Nuffnang

Saturday, May 7, 2011

Cerita anak-anak dan Ikhtiar Hidup..

Tadi kan mama, masa kat sekolah ada orang dewasa tu tanya baby dewan kat mana? Lepas tu baby tunjukkan arahnya sebab baby dah tahu dewan tu kat mana sebab kawan baby dah cakap..

Dengan penuh seronok Az bercerita. Tentunya dia seronok sebab dapat menghulurkan bantuan. Maknanya dia dah tahu untuk menghargai nilai-nilai murni yang perlu ada dalam diri setiap orang.

Dalam kelas tadi kan mama, cikgu tanya ABC macam A untuk apa, B untuk apa. Bila tiba M kan mama, baby cakaplah M untuk mumia. Lepas baby cakap mumia aje, terus cikgu bercerita pasal mumia dalam kelas.

Dengan penuh seronok juga Az bercerita. Tentulah dia bangga sebab jawapannya memberi idea untuk cikgunya bercerita tentang itu. Maknanya dia tahu, yang tak ada ruginya untuk dia menambah pengetahuan tentang sesuatu. Walaupun ianya tidak berkait dengan mata pelajaran di sekolah.


Mama tahu tak, badan penguin yang berwarna hitam di belakangnya tu dapat menyelamatkannya dari diburu. Sebab bila penguin masuk dalam air, warna belakang badannya tu sama gelap dengan laut.  Kata Is.

Mama tahu tak mama, gigi badak tu lebih kuat dari buaya dan ikan jerung. Kata Az.

Masa tengok animal planet channel malam tadi, sambil tengok rancangan tu, sambil anak-anak berkongsi ilmu denganku. Banyak juga info yang aku sendiri tidak tahu tapi anak-anak sudah maklum. Semuanya mereka dapat dari pembacaan. Memang penting sangat memilih bahan bacaan yang baik untuk anak-anak. Selain dapat menanam minat membaca, pengetahun juga lebih mudah diserap bila bahan bacaan itu memenuhi citarasa mereka.
 
Aku dapat lihat kesannya pada anak-anak selepas mereka berminat dengan
buku komik Ikhtiar Hidup. Selain info dan ilmu, nilai-nilai murni dalam diri anak-anak pun ada peningkatan. Patutlah buku komik Iktiar Hidup ni laris bebenar. Memang sesuai untuk bahan bacaan sampingan anak-anak.

   
Komik Ikhtiar Hidup
(Gambar pinjam dengan en.google..)

*Penghargaan buat Guru-guru di Sekolah Kebangsaan dan Ustaz Ustazah di Sekolah Kafa.. Tanpa bantuan mereka, aku tak mampu nak didik anak-anak sebaiknya. Banyak ilmu pengetahuan dan moral berguna  yang anak-anak dapat dari mereka. Terima Kasih.

28 comments:

farah fauzi said...

betul la akak...saya maser skolah dulu dapat jawab apa yang cikgu tanya mesti raser puas hati...hikhik...tapi klu tak dapat jawab lak mula nak nanges tak nak gi skolah...hahaha

Kakzakie said...

Bila melihat perkembangan anak-anak ke arah yg positif hati kita pun rasa bahagia....

Anak Hanis bagus tak macam anak kakak sukanya novel memanjang. Buku pelajaran nak kena cakap baru buat...

Sz said...

wahhh kena carik komik ni...heehe

terima kasih bagi informasi berguna ni kak! :)

Far8 budak baik said...

aku bace..pastu aku rase
kau seorang ibu kn???
waaaaa..hepi mother day ehh..
awal sehari..hehehe =)

Sasa Al-Sharif said...

sambil tu baby mestilah dpt pujian utk apa yg dia lakukan. mesti dia semakin nak buat bila dihargai <-- hehe.. memandai. budak yg kata ni belum kawin

sarah-najwan said...

bagus buku tu..
kdg2 pengetahuan anak2 byk drpada kita sb di skol mereka pasti dok berckp hal gini..

tahniah utk anak2 hanis..

cik teyn teyn said...

kak seorang ibu ker ?
kak dah ada anak eh ?

hehe , kenapa macam tak percaya ni .

aduhai..

♥MAMASYAZA♥ said...

betul tu, bila anak2 balik sekolah aje, mesti kena tadah telinga, dengar depa citer apa yg terjadi kat skolah tadi

Caythrine Amanda said...

menrik guk buku tu kan, bestnyelah layan kerenah anak yea kak... :)

h4ni3 said...

hopefully anak2 saya bila besar nanti suka bercerita macam diorang..
skrg ni bila ditanya belajar apa kat sekolag, sama ada dia jawab 'ntah, tak tau' ataupun 'takyah la tanya, abang penat la'.. wawawaaa

ummiross said...

Teringat iklan astro, budak perempuan yang petah bercakap tu. Seronok dengar anak2 Hanis excited berkongsi cerita..

Kayun said...

heee, besnya dgr2 kids bercerita. rasa sronok nk layan.


btw kak, selamat hari ibu :):):)

Liza @ Adzriel AB said...

masa ada astro dulu, animal planetlah channel kegemaran anak2. anak2 pun improve BI melalui citer kartun je. samalah banyak cakap mcm anak kak liza si azri tu.

