Nuffnang

Monday, August 1, 2011

Puasa zaman sekolah..

Hari yang indah. Alhamdulillah, dapat lagi kita bertemu dengan ramadhan tahun ini. Kemeriahan ramadhan mula terisi dengan solat tarawikh berjemaah di surau malam tadi. Kemudian disambung dengan bersahur pagi tadi. Harap-harap kita akan terus kekal bertenaga sehingga ke waktu berbuka nanti. Kita ni selalunya tiada masalah. Anak-anak yang kita risau sikit. Maklumlah hari pertama. Mujur hari ni sekolah cuti. Jadinya cabaran berpuasa untuk anak-anak tu mungkin kurang sikit kalau di rumah.

Teringat waktu puasa zaman anak-anak sekolah dulu. Selalunya bila waktu tengah hari tu memang melepek betul. Asyik nak berkumur saja. Berkumur pula dengan air dari peti sejuk. Kalau di sekolah pula sibuk dok beli ais dalam plastik buat tuam muka dan leher. Macamlah buat macam tu boleh hilangkan dahaga. He..he.. tapi sebab ramai yang buat, aku pun ikut sama buat.

Bila tengok teman-teman cina yang bawak botol air besar tapi tak minum air tu, selalu rasa ruginya mereka tak minum. Bila nampak mereka buang air dari dalam botol tu ke tanah terus rasa tertelan-telan air liur ni. Macam air kosong tu sedap benar rasanya. Bila dah dahaga tu kan, air kosong pun nampak macam air sirap.

Balik sekolah mesti kena tidur. Macam kalau tak tidur tu tak berdaya sangat nak tunggu waktu berbuka. Bangun tidur kena tengok cerita rumah kedai. Lepas tu tengok cerita wardah pula. Cerita yang sinonim dengan bulan ramadhan zaman aku sekolah-sekolah dulu. Tujuannya untuk menghilangkan rasa lama lagi nak tunggu waktu berbuka.

Sebenarnya memang banyak lagi nostalgia waktu ramadhan dulu-dulu. Tapi sebab hari ni baru hari pertama, makanya cukuplah sikit-sikit dulu bercerita di sini. Yang lain tu kita simpan dulu. Selamat berpuasa yer. 

40 comments:

farah fauzi said...

akak..sayapun tengok jugak cerita umah kedai tuh..maser kecik2 dulu mana ader astro..tv3 la yang paling best masa tuh...hehehe

Hanis Azla said...

he..he.. best kan citer tu.. ptg2 bulan puasa mesti tertunggu2 citer tu..

Cik Puan Zura said...

huhu~~ kenangan masa poser best kak..teruja jer..walaupun berpanas terik balik sekolah kayuh basikal...

Aku Ibu Muda said...

rindu pulak zaman kecik2 dulu :)

andai kubisa undurkan waktu...huhu

.: iEyLa :. said...

huhu..teringat balik skolah agama trus teguk air dlm peti ais..
seb baek terlupe..nikmatnye rse..hehe

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun suka tgk citer umah kedai tu, mmg best, tak penah ketinggalan

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

cite umah kedai mmg terbaek masa tu..almaklumler..takde astrok..ehehe

kak, sy dulu masa awal2 belajar puasa, rasa nak mati lapar..ahahahhha

Fitri Senin said...

kak..masa kat sekolah dulu sy suka ltk ais atas kepala..makruh :)

ummiross said...

ummi pun suka tengok cerita tu.
Selamat berpuasa dan beramal ibadat buat Hanis sekeluarga.

