Nuffnang

Wednesday, May 18, 2011

Aku, guru dan cita-cita..

Sambutan Hari Guru yang baru berlalu membuatkan aku teringatkan cita-citaku yang mahu menjadi guru dulu. Kiranya dari sekolah rendah sampailah ke sekolah menengah. Kalau tanya cita-cita tu memang jawapannya nak jadi guru. Sebab apa? Sebabnya kalau orang tanya kenapa nak jadi guru senang nak bagi jawapan. Waktu tu bolehlah jawab nak didik anak bangsa. Nampaklah macam ambitious sikit he..he.. Tapi itulah, bila tiada kesungguhan, rezeki pun berat nak lekat. Cita-cita sekadar menjadi cita-cita untuk menjawab pertanyaan orang. Bukan kemahuan sebenar yang lahir dalam diri untuk menjadikan cita-cita itu sesuatu yang realiti.

Waktu lepas SPM dulu aku ada memohon untuk masuk Maktab Peguruan. Waktu exam bertulis memang aku pergi. Ingat lagi, redah saja sorang-sorang untuk ambil exam tu sebab kawan-kawan lain tak berminat nak apply sama. Beberapa bulan selepas tu, ada juga dengar teman sepejabat ambil cuti untuk pergi interview masuk maktab. Bila aku tidak mendapat surat panggilan, jadinya aku sangka aku tak layak untuk dipanggil temuduga. Mungkin ujian bertulis yang ku ambil tidak begitu baik keputusannya. Namun rupa-rupanya, aku juga layak untuk menghadiri temuduga tersebut. Tapi aku hanya menerima surat panggilan temuduga tersebut beberapa hari selepas tarikh temuduga. Terlepas 2 atau 3 hari rasanya.

Sudah bukan rezeki agaknya. Maka aku tidak berkesempatan untuk menghadirinya. Waktu itu, surat kat tempat tinggal aku tidak terus sampai ke rumah. Semua surat akan ditinggalkan di kedai runcit. Ini kerana waktu dulu, kawasan tempat tinggal aku tiada nama jalan yang sempurna. Jadi agak susah bagi posmen untuk hantar surat dari rumah ke rumah. Dan aku pula tidak terfikir untuk pergi check surat setiap hari di kedai. Memang salah aku sebenarnya di tambah dengan rezeki yang tidak menyebelahi. Waktu itu tiada pula rasa sedih walaupun tetap juga ada rasa ralat. Mungkin kerana jiwaku tidak sepenuhnya mahu menjadi seorang guru. Makanya aku tidak memohon lagi selepas itu. Dan cita-citaku untuk menjadi guru sekadar menjadi cita-cita zaman persekolahan yang tidak kesampaian.

Begitulah kehidupan kita ini. Tak semua yang kita hajati menjadi seperti yang kita kehendaki. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita. Tiada yang lebih baik dari perancangan Allah untuk kita. Alhamdulillah. Terima kasih Allah. Pengajaran yang aku dapat dari kisah lalu mengajar aku untuk lebih ikhlas dan bersungguh dalam mengejar cita-cita. Agar cita-cita tidak sekadar menjadi impian.

43 comments:

Kakzakie said...

Walau tidak berpeluang menjadi guru, Hanis adalah guru pada anak-anak.... Besar cabarannya kerana meliputi dunia dan akhirat bukan satu subjek saja.....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betul tu..Allah lebih mengetahui yg terbaek utk diri kita..

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

mendidik anak2 juga adalah ciri2 seorang guru cuma skop je yg berbeza....ada hikmahnya dan tanggungjawab anda sekarang adalah mendidik anak anda...teruskan niat murni anda itu...

