Nuffnang

Wednesday, June 1, 2011

Contoh, mencontohi, dicontohi...

Masa di Tiara Beach tempohari, aku memang enjoy main air. Iyelah, sebab kat Tiara tu, nak mandi kat kolam renangnya kena bayar. Dewasa RM30. Kanak-kanak pula RM15 untuk setengah hari. Jadinya bila dah bayar terasa rugi kalau tak main air sepuasnya. Sudahlah segalanya disponser oleh pakcik en.asben. Jadinya, bila orang dah bayarkan, rasanya itulah cara kita menghargainya pula. Gunakan sebaiknya peluang yang diberi. Barulah berbaloi untuk kedua belah pihak.

Anak-anak aku lepas makan dan solat zohor memang terus turun. Aku pula sebab bergilir dengan en.asben untuk jaga anak dan solat, pukul tiga baru aku masuk kolam. Syok betul. Mula-mula layan anak. Lepas tu layan slide dan main air pula. Best juga main air dan main rebut bola dalam air dengan budak-budak. Orang dewasa lain semua dah naik bilik. Cuma aku dengan en.asben yang ada kat kolam sebab tunggu anak-anak kami, anak-anak buah dan sepupu lain yang sebaya dengan anak-anak kami. 

Kat kolam tu adalah buaian berpusing di bawah air. Anak aku memang seronoklah. Masa kakak dan abangnya layan slide, aku temankan Az main buaian tu. Waktu tu ada seorang parent cina menjaga anaknya di situ. So kami sama-sama pusingkan buaian tu. Aku sempat pusing dua tiga kali saja. Lepas tu aku dah pening dan duduk tepi. Waktu aku duduk di tepi tu parent cina tu terus pusingkan buaian itu untuk anaknya dan anakku sama. Bergilir dia pegang tali buaian anaknya dan anakku. Langsung tak berkira. Bagus betul caranya itu.

Bila en.asben datang aku minta en.asben pusingkan buaian itu pula. So en.asben take turn sehinggalah parent cina dan anaknya berhenti bermain di buaian itu. Tempat kosong di buaian mula diisi oleh budak-budak lain. Tiada parent pun mereka yang datang. So aku dan en.asben bergilir memusingkan buaian untuk mereka. Sampailah Is, Han dan anak-anak buahku datang. Sungguh aku tak kisah sebab mengambil contoh parent cina tadi yang langsung tak berkira. Berkesan sungguh contoh yang ditunjukkan sehingga ianya mempengaruhi aku untuk membuat perkara yang sama.

Bila tengok aku dan en.asben tolong pusingkan buaian itu, anak-anak dan anak buah aku pun turut serta. Sudahnya kami bagaikan penganjur funfair pula. Tak kira siapa yang naik kami tolong pusingkan. Sambil tergelak-gelak sampil pening-pening kami enjoy melakukannya. Sambil pusingkan masing-masing take turn untuk naik buaian itu. Mana yang sudah agak lama memang aku dan en.asben minta mereka beri peluang untuk orang lain pula. Tak kiralah anak kami, anak buah atau anak orang lain. Semuanya mendapat layanan yang sama. Takde pengecualian apatah lagi kelebihan.

Melihat cara kami handle buaian itu, budak-budak lain yang nak naik buaian itu siap tanya kami dulu. Saya nak naik he..he.. Bukan budak melayu saja, budak cina pun sama juga. Tunggu aje sebelah kami untuk ambil giliran. Mula-mula memang kami yang cakap. Okey gilir-gilir. Siapa yang dah lama bagi orang lain pula. Lama-lama tu anak-anak aku dan anak-anak buah dah tahu sendiri untuk saling bergilir. Anak buahku yang dah besar pula langsung tidak kisah untuk terus pusingkan buaian tak kisahlah siapa juga yang menaiki buaian itu. Sepupu-sepupu mereka mahupun orang lain. Suka benar aku lihat cara mereka yang tak mementingkan diri sendiri.

Itulah bagusnya bila mengambil contoh yang baik dari orang lain. Bukan setakat kita dapat memperbaiki diri. Malah cara kita pula dapat dicontohi oleh orang lain sama.

PS : ada masa nanti aku upload gambar yer..

