Nuffnang

Thursday, June 16, 2011

Komen sikit boleh..

Waktu baru-baru berblog dulu. Entry-entryku memang tiada yang komen. Kalau ada pun cuma dari anakku sendiri he..he.. (jadilah buat semangat mamanya terus menulis.) Dari sehari ke sehari jumlahnya makin bertambah. Dari tiada jadi satu komen. Itu pun dah buat aku tersenyum  senang. Dari satu naik dua, kemudian meningkat lagi. Suka betul rasannya kerana komen-komen itu sangat membantu untuk menaikkan semangat. Padaku, banyak sikit bukannya ukuran. Kesudian orang nak tinggalkan komen itu lebih bermakna.

Sekarang ini, rasanya setiap entry ada komen dari teman-teman blogger. Tambah seronok rasanya nak terus berkongsi cerita. Ada orang suka balas komen. Ada orang lebih suka membalas komen kawan-kawan dalam entry seterusnya. Ada juga yang sekadar membalas komen yang berbentuk pertanyaan saja. Ada orang membalas komen mengikut entry dan kesempatan. Lain orang lain cara kan. Semuanya mengikut cara masing-masing.

Aku pula memang rajin sikit nak membalas komen kawan-kawan. Tak kisahlah walau mereka tak membacanya kembali. Tapi tetap juga nak balas komen-komen tu semua. Disebabkan kebelakangan ini sibuk sikit jadinya rutin membalas komen tu jadi tak terbuat sekejap. Tapi walaubagaimana pun, komen-komen itu tetap aku baca dan sangat dihargai. Terima kasih yer.    

Disebabkan tak berkesempatan nak balas komen-komen dari kawan-kawan tu membuatkan aku rasa semangat nak berBW pun ada kurang sikit. Nak buat entry baru pun rasa macam tak best sebab nanti tak dapat nak balas komen-komen tersebut. Tapi hari ni sebab dah rindu sangat makanya terhasil jugalah entry ni. Ada banyak yang nak dikongsi. Tapi bila dah banyak, nak mengarang pun otak jadi tepu. Mungkin masih nak sesuaikan diri untuk ambil mood kot. Takpelah.. Pelan-pelan kayuh ye tak? He..he..     

*Terima Kasih untuk ucapan takziah dari Kawan-kawan. Terima kasih juga untuk yang puji Header baru tu. Credit to Lulu Caldina. Sebab buatkan Header baru yang cantik tu. Yang lama pun Lulu juga yang buatkan. Thanks Lulu. 

37 comments:

Adzriel @ Liza AB said...

sentiasa ingat hanis..

Hanis Azla said...

yer ke kak.. bestnya.. Thanks yer kak liza comel..

-Sara- said...

kak hanis rajin dtg blog sara, sara pon rase rjin gk singgah n komen blog kak hanis nii..hehe

Izan Ishak said...

selamat kembali kak!

takpelah...cari mood dulu nak buat entry yg lebih best kan... apa2 pun izan suka singgah blog akak n nak komen2~

Daddy Ziyyad said...

Saya secara peribadi, lebih utamakan komen pembaca berbanding follower...Betul, komen itu menaikkan semangat kita utk terus menulis

Cik Puan Zura said...

saya suka jenguk tapi nak komen tu kadang2 terbantut...hehe...

eB ezrin said...

daku tetap disini :)

teyn teyn said...

ketika akan komen bila bw. dan hanya bw bila nak buat entri baru . jrg online sbnrnye. hehe

ummiross said...

selalu tunggu n3 baru dari Hanis..

Hanis Azla said...

-sara- : kita sama2 saling sokong menyokong yer sara..

izan ishak : thanks izan.. mmg tggu mood tu dtg ni.. he..he..

daddy ziyyad : betul.. akak pun gitu juga..

cik puan zura : kdg2 bila line lembab mmg tak dpt nak komen pun kan..

eB ezrin : Thanks eB..

teyn teyn : setiap org ada cara masing2 kan..

ummiross : terima kasih ummi..

farah fauzi said...

akak lah tukang komen yang paling setia untuk blog saya..tengsssssss akakkkkkkk...muah...muah...

Hanis Azla said...

farah pun gitu juga utk blog akak ni.. muah2 juga utk farah.. thanks yer..

Eye_nee said...

akk suka ke blog yg komen kita dibalas semula...rasa mcm dihargai pulak..yer lakan org memberi kita merasa...tp kalau tidak dibalas pon tidak mengapa kita harus memahami mereka mungkin suntuk waktu mcm kta juga..ok selamat meneruskan berbloq..dan InsyaAllah akak akan singgah dah komen...

diana said...

saya dulu balas jugak komen..
sekarang ni tak sempat..entry pun semuanya auto publish..
jadi saya balas yang perlu je la..

Ati Masrif said...

kita lani dah tak sempat nk
balas komen dlm blog sendiri

kalau ada masa lapang balas juga

tapi melawat ke blog teman2 sudah
semestinya cuma kdng2 tu terselang gak
ikut waktu yg ada :)

Hanis Azla said...

