Nuffnang

Tuesday, April 10, 2012

Buntu..

Hari sabtu - muka surat : 261
Hari ahad - muka surat : 261
9 malam tadi - muka surat 261
3 pagi ni - muka surat 261
4 pagi ni - muka surat 261 lagi!!!!

Aduhai.. bila buntu idea untuk satu babak kecil ini, aku mula pening kepala. Nak masuk bab lain takut nanti lari dari jalan cerita bila cerita yang ini tidak selesai. Nak taip asal boleh nanti tak logik pula ceritanya. Yang itu paling mahu aku elakkan.

Teringat waktu menemankan en.asben membuat tugasannya waktu sambung belajar dulu. Dah pukul 4 pagi, esok nak kerja, tarikh nak hantar tugasan dah dekat. Tapi asyik taip, padam. Taip, padam.

Kenapa you padam? I baca dah okey dah tu. Soalku.
Bukan itu yang I nak buat.  Jawabnya.

Begitulah dengan aku sekarang. Bila apa yang aku taip tidak sama dengan apa yang aku mahukan... Asyiklah, taip, padam. Taip, padam. Hu..hu..

35 comments:

Huda said...

Takper kak, rileks, cool, cari idea lagi, insyaallah boleh tu..

kakcik said...

Lupakan seketika. InsyaAllah ilham itu akan menjelma tiba2. Jangan rasa tertekan. :)

ainnoraini said...

tak pe bawak2 berehat dulu tau..nnt lepas ni insya allah dtg idea tu...

dwaty said...

kena rehat dulu kot kejap... dengar2 lagu ker... pastu sambung balik...

:: Mrs.Eady :: said...

kene rest sekejap kot!

.: iEyLa :. said...

hope dipermudahkan urusan akk..
xpe..take time..
yang penting hasilnye akk puas hati.. :)

lydzar said...

betul, nk tulis blog pon kekadang kering idea. lagi pulak tulis buku kak...papepon goodluck, kak fea boleh buattt!!

Lulu Caldina said...

takpe kak, mungkin kakak tertekan sebab nak cepat siap novel tu.. takpe lambat, yang penting bermutu.. :)

Munnafendy said...

kena amik mood la tu...ce pi rileks mana2 kejap, rehatkan mata tgk pokok2 ke apa ke...

cool ye =)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

teringat plak zaman sy belajar dulu..samalah gini..mujur pakai laptop kan kak..senang nak taip padam..kalu pakai typewriter haruuu

Kakzakie said...

Jgn terkeja-kejar Hanis... kena rehat sekejap kot. Macam hari itu bila idea dtg mencurah sampai pagi lancar sampai lupa tidur...

ummiross said...

Tak sabar menunggu hasil karya kedua Hanis, apatah lagi setelah membaca kisah dibelakang tabir ni,begitu rupanya orang berkarya..

Hanis MY said...

ganbatte kak! takpe utk hasil yg memuaskan hati...

♥MAMASYAZA♥ said...

relax dulu, pegi makan aiskrim magnum dulu, kot2 idea pun datang..hehehe

Irfa said...

baca novel dalam sehari boleh abis.tp nak menulis..seperenggan pun makan masa berbulan :)

tak sabar tunggu novel baru

Nini D.. said...

oh idea..datangla kepada kak fea!!

ieda said...

alamak .. alamakkk kak .. tarik nafas dan tryyy to be cool .. ;)

haaa lepas tuu bayangkan apa yg akk nak tulis dan terus tulis ;)

Aida said...

Kakak kena dengar lagu waktu menaip.. Baru idea masuk..

Tina Othman said...

takpelah kak fea, kena slowly lah buat, tapi tina kagum betul kalau ada penulis boleh keluar buku selalu

tak kering idea ke?

Dinas Aldi said...

Mungkin kena rehat dulu? Takda idea, habiskan kerja lain dulu buat sementara ni..

Idea, sila datang pada Hanis, plisss!!!

Cho Zila said...

harap dah ada idea sekarangi..
susah gak yerk nak cari ideani...

whitecappuccino said...

rileks..buat benda lain dulu..nanti ada idea sambung lagi..jgn paksa

Liza Abu Bakar said...

lepak dulu fea... nanti mood mari baru sambung. jom... kak liza ingat nak makan je.

ieja amieja said...

jgn dipaksa hanis..dah penat sgt kot..rasanya tido ubat yg mujarab, mana tau bgn tdo idea mencurah2 plk..

Mak Wardah said...

Hanis,

Akak dgn wardah tgh tunggu ni. Buku kat sebelah tu dah lama kami khatam. Relax nanti mesti ada idea bagos2

rezeki said...

salam

insyallah

kekadang idea tu datang tanpa diundang

kekadang perahlah otak mcm mana pun , dia tak dtg2 jugak

semua tu dgn izin Allah jua

nampak gaya minggu depan dah kena bawak wife saya cari stok novel utk sebulan pasal hari tu tak sampai sebulan dia dah khatamkan dalam 10 buah novel jugak hehehe

diana said...

tak sabar la nak baca..
kasi la hint sikit kak fea..
akan datang jalan ceritanya cemana/.kasi sikitttt je..ekekekek

h4ni3 said...

esok pagi2 lepas solat subuh, kena pi termenung tepi tasik
mana tau bole timbul idea dari permukaan air kat tasik tu
hehe

Maya Mayana said...

idea ni kalau tk nk dtg tungu lama pun tk keluar ilhamnya...

tidur dulu kak,manalah tahu dpt ilham dlm mimpi...

Nisa' said...

Assalamualaikum wbt., Kak Hanis and husband both are writers ke? :)

And inshaAllah, may Allah SWT make things easier for you. Sometimes, idea tidak boleh dipaksa. Take a long breath and start with the writing again. If it's not working, take a short nap. It works for me, so hopefully it does for you too.

MulutPayau said...

rileks dulu...InsyaAllah, idea tu akan datang kembali....

maya amir said...

kene take rest dulu.. tenang2kan diri, pastu baru start balik buat keje tu:)insya Allah ade idea lebih gempak lepas tu

Kunang-Kunang said...

Salam,

InsyaAllah idea akan datang nanti tu. Relakslah kejap.

Marya Yusof said...

Menulis ni bkn semudah yg disangka kan kak... Xpe kak, maybe akak kena jln2, relax dulu... Pergi cuci2 mata... kejap lg mencurah2lah idea tu...

Ceh, mcmlah sy ade pengalaman menulis kan...kekekek ;D

nurkaloi said...

heheh lau takde idea n mood
memang ape pun tak bleyh kekek