Nuffnang

Wednesday, April 4, 2012

Right here waiting... gitar akustik..

 Semalam hujan, jadinya Is tak dapat pergi padang. Jadinya aku suruh Is praktis gitar... (bukan suruh sebenarnya.. aku paksa he..he..)

 Seperti tajuk lagu Richard Marx yang dia mainkan tu, I have to right here waiting juga kalau nak suruh dia praktis. Kalau aku hilang cepat aje dia simpan gitar. Aduhai geram betul dengan mamat sorang ni. Liat sungguh nak suruh praktis.

 Kalau dia kusyuk memang boleh main dengan baik. Sampai aku pun boleh ikut nyanyi lagi RHW tu..

 Kusyuk kan... Tapi...

 Sekejap ajelah.. Lepas tu dia dok menung balik..

 Menung lagi... Adoooiiii...

 Lepas kena sergah dengan mamanya, barulah dia mula praktis balik.. grr..

 Kusyuk balik..

Kusyuk lagi.. 

 Terus kusyuk..

Hmmm... sekejap ajelah. MAMA, janganlah ambil gambar abang lagi!! Ha..ha..
 Kononnya nak lepas diri. Takde maknanya. aku suruh main lagi.

Right Here Waiting..
Macam itulah kalau nak suruh dia praktis. Gambar-gambar ni sebagai bukti. Aku memang kena tunggu kat sebelah dia baru jalan. Kalau tak.. takdelah. Btw, aku tak pandai baca notes tu walaupun kat sekolah rendah dulu pernah belajar he..he... Jadinya kalau aku teringin nak petik lagu tu sendiri, Is akan duduk kat sebelah dan tunjukkan tali mana aku perlu press dan petik. Memang dia akan ajar aku betul-betul sampai aku dapat main. See, Is siap dah boleh ajar aku main gitar. Tapi nak suruh dia praktis susah sangat. Aku bukannya apa, bila dah hantar ke kelas tentulah nak tengok hasilnya. Nak kata tak minat, dia juga yang sungguh-sungguh nak belajar main gitar ni dulu. Aku tak paksa pun. Cuma suruh pilih kelas apa yang anak-anak minat supaya mereka ada pelbagai kemahiran. Jadinya bila dah mula belajar, tentulah aku mahu mereka bersungguh untuk mendalami ilmu tersebut. Jadinya bila nak suruh praktis aje  aku terpaksalah buka cerita sedih (based on true story),  mama dulu takde peluang nak ada semua ni, nak belajar semua benda ni, abang ada peluang tapi taknak hargai... dan dia pun akan mula praktis. Kalau tak guna taktik tu memang selalu tak jalan. 

34 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

hehehe..kelakar la mama ni!

tapi kan kak...izwa dulu teringin nak masuk kelas muzik cuma abah x bagi..sobsobsob...

.: iEyLa :. said...

kuasa psiko akak memang menjadi laaa...
ila de gitar kt umah...tp xreti nk petik..
I.Allah tetibe termotivated tgk entry akk ni.. :)

Kakzakie said...

Psikologi Hanis betul... kita yg tahu baca cara anak kita. Cari apa yg boleh membuat dia dengar kata.

Tak sangka Hanis pun pandai juga bergitar. Kakak buta betul kalau nak baca notes. Dulu ada belajar seruling dan angklung di sekolah tapi lupa sebab lama tak buat dah...

kakcik said...

Kakcik tahu dengar bunyi gitar dipetik je... :)

Huda said...

bestnya main gitar..zaman sekarang ni memang kena main kuasa psikologi kalau tak memang tak jalan la..

mama maman aka yana said...

betul jugak.. kalu belajar tp tak praktik rasanya kurang mahir la kann.. rugi byr mahal2 kann

Eye_nee said...

amboi pandainya dia saiko anak dia...hehehe...kdg2 kekerasan secara memaksa boleh buat mereka lg tak mahu melakukannya....

Makbed said...

waaa... pandainya main gitar.

hanis, makbed nak gitau kite dah tuko blog baru.

http://makbedsjournal.blogspot.com

blog lama tu dah takde entri baru da ye. harap maklong.

