Nuffnang

Wednesday, December 1, 2010

Berkongsi dinding, bersambung bumbung..

Malam makin larut. Hujan makin lebat. Kalau baring atas tilam, letak kepala atas bantal, tarik comforter memang akan jadi sangat feel. Tidur akan jadi sungguh lena. Tapi ada pula yang menganggu. Ada pulak bunyi drill yang kedengaran di sebalik dinding. Biasalah orang sebelah baru pindah. Jadi pastilah banyak benda yang mahu di buat. Pastinya ada frame yang mahu di gantung. Ada rak yang mahu di pasang. Siang kerja. Hanya malam saja ada masa. Jadi masa yang ada itulah digunakan sebaiknya.

Adatlah tinggal di rumah teres. Dindingnya berkongsi. Bumbungnya bersambung. Ketuk dinding sana, sampai dinding sini berbunyi. Jadinya, bersabar sajalah. Adat berjiran, kenalah ada sikap lebih kurang. Lagipun kenalah sedar diri jugak. Tak payah nak komplem lebih-lebih. Bukannya tinggal di rumah tanah lot yang besar kawasannya. Yang rumah jauh-jauh dari orang. Bukan juga duduk rumah banglo yang tak bercantum dengan rumah orang lain. Jadi layankan ajelah bunyi-bunyian itu. Bukannya hari-hari pun. Paling-paling seminggu dua. Sabarlah hati...

Berkongsi dinding, bersambung bumbung..

19 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

okla tu
sy ni duk umah mangkuk tingkat

atas bawah tepi semua leh dengor
budak2 main bola kat atas leh dengor
org bawah drill le dengor

kene beli banglo satu2 la camni
baru takde org kacau
wkekekekke

-Sara- said...

yelah kak, dh sebelah menyebelah sume kongsi sesame jelaa..bising pon bising lah..ehehe ;)

nazirulhazwan~ said...

nati klu ade duit den nak smbung 3 rumah terus.haha;p

Iqin said...

hehhehe, saye paham perasaan tu ^^

Hanis Azla said...

Rose : Apa yg penting, kita bersyukur dgn apa yg kita ada skrg sblm dpt beli banglo.. InsyaAllah.

Sara : kongsi pun kongsilah.. pandai2lah bawak diri & sedar diri kan.. ha..ha..

Naz : semoga tercapai cita2 tu.. lps tu jgn lupa buat open house jemput akak dtg..

Iqin : faham jgk yer..

Ummi Izzah said...

Sabar yer hanis...sekejap jer tuh..

Pala Maldini said...

orang yang sebelah tu.,... kalau nak buat apa2 pun, tengok time la.. jangan lah tengah malam2 buta pun bantai bertukul..

Bukankah kita perlu menghormati jiran ?

Hanis Azla said...

Ummi Izzah : InsyaAllah, bloeh bersabat lagi.

Pala Maldini : mmg sgt perlu utk menghormati jiran tetangga ni..

Suara Kalbu said...

Kak Hanis,

Samalah kita. Saya duduk apartment tingkat bawah sekali. Ground floor kiranya. Rumah atas saya tu kalau berjalan, boleh bergegar rumah saya. Jalan macam jin hahahahaha. Belum cerita tarik kerusi meja makan. Tutup pintu pun boleh buat saya barah otak sebab terkejut hahaha

Hanis Azla said...

SK : ha..ha.. nasib..nasib.. sabar jelah yer. Tapi mcm akak oklah juga sebab bukannya hari2 jiran tu buat bunyi. Baru2 pindah mcm ni mmg adatlah.

y@n@ M!B said...

kut ye pn nak buat bising kena la ikut time..xkn tgh mlm time org nk tido time tu la nak kemas rmh tarik² kerusi meja, almari sume kn..huhu...

hidup berjiran kena pandai tolak ansur..plg penting kena consider kententeraman jiran² kita =)

sarah-najwan said...

biasala..dok umah gini..tahan telinga aje..

nasib dpt jiran baik dan xde nk bising..

jika dpt yg kaki nyanyi kareoke..siang mlm pagi petang dok sumbangkn lagu..huhu

Hanis Azla said...

Y@n@ : mmg kat mana2 pun mmg kena consider org lain.

Hanis Azla said...

Sarah : selalu tu mmg takde masalah. baru2 ni ajer sbb baru pindah. So kita sebagai jiran ni pun mmg kena faham juga.

diana said...

mujur la kalu jiran tu memahami..
dapat yang hampeh??
hampeh betul//
hehhe

S..U..D..@..I..S said...

alangkah aman dunia ni kalau semua orng akan memahami orang lain

bagus2 sifat yg mulia...

Hanis Azla said...

Diana : mujur juga dapat jiran yg begitu.

Sud@is : betul, klu semua saling memahami mmg aman dunia ni..

Caythrine Amanda said...

Btl kak hdp bjiran kena lbh kurg...byk bsabar..hope dpt r jiran2 yg baik :-)

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Kat mana rumah awak nie...? Sapa la jiran awak tu... kot ye pun nak bertukang... agak-agak la... jangan la buat tengah malam buta....