Nuffnang

Tuesday, June 7, 2011

Ekzos motor..

Pernah kena ekzos motor panas tak? Aku pernah (Ha..ha.. buka tembelang sendiri ada parut kekal). Waktu kena tu sakitnya bukan main. Dengan sakit pedih dan berdenyut-denyut lagi. Nak tunggu sembuh pun ambil masa sebelum ianya menjadi parut yang kekal sampai bila-bila.

Beberapa tahun sudah, kaki anakku Is pun pernah terkena ekzos juga. Waktu tu aku order mc d delivery. Waktu delivery tu sampai, anak-anak pun seronok nak ikut keluar sama. Padahal memang sudah pesan awal-awal suruh tunggu dalam rumah saja. Biar aku saja yang keluar untuk elakkan ekzos panas motor tu terkena anak-anak.

Nama pun budak-budak kan. Mana nak dengar cakap sangat. Jadinya bila aku leka ambil pesanan yang di hantar dan membuat pembayaran, anak-anak ikut menyerbu keluar. Anak-anak memang tak aware tentang ekzos motor  sebab kat rumah kami memang takde motor. Jadinya mereka tak tahu yang ekzos motor tu panas. Padahal aku memang awal-awal dah warning. Tapi biasalah. Selagi tak kena, mereka tak tahu. Ingat aku saja mengacah agaknya.

Dalam kelekaan, entah macam mana kaki Is dah melakat pada ekzos motor. Mula-mula aku tak perasan lagi. Dia pun tak menangis sebab tahu salah sendiri. Agaknya sebab rasa panas, sakit dan pedih bercampur takut, cepat-cepat Is gosok tempat yang kena ekzos tu. Tentulah kononnya untuk mengelak dari aku perasan akan lecur tersebut. Apalagi, makin besarlah melecetnya. Siap berdarah lagi.

Berderau darah aku melihatnya bila terperasankan betisnya yang sudah melecur tu. Selera nak makan mc d yang dipesan pun jadi hilang. Kaki anak aku yang lebih penting. Dalam pada itu memang geram jugalah sebab dia melanggar pesan aku. Sambil letak ubat sambil mulutku mengomel. Sedangkan lecur biasa pun lambat nak sembuh. Melecur yang sudah berdarah tentulah lebih lambat nak baik.

Semalam aku penat sangat. Tapi terpaksa juga balik rumah time lunch sebab tak sempat nak siapkan makan tengah hari untuk anak-anak pagi tu. Hajat di hati nak order pizza atau mc d saja. Jadinya tak perlulah aku balik rumah. Tapi teringatkan kenangan lama tentang ekzos tu buatkan aku melupakan sekejap kepenatan yang di rasa. Takut pula. Daripada anak-anak aku terkena ekzos motor lagi, takpelah aku bersusah payah sikit hantar makanan untuk mereka.

Biarlah aku dan Is saja yang ada parut ekzos tu. Kalau boleh tak mahulah yang lain pun turut ada parut yang sama. U all pulak macam mana. Pernah kena ekzos motor juga ke?

46 comments:

makdara TERdiva said...

haha! welcome to the club :D
kena ekzos masa form 3 tp parutnye kekal smpai skrg..trus takleh nak pakai skirt pendek..hekhek!

Ilhamny.com said...

penah sgt2 kena ekzos..byk kali lak tu...huhuhu..dan parutnya sampai skrg...dan semalam, terkena kuali panas plak..sungguh2 careless daku...

Maya Mayana said...

ALHAMDULILLAH tk pernah kena walau selau naik motor...harap2 anak tk kena la sebab motor ada jugak kat rumah ni...hai kak :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

pernah gak kena masa kecik2 dulu.mmg cun parutnyer bulat je..hahaha.salah tempat turut dr motor.main terjun jek masa tu.hambekkkk.esok2 klu jd apa2 suami LM mudah nak cam mayat kot?hahaha

Daddy Ziyyad said...

pernah kena juga!!!

ekekeke..

saya rasa majoriti yang pernah bawak motor, mesti akan terkena ekzoz panas :P

-Sara- said...

sara tak penah kena kak..tp penah tgk org kena..mmg ngeri..sampai menggelembung kan..bila dh pecah nk tunggu baik betol tu mmg seksa laa..aissyyy..

sarah-najwan said...

xpenah kene ekzos moto..
kene minyak panas penah..
menggelembung besar...

satu petua jika kene mende panas gini..ludah banyak2 kat situ..
insyaAllah xde menggelembung nati..

ce kene minyak panas..then ludah2..pasti baik..saya buat gtu..

biar air liur tu kering kat situ

Pala Maldini said...

kalau semua satu family ada parut ekzos senang sikit... bila orang tanya,

"Oh, itu tanda lahir"

hehehe

Hanis Azla said...

makdara terdiva : bagus juga ada parut tu kan.. dapatlah kita menutup aurat dari pakai skirt pendek.. Alhamdulillah..

ilhamny.com : mmg tak hilang parutnya kan.. aduhai kena kuali panas lah pulak yer.. cepat pi beli bio oil..

maya mayana : akak kena kat motor arwah ayah masa kecik2 dulu.. hu..hu.. harap2 yana dan anak2 tak kena ekzos tu.. sakit tau..

lydia miza : mmg cun parutnya.. boleh jadi tanda pengenalan kat badan kan.. he..he.. BCG kat kaki..

daddy ziyyad : pernah kena juga yer.. senasib.. tp akak ni bawak motor pun tak tahu.. tp boleh terkena juga ekzos tu.. aisey.. cuai betul..