[p@kcikLie]

wahida said...

kak, saya dulu dah dpt tawaran masuk maktab kat Terengganu, tapi tolak sbb masa tu dah masuk UiTM pun...lagi pun, saya apply saja suka2 takut tak dpt mana2 IPTA..keji tak? hehe..elok jugak la saya tolak sbb saya mmg tak sesuai jadi guru sbb saya mmg kurang sabar kak...huhu...

sarah-najwan said...

hehe..saya mmg jak kecik nok jadi cikgu..alhamdulillah tercapai..

saya pom penah mohon maktab masa tu dlm form 6..dpt ujian bertulis dan interview...igt lagi masa interview tu..sampai penemuduga tu siap sound saya:"dah abis bercerita??"..punyalah saya ni peramah..wahahhaha..

alhamdulillah dpt jugak maktab tu..tapi pak sedara saya xbgtau sb masa tu da lama kuar result stpm dan saya dok tggu utk ke U..dpt jugak U..dan maktab..tapi pak sedar dok suruh pi U..saya pun pi U walaupun masa tu amik bukn kusus cikgu..

kendian abis dgree..buat diploma pendidikan..ni seme ke snk jadi cikguuuuu...akhirnya diriku di sini..sbg guru..yehaaaa....

alamak..mcm n3 la pulok..jgn mare hanis...hehe

farah fauzi said...

haha..saya mmg tak der minat nak jadik cikgu walaupun keluarga kami merupakan dr golongan pendidik...hihi...dulu mama ader paksa jugak jadik cikgu tapi hampesss...saya bantah keras sebab nnt anak murid lagi besar pada saya...haha...sabor jer la..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Pernah jugak bercita2 nak jadi cikgu... tapi macam tak ada bakat je.. hehe

last2 jadi la cikgu utk anak2 je...

- dieyana - said...

sama la, saya pun ada juga bercita2 nk jadi cikgu, sementelah ayah saya seorang guru. hehehe. Apa-apa pun, Dia yang lebih berkuasa. Apa-apa pun Dia telah memberi yang terbaik untuk kita....

ummiross said...

Kita hanya merancang kan Hanis, Tuhan yang menentukan. Allah mengetahui yang terbaik untuk kita...

♥MAMASYAZA♥ said...

akak dulu pun, masa blajar, cita2 tu mmg ada nak jadi cikgu, tapi ntah tak kesampaian jugak akhir, mungkin pasal cita2 tu hanya angan2 bila sronok tgk cikgu kat sekolah.
setuju sgt perancangan tuhan adalah yg terbaik utk diri kita

Latifah said...

emmm tak pe kak. memang kadang-kadang apa yang kita nak sangat, itulah yang kita tak dapat. tapi bila kita tak nak, itulah yang kita dapat. Allah Maha Mengetahui yang terbaik buat kita.
apapun, akak tetap guru kepada semua anak-anak akak kan ^_^

bunga said...

sama la ngn bunga minat snagat menjadi seorang guru..tapi DIA lebih tahu mana terbaik tuk kita..hee

Eyrique Ettiqazz said...

bersyukur dgn apa yg ada sekarang ,mgkn Allah x nak beri lagi masa tu sbb DIA tunggu masa yg sesuai...

Sz said...

teringat pula kisah posmen buang surat2 ...
kesian orang2 yang teraniaya...
mungkin menunggu surat penting kan kak..

cik teyn teyn said...

sokong , Allah tahu yang terbaik ..

takde rezeki itu , mungkin ade rezeki laen kan .

diana said...

alamak..
kalau tak sekarang ni dah jadi cikgu la..2,3 hari lepas mesti belambak2 dapat hadiah..heheh

nurkaloi said...

mak kaloi suke lau anak2 dye jadi ckgu
tp sorang punn takde yg minat jd ckgu hehehe

Pala Maldini said...

tak pernah pula aku ber-angan2 nak jadi cikgu...

kalau askar atau polis tu.. biasa lah kan..

munna said...

dulu time sekolah rendah memg berangan nak jadi guru juga... mungkin takde rezeki nak jadi guru...

S..U..D..@..I..S said...

sama juga jawapan untuk cepat jawab soalan....

Papa Mifz said...

xpe la...dah xde rezeki kan...semua tu ketentuan Allah...

- GC - said...

kalau semua jadi cikgu, sapa nak buat kerja kita sekarang??? hahaha.

Dinas Aldi said...

