Nuffnang

Monday, March 26, 2012

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang...

Alhamdulillah.. Hari sabtu selamat balik kampung di Taiping. Petang semalam selamat sampai semula di rumah. Seronok tengok Tok gembira bila kami balik tiba-tiba. Tok dah berumur 88 tahun. Tapi masih kuat lagi. Cuma ingatannya kadang kala sedikit kabur. Macam bila kami baru sampai dia tak berapa nak cam siapa. Bila aku sebut nama terus Tok peluk dan menangis beria. Lepas tu terus ingat nama en.asben dan anak-anak.

Waktu balik Taiping sebelum ni, on the way balik Bangi, kami singgah makan mee udang di Kuala Sepetang. Waktu tu rasa ralat sebab tak bawa Tok sekali. Jadinya balik kali ini, memang dah plan awal-awal nak bawak Tok pergi makan mee udang. Lepas makan tengah hari kami rehat-rehat sekejap. Lepas tu keluar pergi melawat rumah saudara mara terdekat. Yang ni memang aktiviti wajib setiap kali balik Taiping. Sebab bawak emak, jadinya kenalah singgah rumah makcik emak, rumah adik emak dan rumah sepupu emak. Waktu balik terus ke Kuala Sepetang.

Tok dah cuak sebab jalan ke rumahnya dah terlepas. Biasalah orang tua. Tempat makan tu cumalah dalam 7 ~ 8 kilometer  dari simpang Taiping. Tapi Tok dah cakap jauh. Sepanjang jalan aku kena tenangkan Tok yang macam takut kami nak bawak lari dia bawak balik  he..he.. Sebenarnya kami tak tahu kedai mana Mee Udang yang paling best di Kuala Sepetang. Tapi sepanjang jalan kami nampak sign Kedai Mak Jah. Jadinya kami pun tuju sajalah walaupun banyak juga kedai-kedai lain di sepanjang jalan. Waktu kami sampai kedai Mak Jah memang penuh. Tapi masih ada tempat kosong. Tempat parking pun disediakan. Jadinya sangat selesa.

Kalau tanya tentang rasa, pada aku rasanya biasa-biasa saja. Sebab aku tak berapa suka mee udang. Jadinya makan kat mana-mana pun rasanya tak berapa nak kick bagi aku. Mee gorengnya pun sederhana saja. En.asben pun cakap biasa aje. Kiranya takdelah teringat-ingat sangat. Tapi bab udangnya memang boleh puji. Segar dan besar-besar. Paling penting banyak. Siap kalau letak udang kita dalam pinggan orang lain memang boleh jadi gaduh sebab dah kenyang dan puas makan udang sendiri he..he.. (anak-anak akulah tu). Kalau order yang special memang lebih besar udangnya. Harga sangat berpatutan. Menu Biasa RM 7 dan menu Istimewa RM 11. Jus buahnya sedap. Servis pun okey. Order cepat sampai. layanan dari pelayan kedai pun baik.

 Mee Udang special..

 Mee Goreng Udang..

Cucur Udang pun ada as side dish.. Set dengan tahu dan fish cake.. Yang ni kuah kacangnya sedap..

 Tok sedang menikmati Mee Udang..

Sori, gambar tak banyak dan tak cantik. Nak snap semua menu satu-satu betul-betul dah kena jeling dengan en.asben. Lepas kena tegur,  anoyyinglah u ni.. orang nak makan u sibuk suruh tunggu nak ambil gambar.. aku terus simpan handphone dalam beg. Tapi sebelum tu sempat uplaod gambar mee udang masuk FB jugak he..he..

32 comments:

Lulu Caldina said...

hoho, itulah blogger, ekeke..

rasanya taiping ni dekat tpt nini lah kak.. haish, sedapnya, terliur lak kan

bujal X said...

so udang sebalik mi atau mi sebalik udang? he~~

Nini D.. said...

knp tak singgah rumah??!! sedih tau :(

:: Mrs.Eady :: said...

hehehehe....dpt isteri blogger kene la sabar ye..hehehe.... :)

Pala Maldini said...

Kedai hujung sekali ke ? dekat stesen minyak kampung yang kecik tu ?

nama kedai tak ingat. aku suka yang itu..

rasa biasa je... tapi, udang nya.. masyaAllah.. tak kedukut lah!

Acik Erna said...

assalam hanis..tu sebab kalau teringin ambil gambar untuk masuk keblog..acik minta anak yang ambik..ayahnya tak bising..he he

Kakzakie said...

