Nuffnang

Thursday, March 22, 2012

Rezeki Allah.. Alhamdulillah..

Alhamdulillah.. Baru sudah sarapan. Aku ni kalau kata tak cukup makan memang tak bersyukurlah namanya. Sebab kalau tak bawa bekal sendiri mesti ada kiriman pada teman-teman yang keluar. Kalau takde yang keluar akan adalah teman-teman yang berkongsi makanan mereka denganku. Pagi ini tak sempat nak bawa bekal dari rumah. Cuma sempat bawa sebiji pisang dari rumah. Tiada juga teman-teman yang keluar. Jadinya sebiji pisang sudah cukup sebagai sarapan. Tapi masih ada rezeki untukku. Dalam kalut nak ambil barang di dalam, ada rezeki dari teman-teman. Siap hantar ke meja lagi. Sekarang ini sedang kekenyangan dengan sandwich roti wholemeal yang isinya telur rebus hancur bersama mayonaise, salad yang banyak, sos yang secukup rasa  dan kepingan cheese lagi. Sedap sangat. Terima kasih teman-teman. Bersyukur itu sangat perlu. Terima kasih atas rezeki Allah.

Alhamdulillah.. hari ini senyuman ada lebar sikit. Nampaknya ada bonus yang masuk. Bukan bonus sendiri tapi bonus en.asben bersama sedikit kenaikan gaji. Dengar-dengar ada teman-teman lain juga yang menerima bonus bulan ini. Bestnya. Aku menumpang happy. Tapi untuk bonus en.asben tu haruslah aku tumpang sekaki he..he.. Ada orang dapat lebih. Ada orang dapat kurang. Begitulah bila bonus diambil kira dari prestasi kerja. Ada orang kerjanya bagus tapi penilaiannya kurang. Ada orang kerjanya kurang penilaiannya tinggi. Rezeki masing-masing kan. Yang penting semuanya mendapat imbuhan. Pada aku berapa yang kita dapat itulah rezeki yang Allah nak bagi buat kita. Ini kerana Allah maha mengetahui  keperluan kita. Jadinya tak kiralah kecil atau besar jumlahnya. Kalau tak dapat langsung. Itu juga rezeki kita. Tapi jangan risau, Allah maha mencukupi untuk kita. Bersyukur itu sangat perlu. Terima kasih atas rezeki Allah.

Alhamdulillah.. dua tiga hari ini mood menulis sudah mari. Idea mula datang mencurah. Dah lama tak rasa seronok menulis macam ni. Balik kerja aku boleh menulis. Malam lepas en.asben dan anak-anak makan aku boleh menulis. Bangun pagi boleh menulis dahulu sebelum ke tempat kerja. Tulisan yang tergantung di muka surat seratus lebih selama beberapa ketika sudah jejak ke muka surat dua ratus. Kalau Allah tak izinkan, pastinya mood dan idea itu tak datang. Harap-harap mood dan idea itu akan terus ada untuk aku menyiapkan manuskrip yang kedua. Bersyukur itu sangat perlu. Terima kasih atas rezeki Allah.

33 comments:

sisdee said...

alhmdulillah rezeki dtg tanpa di duga ;) syukur!

.: iEyLa :. said...

alhamdulillah..syukur sngt2 kak...
teruskan menulis..can't wait for ur next novel..hihi

:: Mrs.Eady :: said...

Alhamdulillah syukur :)

Nini D.. said...

moga akak trus dpt berkarya & idea mencurah2

Liza Abu Bakar said...

haaa... fea harus baca entry kak liza ni http://www.adzriel.com/2012/03/mintak-elaun-lebih-kat-hubby-boleh.html

mama maman aka yana said...

kekadang manusia blh jadi manusia yg teramat tidak bersyukur.. menjadi insan bersyukur harus kental imannya. Insyaallah dugaan dan cabaran hidup akan lebih manis selepas beroleh rahmat dr ilahi.

dulu suka berangan2 nak jd penulis, tp banyak yg berangannya dr bersikap nekad meneruskan penulisan.. :)

Tina Othman said...

alhamdulilah, tak sabar nak tunggu buku baru kak Fea =)

Eye_nee said...

Syukur atas setiap rezeki..biar sedikit biar pun banyak...sudah itu Allah tentukan.. dgn sedikit lagi usaha akan membesarkan size rezeki itu kan sis...

lydzar said...

alhamdulillah..apalah yg nk dibeli dgn 'tumpangan' bonus encik hasben tu ye hehehe..best nya

dela said...

Alhamdulillah... rezeki

Mamamya said...

alhamdulillah...syukran jazilan. :)

munna said...

alhamdulillah... murah rezeki akak sekeluarga....

ummiross said...

Rezeki datang dalam pelbagai cara, dapat idea menulis pun rezeki juga kan, nanti kalau dah siap novelnya, rezeki lagi.Bertuah Hanis, rezeki datang serentak, untuk dikongsi bersama keluarga..Alhamdulillah.

Kakzakie said...

Hati senang, fikiran tenang juga membantu idea dan mood dtg mencurah-curah Hanis...

Rezeki jugalah betul kata Hanis..

Ati Masrif said...

idea ni bergantung juga dgn
bagaimana perasaan kita ketika itu

alhamdulillah rezeki hubby dan
juga hanis :)

-Sara- said...

bonus?? bestnyaaa! ehem2..akak bodeklah asben tu lebeh2 sket..ehehe

dwaty said...

Alhamdullaih... rezeki masing2... yang penting sentiasa bersyukur dengan apa yg ada...

♥MAMASYAZA♥ said...

sentiasa bersyukur dgn apa yg kita miliki

sahromnasrudin said...

alhamdulillah...berkat byk memberi..pasti akak akan menerimanya kembali malahan berganda lagi

ieja amieja said...

syukur..rezeki dtg bergolek tu hanis..tp tentunye dgn berkat usaha kita jg br dpt imbuhan yg lbh..

Dinas Aldi said...

Alhamdulillah, rezeki!

Tak lama lagi bolehla akak baca novel baru :)

Kamalia said...

Alhamdulillah,rezeki kan kak..
yeayyy..tak sabar nak baca novel yg kedua tu..

mummY daniSha said...

hi salam kenal..alhamdulillah time2 bonus mesti tgn gatal je nak shppg hehee

Acik Erna said...

Assalam hanis..teruskan..kami menanti novel kedua..

whitecappuccino said...

alhamdulillah..rezeki melimpah ruah..

mak encik | SZ said...

alhamdulillah...

akak, ni rezeki utk akak lg ...
akak terpilih jadik pengunjung/pengomen bertuah blog saya ...harap dapat emel alamat dan no telefon kepada cik_sz@yahoo.com ye ....
tq... ;)

Maya Mayana said...

lebih indah rezeki tu kalau dikongsi bersama kan kak

waa semoga berjaya menyiapkan novel, gi la bercuti kak...kot2 dpt ilham sambil merenung laut yg luas...hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

alhamdulilah.moga sentiasa dimurahkan rezeki ye

zehan said...

bersyukur dgn apa yg ade..

Adzim Teras said...

Alhamdulillah..banyak atau sikit, itulah rezeki kita... Allah memberi apa yg kita perlukan, bukan yg kita mahukan....sesekali merungut dlm hati,tak apa...standard la tu

MulutPayau said...

Alhmdulillah...rezeki...

h A n Y s said...

yeaaayyy! manuskrip yg ke2 on the wayyy~ hehe~ ;D

MaryaYusof said...

As salam kak,

Alhamdullillah, kita bersyukur sama2 atas rezeki yg tak terhingga ni... Can't wait for ur book! :)