagu. Jadinya takdelah hantaran kena turun sikit harganya dulu he..he..

Waktu baru-baru kahwin, adalah peristiwa dengan katak juga. Waktu tu en.asben tengah tidur. Aku dengan mak tengah tengok TV. Sekali tu terperasan ada katak kat belakang pintu dapur. Aduhai.. nak kuis dengan penyapu kena ambil penyapu disebalik pintu tu dulu. Tapi percubaan nak buka pintu tu asyik tak menjadi. Sebabnya, baru saja nak tarik pintu tu, katak tu dah melompat-lompat. Bila ia melompat aku pun ikut melompat takut sama.

Selepas dua tiga kali mencuba akhirnya aku surrender. Urusan katak itu perlu aku serahkan kepada en.asben. Jadinya terpaksalah juga aku mengejutkan en.asben dari tidurnya. Ingatkan en.asben nak mengambil penyapu terlebih dahulu. Tapi rupa-rupanya dengan selamba  en.asben pegang dan ambil katak tu dengan tangan dan buangkannya ke luar.

Masa tu aku rasa macam wah machonya en.asben aku ni (macho di mata aku okey. Kalau orang lain tak rasa macho aku tak marah punya he..he..). Tak sangka pula yang en.asben berani pegang katak tu. (Dasar penakut kan. Bila dah takut tu terus ingat macam orang lain pun takut juga). Teruslah rasa macam en.asben ni putera katakku. Dialah wiraku.

Aku rasa en.asben pun tak ingat dan tak ambil kisah tentang kisah ini. Ini kerana mungkin padanya perkara ini adalah satu hal yang biasa. Tapi pada aku yang rasa seperti diselamatkan, tindakannya itu amat aku kagumi. Begitulahkan, sesetengah perkara itu mungkin kecil bagi kita tapi besar pada orang lain. Jadinya, jangan sesekali mengecil-gecilkan hal yang dianggap besar oleh orang lain. Kerana pandangan kita terhadap sesuatu perkara itu tidak sama.

Dalam hidup ini juga ada ramai wira-wira disekeliling kita.. Kehadiran wira-wira ini membuatkan kita sentiasa merasa selamat. Mungkin pada orang lain seseorang itu tiada nilainya. Namun di hati seseorang, orang itu terlalu bernilai. Kita juga mungkin wira di hati orang lain. Jadinya, walaupun siapa kita, jangan rasa diri kita tidak setanding dengan orang lain. Mana tahu kita juga mungkin wira di hati orang lain tanpa kita sendiri menyedarinya.

38 comments:

Papa Mifz said...

sebab katak bawah dagu berjahit yer...aduh...

sarah-najwan said...

wah touchinggggg..hheehe

mmg kita akn rasa hubby kitalah adiwira kita..

akak pernah mengalirkan air mata terharu sgt2 apabila masa akak preggykan mek sarah..mabuk teruk sgt..sampaikan kain xdilipat lebih sebulan..semuanya terkumpul atas katil..hendak pkai cari sdiri..

hinggakan..satu hari akak blik skol..tgk kain seme berlipat..kenit2 kain tu..sdg dilipat oleh hubby yg xpenah lipat kain spjg kami kawen..

tang tu jugak akak rasa..hubbyku heroku...wahahahhhaaaa

lydzar said...

betul, walaupon hubby tak romentik macam seth tan,tp bila dia tolong buat benda2 yg kita tak boleh buat, tu dah kira dialah wira ..

Sofya said...

saya xtakut ngan katak tapi geli..

betullah kan wira di hati kita mungkin tiada nilai bg org len tapi bagi kita dialah segalanya.. my hero.. touching la n3 ni..

Eye_nee said...

Aduhai..ada Putera Katak disisi..hehehe..

Akk sama lah Dgn Hanis...geli dgn katak..tp bukan katak yg melompat kat bawah tu..ada satu lagi katak.. yg berbadan leper dan seperti boleh terbang dan melompat dari dinding kedinding tu...eiiiiiii....

~ yus ~ said...

sweet n touching citer ni..:)

Hanis yus pun takut katak, dah asben yus pun pegang katak selamba je macam asben Hanis..:)

diana said...

pegang katak??
suami saya macam saya jugak la..
katak melompat dia pun melompat sama.
heheh..tapi bila tengok sya takut dia halau dengan penyapu je..