Kelakar pulak bila Hanis kata tok takut kena bawa lari balik. Itulah org tua pun takut yg anak-anak remaja tak fikir pulak ye...

Nampak udang tu memang besar-besarlah Hanis... Kalau kakak memang suka udang.

eiela said...

sedapnya mee udang..

MaryaYusof said...

As salam kak,

Rasanya saya pernah sampai ke warung mak jah mee udang ni masa pergi audit di Taiping dulu... Betul, rsnya biasa2 shj tp udangnya sgtlah byk & fresh... Ms saya pergi tu saya order mkn nasi 0 dgn sambal udang...hahaha! Sbb lapar... sempat ciluk mee udang kwn punya sikit... Blogger & gmbar dah mcm adik beradik kak...hehehe ;)

Daddy Ziyyad said...

betul..rasa mee nya biasa2 saja..yg uniknya saiz dan bilangan udangnya yg banyak...

ummiarissa said...

lama dah degar cerita pasal mee ni...memang kalau ke sana boleh lah saya cari..

.: iEyLa :. said...

ADUISHH..TERINGIN LA PLAK NK RASE..HIKHIK

Qhaifa Nur said...

sedapnya makan mee udang....
dapat pulak udang segar...

Dinas Aldi said...

Seronok la tengok Tok Hanis makan tu. Kesian pulak baca pasal dia takut masa nak pi makan mi tu sebab rasa dah jauh dari rumah dia..

Eye_nee said...

bila suami sis tegur tu..teringat kat en. suami..sama jer..tp tu pada awal2 akk berbloq..dah lama2 ni dia pun bosan nak tegur..lantak akk lah..cuma jgn over sgt nak snap gambar tu...

Alhamdulillah yer sis..masih sihat lagi tok sis..akk ni miskin sis..kedua2 belah tok dah tiada...sedap nyer tgm Mee udang..akk pengemar masakan yg berasaskan UDANG..nyum..nyum..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

yg buat sedap tue sbb udang yg byk..

Pok Amai-Amai said...

Sy lyn tgk cucur udang tu. Erkk..mane nak cri nie? Sedapnye!!!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy penah mkn mee udang 2-3 bulan lps..tp sbb ms tu resdung sy teruk hoho makan berbulan jugak hidung sy air meleleh..mujur sekarang dh x resdung lg

ummiross said...

Waa mewahnya udang, sampai boleh bergaduh tak nak udang orang lain lagi, hihi...
Alhamdulillah Tok Hanis masih sihat dan gagah lagi diajak berjalan, tentu seronok dapat keluar dengan anak cucu.

Irfa said...

saya suka mee udang
nanti kalau beraya ke sana nak kena pegi cari ni :)
sedap kat tekak org lain x semestinya sedap di tekak kita.

mummY daniSha said...

memang femes la mee kat sini ..tp x pernah try lg hehe

mummY daniSha said...

memang femes la mee kat sini ..tp x pernah try lg hehe

~ yus ~ said...

dah nama blogger. Kalau yus kan, time malas nak ambil gambar mesti kena perli dgn husband, " hari ni tak kuar kamera pulak?" hehe.

whitecappuccino said...

terliur la tengok menu ni..hehehe..itulah blogger namanya..

Style Me Up said...

hari sabtu lepas baru lepas makan mee udang dekat kl festival. boleh tahan la sedap. tapi harga 1 mangkuk nak dekat rm10.memang mahal lah. len kali makan kat kedai mak jah je lah.

azieazah said...

Rasanya Kak Azie pun lebih prefer Cucur Udang tu.

Sama ler mcm MyTOKLAKI. Kalu makan dgn dia, berani kuar kamera henfon jer. Mana berani nak kuar kamera digital, sebab dia pun menyampah gak. Tak sporting, kan? hehehehe

Hanis MY said...

wahhh sedapnya kak... udang pun besar2... kelakar bila akak cerita yang tok cuak tu. tapi dia masih kuat Dan sihat lg... alhamdulillah

zehan said...

pernah mkn di sni tahun lepas...selera kita sama la kak...
rasanya cam biasa2...xde special mana pun, cuma udang tu jer yg nmpak mcm best....

Diana @ bilakukatacinta said...

kak..saya pernah smpai kuala gula jek..Kuala sepetang belum lg..

Maya said...

Nampak mengiurkan..

Kamalia said...

sedapnya kak..saya tak penah makan pun mee udang kat malaysia,kat sini barula merasa apa itu mee udang..haha
nampak sihat lagi Tok akak tu..:)

sahromnasrudin said...

zoo taiping pun syiok gak..ada singgah tak?