Nuffnang

Tuesday, August 23, 2011

When he said NO...

Kalau dengan en.asben, No is always No..

Me : Yang, boleh tak kalau I nak bla..bla..bla..
EA : NO..
Patutnya kalau dah gitu aku jawab okey saja. Tapi isteri mithali en.asben ni mesti juga nak cakap lagi.
Me : Ala yang.. I bukannya apa bla..bla..bla..(my reason) takkan tak boleh kot.
EA : NOOO.. (Sometimes with his reason)
Me : I taknak kawan u...
EA : Ma, u dah kahwin dengan I pun. Taknak kawan pun takpe..

He...he.. selalunya aku memang dengar cakap. Tapi sebelum tu suka nak bersoal jawab. Kalau dah keluar No dari mulut en.asben tu memang aku tak buatlah. Waktu bersalin untuk ketiga-tiga orang anak, Alhamdulillah aku tiada masalah. Sakit tu memanglah sakit. Tapi syukur sangat sebab tak lama. Untuk ketiga-tiganya, dalam masa dua jam sampai di klinik memang aku dah bersalin. Bila mengenang balik teringat kata-kata en.asben, isteri kalau dengar cakap suami memanglah senang nak bersalin. (Ini dalam kes aku ye. Tiada kaitan dengan orang lain. Harap tiada yang terasa).

Moral of the story : Dengarlah cakap suami.. InsyaAllah ada hikmahnya. 

(Mesti ramai geng-geng suami yang terangguk-angguk kan.. he..he..)

37 comments:

.: iEyLa :. said...

alolo..sweet je bile abg akk ckp dah kawen dah pon..hihi..
tibe2 rse xjd nk marah klu xdpt pon..hihi

wahida said...

kengkadang suami saya kata NO, saya tetap buat jugak, tapi bila benda yg saya buat tu at last tak mendatangkan hasil/faedah...baru saya ckp...nyesal tak dgr ckp hubby tadi..huhu...

masa tu baru rasa nak peluk cium dia..hehe...saya isteri yg notti kan?

-Sara- said...

hihikk..sweett :)

betol tu kak :)

Hanis MY said...

weee i likeeee...hanis mg takut kalau suami ckp no huhu... dah lama tunggu junior ni insyaAllah semoga ada rezeki dari Dia...

qemaishak said...

Kadang-kadang saje je usik suami camni hihi

Fitri Senin said...

betul..betul..betul

sahromnasrudin said...

syurga di bawah tapak kaki sang suami

lydzar said...

mayb saya pon kategori patuh gak la kot..sbb senang juga deliver ketiga2 HM tu hihihiih..

cuma skg ni selalu gak buat sesuatu diluar pengetahuan suami, esp bab beli-beli ni..hihihiih

nurkaloi said...

alaaa sweetnyer haha
ni yg tetibo rase nak kawen nie
eghh hahah tp ntah bleyh dgr ckp suami ke tak ~__~' heee

Kamalia said...

setuju2..sy kdg2 bila dia kata takboleh, mesti sy cuba pujuk jugak dgn bg alasan plg kukuhla..haha

Kakzakie said...

Sebab itulah Islam meletakkan martabat suami terlalu tinggi buat isteri. Hanya suami mesti pandai mendidik and isteri kena tahu menilai....

sarah-najwan said...

hehe..akak setuju..dgrlah ckp hubby kita..xde ruginya..

Hanis Azla said...

ieyla : betullah ieyla.. terus rasa tak kisah pun..

wahida : bila mcm tu mmg kita rasa menyesalkan.. lps ni jgn notti2 lagi yer..

sara : he..he.. yg benar mmg selalunya betulkan..

hanis My : amin.. akak doakan semoga murah rezeki hanis utk cepat2 dpt junior.. samalah dgn akak, klu dah no tu mmg takut nak buat..

qemaishak : itulah, suka nak mengusik dan cuba nasib.. he..he..

fitri senin : he..he.. bak kat upin&ipin yer..

sahromnasrudin : itulah kenyataannya..

lydzar : Alhamdulillah.. itu dalam kes kita kan.. sorok2 beli, lepas dah beli pun sorok lagi kan.. he..he..

nurkaloi : bolehlah cepat2 kawen.. insyaAllah, kaloi boleh jd isteri yg taat..

kamalia : itulah, mesti nak pujuk juga wp dah tahu jwpnnya tetap no jgk kan..

