Nuffnang

Monday, June 6, 2011

Penat + Letih = Malas..

Alhamdulillah, kenduri kahwin di rumah makcikku sudah selesai. Penutupnya semalam main simbah air. Kalau kenduri rumah makcik aku yang di Melaka tu, kalau tak main simbah-simbah air memang tak sah. Elok saja tetamu pulang, memang bermulalah acara simbah air tu. Riuh rendah dan hiruk pikuk jadinya.

Tak kira kecil besar semua join sekali. Tak kira kaum keluarga, saudara mara dan jiran tetangga, semuanya saling terkena dan mengena. Pengantin pun tak ketinggalan untuk jadi mangsa. Tak cukup dengan simbah air, main calit muka dengan jelaga kat periuk pula. Memang muaklah dengan baju basah kuyup. Muka pula berceloreng hitam. Macam tak cukup tanah rasanya berlari. Tapi tetap terkena juga. Adoooii.. ha..ha..

Malamnya pula ada karaoke untuk saudara mara dan jiran tetangga. Tapi aku tak tunggu pun. Lepas maghrib dan makan malam kami bertolak pulang. Dari sana pukul 8.30 malam, sampai rumah pukul 11.30 malam. 3 jam  perjalanan dari Ayer Keroh ke Bangi sebab kesesakan. Badan yang penat jadi tambah letih dibuatnya. Bila dah penat tu, malas pun datang.

* Sakitnya badan. Nasib kat ofis. Kalau kat rumah memang sah-sah sambung tidur lagi untuk merehatkan otot-otot yang kepenatan ni. He..he..

31 comments:

Kakzakie said...

Kalau style simbah ini macam keluarga bangsa bugis. Kakak ipar kakak macam itulah. Tapi mungkin keluarga Hanis just for fun...

♥MAMASYAZA♥ said...

wow main simbah air, mesti best gileee...teringin le nak rasa pengalaman camtu

-Sara- said...

kak hanis, sara pon dr melaka semlm tersangkut jem smpai 3 jam..penat sgt..tp terpaksa dtg opis keje..ermmm :(

Pala Maldini said...

haha! gelak pula aku dengan simbah air dan celoreng hitam..

memang tak tinggal eh..

~ yus ~ said...

memang penat selepas majlis kenduri kenduri kan Hanis. Yus hari tu sampai demam2..hihi

rara pinkmafia said...

beshnya main simbah2.rara nk buat gak lah.

lydzar said...

tradisi turun temurun yer simbah2 air..seronok gak tu..masa utk merapatkan lagi ukhuwah ngn sanak saudara gitu hehe

Hanis Azla said...

kak zakie : style bangsa bugis yer kak.. saya pun tak tahu.. kami main mmg for fun aje sbb org2 kat tempat makcik saya tu mmg main air mcm tu time habis kenduri.. he..he..

mamasyaza : mmg best pengalaman main air tu.. cumanya klu tak biasa dan org2nya tak sporting takut jd gaduh pula..

-sara- : samalak kita rupanya yer.. rasa tambah penat bila jem2 lama2 mcm tu kan..

pala maldini : ha..ha.. acara tu mmg tak tinggal tiap kalai kenduri kahwin kat sana..

~yus~ : penat kan lepas kenduri.. ini pun rasa mcm nak demam.. tp bertahan aje..

rara pinkmafia : seronok.. nnt rara boleh buat juga.. he..he..

lydzar : tradisi kat tmpt makcik akak tu.. mmg seronok untuk suka2 dan tambah mesra..

sarah-najwan said...

pestime dgr acara simbah2 air gini..hehee

mesti basoh berjeruk belakow deh...hehe

saya gak yg best sb ketiduran slps hubby pi keje n bgun jam 10.30 pagi...tidur gaya mcm anak dara ai tau..hehe

Hanis MY said...

meriahnya wedding kat sana... apapun selamat berehat ye kak...

Sz said...

musim cuti sekolah ni...
musim orang pun ramai cuti kak!

boleh la p rehatkan otot2 kat surau ke...heee

farah fauzi said...

warghh...ada main simbah2 air ekk..1st time dengar nih...mesti meriahkan..