-Sara- said...

akak, bestmyaaaaaa! suka bdk2 laki pndai main gitar..ehehe

Alin Marlini said...

Kak Fea....Alin memang tgh meluap-luap nak belajar main gitar ni..bukannya srh anak yg main pun..heehehhe..Mama drg yg terover plak..tggu kumpul duit nak beli gitar jek..hehehehe

qemaishak said...

hehe siap buat ayat sedih tu kak..
dulu minat juga nak main gitar tapi xde peluang maklum la duk kampung jauh dari bandar mana ada kelas2 gitar semua ni..

praktis is praktis mama duk perati tu:)

mama tim said...

wah kak..ada bakatla is ni..masukkan dia kelas la kak..

Daddy Ziyyad said...

Bagus. Suruh Is praktis selalu. Saya dulu jeles tgk kawan2 asrama saya pandai main gitar. Memang saya takde bakat main alat muzik kot! hahaha

lydzar said...

hehe mmg kena bagi ayat sedih tu kt anak2..
bertuah anak2 sekarang kan, ibubapa cuba bagi setiap apa yg dorang tak dapat rasa dulu kt anak2.

Fieza79 said...

kreatif k.hanis pnya ayat...spya jalann..hihii..

best tgk nmpk bergaya dn berbakat..xsia2 anta klas...smoga sukses bl besar nti...biar byk kmhiran xpe...1 bonus kan..

diana said...

cerita sedih tu rasanya semua mak pak akan buat sebab yang tu je modal nak dapat simpati anak2..heheheh

Cho Zila said...

anak2 ni nanti teringin nak suruh belajar main gitar.. kalau main gitar nampak cooll...

Cho Zila said...

anak2 ni nanti teringin nak suruh belajar main gitar.. kalau main gitar nampak cooll...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wau! sy dulu suka mamat pandai petik gitar tp x taulah seme boyplen sy x pandai main gitar termasuklah encik hubby sy huhu


psttt kak ckp kat anak akak kalau pandai main gitar ramai aweks terpikat tauuu hikhik

LYAfrina said...

kecik2 dh pndai petik gitar.. lya pnah pndai main gtar,, 1 lagu tau..skarang dh x igt...

abg lya psyarah muzik... dia pndai main smua alat muzik

Dinas Aldi said...

Akak dulu kecik2 pun belajau taugeh2 tu tapi sekarang kalau nak main kena baca balik dulu sebelum start main. Memang terhegeh2 akak sebab dah lama tinggal..

Is, mesti prektis selalu tau!

whitecappuccino said...

hahaha..kena paksa pulak yer? anak akak Aiman n Amira(Mira) memang suka main gitar.

mummY daniSha said...

besnye kak..kecik2 dah pandai main gitar..kite bukan nak paksa kan kak,tp kdg2 kalau x paksa x jalan heeee

Anonymous said...

lagu zaman mak masa muda!

kueh

ummiross said...

hehe..nak tergelk tengok gsmbar Is yang last tu.
Praktis elok2 Is, MAMA ada bukti bergambar tu, hik!

Adzim Teras said...

Anak kita sibuk nak main guitar ni..tapi, malas nak belajar note..nak menghafal pergerakan jari jer..Last2 guitar jd hak milik ayah...rugi betul

Reflisia said...

hahahha..comel jer anak and mama ni...paperpun saya pun tak pandai baca note ni kak...hehehhe

dwaty said...

boleh jadi komposer ni....

kakchik@ella said...

Aiman pun ada gitar tapi kan Hanis .. entah bila la mainnya. KC tak nampak punnn. hehehe

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

heheeh ok gak idea u tue..

Kamalia said...

saya suka lagu tu..walaupun lagu tu zaman saya masih berhingus tapi masih ingat dan hafal lagi lagu tuh..sungguh terel IS main gitar ye..baguslah hobi is ni..:)

Aida said...

Wowwwww!! Impress me kakak! Aida nampak keyboard.. Aidacomey boleh lah main keyboard.. Tp sikit-sikit tu boleh lah...

Maya Mayana said...

dulu pernah nk cari boypren pandai main gitar...mcm cool je..tp dululah...hehe

Irfa said...

hahaha..akak sama cam saya,cik abe kata saya suka saiko anak ;)