Nuffnang

Thursday, August 4, 2011

Silent treatment..

Salam semua..

Kita layan tajuk omputih hari ni he..he.. Bila bulan puasa ni nak cakap banyak-banyak rasa macam tak best pula. Kalau bercakap benda yang baik-baik tu takpe juga. Tapi kalau bercakap benda yang tak elok, bukan setakat kita jadi tak seronok. Orang yang mendengar juga turut rasa tak seronok. Jadinya, sesekali berdiam ada kebaikannya juga kan.

Kelmarin waktu kelentung kelentang menyediakan juadah berbuka, mulutku sama riuh juga mengagih-agihkan tugas untuk anak-anak. Iyelah, lepas berbuka dan solat maghrib nanti nak ke surau pula. Jadinya bila semuanya dapat disiapkan awal tentulah lebih bagus. Untuk buat segalanya sendiri memang aku tak berkesempatan. Jadinya aku perlukan bantuan dari anak-anak. En.asben memang terkecuali sebab balik dari ofis pun selalunya lambat.

Han aku minta tolong simpankan kain yang dah berlipat ke dalam almari. Is pula aku minta tolong bawa turun bakul kain kotor ke bawah untuk masukkan ke dalam mesin basuh. Okey, tugasan terlaksana. Selalunya bila aku minta tolong Is bawa turun bakul kain kotor memang dia akan tahu sendiri untuk terus masukkan ke dalam mesin basuh. Tapi mungkin sebab penat berpuasa, dia hanya letakkan bakul itu di tepi dapur. Melihat bakul itu di situ maka aku panggil namanya sekali lagi untuk tolong terus masukkan ke dalam mesin basuh seperti biasa.

Bila namanya lebih banyak dipanggil dari orang lain membuatkan dia jadi tidak puas hati. Macam dia kena buat tugas lebih. Sedangkan bukan buat kerja lebih pun. Sekadar menghabiskan kerja yang dibuat separuh jalan. Dia melakukan juga tugasannya. Tapi mulutnya mengomel. Muka pun masam mencuka.Aku pun cakaplah elok-elok. Mama kan tengah masak ni. Jadi mestilah mama nak minta abang tolong mama. Kalau abang penat mama pun penat juga. So kita buatlah kerja sama-sama. Is terus muncung.

Asyik abang aje kena buat semua. Balasnya. Apa pulak abang aje kena buat semua. Kakak pun mama minta tolong susunkan baju. Sebab Han di atas jadinya dia ingat Han tak buat apa-apa kerja. Dia pun terus diam. Mungkin baru sedar kesilapannya. Bila dia dah diam aku pula masih mahu terus bercakap. Kalau abang tak mahu tolong mama takpelah. Biarlah mama buat semuanya sendiri. Abang duduk aje. Mama tak payah suruh dah. Is terus diam dan berlalu ke depan.

Sepuluh minit sebelum waktu berbuka, masa aku mengemas dapur Is datang padaku. Cakap pun elok-elok. Mama, lagi sepuluh minit lagi nak buka. Tentulah dia mahu memujuk mamanya ini. Aku diam saja. Silent treatment dah berlangsung. Nak dekat masuk waktu berbuka aku minta Az panggilkan en.asben di atas. Tapi biasalah Az ni liat sikit. So Is pun ambil kesempatan tu untuk lebih dulu pangilkan ayahnya. Bila Is dah panggilkan ayahnya aku minta Az kutip mainan yang ditinggalkan oleh anak-anak buahku. Sekali lagi Is yang lebih dulu melakukannya.

Di meja makan Is tak berani nak minta apa-apa dariku. Tapi aku tetap sendukkan lauk untuknya seperti biasa. Layan macam biasa. Cumanya aku diam saja. Lepas makan memang selalunya aku agih-agihkan tugas juga. Anak-anak tengah naik kan. Semuanya perlu di ulang-ulang cakap. Angkat pinggan kotor, kemaskan meja, lap meja dan sebagainya. Aku memang buat tugas rasmi iaitu mencuci pinggan. Kali ini nama Is tidak tersenarai dalam pengagihan tugas itu. Tapi dia pun turut sama menghulurkan bantuan.

Aku tersenyum dalam hati. Alhamdulillah. Berjaya juga silent treatment aku tu mendidik dia. (Emak juga pernah didik aku dengan cara yang sebegitu dulu-dulu. Sekarang aku gunakan untuk anak-anakku pula.) Semalam aku tiada masalah nak buat agihan tugas seperti biasa. Walau pun penat dia buat juga tugasan tanpa runggutan. Tapi tak tahulah berapa lama bertahan. Harap-harap berterusan. Bukan senang tugas nak mendidik anak-anak ini kan.

