Nuffnang

Wednesday, May 25, 2011

MC yang bukan cuti sakit..

Tadi dapat call dari HQ bertanyakan orang yang selalu jadi MC di tempat kerjaku ini. Sebab pegawai yang di cari itu tiada maka orang yang menelefon itu bertanyakan soalan itu kepadaku saja. Aku pun berikan beberapa nama yang selalu jadi MC di sini. Tapi nama-nama yang ku berikan semuanya lelaki. Orang yang menelefon itu pula mahukan MC perempuan. Sebab MC lelaki memang mereka sudah ada. Kalau MC perempuan memang aku tak pasti pula. Sebab selalunya di tempat aku, orang lelaki yang biasa jadi MC.

Awak tak boleh ke jadi MC? Suara pun sedap juga. Kata-kata wanita itu membuatkan aku tergelak. Iyelah, aku sedang menjawab telefon. Tentu saja kena adjust suara biar jadi sedap. Lagipun kalau bercakap dengan senyuman, suara yang tak sedap pun kedengaran sedap didengar. Bukannya sebab suara sedap sangat. Kalau tidak begitu takut kena komplen pula sebab tak mengunakan tatacara yang betul ketika menjawab panggilan. Tapi kalau benar suaraku sedap pun, memang aku tak boleh nak jadi MC. Sebabnya aku ni jenis yang gugup tak hengat. Kalau nak cakap depan orang tu memang nervous semacam. Daripada suara yang keluar terketar-ketar, maka lebih baiklah aku terus elakkan.

Bukan senang nak jadi MC ni kan. Orang yang pandai cakap pun tak tentu lagi dapat jadi MC yang baik. Waktu wedding adik aku dulu, dia minta kawannya untuk jadi MC. Tapi saat-saat akhir, kawannya itu terpaksa tarik diri sebab tiba-tiba datang rasa nervous. Sebab dia dah berjanji, terpaksalah dia cari MC yang memang buat job tu untuk ganti tempat dia. Tapi sebab tugasan di saat akhir, terpaksalah kawan adik aku tu duduk sebelah MC tu sepanjang majlis sebab MC sebenar tu tak sempat nak rehearsal. Ha..ha..

Waktu majlis juga adik aku paksa en.asben suruh bagi speech untuk wakil keluarga. Memang sah-sah en.asben taknak. Tapi sebab takde orang lain, terpaksalah en.asben melakukannya dalam paksa rela. He..he.. tapi hasilnya not bad. Kaum keluarga dan saudara mara pun cakap okey. Kira okeylah tu kan. Kebetulan pula selepas dari pengalaman pertama bagi speech tu, en.asben kena jadi MC kat satu forum untuk ofis dia. Bukan setakat en.asben, aku pun berdebar-debar juga. Sebab takut en.asben tak dapat nak buat. Tapi Alhamdulillah. En.asben mampu melakukannya dengan baik. Siap ada yang kata. Ada bakat terpendam rupanya en.asben aku tu.

Tapi untuk aku, menjadi MC bukan bakat terpendamku. Memikirkan tentangnya pun dah buatkan aku mengigil. He..he.. (Minta maaf yer.. tak dapat nak menolong.)

51 comments:

Kakzakie said...

Belum tahu lagi Hanis. Macam juga en. asben Hanis. Bila dah terpaksa dia boleh buat. Bila dah sekali tahu kebolehan baru tahu sebenarnya ok.

KELI OH KELI said...

hehe..public speaking.mula2 gerun dah biasa boleh ketagih kot...")

etiey.com© said...

bukan semua orang berkemampuan kan.. itu kira anugerah juga kot dapat suara yg sedap anggun dan bergaya! boleh gitu

diana said...

saya dengan suami dua2 pemalu..
lagi ramai orang lagi diam la kami..
hahahah

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

uii..klu jadi MC ni..mula2 mesti duk terketar2.. tapi kl udah dapat..mau xhabeh2 nak bercakap.. seronok...

lydzar said...

saya pon tak berbakat jadi MC..

sarah-najwan said...

walaupun saya cikgu yg petah berbicara..hanya dlm kelas shj tau..hehe..hdk jd MC mmg kene suara sedap tau..suara saya nyaringkot..hahhaha..kureng sesuai you..

Eye_nee said...

kalau suh panjat gunung boleh la..nak jd MC...awal2 minta "MC" kat doc...

LALA shaheila said...

hehe..sy paling x gemar jadi MC, suara mengeletar yg keluar nanti :)

-Sara- said...

alaa kak hanis, ape salahnya skali skala try test power jd mc..mne tau okey..hehe :)

- GC - said...

haha. cer teraii dulu kak, mana tau ada bakat.

