Nuffnang

Monday, May 16, 2011

Kelmarin, semalam dan hari ini yang seronok..

Hari sabtu lepas jadual pack sampai malam. Pagi tu pergi kelas akidah kat surau. Selalunya drive jadi tak terasa. Tapi Hari sabtu tu kena jalan kaki sebab en.asben guna kereta bawa Han pergi JPN buat IC.  Kereta lagi satu makcik pinjam sebab keretanya accident. Semput juga berjalan padahal nampak macam dekat. Faktor umur kot.. he..he..

Balik tu lepas letih berjalan berkejar pula siapkan makanan tengah hari sebab ada makcik nak datang. Lepas masak tu keluar kejap ke rumah jiran lama. Dia ada buat kenduri aqikah, persaraan dan pembukaan Homestaynya. Jemputan pukul 11 pagi tapi lepas zohor baru kami sampai. Jadinya walaupun dan siap masak kat rumah, tapi kami makan nasi beriani kenduri juga tengah hari tu. Alhamdulillah.. rezeki.

Sampai rumah lepas kenduri, adik aku dah ada kat rumah. Tak beberapa lama tu ada pula saudara dari Klang call kata mereka ada kat Bangi dan nak singgah rumah. Sebab tak tahu rumah terpaksalah mak dan adik aku pergi menjemput kat masjid. Masa mak dan adik pergi jemput tetamu dari Klang, makcik aku yang dari Melaka yang memang kata nak datang tu sampai. Elok duduk-duduk kejap, makcik aku sekeluarga yang kat Bangi pula singgah.

Penuhlah rumah petang tu. Mula-mula jamu kuih. kemudian sebab lauk memang dah tersedia, ajak makan nasi sekali walaupun dah dekat pukul 4. Aku memang suka kalau orang datang rumah. Rasa seronok bila rumah riuh-riuh. Penat melayan tetamu pun tak terasa. Lepas tetamu dari Kelang dan makcik dari Bangi pulang, kami bersiap-siap pula sebab nak menemankan (atau lebih tepat lagi nak tunjukan jalan) makcik aku pergi menjemput.

Dari Bangi sampailah ke Putrajaya. Dah settle semua pergi rumah adik aku di Kajang pula. Dah duduk lepak, borak-borak dan makan-makan, lewat juga baru sampai ke rumah. Semalam, pagi dok kemas-kemas rumah, iron baju bagai. Lepas tu buat puding roti sikit sebab nak bawa pergi rumah mak mertua. Ada majlis harijadi anak buah. So semalam penuh jugalah rumah mak mertua dengan tetamu. Dan bila ada tetamu memang aku seronok.

Hari ini walaupun badan rasa letih, tapi rasa seronok juga. Bukan sebab hari ni cuti dan ada tetamu datang rumah. Hari ini aku kerja. Tapi aku kalau hari berkerja yang esoknya cuti memang selalu rasa seronok.. he..he.. Selamat bercuti untuk  semua esok. Selamat Hari Guru juga buat teman-teman blogger yang bergelar guru. Tentu best hari ni sebab penuh tangan bawak balik souvenir. Seronok... 

29 comments:

wahida said...

mmg sonok kan kak kalau ramai tetamu dtg umah...tetamu yg dtg tu membawa rezeki...kata ustazah saya...

Daddy Ziyyad said...

Busy nya kelmarin tu..hehehe..tapi takpe, jalan kaki tu satu exercise yg bagus..

Sz said...

alhamdulillah..
murah rezeki akak...

Kakzakie said...

Hanis... bagus juga bila sibuk tak payah nak pergi exercise berbagai, peluh dah sedia keluar tanpa dipinta....

So Shy Lady said...

wah akak pun happy sgt2 klau ada ttamu nk dtg tp kna bgtau dulu la...bleh la buat psiapn sbaik mungkin kan;D

stiap ttamu yg dtg, bribu2 malaikat ada bsama mrk. bestnya mraikn malaikat ;D

ummiross said...

penuh betul jadual Hanis ye, patut lah menyepi je...

Ummi boleh bayangkan keseronokan bila sedara mara berkumpul beramai-ramai,penat tak terasa.

ummiross said...

penuh betul jadual Hanis ye, patut lah menyepi je...

Ummi boleh bayangkan keseronokan bila sedara mara berkumpul beramai-ramai,penat tak terasa.

diana said...

saya pun suka tetamu datang..
tapi klau tetamu yang hari2 datang tu rimas jugak..
kalau yang jauh2 tu datang memang best la..'jamu macam2 kalau boleh..
hahah

munna said...

mmg seronok klu ada tetamu dtg ke rumah..en abg munna suka memasak dan menjamu org...ada je majlis makan2 kat rumah ni

farah fauzi said...

seronok bila masa dipenuhi dengan aktivitikan akak...

