Nuffnang

Monday, May 23, 2011

Siapa suruh salah letak...

Salam untuk semua..

Hari ini sebab perut dah kenyang kerana bersarapan nasi lemak dan makan pizza untuk celebrate birthday boss, makanya tengah hari tadi tak pergi lunch. Tapi waktu rehat tetap diisi dengan keluar dari ofis juga. Tak ke mana pun cuma teman kawan ke Mydin, Putrajaya. Kawan tu adalah beli barang sikit. Salah satunya ialah tempat letak surat yang gantung ada 2,3 poket tu. Terpandangkan tempat letak surat yang dibeli tu mengingatkan aku pada cerita lama yang berkaitan dengannya.

Waktu tu umur aku dalam 5 atau 6 tahun kot. Kat rumah aku dulu pun ada tempat letak surat yang sebegitu. Comellah tempat letak surat tu. Ada tiga poket dan siap ada gambar dan ada tulisan kat depan poket tu. Bills, Letter dan Misc. Aku ni sejak dulu memang suka berkemas. Kalau time rajin tu memang suka sangat nak menyusun barang. Waktu dulu arwah ayah memang merokok. Jadinya bila merokok tentulah ada lighter. Untuk mengelakkan dari tersalah letak, arwah ayah selalu letak lighter tu dalam tempat surat di dalam poket yang Misc tu. 

Bila time aku rajin nak menyusun barang tu, mesti aku alihkan lighter itu ke dalam poket Letter. Setiap kali lepas itu, ayah pasti kalut sebab lighternya sudah tiada di tempat biasa. Waktu itu, pastilah aku bagaikan hero yang berjaya menemukan lighter arwah ayah tu. Sebab aku sorang saja yang tahu tempat baru bagi lighter itu. Selepas 2,3 kali perkara itu berulang barulah aku tahu yang poket letter itu bukannya tempat lighter. Itu pun setelah arwah ayah bising-bising. Kenapa pandai-pandai alihkan lighter ayah dari poket biasa? Aku pun dengan yakinnya menjawab yang ayahlah yang tersilap poket.

Ada ke letak lighter tu dalam poket Misc tu. Orang letaklah dalam poket Letter. He..he.. budak bijak kan. Aku ingat letter tu untuk lighter. Manalah aku tahu ejaan lighter waktu tu. Rupanya letter tu untuk surat. Betullah arwah ayah letak lighter dalam poket Misc tu. Tak tahu pula yang Misc  tu miscellaneous. Kalau aku tahu pun, waktu itu bukannya aku tahu maksudnya yang bermakna  untuk macam-macam. Ha..ha.. Itulah bezanya budak pandai dengan budak memandai-mandai kan.

29 comments:

sarah-najwan said...

haahhaa..tu dah dikira bijak hanis sb ada gak sound letter2 ngan lighter tu..mksudnya awk faham tu utk surat..bijak dah tu..ehhhehe

lalink7 said...

hehehehhe..kelakarr..takpe la masa budak kan.mane la kite tau..tp menjadi momen yg indah utk dikenang smpai skrg kan?

Kamalia said...

ekeke...sungguh berani ye akak duk alih2kan,pastu dgn confident bg jwpn yg kononnya logik waktu tu..xpe,kecik lagikan,lgpun rsnye dah cukup pndai dah tu..:)

lydzar said...

hahaaha comel je..kalau anak saya yg bagi reason macam ni kt saya, mesti saya peluk dia cakap dia budak bijak..dari segi bunyi mmg dh agak nk betul la lighter ngn letter tu :D

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bagusnya ayah nak letak lighter kat tpt khas..kalau suami sy dia letak sesepah jer..buat penat buat bekas khas jer..sbb dah geram sgt sy susun lighter (ada bnyk sgt sbb dia lupa dah ada maka beli yg baru) kat tembok rumah buat mcm lampu kelip-kelip..hahah

Shiela Latif said...

hehehe...kelakar lah hanis masa kecik2...mesti ayah hanis gelak2 tgk keletah hanis... :D

Kakzakie said...

Seronok bila terkenang zaman anak-anak. Mesti ada saja kenangan yg indah...

Sofya said...

sebut sama mana tau kan... he3 best ingat kenangan lalu

♥MAMASYAZA♥ said...

akak dulu pun camtu, suka sgt jadi budak memandai mandai, best oooo

- GC - said...

haha. ayah selalu suruh cari lighter dia dalam rumah, padahal tertinggal rumah sapa2 yg dia pegi.

Sz said...

ihikss...
serius sebelum ni tak terfikir "lighter" tu ala2 "letter" kak..
bila baca2, tenung2...a'a
la..eheheeee

farah fauzi said...

dulupun kat umah saya ader jugak tempat letak surat..tapi sekarang nih tak tahu dah kemana hilangnyer...nak kene beli jugak la...

Dinas Aldi said...

kiutla Hanis!

diana said...

budak memandai-mandai rupanya kak hanis ni..hahha

hana nabihah said...

hihi akak ni :)

NzA said...

gitulh anak2 yg kreatif..nostalgia tu!!!!

Dilla Ady said...

sori kak lame tak jenguk sini..

eh, memula terpikir jugak nape la akak nk letak dalam poket letter tu..pastu bile da bace abis, btul jugak ye..sebutannya lebih kurang di telinga budak2...kire genius jugak la tu kak..

dilla kecik2 letter pun tak tau ape maknanye...hihihi

Azlan Hasan said...

hehe..bagi porokok lighter tu isu kak..hehe..bleh tensen kalo cari x jumpa..hehehe.. :)

Regards,
-Strider-

ummiross said...

Hehe, yang penting dah terserlah kerajinan mengemas semenjak dari kecil...

~ yus ~ said...

hihihi.....tersenyum panjang yus baca cerita Hanis ni...

Yus pun dah sekolah menengah baru faham maksud misc tu..hehe

Maya Mayana said...

pandainya dia...hehe,betul jugak tu dr segi bunyi yg ala-ala sama..hehe

bunga said...

hahahha...aduhhh..sis..sis..

Hanis MY said...

ahaha...comel la akak ni... hanis tak berani main brg abah waktu kecik2 sekali dia marah mau kena lockup dlm toilet hehe...

Pala Maldini said...

haha! nasib baik tak letak microfon dalam misc

Eye_nee said...

hehehe..asal dengar bunyi yg sama..dah kira betul la kan masa tu...

Mama Gee said...

bagi budak kecik, tindakan kak hanis tu dikira bijaklah...sbb leh berfikir mcm tu..walaupun silap...heheee

Aida said...

zaman kanak² kak hanis mmg bijak ye sbb walopun erti nya lain, bunyi sama kan .. hehehe .. bertuah ada anak sebegini .. ;)

eB ezrin said...

ha ha ha, musti kalot goler kan? ;p

Liza @ Adzriel AB said...

he..he.. mmg genius.. itu yg turn kat anak2 tu. ada keyakinan diri.