Papa Mifz said...

suara pun boleh adjust eh bila jwb telephone...hehe

rara pinkmafia said...

hehehehehe mesti org tu pelik kan.awak ckp pasal MC apa ni.hehehe

Cik Mira said...

huhuh memula mira bace pon mc cuti sakit ekkeke :P

woh nak present kat dpn bos pon gegel2 ni nak jadi mc dpn ramai org. mau pengsan tross

Ati Masrif said...

teringat masa farewell dnr kami
bertahun dulu semua staff kena buat
speech utk 2 big boss

bila naik pentas ...ehh boleh saje
kita ni berucap rupanya...hehe
tapi takleh pandang org lain kena
pandang boss jek ^__~

ghostwriter said...

tingin nk jd mc...(T_T)

~ yus ~ said...

belum cuba belum tahu hanis. Mana tahu macam en asben tu, ada bakat terpendam juga...:)

Dinas Aldi said...

akak bercakap dalam kelas ok la tapi kalau disuruh jadi MC, buat jugaklah tapi paksa rela gitu, hehe

Hanis MY said...

hanis pun tkt gak jd mc huhu, akak kena lah cuba dulu mana tahu mcm en asben akak tu...ada bakat terpendam...

Maya Mayana said...

belum cuba belum tahu...akak punye penulisan ni selalu memberi kesan positif kat orang..cuba la dulu....

Izan Ishak said...

ohhh...kalau izan pun mmg gugup jadinya kak~

mana tahu akak ada bakat yg belum diasah utk jadi mc...hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

huhu..sy pon samalah kak..kalau kena cakap dpn org mmg tak leh terima dek akal..hehe

Aida said...

kak hanis, mmg suara kak hanis sedap lah .. masa aida call tu, tiba² terasa malu plak sbb suara aida kasar .. hehehe

Aku Ibu Muda said...

oh...MC yang ni memang kerja saya :)

bunga said...

cayokkk2..sis..hahha..cayalah..mesti boleh..

Hanis Azla said...

kak zakie : untuk jd MC tu saya tahu saya tak boleh.. bukan sbb bakat atau apa.. tp sebab saya ni darah gemuruh.. takut pengsan pulak kat situ kak..

keli oh keli : iye kot.. tp nak buat gerun tu yang payah tu..

etiey.com : betul etiey.. bukan semua ada kemampuan itu kan.. last time ada pengacara RTM jd MC kat tempat akak suara dia dgn antonasi dia best sgt.. mmg kagum jdnya..

diana : samalah.. akak dgn en.asben pun gitu juga.. klu ramai2 tu tetiba jd pendiam.. he..he..

cma@cikmoon adnan : hilang ketar, tak sudah2 pulak bercakap yer.. he..he..

lydzar : samalah kita..

sarah najwan : klu suara sedap tapi gugup dan terketar2 jd tak best juga org yg mendengarnya.. mmg kena ada skill kan kak..

eye_nee : jom kita panjat gunung kak.. sbb jd mc lagi seram dari panjat gunung.. ha..ha.

lala shaheila : itu yg akak tak berani nak cuba tu.. dgn suara mengeletar, suara itik.. kang semua sekali keluar.. he..he..

-sara- : klu akak tak gugup boleh jgk akak cuba.. tp sebab gugup.. err terima kasih ajelah.. he..he..

-gc- : bakat tu boleh diasah.. tp gugup tu susah benar nak hilang..

papa mifz : boleh adjust.. he..he.. sbb klu tak adjust takut keluar suara garang pulak.. ha..ha.

rara pinkmafia : betullah.. patutnya buat blur gitu tadi.. he..he..

Hanis Azla said...
This comment has been removed by the author.
mama tims said...

kalau saya pon mesti tergagap gagap punye ckp dpn org ramai..ehehehhe

bunga said...

sis..cayokk..cayokkk..

mimi jazman_MJ said...

rupa-rupanya..ejaan MC ni sebenarnya macam ni...

EMCEE..

Liza @ Adzriel AB said...

kak liza pun boleh gagap. tapi betullah org tu cakap.. suara hanis memang lunak di telinga kak liza ni. suka dengar. boleh masuk TV..rupa dah ada.

ummiross said...

Ummi tak suka jadi MC,sebab klu jadi MC rasa macam tak dapat menikmati majlis,nervous pun satu...

whitecappuccino said...

nak jadi MC pun bukan calang2 orang Hanis, kalo tak biasa maunya kelu kat depan tu hehe.

Hanis Azla said...

cik mira : he..he.. saja nak bagi org confuse bila type MC aje.. itu yg akak takut tu.. takut pengsan dpn org..

ati masrif : boleh rupanya yer kak.. tak cuba tak tahu.. tp saya nak cuba pun dah nervous giler.. itu yg rasa tak boleh buat tu..

ghostwriter : teringin yer.. nnt boleh cuba..