Dinas Aldi said...

Budak2 memang seronok bila dapat info baru tapi tak semuanya suka bercerita balik macam anak Hanis. Bagus dia cerita balik gitu, mengukuhkan lagi ingatan dia :)

diana said...

sebab tu anak2 ni selain diri depa sendiri ,persekitaran tu jugak kita kena pantau..
sebab tu jugak bagi kesan pada dia..

h A n Y S said...

bijak..bijak..anak2 skang sekarang ramai yg bijak2.. sy pon x tau yg gigi badak lbh kuat dr buaya n ikan jerung kak.. heheeee.;D

Hanis Azla said...

farah fauzi : betul kan.. rasa suka benar klu jwpn kita jd pilihan cikgu..

kak zakie : itulah, seronok bila tgk perkembangan positif anak2.. anak2 saya pun gitu juga.. buku2 lain tu suka sgt nak baca.. klu buku pelajaran mmg liat sikit..

sz : nnt suzie boleh cari.. mana tahu anak2 suzie pun berminat dengannya..

far8 budak baik : mmg akak seorang ibu.. thanks for the wish yer..

sasa al-sharif : betullah tu sasa.. he..he.. akak pun harap sgt pujian dan penghargaan yg dia dpt jadikan dia bersemangat utk tambah ilmu dan meningkatkan nilai murni dlm diri..

sarah najwan : mereka tertarik dgn buku tu pun sbb terpengaruh dgn kawan2.. bila tgk isinya, mmg bagus juga buku tu utk bahan pembacaan anak2...

Hanis Azla said...

cik teyn teyn : iye.. akak seorang ibu kpd 3 org anak..

mamasyaza : mmg betul.. kena tadah telinga.. klu kita buat tak layan kang takut mereka kecil hati pula..

caythrine amanda : mmg seronok layan kerenah anak.. tp bila time buat hal tu, kdg tu menyirap juga.. he..he..

h4ni3 : anak2 akak pun klu kita tanya mmg selalu jawab mcm anak hanie tu juga.. tp klu ada cerita yg dia org nak cerita barulah mereka buka mulut nak beritahu dan share..

ummiross : bila time excited tu ummi, mmg mengekor aje sbb sibuk nak bercerita.. ha..ha.. mmg dah mcm iklan astro jadinya..

kayun : mmg seronok ak layan.. mereka pun jd seronok bercerita klu kita melayan.. Thanks yer kayun utk ucapan itu..

liza@adzriel ab : klu tak tgk channel animal planet tu, anak2 mmg layan kartun aje kak.. sama mcm azri juga yer..

dinas aldi : anak2 saya mmg suka bercerita.. klu sesama mereka bertiga pun akan ada aje ceritanya.. kita yg pasang telinga ni pun jadi berminat nak dgr sama.. he..he..

diana : betullah, persekitaran yg baik turut memberi kesan pada anak2 kita..

hanys : samalah hanys.. akak pun baru tahu.. he..he..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

otak burung unta lebih kecikkk dari matanya..wekekekekek iklan astro..ngeee

wahida said...

first time dgr komik tu kak...boleh carik nnt ni...anak saya si abang tu mmg suka binatang2 ni...

bijak la anak2 akak..

eB ezrin said...

x lamer x bacer komik :)
dtg nak wish u happy mother's day :)

Amy Syaquena said...

happy mothers day dear..

munna said...

SELAMAT HARI IBU KAK....

ANAK2 MUNNA BANYAK BERTANYA LAGI SKRG NI..PASAL DIAORG KECIK LAGI..KADANG TAK TERJAWAB YG DIAORG TANYA

Hanis Azla said...

rose@ibu rafiq : he..he.. akak suka dgn iklan tu..

wahida : nnt boleh cari.. akak pun baru tahu yg buku yg bagus itu sgt popular skrg..

eb ezrin : akak pulak menumpang baca komik anak2 aje.. he..he.. TQ yer eb..

amy syaquena : Thanks yer amy..

munna : thanks yer munna.. mmg kdg tu tak terjawab soalan anak2.. kdg tu kita pun tak terfikir soalan yg mcm tu..

~ yus ~ said...

bila perkembangan anak2 semakin menunjukkan tanda positif, hati kita pun berbunga riang dan bangga kan Hanis...

Betul tu, kita sendiri tak mampu didik anak2 seorang kan, perlu bantuan suami, dan guru-guru mereka. Bantuan dari pembacaan juga memang sangat berharga, untuk kita dan anak2 juga...

Sofya said...

nampak menarik ja buku tu... nak cari gak lah..

Aida said...

tu lah anak kan kak hanis .. time geram mmg geram .. tp time dia meluahkan apa yg dia nak luah, terasa kita lah yg paling diperlukan .. hehehe

Hanis Azla said...

~yus~ : mmg suka benar hati ini tgk perkembangan yg baik pada anak2.. dan bantuan guru2 sgt bermakna utk menjalakan tugas mendiki kita..

sofya : nnt boleh pi cari.. selalu tu beli kat MPH.. kat kedai buku lain susah sikit nak jumpa..

aida : itulah.. mcm2 dia org nak luah.. lepas sorang2 dok bercerita.. he..he..