38 comments:

Kakzakie said...

Pandai Hanis buat Is serba-salah. Bagusnya dia pun berfikir dan rasa bersalah itu yg dia buat walau nama tidak disebut....Seronok kakak baca N3 ini...

Aku Ibu Muda said...

best pula anak2 dah besar...mcm wani ni anak kecik2...tak pernah dpt makan dgn aman waktu berbuka... mesti kecoh je..huhu...

hari ni nak minum air je dlu, biar husband mkn sorang2..kasi perut dia kenyang dulu baru giliran wani pulak makan

~ yus ~ said...

Aqil anak yus pun selalu merungut dan kata tugas dia lebih dari adik-adiknya.

Yus pun pernah buat silent treatment ni. Memang berjaya kan Hanis.

Lepas tu dia boleh kata, Aqil tak sukalah ibu diam aje, ibu bebel2 lah macam selalu. Takpe, Aqil dengar walaupun ada masa tak suka. Ibu diam, lagi tak best!...:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wah blh guna ni utk ajar anak sy nnt..tp anak sy tu keras skit orgnya..kalau sy wat silent treatment ni sama ada dia akan pekik dan goncang² badan sy ataupon dia lak yg silent treatment kt sy..

lydzar said...

Alahai, pandai jugak Is nk amek hati mama dia semula. Is ni berapa umur dia?

Maya Mayana said...

silent treatment ni berkesan untk anak yg dh faham sikit dan utk psgn jugak kan...kdg2 diam tu lebih baik drpd byk bercakap :)

Sz said...

pandaiiii dah budak2 tu paham perasaan mak dia...

eB ezrin said...

bestnyuer ader asst... eB x sbr nk tunggu dak tecit be2 tuh bsr

cikceriacorner said...

salam akak..

heheheh..emm bgusla kecik2 da diajau buat keje...

bagusla is..dia paham...kem salam kat dia ye kak..heheh

ieja amieja said...

berkesan sungguh silent treatment yg hanis buat kat ank2..ieja kadang2 cam tu gak..tp tgk mood bdk..kekadang menjadi kadang tuh plk kita ditreatmentnyer blk..ank2 dah besar dah boleh harap kan hanis..Alhamdulillah..

-Sara- said...

oo mcm tu yee kak..tq kak..leh sara terapkn utk anak2 sara nnti bile dorg besar :)

ieda said...

hermmmmmmmmmmm same jeeee ngan anak2 saya kakkkkkkkkkkk
huuhuhu sudahnya saya gakkk sorang2 kat dapur mengemas ! huhuh

farah fauzi said...

masa kecik2 dulu saya selau di'silent treatment'kan oleh mama sebab saya selalu banyak songeh..setiap kali mama buat silent treatment tentu saya jadi takut dan saya plop yang byk membisu...hehe...mmg betul silent treatment berkesan dalam mendidik kan akak..hehe

Hanis MY said...

wahh i like i like...akak my idol dulu kin dan selamanya.... :)

selamat berpuasa buat akak dan family...

wahida said...

betul tu kak, mmg mencabar betul dlm mendidik anak2 zaman serba canggih ni kan..silap ckp muncung sedepa lah gamaknya...tah mcm mana nnt bila anak2 saya dah besar...harap2 saya boleh didik dorang sehabis baik mcm akak didik anak2 akak cara mcm ni...

gud job akak...akak dah disiplinkan anak2 akak dgn baik...

kueh bakar said...

silent treatment...first time dengar walau dah lama 'terkena'.

yelah.kadang diam adalah lebih baik.rajukan halus sang ibu..

nanti bila adik dia dah besar, dia akan jadi 'pengulang suara'.

"is angkat baju..hujan dah turun.."

dia pun ulang..

"adik is..angkat baju! mama suruh!!"

"kan mama suruh kau bang!!"

is diam.silent treatment sekunder berlaku..hahaha.

adik is hentak2 kaki.tapi menuju ke ampaian..hahaha.

whitecappuccino said...

anak tengah membesar macam ni lah..tapi yang dah besar2 macam anak akak pun kena suruh jugak..masih kena leter jugak kalo tak buat.

exora said...

haha..sama la sy pun smlm silent treatment gak ngan anak buah...dia buat hal kt sek..pastu tya diam jer..geram betul rasanya...sampai lps terawih pun sy buat2 x dgr dia asyk nk bertanya jer..sy x bunyi2 ngan dia..suami yg melayan..

ummiross said...

hehe Is ada rasa bersalah tu, tapi kita pun kadang2 cepat lembut hati jugak dengan anak2 kan Hanis...