Hanis Azla said...

cik puan zura : bestkan ingat balik kenangan2 tu dulu.. skrg ni dah steady dah puasa kan..

aku ibu muda : malangnya masa tak dapat diundurkan.. jdnya kita hanya dpt mengenang saja perkara yg kita rindu tu..

ieyla : nasib terlupa yer.. klu tidak??? he..he..

mamasyaza : langgut dpn tv tgk citer ptg2 kan kak..

rose (ibu rafiq) : masa takde astro, apa aje yg ada kat tv semua kita tgk kan.. he..he.. takde nak pilih2.. masa baru2 belajar puasa tu mmg teruk rasanya..

fitri senin : itulah.. makhruh kan.. kita yg tak tahu ni buat jgk masa tu..

ummiross : mmg layan cerita tu kan.. terima kasih ummi utk ucapan tu..

Sz said...

best coretan akak!
mengimbau kenangan lama ...
naik basikal ulang alik p sekolah..adesss penatnyaaa..klu suh naik beskal sekarang (jarak p sekolah dulu) mahu semputttt

Daddy Ziyyad said...

hahaha..betul tu, mesti tengok cerita Rumah Kedai..suka sgt cerita tu....nostalgia zaman kecik2 berpuasa..:P

sarah-najwan said...

hehe..paling akak ingat..akak tidur dlm buai adik tau masa djh 3 atau 4..hehe

bdn akakkn kecik molek ajo..muat wey tido dlm buai tu..hahhaha..penangn posa...

ïêmå å¢klê§ said...

iema makan kat sekolah..
kat umah jadi suci..
haha

Hanis Azla said...

sz : nostalgia silam mmg seronok utk diimbau.. skrg ni tak payah suruh kayuh basikal, suruh start enjin keta pun dah rasa nak semput juga.. he..he..

daddy ziyyad : zaman tu mmg fames citer tu time bulan pose kan.. itu yg semua org layan tu..

sarah najwan : wah kak, sampai tido dlm buai akibat penangan puasa yer kak.. he..he.. klu saya masuk buai tu, mahu putus tali buai tu..

iema ackles : amboi, ngelat betul dia yer..he..he.. dah besar ni mmg betul2 suci kan..

Hanis MY said...

sy pun mcm farah tgk gak cerita rumah kedai tu hehe..selamat berpuasa utk akak sekeluarga...

Aida said...

kak hanis, kita mcm serupa je aktiviti .. balik sekolah mesti kena tido sikit .. tp selalunya 2-3 jam jugak lah .. pastu bangun je terus kena mandi .. pastu ngadap tv citer rumah kedai .. kalo tak de gak aktiviti, duk lah melangok depan tv lagi tengok org duk buat biskut raya .. time tu semer sedap!!

Izan Ishak said...

terus terimbas zaman citer rumah kedai tu kak...part tido mmg wajib. takut tak larat lah tu...

tp masa sekolah tu yg paling kelakar izan ingat tak boleh telan air liur, takut batal posa...entah apa2 aje. sanggup ulang alik tandas tu...hehe

lydzar said...

Mmg byk sekolah cuti hari ni kan..selamat berpuasa kak. masak apa berbuka nnt?

Hanis Azla said...

hanis my : citer feveret time pose tu kan hanis.. thank u for ur wish.. selamat berpuasa utk hanis sekeluarga di perantauan juga..

aida : haahlah aida.. tgk org buat kuih raya kat tv pun masuk agenda juga utk kill the time.. salin resepi pun ada jgk.. tp buatnya tidak..he..he..

izan ishak : klu tak tido tu rasa flat sgt jdnya.. aduhai, muak juga berulang ke tandas sebb takut tertelan liur yer izan.. he..he.. bdk2 kan..

lydzar : itulah, byk sekolah cuti hari ni.. he..he.. masak apa? org ada mak ddk sekali ni selalunya mmg ikut apa aje yg mak masak utk juadah berbuka nnt.. weekend baru akak masak..

-Sara- said...

ehehe..yelah kak..sara pon layan cite rumah kedai tu..best kan..

slmt berpuasa kak hanis :)

NICK IRFAN said...

sama la mcm sy dulu jgk

Amy Syaquena said...

bila baca entri ni teringat pula zaman kecik dulu...anyway selamat berpuasa juga sis..

