Nuffnang

Wednesday, May 11, 2011

Cerita pasal Facebook..

Hari tu dapat sms dari seorang teman lama. Amboi, sombongnya sekarang. Orang add dia kat FB pun taknak approve. Alamak, sian akak tu. Iyelah, dia baru join FB. Tentulah nak tambah bilangan kawan. Tetiba kawan lama dia ni pulak buat tak layan. Tentulah dia terasa. Cepat-cepat aku balas smsnya dan cerita hal sebenar. Minta maaf padanya dan kata aku akan approve nanti.

Hari tu  juga, teman sepejabat beritahu. Kak, malam  tadi saya nak chat dengan akak, tapi jawapannya... Mama dah tidur. Ini anak dia. He..he.. Alahai, ini tentu anak-anak aku tengah main games kat FB tu. Takut orang kata mamanya sombong, terus dia orang tolong reply.

Hari tu juga, mak mertua aku bercerita yang ada majlis kenduri di kampung. Mak mertua aku bertanya, aku tahu tak tentang itu, sebab sepupu en.asben ada jemput kat FB. Memang sekarang ni kalau menjemput di FB memang aku tak maklumlah jawabnya.

Semalam, ada pegawai yang datang berkursus kat tempat aku. Kat atas meja aku memang ada lekat nama penuh. So, pegawai tu tanya, nama penuh ni guna kat FB ke? (Pegawai tu dah pangkat pakcik-pakcik pun. Cara dia layan pun macam ayah layan anak gitu.) Memanglah jawapannya ye. Tapi sebab situasi sekarang ni, maka aku jawab tidak. Takut-takut kalau dia add nanti dan aku tak approve dia akan kecil hati pula.

Perkara-perkara yang kat atas tu berlaku kerana sekarang ni memang jarang benar aku on FB. Rasanya last aku buka masa birthday aku dulu sebab nak balas ucapan dari teman-teman. Itupun selepas beberapa bulan juga tak sentuh FB ni. Memang sekarang ni mood nak ber FB dah ke laut. Kawan-kawan yang sama-sama aktif dulu pun dah ramai tak aktif juga walaupun masih ada lagi segelintirnya yang masih kekal aktif sehingga sekarang.

U all pula masih aktif lagi ber Facebook ke? 

53 comments:

Cik Puan Zura said...

aktif juga sebab dok upload gambar anak2...untuk tatapan adik beradik yang jauh... hehe

whitecappuccino said...

samalaaa..tak aktif sampai PW dah lupa.FB dah ke laut! :)

whitecappuccino said...
This comment has been removed by the author.
~~*Lady Salwa*~~ said...

sama la... akaun fb tu wat perhiasan je...

kalau ada orang tanya, senang jawab kata tak ada... bukan apa, dalam tu pun ada la sekeping 2 gambar wat perhiasan...

dah malas nak bukak fb tu... hehe

Suara Kalbu said...

Ida dah lama kuburkan perasaan pada FB ni kak. Takde mood langsung dah. Dah setahun lebih tak log in terus tutup akaun je abis cerita

Maya Mayana said...

bukak kdg2 je sebab skrg dh ade minat yg lain..hehe ;)

sarah-najwan said...

saya skrg aktif blik fesbuk..mabuks mcm mula2 join mei 2009 dulu..hehehe

mana add fb..nak add gak ni..hahahaha

**yg tmpat hubby saya kusus tu..tmpat awk keje eh?..infra ke hape..lupak..hehe

Aida said...

bohong sunat pun kira ok lah dari mendatangkan kejadian yg tak diingini kan .. hehehe ..
kak hanis, aida nak add kak hanis ni .. sila tunggu ye ..

diana said...

buka jugak fb..
tapi time nak cari idea berblog je la..
nak berceting2 tak
reti pulak nak memulakan perbualan tu..
hehee

Daddy Ziyyad said...

kawan2 pesbuk saya ialah:

-kawan2 lama sekolah
-kawan2 blogger
-ahli keluarga.

setiapa hari masuk, tapi bukan aktif..just spend < 1 hr

Sofya said...

kadang2 on juga fb..

Pala Maldini said...

active sebab boleh nengok kat hp je..

ummiross said...

ummi ketinggalam keretapi, baru je buka fb beberapa bulan ni, tak aktif pun, cuma link ke blog je, alhamdulillah dapat jugak customer dr fb, memang otak bisnes, hik2x...

Dilla Ady said...

tak aktif mane pun..tapi sentiasa bukak sbb duk berchat pastu suke lak tgk citer2 baru kawan2 nih..

bunga said...

dah kurang aktif..hehe..

wahida said...

kak, saya lagi best, dari dulu sampai sekarang takde fesbuk...hehehe...ada blog ni je lah...ntah nape saya tak minat nak join mukabuka ni kak...