Daddy Ziyyad said...

anak anak saya masih kecil, baru 2.5 tahun sorang, dan 2 bulan sorang..harap boleh jadi anak yg soleh dan byk membantu jugak..:)

mama tims said...

hehehe...silent treatment ek..

anak sulong saya selalu merungut asik dia je kene buat keja,pastu saya kata yela nak sulong mesti kene buat dlu,nnti br adik2 ikut..

munna said...

pandainya kak.... munna nantipun harap anak2 boleh bantu dan dgr kata mcm anak2 akak...

sarah-najwan said...

akak siap mentin lagi..mak xnak ckp ngan awk dah..fullstop..

then anak2 akak yg kene ni..tahu diam terus..dorang ni..mmg xsah kalu xckp ngan kita..sekejap je tanya itu dan ini..bila kita wat dono..tau dorang pergi..kdg2 sian gak..tapi perlu diajar...

Aida said...

Kak Hanis, aida pun gunakan treatment yg sama .. dan mmg mujarab .. lebih lagi pada anak pompuan aida .. hehehe

Dilla Ady said...

trima kasih kak tuk perkongsian nih..bagus digunakan dalam mendidik anak2...

slalunye sy gune teknik silent treatment ni kat hubby jek..kt anak tunggu die besau sket..huhu

diana said...

dia risau kak hanis merajuk la tu..
tau pun sayang mama...:p

Amy Syaquena said...

Bagus anak akak faham dengan perasaan mamanya...

KELI OH KELI said...

oh itu rupanya intipati silent treatment....hehe...berkesan!

Lulu Caldina said...

mummy pun pernah buat lulu mcm tu masa kecil.. siyes rasa serba salah sangat..

Adzriel @ Liza AB said...

biasalahkan budak2 suka merasa diaorang yg buat lebih. mcm kita kecik2 dulu le.. kalau kak liza buat mcm tu pun mmg anak2 pun serba salah sebab walaupun kak liza ni garang juga tapi anak2 suka nak mengadu dgn kak liza jika ada apa2 masalah. tapi itulah, bak kata ummi ross terkadang kita pulak yg tak jadi nak tegas & berlembut hati...kesian pulak tengok, ye tak?

Mamamya said...

blh take note cara ni yer... ;) lia pun sama kak,w'pun damya n afiqah baru b'usia 5 & tahun lia dah biasakan dia org dgn tugas2 yg perlu dia org buat...cth:kakak kene kemas mainan n adik kemas buku2 cerita...bila lia suruh kemas dua2 akan tahu apa tugas masing2....tp kdg2 ikut mood juga la...dah namanya pun budak2...kene mama dia keluarkan suara ala2 tarzan rimba baru lah nak gerak.... :)

teyn teyn said...

umi saye pon ajar silent treatment. hehe .. sayu je ase bile kena. tp pastu dh insap la tanak sakitkan hati dia lagi.

Adiweyah said...

Assalamualaikum dan salam Ramadhan Hanis..selamat menjalani ibadah puasa..anak2 sememangnya perlu diberi tunjuk ajar...agar lebih mendewasakan diri mereka nanti...bagus cara Hanis tu mendidik bekerjasama.

Dinas Aldi said...

akak pun tak bleh tahan kalau Che G buat silent treatment masa akak zaman membesor dulu. pedih woh. lepas tu sure jaga2 jangan kena, kehkehkeh!

Kayun Asza said...

hee, mesti Is lepas ni tak merungut dah bila akak mntk tlg. ataupun x perlu mtk tolong pun, dia dh hulurkan tgn. kalau saya pun, takutttt sgt kalau mak ke ayah ke tiba2 berdiam ja lepas ada something yg kita buat tak kena dgn depa.

ha, selamat berpuasa buat akak dan famili tercinta. semoga kita mendapat keberkatan drpd Allah :-)

Gen2Merah said...

wah, tiba2 lak aku terkenangkan zaman aku kanak2 dulu.. mak aku pun penah buat macam ni kat aku..

rasa serba salahnya mak buat2 merajuk tak melayan... akhirnya baru saya faham kini.. rupanya itu untuk mendidik agar lebih patuh dengan arahan ibu..

hehe.. 5 bintang untuk entri ini.. best

S..U..D..@..I..S said...

selamat berpuasa
teringat masa kecik2 dulu kena lap meja dll...nyampah

Izan Ishak said...

berjaya silent tratment akak tu... yelah anak2 dah besar ni kalau apa2 perubahan pada mama dia mesti perasan kan.dia pun jadi cam tak dilayan je buat seketika...