~yus~ : tp mmg saya tahu bakat terpendam saya bukan jd MC tu.. he..he..

dinas aldi : klu paksa rela.. kita redah ajelah yer kak..

hanis my : nak cuba pun akak takut hanis.. sbb jenis gugup.. he..he.. rasa mengeletar satu badan..

maya mayana : klu menulis tu akak rasa akak boleh.. tp nak bercakap depan org tu akka tahu akak tak mampulah yana..

izan ishak : gugup kan.. mcm mana nak asah.. nak cuba pun dah gigil.. he..he..

rina avail aka cik betty : he..he.. kita serupa..

aida : itu suara lepas adjust tu.. klu tak lebih kurang aje dgn suara aida.. he..he..

aku ibu muda : oh.. ye ke.. boleh menuntut ilmu ni..

bunga : he..he.. memikirkannya saja akak dah ketaq lutut..

Hanis Azla said...

mama tims : itulah.. takut sgt agaknya kita ni kan..

bunga : he..he.. caiyok2 yer..

mimi jazman_MJ : yup.. itu ejaan yg betul.. saja guna ejaan yg org selalu guna.. he..he.. anyway thanks yer..

liza@adzriel ab : he..he.. itu guna suara lepas adjust kak.. klu masuk tv tak sesuai kak.. sbb kat luar pun dah besar.. masuk tv kang lagi nampak besar.. ha..ha..

ummiross : betullah ummi.. tak dpt menikmati majlis.. sbb nervous sepanjang majlis..

whitecappuccino : betul kak.. klu tak biasa tu mmg boleh jd kelu dibuatnya..

farah fauzi said...

saya mmg tak leh langsung jd MC..kompem tak kuar suara bila dah depan2 org nih...i kan pemalu..hehe

Pala Maldini said...

MC ni kalau first time memang gigil.. tapi, kalau dah biasa.. ok je..

Mama Gee said...

baba2 public speaking mmg fail. walaupun depan org yg dh biasa jumpa ari2 pun...aduyaii

Hanis Azla said...

farah fauzi : betullah.. jd mcm tengelam terus suara yg nak keluar tu..

pala maldini : ye ke? tp nak mulakan dan nak jd biasa yg tak boleh nak buat tu.. he..he..

mama gee : akak pun gitu.. klu ckp dgn org luar lagilah rasa tak boleh..

Liza @ Adzriel AB said...

mana ada besar pun.. elok2 aje.

Hanis Azla said...

klu boleh nak slim mcm k.liza.. tp selera makan ni menjadi2 pulak.. bilalah nak diet klu mcm ni.. he..he..

NzA said...

apa salahnya Hanis mencuba....

wahida said...

kalau saya pun tak mampu nak jadi emcee kak...bukan kerja mudah tu...
saya tabik spring kat kawan opis saya ni, kalau ada event besar2 melibatkan warga asing mmg bos akan panggil dia jadi emcee, tapi masalah la pulak sbb kerja emcee tu dah ganggu kerja hakiki dia, kejap2 kena rehearsal, dah kiteorg lak kena tan ggung keje dia...huhu...

eh, dah masuk citer lain pulak...

Dilla Ady said...

susah tu kak nk jadi mc nih...bukan calang2 org..dan dilla mmg admire org2 yg ade bakat bercakap depan org dalam majlis2 nih..

sayangsayangibu said...

seronok jadi mc
sya suko...(,")

Daddy Ziyyad said...

nak jadik MC ni kena selalu praktis public speaking...kalau kita nervous, memang audience boleh detect, buat malu aja...hehehe..so baik tak payah jadi MC kalau kita rasa kita nervous...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

waaa okla tu dpt pujian sore sedap..ehehe
betul tu kak..jd MC ni kene org yg berani berdiri kat depan org ramai..den pon takut2..tapi pernah la jd finalist public speaking masa belajar dulu..tapi tataula mane datang berani tu..ahahahaha

Hanis Azla said...

NzA : tak beranilah kak..

wahida : akak pun salute pada org yg boleh jd mc dgn baik ni.. best aje dgr kan.. tp bab tanggung kerja tu yg tak best nak dengar tu.. he..he.. jd kerja kita pula yer.

dilla ady : itulah.. akak pun admire org yg ada bakat gitu..

sayangsayang ibu : minat yer.. boleh menuntut ni..

daddy ziyyad : betullah.. dahlah nervous.. dpt malu pulak tu.. baik tak payah.. he..he..

rose@ibu rafiq : Alhamdulillah org nak puji suara yg dipinjamkan ini.. wah finalis public speaking tu.. kira tererlah tu rose.. bagusnya..

daddyzkool said...

mc tak boleh bising2 boleh la...

S..U..D..@..I..S said...

jgnkan jadi MC ..sebut nama pun ak takmau ...huhuh...
ambik mc boleh la....

Hanis Azla said...

daddyzkool : he..he.. lepas tu main baca teks senada tanpa pandang org..

sud@is : ambil mc mmg ramai yg terer kan.. ha..ha..