S..U..D..@..I..S said...

dah kurang aktif..jrg2 buka juga...

eB ezrin said...

eB bkk pn sbb nk like kan contest jerk... x der la nk bacer2 per per pn... hu3

Hanis MY said...

akak...sy tak aktif pun fb..sekadar balas msg kawan dan berhubung mana yg patut..ramai juga org yg sy tak approve takde masa la lagi satu ntahla tak syok pun fb tu...hehe...kita sekapal la kak...ingtkan sy sorang je yg tak aktif dan tak celik fb sib baik ada geng

farah fauzi said...

sayakan klu org tak kenal konpem tak approve akak...bukak pun sebab nak tgk post mmbr2 then ke laut la jugak..hikhik

Eyrique Ettiqazz said...

dah delete pon.boring...

cik teyn teyn said...

kite dh jrg on fb..

on ble nak tgk status kawan je.

hehehe

-Sara- said...

samelah sara ni..mood online ke laut..x kire la fb ke..blog kee..sume dh hanyut ke lautt..hehe :P

munna said...

DULU SBLM ADA BLOG SENDIRI MMG MUNNA GILA FB..SKRG NI DAH KURANG..CUMA JENGUK SEKEJAP2 TGK ADA PM ATAU CITER2 MENARIK JE

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

dulu x ada blog..rajin gak layan FB, sejak ada Blog dah tak layan FB nie.

etiey.com© said...

sekarang dahtak bape minat dgn fb tapi masih buka jugaklah lg. kadang dah boring.. dah le setting dia dah tak menarik cm dulu lagi dah

Kakzakie said...

Kakak lagilah Hanis buka seminggu sekali pun tidak. Itu yg susah kalau ada kawan lama yg add tapi sebab tak buka macam tak approve jadinya....

Anak-anak masih perlu ditangani itu yg membuat masa terhad...

Papa Mifz said...

kadang2 layan gak FB...yer la boleh la tau status kwn2 lama ke kan...x sampai ke laut lagi la..hehe

nurkaloi said...

hehe comel eaa anak yg tlg blas chat
kikiki
kaloi coz of gile aktif kan kan hehehe

Sz said...

saya takdelah aktif sgt skrg...malas nak update status...nnt meleret2..ihikss...
tapi still keep in touch segelintir kawan2 juga la...

Caythrine Amanda said...

akak..ahaha bijak si anak2 akak ek.. :) betol2 mood ke fb skg dah karam ke laut...huhu..dah x bez layan fb skg..lg 1 mcm buang ms pon ade..ekekeke..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

eh..terima kasih jengah sy kembali..moga dpt jd friend di alam maya nih..

sy dari dulu tak minat fb atau apa² yg seangkatan dgnnya..ada akaun fb pun asben yg buatkan..tp skang melekat kat alam maya sbb ada blog..grrrr..tp fb still x minat

Ati Masrif said...

sehari tu adalah 2-3 kali masuk
bukan tulis apa pun saje publish
n3 blog kat situ..

hanis ...nanti add kita tau :)

Hanis Azla said...

cik puan zura : mmg FB jadi medium utk kita share gambar2 dgn org lain kan.. akak pun byk share gambar dlm FB tu.. he..he..

whitecappuccino : nasib baik password say ingat lagi.. he..he.

lady salwa : betullah salwa.. bila kita tak aktif baik ckp takde sajakan.. sbb bila kita tak approve, org terasa pula..

suara kalbu : akak takde niat nak tutup akaun lagi.. sbb sayang juga nak terus buang.. he..he..

maya mayana : minta lain tu berblogging ke yana? ha..ha..

sarah najwan : kembali aktif yer kak.. nnt bila saya aktif saya add akak yer.. he..he.. betullah tu kak.. itulah tmpt kerja saya..

aida : OK nnt akak approve..

diana : bagus juga yer.. boleh dpt idea dari status di FB tu.. boleh jdkan panduan ni..

daddy ziyyad : bab kwn2 tu samalah juga dgn akak.. cuma kwn blogger cuma ada sorang aje..

sofya : ikut keperluan yer..

pala maldini : dulu pun rajin tgg Fb kat HP.. skrg ni tgk blog aje..

ummiross : bagus yer ummi.. semoga terus berkembang bisnes ummi dgn bantuan komunikasi di FB..

dilla ady : akak dulu pun rajin chat juga dgn kwn2 lama kat situ..

bunga : tak seaktif dulu kan..

wahida : samalah mcm en.asben akak.. tak minat langsung nak buka account FB ni..

sud@is : samalah kita yer..

eB ezrin : klu nak like something tu mmg terpaksa buka jugalah..

Hanis MY : mmg sekapallah Hanis.. tak aktif dan tak tahu byk pun pasal fb ni.. he..he..

Hanis Azla said...

farah fauzi : he..he.. klu akak add farah, tentu farah tak approve juga sbb farah pun tak kenal akak kan.. ha..ha..