Kita hanya merancang, Allah jua yg menentukan. Akak dulu langsung tak terfikir nak jadi cikgu, cita2 lain tapi lebih mudah jalan yg ditentukan olehNya untuk akak jadi guru. Memang ini yg dah ditakdirkan untuk akak. Begitu jugalah untuk Hanis, Dia ada perancangan lain untukmu :)

Lulu caldina said...

kakak didik anak-anak, tu dah kira cikgulah tu.. :)

Hanis MY said...

betul tu...perancangan Dia adalah yg terbaik kan kak...kita tak tahu hikmah di sebalik semua yg berlaku...

Hanis Azla said...

kak zakie : harap2 dpt memberi didikan dunia dan akhirat yg sempurna utk anak2 sendiri.. InsyaAllah..

rina avail akak cik betty : sgt betul.. apa yg ada skrg ini mmg yg terbaik..

pakcik li : mamadiana : mmg tanggungjawab yg besar utk mendidik anak2 sendiri tu.. harap2 dpt lakukan sebaiknya..

wahida : gitu pulak yer.. dah tertulis rezeki wahida kat uitm tu.. akak pun kurang sabar sebenarnya.. he..he..

sarah najwan : takpe kak.. komen panjang2 pun takpe.. saya suka aje nak baca.. Alhamdulillah.. akak dapat jd guru juga kahirnya.. Semoga akak terus jd guru yg baik dan dapat mendidik anak bangsa sebaiknya..

farah fauzi : tiada paksaan kan farah.. klu kita taknak, mmg tiada yg boleh paksa..

lady salwa : takde bakat yer.. tp jd guru utk anak2 sendiri mmg sgt berbakat kan..

dieyana : tak jd gurulah juga anak cikgu ni yer.. he..he..

ummiross : perancangan Allah sememangnya yg terbaik buat kita kan ummi..

mamasyaza : mungkin juga kan kak.. ianya sekadar angan2 dan bukan cita2 sebenar kita.. itu yg tak menjadi tu.. tp kerja sekarang pun sgt sesuai dgn kita kan..

latifah : betullah.. harap anak2 dapat didikan yg terbaik dari ibunya ini.. InsyaAllah..

Hanis Azla said...

bunga : bukan rezeki kita nak jd guru kan.. takpelah..

eyrique ettiqazz : mmg sgt bersyukur dgn apa yg ada skrg.. Alhamdulillah..

sz : haahlah.. kesian org yg tunggu surat.. ingatkan tak dapat.. rupanya surat yg tak sampai..

cik teyn teyn : betul.. rezeki yg ada sekarang tak kurang baiknya.. dan akak sgt suka dgn kerja akak skrg..

diana : ha..ha..itulah diana.. agaknya hari ni dah post gambar hadiah yg byk2 tu..

nurkaloi : klu tak minat susah juga kan kaloi.. naya anak murid nnt..

pala maldini : klu budak lelaki mmg suka nak jd polis atau askar kan.. he..he.

munna : takde rezeki kita kan..

sud@is : itulah.. senang nak jawab..

papa mifz : ada rezeki lain yg lebih baik utk akak..

-GC- : betul juga tu.. he..he..

dinas Aldi : Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk kita kan kak.. Alhamdulillah.. akak dah jd cikgu yg baik skrg.. dan saya sgt suka dgn kerja saya skrg..

lulu caldina : cikgu juga tu kan.. besar tanggungjawab tu..

hanis MY : hikmahNYA yang sgt perlu untuk kita syukuri.. Alhamdulillah..

KELI OH KELI said...

bagi saya kakak tetap menjadi guru sbb selalu menyampaikan apa yang positif kepada para pembaca...

mamalieyna said...

tiada rezki nk jd guru kan..same like me, mmg cita2 nak jadi guru dl, tp tak bersungguh, bila smbg study tak terus ambik course pendidikan..haa..lepas dh grade baru beriya nak apply KPLI, tp smpai skrg belum ada rezkinya..hee~

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam,BSB pun dulu ada juga isi form cikgu tapi tak panggil pun utk interview....ruper nyer rezeki BSB kat sini jerrr...