Dinas Aldi said...

sweet lah. betul la, bila kita takut sesuatu, orang yg berani dengan benda tu memang nampak hebat betul gitu :)

Hanis MY said...

akakkkk sy pun tak suka jugak katak, nak2 bila dia sembunyi dalam kasut bila pakai kasut rasa ada something lembik2 uwaaa pengsan! masa tu mulalah menjerit macam tak ingt donia ahaha...

sweetnya hubby akak, mmg hero!

munna said...

munna semua binatany yg sejuk dan kulit lembik mmg munna gelilah kak....

.: iEyLa :. said...

wahhh...dah kawen nanti pon saye bakal ade putera katak saye!!!
huhu..kalau org kate geli katak..saye takot..huhu

Ummiross said...

sweetnya..., machonya wira Hanis.

betul tu Hanis, apa yang kadang2 nampak remeh pd orang lain tapi amat bermakna dimata kita..

suri solehah said...

hanis walaupun hubby ku yang geli katak berbanding diri ku tapi dia tetap hero ku huhu

Sizzling Suzai said...

hi kak lame sy xdtg jengok kn ^^ hehee..katak punye citer pon ble dh jd real-husband rs cam alahaii sweet nye..tol2 kt mmg mudah jatuh cinta ngan bende2 y "enteng"..haha =)

Hanis Azla said...

papa mifz : itulah.. sampai berjahit dibuatnya.. he..he..

sarah najwan : saya pun rasa tersentuh dgn citer akak.. mmg selalu kita rasa suami kita adiwira kita di dalam byk perkara tak kiralah bersar ataupun kecil kan..

lydzar : betul.. kita tak perlukan suami kita jd seth tan utk rasa dialah wira kita.. (he..he.. seth tan masih popular lagi yer)..

sofya : akak ni takut campur geli.. cukuplah dia wira di hati kita kan.. itu sudh buatkan dia nmpk hebat di mata kita..

eye_nee : haah kak.. ada putera katak di sisi.. Alhamdulillah.. katak yg jenis mcm tu mmg saya lagi takut kak.. seram aje..

~yus~ : kiranya samalah kita yer.. sama2 ada putera katak.. Alhamdulillah..

diana : akak, diana dan suami boleh masuk geng takut katak lah yer.. he..he.. dpt tlg kuis dgn penyapu pun dah kira bagus kan diana.. putera kataklah juga tu..

Hanis Azla said...

dinas aldi : itulah.. tak kisahlah walau sesimple mana pun perkara yg dilakukan itu kan kak...

hanis MY : katak dalam kasut mmg akak tak boleh tahan.. bercerita ni pun akak dah rasa geli kat kaki.. he..he.. mmg boleh pengsan kan hanis..

munna : samalah dgn akak ni munna..

ieyla : InsyaAllah.. bukan setakat putera katak, tp putera utk semua.. akak pulak mmg geli + takut.. he..he..

ummiross : sgt bermakna utk kita kan ummi utk setiap perkara yg kita sendiri tak mampu lakukannya..

suri solehah : suami kita tetaplah hero untuk kita.. wira terhebat untuk kita dan anak2..

sizzling suzai : hai suzai.. thanks yer singgah ke sini lagi.. betullah suzai.. benda enteng klu dilakukan oleh org yg kita sayang mmg nmpk sweet giler.. he..he..

Hanis Azla said...
This comment has been removed by the author.
farah fauzi said...

addehh...sungguh berani en asben akak pegang katak...saya tgk gmabar katak pun tak leh apa lagi klu tengok real katak kat depan mata...adeh..

**mana putera katak saya nih..tak kunjung jua lagik neh..hehe

Kakzakie said...

Amboi... siapa lagi nak selamatkan puterinya kalau bukan si putera katak tersebut. Hahaha..... kakak baca N3 pun dah rasa geli-geleman....

ieda said...

kak , suami kita adalah yg terbaik buat kita .. pilihan kita dan kita kena terima dengan redho hati kan :)

eB ezrin said...

senyummmmmmmmmmmmmm ;p

Adzriel @ Liza AB said...

oh my hero... ha..ha.. penakut katak rupanya.