Eyrique ettiqazz : dah delete yer.. baru nak add.. he..he..

cik teyn teyn : itulah.. dulu suka benar nak post something kan.. skrg dok baca status org aje..

sara : org mabuk.. mmg segala mood ke laut kan sara.. takpe, bila mabuk dah OK harap2 mood tu dtg balik..

munna : betullah munna.. sejak ada blog, FB pun terpinggir.. he..he..

be simple beb (BSB) threeQ : lupa dgn Fb sjak ada blog kan.. samalah..

etiey.com : itulah.. setting dah lain.. akak pun dah tak faham sgt skrg ni..

kak zakie : betullah kak.. faktor masa juga membuatkan kita tak berkesempatan utk terus aktif berFB kan..

papa mifz : mmg byk citer terbaru boleh dpt dr FB tu kan.. cuma akak aje yg ke laut skrg..

nurkaloi : itulah.. lps tu tak citer pun kat akak.. kwn akak pula yg bercerita..

sz : akak bila dah tak aktif ni dgn kawan2 lama pun dah ramai dah tak in touch lagi..

caythrine amanda : sama juga yer.. mood dah ke laut.. he..he..

rina avail akak cik betty : sama2.. salam kenal yer.. nasib ada blog yer.. jd xde FB pun takpe..

ati masrif : wah.. aktif lagi yer kak.. insyaAllah, nnt klu saya aktif kembali saya add akak yer.

lalink7 said...

bukan tu je kak..dalam drama2 skarang..mesti nak letak sampingan facebook tue..hehehe

~ yus ~ said...

yus hari2 buka fb, tapi tak seaktif dulu....:)

kakchik@ella said...

kc tak la aktif sgt berfb ni cuma nak bgtau ada gak kwn2 kc yg sombong camni. tak minat dgn kwn lama. tak tau la nape?

So Shy Lady said...

iyo lah sama la kita. t.nympat eh...bbrp bln skali baru jnguk ;D

pnah jgk jadi cam tu...ingatkn my sis on9 rupa2nye hero2 dia ;P

Azlan Hasan said...

alasan mengelak paling senang..cakap akak xperasan kalo dorang tanya nape x approve..hehehe

Regards
-Strider-

Azlan Hasan said...

alasan mengelak paling senang..cakap akak xperasan kalo dorang tanya nape x approve..hehehe

Regards
-Strider-

h4ni3 said...

aktif.. on & off.. hehe

h A n Y S said...

sy pon dah tak brape aktif ber-FB kak..post status pon dah berbulan x buat.. asyik sangat dgn blog, ni lah panahan asmara blogging ye kak.. hehe~

zella y said...

xbrape nk aktif fb...
kdg2 bosan gak...
sedara mara pon ramai yg add ni...
nk tulis silly2 punyer status pon segan hahahha

salam kenal...

-sy nk add link blog awk ke blog list sy k...tq

Hanis Azla said...

lalink 7 : betullah.. bukan takat dlm drama.. dlm realiti show pun guna FB juga..

~yus~ : buka hari2 boleh tahu status kwn2 lain kan.. saya yg tak buka ni mmg tak in touch dah.. citer terbaru pun byk yg ketinggalan..

kakchik@ella : agaknya kawan kakchik tu mcm saya juga kot.. dah lama tak on FB.. sbb itulah tak tahu ada kwn lama yg add friend.. bukan saja nak sombong dgn kakchik tu..

so shy lady : he..he.. dulu pun kdg takut juga nak tegur org dulu ajak chat.. manalah tahu bukan dia yg tgh online..

azlan hasan : boleh guna alasan tu juga kan.. he..he..

h4nis : ikut masa & keadaan yer hanie..

hanys : kuat betul panahan asmara blogging ni kan hanys.. he..he..

zella y : sbb itu pun yer juga.. nak tulis gila2 sikit pun kita segan.. iyelah.. mak sedar, anak sedara semua boleh baca post kita.. he..he.. Thanks yer sudi add blog akak dlm bloglist awak.. Salam kenal juga..

zures said...

FB mummy dah kena kongker ngan anak2 hinggakan gambar kat wall pun dah jadi gambar diorang....seyes..mmy memang ber FB...tak berapa minat walaupun ada akaun FB...mummy follow ye..

ieja amieja said...

a'ahkan sekarang ni fb msg2 dah kelaut..sy snd dah lama x layan fb, blog pun sama dah lama x menjengah..ank2 nak peksa ni kita yg kalut...cbuk n dorang..

Hanis Azla said...

zures : FB tu dah tukar hak milik dengan anak2lah yer.. he..he.. thanks yer sudi blog blog saya..

ieja amieja : bila ada benda lain yang lebih penting.. perkara yg bukan keutamaan mmg kita tolak tepi sekejap kan..

Izan Ishak said...

izan masih bukak fb. tp setakat tgk wall je. tak pernah dah update status ke letak gambar ke...malaslah~

Hanis Azla said...

at least kita tahu cerita org lain klu buka FB tu kan izan.. akak aje yg banyak ketinggalan cerita kwn2..

Liza @ Adzriel AB said...

hari2lah sayang!

LiFe KaMi said...

mula2 dulu mmg rasa seronok je main fb ni tapi lama2 bosan plak, skang ni just masuk utk tgk perkara penting mcm jemputn kawin ke lepas tu tutup le..
sebenarnya fb byk keburuknnya dari kebaikan..

mamalieyna said...

huu...kita langsung tak aktif dah, sampai tak ingt bila last bukak...hee~