Hanis Azla said...

keli oh keli : Alhamdulillah.. kisah yg baik jdkan tauladan.. yg buruk jdkan sempadan.. semoga sama2 mendapat manfaatnya..

mamalieyna : mcm lieyna belum ada rezeki lagi nak jd gurukan.. InsyaAllah, ada rezeki, tentu akan dapat suatu hari nnt..

be simple beb (BSB) : rezeki yang ada sekarang, itulah yg terbaik untuk kita syukurikan..

LALA shaheila said...

Takpelah.. Allah itu lagi tahu apa pkerjaan yg terbaik buat kita..

Azlan Hasan said...

saya time sekolah dulu pernah cakap nak jadi guru..alasan sebab nak didik anak bangsa konon..tapi sebenarnya time tu tgk cikgu cam best leh marah orang, rampas barang ank2 murid..bile da besar baru sy tau yang besar sungguh tanggubgjawab guru...hehehe

Regards,
-Strider-

h A n Y S said...

dah rezeki akak pada profesion sekarang banding dgn profesion guru..kan kak..:D

btw, dlu masa kecik sy pon sama! nak jd cikgu, sbb? kononnya nak didik anak bangsa jgk lah tu..maybe ni alasan cliche pd org2 yg x spenuh hati kot..haha~

;D

Ati Masrif said...

tak ada rezeki kan...

teringat kisah dulu2 surat mmg takat
kedai saje...hehe

Hanis Azla said...

LALA Shaheila : sgt betul.. Allah maha mengetahui segalanya..

Azlan Hasan : itulah.. masa sekolah dulu kita nampak mcm best tugas guru tanpa tahu tanggungjawab besar yg perlu dipikul oleh guru kan..

hanys : agaknya gitulah hanys.. semua nak guna alasan cliche tu.. punyalah malas nak fikir kan.. he..he..

ati masrif : he..he.. smp kat kedai aje.. klu tak pergi check mmg tak dapatlah surat tu.. nostalgia kan..

ieja amieja said...

salam
lbh kurang pengalaman sy jer..bezanyer sy x bercite2 nak jd guru, tp di sebabkan x de wat pe masa tuh, sy pun g la amik borang..sy gagal masa ujian interview..dorang ckp sy ni berat mulut,ada idea tp x nak utarakan( sy teramat pemalu dulu)....
ye la masa tu dorang nak tgk kredibility kita..bkn rezki jgk la tu namanyer...
yg kelakarnyer, sy pernah menjadi guru sandaran di beberapa buah seklh selama beberapa thn...

Hanis Azla said...

akak pun klu pergi interview tu entah lepas entahkan tak.. jadi guru mmg bukan rezeki kita kot.. lama juga yer jd guru sandaran.. at least ada pengalaman merasa jd guru..

Kamalia said...

bila baca kisah akak ni, kalu sy pun mcm ralat jugakla..sy dulu pun nak jd cikgu jugak, tp,rs xsesuia kot..rs mcm kurang sbr je..hehehe..tapi,itula perancangan dariNya yang terbaik utk kitakan..

Maya Mayana said...

emm cita2 sama dgn yana masa kat sekolah..pernah jugak dpt interview tp nk buat mcm mana dh bukan rezeki...takpelah jd cikgu pd anak2 kita..mendidik dan menjaga saham amanah yg Allah berikan dgn sebaiknya...

Aida said...

kak hanis, aida pun pernah mohon utk menjadi guru .. tp tak kesampaian .. hahaha .. jadinya, aida jadi guru pada adin dan dina jelah .. :)

Hanis Azla said...

kamalia : itulah.. rasa ralat itu tetap ada.. Memang perancangan Allah itu yg terbaik utk kita.. DIA maha mengetahui segalanya..

Maya Mayana : harap2 kita dpt jd cikgu yg baik utk anak2 kita.. dapat mendidik amanah Allah buat kita sebaiknya..

Hanis Azla said...

aida : tak kesampaian juga yer.. takpelahkan.. bukan rezeki kta..