-sara- : betul sara.. masa kena pedih perit.. masa mengelembung sakit.. bila dah berparut sakit mata nak tgk pula.. he..he..

Hanis Azla said...

sarah najwan : petua yg baik ni.. saya tak pernah tahu pula.. lps ni kalau kena minyak panas boleh guna petua tu.. Thanks yer kak.. dapat petua baru yg berharga ni..

pala maldini : ha..ha.. bagus juga jwpn tu.. kreatif..

Kamalia said...

kak hanis, xpenah kkena..siannya Is..mesti sakit sgt tukan..terus ngilu punggung sy bila baca kisah ni.kalu bole taknak kena.sbb tak tahan sakit..:p

~ Mummy Gee ~ said...

Mummy pun ada parut kekal tu...heheh

Papa Mifz said...

saya dulu pernah gak keno...mmg sakit wor...harap Is cepat sembuh..:)

farah fauzi said...

setakat ni alhamdulillah tak pernah kene dan harap2 tak akan kena..takutttt!!!..tapi anak sepupu pernah kena..tinggal parut dah...ishh..menangis tak henti..kesian plop tgk...

ummiross said...

ummi tak pernah kena, tapi pernah tengok orang kena, ngeri jugaklah tengok tempat melecur tu...

Kayun Asza said...

ohh x pernah kena kak. saya takut nak naik moto n nak duduk dekat ngan moto. hehe. tpi bulan depan kena dftr lesen kereta n moto setelah dinasihatkan keluarga. hehe

lydzar said...

mak ai..terasa pulak lecuran kt kaki walaupon cuma baca cerita kak hanis ni..mesti sakit kan..

papa HM pon mmg mintak anak2 dia tunggu jauh bila nk bawak dorang naik moto. risau terkena kt dorang gak

Suara Kalbu said...

Waaaaaaaaa... akak..sama la kiter..

Ida pun ada parut kekal.. standard la kena kat betis. Masa tu kecik lagi. Sekarang menyampah tengok parut tu

Aida said...

kak hanis, aida x pernah lg kena ekzos motor .. tp kena dgn periuk nasi panas adalah .. habis berbekas kaki .. baru kawin kan .. masak nasi pun kat bawah je time tu .. skang ni kena masak tempat tinggi² skit sbb dah ada anak .. hehehe

Liza @ Adzriel AB said...

ingat merempit tadi.. tak kena sebab kecik2 memang ada motor jadi dah maklum benda tu panas. kat rumah pun ada motor.

Dilla Ady said...

dilla pun penah kena ekzos...btul, ade parutnye...huhu

tp tak ingat da sakitnye camne...tak mo da kena lagi dan tak mo anak kena..sian..

Hanis Azla said...

kamalia : masa akak tgk dia kena pun akak yg rasa ngilu juga.. harap tak kena lagi..

mummy gee : boleh jd geng ni.. he..he..

papa mifz : Is kena dah lama.. dah sembuh pun.. tp parut tu masih ada dan nmpk ketara..

farah fauzi : klu budak yg kena mmg kesian.. sbb sakit sgt klu kena tu..

ummiross : Alhamdulillah.. ummi bebas dari parut kekal tu..

kayun asza : akak pun fobia klu ddk dekat dgn motor yg baru berhenti.. bukan apa, takut terkena lagi.. wah.. selamat ambil lesen kereta dan motor tu yer..

lydzar : sakit lydzar.. mmg kena hati2 sgt klu anak2 dekat dgn motor yg baru berhenti tu.. sbb anank2 tak perasan ttg ekzos tu..

suara kalbu : hu..hu.. mmg standard kena kat betis.. terus ada cop syiling kat situ kan ida..

aida : sakit juga kena periuk nasi kan.. mmg bertanda jadinya.. bila dah ada nak2 mmg kena berhati2 lagi..

liza adzrielAB : he..he.. mcm mana nak merempit kak.. bawak motor pun saya tak reti.. tererlah akak tak kena ekzos yer..

dilla ady : kekal kan parutnya.. mmg minta dijauhkan dari terkena lagi.. klu dilla dah lupa rasa sakitnya, akak pula masih teringat2 lagi..