Siti Arfah said...

Salam ramadhan kareem. :)

Caythrine Amanda said...

huhu...
selamat berpuasa kak.. :)
kecewa sgt 1sday terbatal puasa.

HappyIrfa said...

CITER ARAB..
CITER UMAH KEDAI :-)

KENANGAN TOLONG MAK MASAK NAK BERBUKA..

EMM KENANGAN...OH KENANGAN

wahida said...

rumah kedai dan wardah...saya pun layan citer tu kak...

kak, saya dulu curik2 minum air paip, sampai skang mak tak tau..kehkeh...tapi tu masa zaman kecik la...

Hanis Azla said...

-sara- : terima kasih sara.. mmg best kan citer tu.. itu yg semua rasa nak follow aje..

nick irfan : ye ke.. mmg gitulah time bdk2 kecik kan..

amy syaquena : mmg byk kenangan berpuasa waktu kecil dulu kan.. terima kasih amy..

siti arfah : selamat berpuasa..

caythrine amanda : selamat berpuasa juga ryn.. takpelah, dia nak dtg.. nak buat mcm mana kan.. hu..hu..

happy irfa : kenangan2 yg terindah tu..

wahida : layan juga yer.. iyelah, waktu tu apa lagi yg kita nak buat kan.. bukannya ada blog yg kita boleh hadap.. he..he. curi air paip yer.. harap2 anak2 kita tak buat mcm tu kan..

diana said...

tengok wardah jugak eik??
sama la kita..
lagunya pun saya ingt sampai sekarang..:p

Papa Mifz said...

mmg byk memori zaman kecik2 dulu time bulan pose nih...pahit manis semua ada...hehe

selamat berpuasa kak....:)

Dinas Aldi said...

memori puasa zaman bebudak dulu mmg tak dapat dilupakan, hehe

mama tims said...

bila sebut cite wardah..skang baru saya tingat cite...mmg layan masa bulan pose..best..tingat zaman dedulu..

Gen2Merah said...

alhamdulillah.. bila imbas2 kembali, banyak sungguh memori2 indah bila sambut ramadhan zaman berzaman, paling manis masa zaman kanak2 dulu kan

kueh bakar said...

rumah kedai tu nostalgia bulan puasa...harun salim banchik masa tu tak glamer lagi...tak lawak tahap gaban lagik...

lagu soundtrack rumah kedai memang best...dulu ada jumpa sekali kat youtube tapi lupa keyword dia.adus...

bunga said...

cam bunga dah komen..nape xde??heee

Hanis Azla said...

diana : he..he.. akak pun masih ingat lagu dia.. 'aku wanita yg berpandu arah...' ha..ha.. best kan lagu tu..

papa mifz : selamat berpuasa utk awak juga.. betullah, pahit manis semuanya ada zaman tu kan..

dinas aldi : sampai skrg masih terkenang2 kan kak..

mama tims : rasanya mmg berturut citer rmh kedai & wardah tu dulu.. itu yg terus layan jgk tu..

gen2merah : byk sgt memori utk kita kenang.. zaman kanak2 mmg zaman paling indah utk kita..

kueh bakar : haahlah, harun salim bachik muda lg time tu.. lagu dia pun best.. dgr lagu dia aje mg berkejar dpn tv mas tu..

bunga : oh ye ke.. akak check kat spm comment pun takde.. entah apa masalahnya yer.. anyway tq yer..

rara pinkmafia said...

kumur ngan air sejuk.hehehe.hebakkk.

hmm rara pon dulu balik sekolah tido.xde rasa lama sgt.

Mak Wardah said...

rasanye puasa zaman dulu lama sangat nak berbuka...

Dilla Ady said...

btul tu kak, mase kecik dulu tgk air kosong pun rase tu la air paling lazat di dunia..

exora said...

hanis: kenangan lama adalah memori indah yang perlu dkenang, dceritakan semula pada anak2 dan dingati selalu...