- dieyana - said...

betul kak, insya-Allah dipermudahkan oleh Taala. saya pun dah mengalami pengalamn nk bersalin ank ke-2, ms sy tgh sakit kontraksi berjam2, saya ambik tgn suami saya, dgn penuh ikhlas dan jujur sy mohon maaf segala kesalahan saya, sekejapan selpas itu, sy dibawa le labour room, dan kejap aje dpt melahirkan ank ke-2. alhamdulillah....

Pala Maldini said...

SETUJU! (dengan huruf besar dan tanda seruan.. hehe)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy dgr je ckp husband sbb sy jenis selalu keliru dgn sst perkara..tp kalau benda tu bidang sy mcm psl rumah husband la plak kena dgr ckp sy hehehe

missbby said...

betul la kak..tapi saya ni pun tergolong dalam wife yang nakal gak..suka duga2 suami dan asiklah bersoal jawab..huhu

Sz said...

ehehe..
sajalah kita nak cobaa nasibb kan..kot2 "NO" tu boleh tukar "ON" plak.. ;p

Aku Ibu Muda said...

kalau wani, ada beberapa part yg tak boleh ikut keputusan dia...terutama bab beli brg. sbb dia mudah terpedaya dgn sesuatu yg tak berfaedah dan merugikan...so, nak kena discuss betul2 dan terangkan why we should not buy.

ummiross said...

Alhamdulillah, isteri mithali...
Ummi pun apa2 suka bawak berbincang dulu, bodek2 dulu, kalau tak boleh jugak, nak buat camne,ikut je le, takut melawan buruk akibatnya.

eB ezrin said...

eB hari2 g2 :)

Kayun Asza said...

ayah pun, once he said no, memang tak boleh la. hehe. tapi selalunya bnda yg dia xbg buat tu mmg akan bg manfaat kat diri sendiri balik. hehe.

Daddy Ziyyad said...

Wanita Allah jadikan mudah utk masuk ke syurga...taat perintah Allah dan taat pada suami..(selagi tidak melanggar hukum hakam).

Eye_nee said...

Selagi suruhan dan kata2nya masuk akal..kita wajib patuh kan...walaupon tetap juga nak bagi alasan menidak kan kata2 NO itu...

mama tims said...

saya setuju ngan akak..dulu saya ni jenis degil sket masa zaman anak dara la..tp sejak dah kawen,hasben selalu nasihat camtu..Alhamdulillah kesemua 4 hero saya tu saya bersalin dgn mudah jer..klu dlm labour room tu taklah lama sgt...dalam sejam dua je..so mmg terbukti berkesan..

h4ni3 said...

apa pun, komunikasi itu penting utk mencapai kata sepakat kan.. hehe

Adzriel @ Liza AB said...

he..he.. kira hanis ni tak mudah putus asa jugak ye.. kak liza ni kalau hubby dah kata 'tak boleh', angguk je la.. malas nak dengar dia berleter pulak. angguk dgn muka frust..he..he.. lepas tu buat dek je dah. lupa dah..

farah fauzi said...

betul tuh akak...selalu jugak dengar klu isteri dengar cakap suami nnt senang nak bersalin..

Dr. Ben said...

Moral of the story : Dengarlah cakap suami.. InsyaAllah ada hikmahnya.

Always true ;)

MulutPayau said...

Suami boss segala2nya...sntiasa menjadi "yang menurut perintah"....tu pun kadang2 terlepas jugak..hihihi..

♥ manje ♥ said...

ok... terima kasih kak heee :) ~

bunga said...

hahah..pandai asben tu..hahaa..

betul pe yang sis cakap..

whitecappuccino said...

alhamdulillah..bersalin 5 orang anak mudah ajer..agaknya dengar cakap suami kot? :)

zella y said...

sy xde suami lg tp slalu tgk mak,klu ayah ckp "no" mak pun xckp ape lg dh... hahahahhaha

harap2 klu kawen nanti sy boleh jd isteri mithali..kui3...amin...

selamat hari raya! ;)

:: Mrs.Eady :: said...

hikhikhik...sweet jek!

tapi izwa dua-dua c-zer..apakah???ngeee...........

So Shy Lady said...

hb akak plak jrg say no. apa2 decision akak, smua yesss bgnya. mungkin dia sdar bini dia ni bijaksana orgnya kot.


aaa la baru akak sdar, baiknya laki akak tuh kan hahaha.

Aida said...

Kak Hanis, setuju jugak kot .. sbb org kata suami ni kuasa dia lg besarkan .. haahaa .. kalau dia redha, kita pun mudah .. tp kalau dia tak redha, habislah kita .. ;p