Lulu caldina said...

ekeke kak, memang busy...
kak, dah lama tanya kakak nak tukar header tak lulu buatkan..

hari tu tinggal kat komen kakak tapi kakak tak jwb...
lama gak, lebih 2 bulan kot...
huhu

bunga said...

bunga pun ada parut..ehhe

Hanis Azla said...

lulu caldina : salam lulu... kecik tapak tangan nyiru akak tadahkan.. he..he.. akak nak aje header baru tu.. last time akak dah reply kata nak.. agaknya lulu tak perasan kot.. nak tanya balik akak segan pula.. ngeeeee...

bunga : senasib.. he..he.

diana said...

tak pernah kena..
parut kat kaki semua sebab jatuh basikal dan jatuh motor..
heeh

Lulu caldina said...

hoho ye ke.. adeh termalu lak.. rupanya lulu yg salah tengok...

Nanti lulu buatkan..
bila dah buat lulu akan inform kakak..
kakak ada nak something special ke kat header tu???

Hanis Azla said...

diana : tentu teruk jatuh tu kan diana samapi berparut jadinya..

lulu caldina : he..he.. takpe.. lulu sudi tanya lg pun akak dah berbesar hati.. akak tak kisah nak letak apa2 pun kat header tu.. ikut yg cantik di mata lulu pun dah ok sgt..

MumMe said...

of cose ader...:)

Dinas Aldi said...

alhamdulillah tak pernah kena sebab ketakutan pada suara guruh arwah bapak yg warning pasal ekzos motor tu telah melebihi dari ketakutan pada ekzos motor tu sendiri, kihkihkih

Sz said...

adaaaa jugakkkk kak!
berparut lengan ni...
heee sibbaik hasben tak mintak kurang duit hantaran ;p

Hanis MY said...

akakkk hanis pun ada parut kena ekzos motor kat betis hehe...teringan kenangan masa kecik2 dulu...

nur wani said...

it's a nice blog kak. :)

KELI OH KELI said...

adoi..sakit wooo bila kena ekzos moto....adehhhh...x dapat bayangkan....woooo..perittttttt.

Hanis Azla said...

mumme : he..he.. ada juga yer..

dinas aldi : suka dgn citer akak tu.. ha..ha.. saya kena ikut style arwah ayah akak tu agaknya baru anak2 takut sikit..

sz : nasib baik tak kurang harga kan.. he..he..

hanis my : ada jugak yer.. itulah.. kdg dok berjaga pun boleh terkena juga kan.. kenangan betul..

nur wani : thanks wani..

keli oh keli : sakit perit tu masih akak terasa2 lagi klu tgk ekzos motor.. he..he.. seram aje..

Eye_nee said...

lain macam kan pedihnya terkena ekzos moto ni...nak tunggu pulih punya la berjanggut ...walaupun tak pernah kene...dgr cerita geng yg penah kene...ngilu jer rasa....

etiey.com© said...

kak... memang sakitlah kan kena ekzos ni.. saya pernah kena masa kecik2 dulu tapi sikit je la

wahida said...

tak pernah kena kak...

saya pun takut kalau anak2 saya kena ekzos ni, sbb kalau daddy dia balik, terus terjah je, tak ingat ekzos ke apa...huhu...

NzA said...

mmg mengerikan.....parut mesti lama nk hilang tu....

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

BSB baru seminggu kawin kena ekzos motor sampai skg tak hilang2 parut nyer

Hanis Azla said...

eye-nee : mmg pedih semacam.. nak baik pun makan masa..

etiey.com : samalah.. akak pun kena masa kecik2 dulu.. tp smp skrg ingta mcm mana sakitnya..

wahida : itu yg takut tu kan.. anak2 main terjah aje.. langsung tak kisash poasal ekzos panas tu.. minta2 tiada yg terkena..

nza : parut tu kekal dan tak boleh hilang kak..

be simple beb (bsb) : adoii.. sian pengantin baru.. hu..hu..

Sofya said...

saya tak pernah kena ekzos..
tapi anak yg kecil tu pernah kena..
org kata panas dia tak caya..
slamber dia pegi pegang ekzos motor papa yg baru parking..taksempat nak sambar..

Hanis Azla said...

betullah sofya.. budak kecik ni selalu tak percaya klu kita ckp.. dah kena tu baru tahu.. kesian dia.. kecik2 dah kena.. sakit tu..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hahaha..sy pon ada..kenapa ek..parut tu takmo ilang..malu ah betis berparut..

cahsiji@Blog said...

yang lagi mau jual kebun sengon mau bagi info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon bagi yang suka bertani

afzann said...

akak..sy pn ade..tp parot sy x bulat..pnjg kot..sdih...mlu nk pkai shortpants..heheheheh... smpai skang xde orang tau..sy mlu... akibat tlalu obses tgok mtor..heheheh