39 comments:

sarah-najwan said...

wah..sakan mandi kolam main air you..saya xpenah sampai ke tiara beach resrt ni..PD penah sampai.,.hehe..rasa cam nk dok stu pulak..

elok gilir2 gtu..ni ada sesetgh org..pentingkn diri..dia ajo nok guno..smpai org lain puas tggu..

oplod gmbr tuuu..nge gmbr tuan tanah sekali...

diana said...

kalau saya ...
"mau naik??...3 x kali pusing 2 ringgit ya.."
hahhahahaha

Mama Gee said...

sonoknyaa kak...having fun seisi kuarga....

..kalo nk mandi kat ctu..tak pakai baju renang pun tak pe ke?

Aku Ibu Muda said...

terbayang-bayang plak, cemana rupa buaiannya :)

♥Mrs.Eady♥ said...

ye...buaian itu mmg sgt best!heheheh....

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

mana gambo nyerrr...BSB nak tengok gambo buaian tueee...

Latifah said...

wahhh.. bestnya...
tak pernah sampai Tiara Becah resort lagi... tapi baca kisah kak Hanis, boleh terbayang keseronokan main air tu.
:)

~ yus ~ said...

dapat bayangkan macam mana Hanis lakukannya. Yus pernah sampai ke Tiara, jadi rasanya tahu buaian apa yg Hanis maksudkan tu..:)

eda_ej said...

sonoknye.. bile la buleh pegi becuti cam tu.. huhuhu..

Eyrique Ettiqazz said...

bagusnya..kisah tauladan...respek la parents cina tu..jaramg kaum cina nak bercampur gaul dgn org lain selain mereka...

mamalieyna said...

BESTNYER...KALAU ADA GMBAR LG BEST NI..HEE~ NNTI TEMPEK TAU ^_^

Sz said...

ihiks..
dok imagine jugak camne rupa buaian tu..heee

Sofya said...

takleh nak bayanglah buian tu camna.. tgu gambar je lah..

Dilla Ady said...

budak2 mmg senang diajar...lagi2 kalu kite ckp baik2..

yg susah diajar nih biase budak2 purba jek kan kak? huhuhu...

Eye_nee said...

betul la cara tu sis..tak kira siapa kan buat apa lah nak berkira sgt...kita lakukan sama-sama..kepuasanya lebih berganda...

Maya Mayana said...

emm baru nk tanya gambonye...dgar cite mcm dh excited je :)lg la kalau ada gmbo kan...

Hanis Azla said...

sarah najwan : nnt boleh bawak anak2 akak ke situ.. pada saya okeylah juga tmpt tu.. itulah, sbb pernah terkena dgn org yg pentingkan diri mcm tu.. jdnya lebih beringat untuk tidak mencontohi perangai yg tak elok tu..

diana : ha..ha.. tak bisnes minded betullah akak ni..

mama gee : seronok.. klu mandi tak payah pakai swim suit pun takpe kat situ..

aku ibu muda : akak pun tak ambil gambar...nnt akak google and tempek kat sini yer..

mrs eady : best kan buaian tu..

be simple beb (BSB) : takde gambar tu.. nnt saya cuba google & tempek kat sini yer..

latifah : pada saya tempat tu okey2 saja.. nnt latifah boleh try..

~yus~ : klu tahu buaian tu mcm mana mmg dapat bayang kan yus..

eda_ej : nnt ada rezeki, ada masa boleh pergi InsyaAllah..

eyrique ettiqazz : akak pun respek kat org tu.. harap jd contoh yg baik utk org lain juga termasuk akak..

mamalieyna : gambar mandi manda takde satu pun akak ambik.. tp gambar lain kat sana tu ada lah,, nnt akak tempek yer..

sz : he..he.. akak nak describe pun tak berapa nak reti.. buaian tu mcm buaian biasa.. tp boleh berpusing dan ada air yg turun di atasnya..

sofya : nnt akak tempek yer..

dilla ady : betullah dilla.. dgn budak2 klu kita ajar benda baik mmg senang mereka nak ikut..

Hanis Azla said...

eye nee : setuju dgn akak.. kepuasannya mmg berganda.. hati pun rasa senang sangat..

maya mayana : nnt ada masa akak upload gambarnya plk..

Aida said...

kak hanis, hmm baguskan mcm tu .. kadang tu kan ada anak² kecil ni susah nak bergilir² .. dia tau dia jeeee naik .. tp dah anak org .. kita pun tak bley nak buat apa ..
kalau perasan, kat giant selalu ada mainan yg machine di berikan secara percuma dgn menekan butang hijau .. biasa kan kena masuk 50sen .. tp giant buat keje amal bg free je main .. tp tulah .. dia buat harta diaaaa je ..