Eye_nee : saya pun suka baca reply utk komen kita.. rasa ada perbualan pula bila mcm tu.. tp tak semua org punya waktu untuk membalas setiap entry kan.. jdnya mmg kita kena faham..

diana : mmg kena ikut kesempatan kita kan diana.. yg penting semua komen itu tetap dihargai..

ati masrif : bila dah dalam kesibukan ni jd faham sgt kenapa org tak sempat nak balas komen.. masa yg ada cuma dpt jejak kwn2 aje..

Hanis MY said...

mmg seronok bertandang kat sini... i very like hehe... ha ah mmg lawa sgt header tu macam akak juga (walau tak pernah tgk)

h A n Y S said...
This comment has been removed by the author.
h A n Y S said...

Terima Kasih jgk pada akak sbb rajin balas dan jenguk blog sy..:D

btw, header baru cantik!! XD

~ yus ~ said...

samalah Hanis. Mula2 dulu satu komen je kadang tu. Itupun dari kenalan sendiri..

Lama2 tambah banyak, tambah semangat nak menulis.

Tapi skrg yus pun sama, kurang sikit masa nak membalas komen, rasa bersalah juga, tapi bila ada kesempatan tu, di gagahkan juga membalas komen tu...tanda terima kasih pada kawan2 yang singgah kah..:)

Shiela Latif said...

biasanya orang akan suker leave comment bila penulisan tu menarik... :)

Hanis Azla said...

hanis MY : mcmlh akak suka bertandang ke blog hanistu.. suka layan gamabr kat sana.. itu yg tak sah klu tak tinggal komen tu..

hanys : kita sama2 berbalas kunjungan & komen.. so sama2 terus bersemangat kan.. thanks yer..

yus : itulah.. makin ramai yg sudi tgglkan komen, makin bersemangat kita jadinya.. bila tak berkesempatan nak balas tu rsa tak lengkap pula kan.. tp sbb tiada kesempatan nak buat mcm mana kan..

shiela latif : antara salah satu faktornya juga tu..

sarah-najwan said...

saya pom sama hanis..mcm nk buat n3 jugak tau..

dolo2 mmg reply komen..skrg mmg x sb kebizian..

mcm hari ni..ptg2 gini baru dpt online..huhu

sayangsayangibu said...

memang suka balas komen dan baca komen, lepas tu jengok semula
rasa mcm kita berborak2 pulak masa drop komen tu kan?

NICK IRFAN said...

sama mcm sy la kak selagi org komen x cukup 10 org selagi tu sy x update entry bru.. hehehehhee

Latifah said...

yup, header baru akak sangat comel :)
selalu lambat komen kat entri-entri akak :(

akak, jom join:
http://sepanjang-kehidupan.blogspot.com/2011/06/assalamualaikum.html

S..U..D..@..I..S said...

ya mood ni x menentu dtg dn pergi..

KELI OH KELI said...

hehe...betul tu kak hanis...bila ada komen x rasalah macam entry kita tu sia2..ada juga yg sudi membaca dan meluahkan pendapat...

Hanis Azla said...

sarah najwan : kekangan masa mmg jd faktor kan.. kdg tu mmg kita nak reply semua tp tak berkesempatan pula..

sayangsayangibu : itulah cara kita berkomunikasi di alam maya ini kan..

nick irfan : mmg komen dpt naikkan semangat utk kita create entry baru kan..

latifah : thanks latifah.. akak tahu awak sibuk.. sudi dtd pun akak dah suka.. wah ada segmen yer.. insyaAllah, ada kesempatan akak join yer..

sud@is : betul.. mood selalu tak menentu..

keli oh keli : setuju sangat.. akak pun selalu rasa mcm tu juga..

lalink7 said...

best dtg ke sini dapat knal akak dan sumeorang.. =)

Aida said...

Kak Hanis, kak hanis je yg rajin drop comment kat blog aida .. sangat appreciate .. blog aida tak glemer .. hehehe

Hanis Azla said...

lalink7 : akak pun seronok dapat kenal awak.. lebih seronok kerana awak sudi berkunjung ke sini..

aida : mestilah suka nak drop comment sbb cerita2 aida semuanya menarik minat akak.. blog yg bagus juga tu.. mana ada tak glamer..

Dilla Ady said...

errr...kalu bab2 jawab komen...ni la org yg paling malas skali kak...huhuu..

tp sgt2 hargai mereka2 yg sudi komen..

Hanis Azla said...

takpe.. tak balas komen bukannya tanda tak menghargai kan dilla..

Suara Kalbu said...

Aiseyman.. rumah akak dah pasang langsir baru... cantik la kak

Gadis Kecil said...

salam perkenalan!
dulu pernah bertukar link. tapi senyap je. dan kali ni datang nak simpan link and jadi kawan baik. Hee

sudi kiranya singgah blog dan beri pendapat. tq :)

Hanis Azla said...

salam kenal juga.. oh.. ye ke.. minta maaf yer... InsyaAllah.. harap kita boleh jadi kawan baik juga..:))) thanks yer sudi ke sini lagi..