LiFe KaMi said...

terbayang mcam mana en asben ambil katak dan buang, dlm hati kata kacau org tido je..hehe sori gurau je..:)

So Shy Lady said...

wah cayalah en asben hanis hihihi

betul3x mana tahu kita juga mungkin wira di hati orang lain tanpa kita sendiri sedari kan

tringat ms baru kawin, hb akak dulu punya la takut lipas maka akaklah yg mnjadi wirawatinya hihi

skrg t.takut dah!

Alexandriana Alia said...

den mmg tak leh consider ngan katak, ampunlah.

dulu pernah katak masuk umah my dad suruh my mom yang ambik dengan plastik. sampai hati my dad my mom geram je..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hiks hiks..asben sy penggeli orgnya..tp dia kontrol macholah..takdalah geli smpi melompat hehe

maya amir said...

i pun slalu rase lelaki yg slmtkan keadaan walaupun pukul nyamuk skalipun tetap macho..kekekek

Hanis Azla said...

farah fauzi : itulah.. akak ingatkan dia pun tak berani mcm akak he..he..
InsyaAllah, putera katak farah is on the way..

kak zakie : itulah kak kan.. putera kita itulah yg nak kena selamatkan kita..

ieda : betul sgt tu.. b kn setakat kelebihan, kekurangannya pun kita kena terima juga..

eB ezrin : he..he.. manisnya senyuman dia..

adzriel@liza aB : he..he.. bukan takat katak, byk benda yg saya takut sebenarnya kak..

life kami : he..he.. agaknya mcm tu kot kan.. kita iye2 dok puji2.. dia pulak dok mengomel dalam hati.. ha..ha..

so shy lady : wirawati utk suami.. hebat akak ni.. lebih hebat sbb en.asben akak dah tak takut lipas lagi..

alexandriana alia : he..he.. dah ayah taknak buat, terpaksalah maknya yg buat yer.. okeylah tu.. siapa2 pun boleh jd wira jugak..

rina avail aka cik betty : lelaki mestilah kena control macho.. yg geli melompat2 tu biasanya kitalah kan.. he..he..

maya amir : betul.. tak kiralah buat apa pun.. janji dah buat kita rasa secure dah kira macho sgt dah.. he..he..

HappyIrfa said...

chomelnya kisah putera katak :-)

whitecappuccino said...

akak tak takut katak tapi caxing n pacat memang tak boleh tahan..:) banyak betul akak ketinggalan baca kat sini..tapi takpe..akak dah kembali hehe..mcm gi mane jer..

Hanis Azla said...

happyirfa : kdg2 perkara2 comel boleh buatkan kita bahagia kan..

whitecappuccino : yg itu pun saya takut juga kak.. takpe kak.. ketinggalan takpe.. asal jgn terus melupakan.. saya pun dah lama tak baca citer2 akak..

Sz said...

dah lama tak jumpa katak in person/live...ihiksss

Aida said...

Kisah kak hanis ni katak ye .. tp kisah aida plak tikus .. tp hubby tak jadi hero .. aida plak yg jadi hero .. walhal tikus tu dah melekat kena gam perangkap .. aiyooo

Hanis Azla said...

sz : he..he.. lama tak jumpa live sure rindu kan suzie..

aida : adooiii.. tererlah aida ni.. klu akak pun mmg tak mampu nak buat sendiri.. akak geli.. he.he..

Suara Kalbu said...

Adehhhhhhh.. menci pada katak. Tak suka tak suka..

Katak lembik dan tak handsome hihihhi

Hanis Azla said...

he..he.. tak handsome yg tak tahan tu.. tp bila katak bertukar jadi putera, ramai pula yg terebut2 kan ida.. ha..ha..

Mama Gee said...

pernah gak katak masuk dlm bilik kat kpg...kejutkan abg butak..dia leh kata g bergurau...adulaa...sudahnya sampai ke subuh takleh nk lelap sgt...sbb takut katak melompat naik atas katil tu...huhuhu mau tido cium katak kang..

Hanis Azla said...

ha..ha.. boleh pulak cik abg buat tak layan and kata kita bergurau yer.. akak pun nasib baik kejadian tu jadi masa baru2 kahwin.. klu dah lama sikit agaknya jawapan mcm tulah juga akak terima dari en.asben.. he..he.. takde putera2 katak bagai..