So Shy Lady said...

heheh nanti reload gmbar ye....sambil bc smbil duk imagine mcmn la rupa buaian tu haha
contoh teladan yg baik tu..syabas Hanis!

p/s: t.smua ore psr mas gebu akak je prasan tlebih haha

Azlan Hasan said...

wah..cam seronok jer aktiviti akak..hehe..sib baik akak x bukak kaunter kat buaian tu..heheh

Regards,
-Strider-

Shiela Latif said...

setuju sangat hanis...100% setuju...suker baca pengajaran ni :)

MulutPayau said...

Seronoknya...mcm mana rupa buaian tu yer...???

Sasa Al-Sharif said...

contoh yg baik :) sy pun nak naik buaian tu.

KELI OH KELI said...

terasa harmoninya artikel ini...

bunga said...

seronok la..cam nak jeles leh x??haha..

ummiross said...

perlakuan kecil yang positif tetapi besar impaknya,tentu seronok kan Hanis dapat sama melakukannya..

wahida said...

kak, masuk theme park tiara tu dah kena bayar ke? tahun lepas bulan 12 saya masuk, masih tak dikenakan bayaran, cuma bayar bilik terus boleh mandi sepuasnya..tapi lepas tu dgr ada ura2 nak letak harga kat theme park tu, so, betul lah ye...huhu...

Hanis Azla said...

aida : itulah.. anak2 mmg susah sikit nak beralah dan bergilir dgn org lain.. itu yg jd tugas ibu bapa utk mendidik anak2 kita sebaiknya agar tidak pentingkan diri sendiri kan.. klu ckp elok2 dia org boleh dengar kot.. klu terus biarkan takut sampai sudah tak nak berubah..

so shy lady : nnt akak upload gambar buaian tu.. pentingkan teladan yg baik ni.. kita pun jd terikut sama.. yg penting akak org pasir mas.. kena berbangga tu.. he..he..

azlan hasan : klu akak buka kaunter, rasanya kami yg kena halau dari situ.. ha..ha..

shiela latif : sama2 kita berkongsi perkara yg baik tu..

mulut payau : nnt saya upload gambar buaian tu.. sebab tak ambil gambar sendiri, nnt saya google gambar buaian tu yer..

sasa al-sharif : jom kita sama2 mencontohinya.. buaian tu utk bdk2 aje sasa.. akak pun tak dpt naik.. he..he..

keli oh keli : 1 malaysia, mestilah harmoni kan..

bunga : he..he.. rugi tau klu jeles..

ummiross : betul sgt tu ummi.. mmg seronok dpt mencontohi sikap yg baik mcm tu..

wahida : betul wahida.. skrg ni dah kena bayar.. mmg terasa sgtlah.. sbb bayarannya pun cuma utk setengah hari.. bukan utk sehari pun..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy dah lama teringin nak pegi tiara beach tu..

Hanis MY said...

bagusnya kak...biasa kan budak2 ssh nk take turn mcm tu,parents la yg main peranan utk didik kan... takleh imagine buaian tu nk tgkkkk huhu...

sahromnasrudin said...

kalau saya.." mahu naik sila bayar la"" hahahahah..mmg ayat tak patut kan hehehehee

Kakzakie said...

Kepimpinan yg harus dicontohi. Bagus at the end semua happy kan....

munna said...

PART MANDI2 MMG BUDAK2 SUKA..KAN...MACAMANA RUPA BUAIAN TU AGAKNYA

Hanis Azla said...

rina avail aka cik betty : nnt ada masa, ada rezeki rina boleh bawa anak2 ke situ pula..

hanis MY : itulah hanis.. parents mmg kena main peranan untuk didik anak2 sebaiknya..

sahromnasrudin : ha..ha.. lambatlah idea mcm tu dtg.. klu tak dah buat juga kot.. he..he..

kak zakie : yg baik2 mmg bagus utk dicontohi utk memperbaiki diri kan kak..

munna : budak2 mmg suka mandi manda ni.. termasuklah mak ayahnya sekali.. he..he..

Liza @ Adzriel AB said...

he..he.. mcm tu lah best.. tengok hanis & hubby pun dah iras depa jugakkan.

Hanis Azla said...

iras sebab mata pun sama sepet yer kak.. he..he.. tp baguskan klu semua org bertolak ansur mcm tu..

Suara Kalbu said...

Syoknya pergi bercuti kak. Bila turn ida plak ni...

Macam best je tengok main air ni hihi

Hanis Azla said...

best main air ida.. he..he.. bila bercuti, pergi mana2 pun tetap rasa seronok..