Hanis Azla said...

sarah najwan : first time dgr yer.. mmg habis basah lencun jadinya.. ada yg kena siram dgn air siram juga..he..he.. wah.. bestnya boleh ketiduran gitu..jeles2.. ha..ha..

Hanis MY : meriah hanis.. tp skrg baru rasa penat yg amat..

sz : betulah, skrg ni mmg musim org ramai bercuti.. itulah ingat waktu lunch nak rehat kat surau tp sian pulak anak2 kat rmh klu tak balik th ni..

farah fauzi : itulah.. siap ada siram2 air.. rasa lebih meriah jdnya..

Daddy Ziyyad said...

Ohhh..ada acara main simbah air..1st time dengar ni..mesti meriah kan..

ummiross said...

Seronok pulak bunyinya main simbah2 air tu Hanis, rasa nak join sekali...

NICK IRFAN said...

wah! leh main air plak? hehe

Eye_nee said...

Sure Hepi kan main simbah2 air tu...apa2 pon perjalanan pulang dah selamat..dan kenduri pon sukses...Alhamdulillah..

diana said...

ada ye style simbah2 ni..
saya tak pernah tau pulak...

Heidi Shafiq said...

wahh.. x penah pun rase kenduri kawen semeriah mcm tu.. :D

Hanis Azla said...

daddy ziyyad : 1st time dgr yer.. klu org melaka tentu dah biasa kot..

ummiross : seronok ummi.. mula2 kena mmg angin.. tp bila dah kuyup tu seronok pula nak kenakan org lain.. he..he..

nick irfan : itulah.. lepas penat berkenduri, kita main air pulak..

eye_nee : Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar.. main air pun fun sgt..

diana : itu style kat tempat makcik akak yg di melaka tu.. kat tmpt lain mmg tak biasa buat kot..

heidi shafiq : meriah sgt.. sbb kat tmpt tu dah biasa jd semuanya sporting.. klu kat tempat lain mahu gaduh kalau kena main simbah air mcm tu.. he..he..

Papa Mifz said...

oh..baru tau belah melaka main simbah2 air after majlis...mcm menarik jer..hehe

Chempaka Sari said...

best giler main simbah air... kat km pung saya tak pun. anyway follow ur blog...XOXO, Chempaka Sari.

wahida said...

acara simbah air tu mesti best!! takde gambar ke kak?

Irfa said...

dr blof Fad.
salam kenal dr saya

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

simbah2 air mmg nmpk meriah..tp jgn simbah LM ...mls la nak salin2 baju nih.haha

Hanis Azla said...

papa mifz : mmg menarik.. mula2 dulu rasa mcm ntah apa2 aje buat gitu.. dah lama2 ni rasa seronok pula..

chempaka sari : agaknya ikut cara kat satu2 tempat tu kot.. saja suka2 slps penat uruskan majlis.. Thanks yer sudi follow blog akak ni.. Salam kena..

wahida : best.. gambar tak ambil pulak.. sbb takut kamera kena simbah sekali dgn air.. he..he..

irfa : salam kenal juga.. thanks sudi singgah..

lydia miza (aidyl azim) : betul, bila dan kuyup tu jd rimas dan malas nak tukar2 baju.. tp bila dah tukar baju pun kdg terkena lagi juga.. he..he. sabar ajelah..

eB ezrin said...

cam best jerk... ngeeeeeee ;p

NzA said...

cuti2 ni mmg byk jemputan.....

Hanis Azla said...

eB ezrin : best sgt eB.. he..he..

NzA : betullah.. minggu ni pun ada jemputan lagi..

Aida said...

kak hanis, betul lah tu org mlk .. mmg akan selalu main simbah air .. tp best part bila pengantin kena cuci periuk belanga .. mmg confirm kena calit yg hitam² tu .. hehehe

Hanis Azla said...

he..he.. aida org melaka mesti maklum sgt kan.. mcm family makcik akak bukan takat pengantin, dengan kaum keluarga semua kena calit yg hitam tu.. he..he.. tp sgt fun..