✿....rossa alina....✿ said...

saya yang baca ni pun ikut penat gak kak..jenuh tu nak jalan kaki..hihihi..

best kan ble ada tetamu dtg rumah..sekali sekala je..bkn selalu..mcm seronok je.. :)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

sibuk nyer Hanis nieee...cikgu2 hari nie senyum jer lerrr dpt hadiah berkotak2..heeheee

Azlan Hasan said...

wah..banyak tempat akak berjalan..macam2 majlis akak attend ek..hehehe :)

Regards,
-Strider-

Azlan Hasan said...

wah..banyak tempat akak berjalan..macam2 majlis akak attend ek..hehehe :)

Regards,
-Strider-

Hanis Azla said...

wahida : akak pun pernah dengar mcm tu.. itu yg buat akak suka tu..

daddy ziyyad : itulah mmg senaman yg baik.. mmg patut diteruskan setiap minggu.. he..he..

sz : Alhamdulillah.. harap2 begitulah..

kak zakie : betullah kak.. klu hari2 sibuk mcm tu mmg sihat badan ni..

so shy lady : best kan kak.. klu cakap awal2 kita dapat bersiap sedia lagi kan kak.. klu tidak apa yg ada sajalah.. Ini first time saya dgr pasal beribu malaikat tu.. patutlah kita dianjurkan utk memuliakan tetamu yer.. Thanks yer..

ummiross : itulah ummi klu weekend mmg selalu menyepi.. sbb mcm2 aktiviti kat rmh.. klu ada tetamu lebih2lah lagi..

diana : bila sesekali datang, klu boleh kita nak berikan layanan yg terbaik kan.. biar kita dan mereka sama2 puas hati..

munna : bagusnya en.abah dia rajin memasak.. mcm akak nasib baik emak tinggal sekali.. jadi akak dan emaklah sama2 siapkan bab makanan tu..

farah fauzi : mmg seronok farah.. waktu tu rasa cepat aje masa berlalu..

rossa alina : he..he.. ikut penat juga yer.. agaknya sebab sesekali org dtg.. itu yg kita rasa excited semacam tu.. seronok tak hengat..

be simple beb (BSB) three q : itulah, sebab kita belikan hadiah utk anak2 bawa ke sekolah pun berkotak2 juga.. tp tetap tak berbalas hasa guru kan..

azlan hasan : itulah.. selalunya bila weekend lagi tak rehat.. ada aje aktivitinya.. tapi seronok..

Hanis MY said...

wow! weekend yg best....time weekend la kita nak beraktiviti kan takpelah penat sikit tapi tinggalkan memori...

- GC - said...

esok boleh rehat kak. rehat puas2. ;p

-Sara- said...

wah, mmg pack btol aktiviti kak hanis..meriah..hehe

eelobor said...

tentu seronok dapat berkumpul saudara mara sekali sekala kan? walau penat namun berbaloi bagi saya

sarah-najwan said...

wow..bizinya..hehee
saya pom kebizian hari ini..hehee

tapi mmg biasa..igt weken bole kita relak..tapi kdg2 ada2 aje keje atau urusan atau lawatan..hehee

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

seronok sesekali jumpa dpt sembang kan..sy pon bizi hari ni..bizi jalan..hehe

S..U..D..@..I..S said...

seronoknya meriah berkumpul ahli keluarga, macam2 cerita penat pun x terasa.....

bunga said...

seronok kan..berkumpul ramai2..meriah cikip...

Hanis Azla said...

hanis MY : betullah hanis.. penat2 pun kita seronok...

-GC- : Alhamdulillah.. dah puas dpt rehat semalam..

-Sara- : he..he.. itulah..pack betul..

eelobor : mmg sgt berbaloi dgn penat yg terasa..

sarah najwan : betullah kak.. mmg selalu weekend lebih sibuk dari weekdays..

rina avail aka cik betty : dapat sembang dan kongsi cerita yang best tu.. he..he..

sud@is : itulah.. mcm2 cerita yg keluar..

bunga : betul, jadi meriah rumah..

ieja amieja said...

salam.hanis
wah bz betul ari hanis,x menang tgn tuh..sekali sekala b'kmpul mmg seronok walaupun lps tuh rasa penat sgt..org kate rezeki tuh bila tetamu slalu dtg berkunjung..

eB ezrin said...

wah, daku jeles ;p

etiey.com© said...

sanagts eronok sekali sekala berkumpul cam gini kan... happy.. bial dorang semua balik, sunyi je rasa..

Hanis Azla said...

ieja amieja : betullah.. bila sesekali berkumpul, hilang rasa penat nak melayan.. yg timbul rasa seronok saja..

eB ezrin : he..he.. jeles yer..

etiey.com : mmg seronok.. bila dia org balik mmg terasa kosong aje kat rumah..

Aida said...

kak hanis, aida pun suka kalau ramai org dtg kat rumah .. tp sbb rumah pun tak berapa nak besar, perasaan suka tu jadi segan skit .. almaklumlah rumah pun rumah kotak kan .. tp kalau org nak dtg, tak pernah pun kata tidak .. :)