Nuffnang

Wednesday, December 1, 2010

Mandi hujan...

Sekarang ni boleh dikatakan hampir setiap petang hujan. Lebat pulak tu. Teringat pulak nostalgia masa zaman kecik-kecik dulu. Kalau hujan aje mesti ngendeng-ngendeng kat mak minta izin nak mandi hujan. Selalu tu dalam 10 permintaan, mesti mak akan bagi juga sekali perlepasan. Bila mak dah bagi permission, punyalah seronok. Tersenggih-senggih keluar pintu sebelum berlari-lari keliling rumah bawah hujan lebat. Fuhhh...

Nikmatnya hanya orang yang dapat izin dari mak ayah untuk mandi hujan saja yang tahu. Lagi best bila dapat buat kawan-kawan yang tak dapat permision mengendap celah tingkap dengan rasa jeles. Ha..ha.. masa tu tak tahu lagi yang tak elok kalau kita buat orang rasa cemburu dengan kita. Sori yer wak, masa tu kita tak tahu.

Kadang-kadang tu mak siap bagi tugasan lagi. Tugasannya ialah mencuci lantai kat depan rumah. Wah, lagilah suka. Boleh main slide-slide atas lantai sekali. Punyalah syok dapat main hujan sampai hujan tu berhenti. Tapi seingat aku tak pernahlah pulak kena demam sebab main hujan. Antibodi kuat kot. Ke zaman tu polution tak teruk sangat. Jadi air hujan langsung tidak memudaratkan.

Kesian bila tengok budak-budak sekarang tak dapat peluang nak rasa semua tu. Kalau mak ayah izinkan takut pula orang lain tengok dan akan cakap apa. Tentu orang lain akan rasa kita ni tak patut sebab biarkan anak main hujan. Kalau orang tak kata pun, buatnya anak demam sebab mandi hujan tu, orang akan berkata juga. Jadinya untuk kebaikan bersama biarlah mereka mandi shower saja. Mandi hujan jugak tu kan.

Korang macam mana? Pernah mandi hujan tak?

19 comments:

sarah-najwan said...

zmn dulu suka benau main hujan..besttt

zmn skrg xle main...hujan skrg bahaya..nati demam/sakit kapla..

Kayun said...

selalu main kak..time umah dlu kami yg jln ke dapur ngan ruang tamu xdak bumbung..mmg style kuarters dulu2 kot?haha

Hanis Azla said...

sarah : betskan main hujan.. skrg ni kena hujan sikit pun dh pening..

Kayun : wah, itu lagi syok tu..

Lulu caldina said...

kak, mcm janji je buat entry ni..cuba tgk lulu punya..tgk bila entry ni release...

http://lulu-pages.blogspot.com/2010/12/hujan.html

tehr said...

memeng syok main hujan waktu kecil dulu

sekarang pun saya benarkan anak2 kalau mereka mahu main hujan
cuma...
awas! bukan hujan yang mula2 turun, banyak bahan kimia bersamanya

Latifah said...

Zaman kecik2 dulu mandi hujan memang best. Lagi2 bila air naik kan. Siap main berenang kuak lentang dalam air yg tinggi cuma sekaki tu.. heheh

Time balik sekolah pun best gak, redah hujan sambil bukak kasut sekolah. Tak hirau buku sekolah dah basah lencun dalam beg.

Lagi satu, time hujan dah berhenti, sesetengah tempat ada lumpur yg berkumpul, seronok weii main lumpur...

ummiross said...

zaman sekolah dulu, suka sangat hujan masa tengah main netball atau hoki,nak2 klu padang tu berlumpur,jatuh menggelongsor lagi best...

Hanis Azla said...

Lulu : Iyelah Lulu, mcm berjanji plk kita ni. Tp musim2 hujan mcm ni mmg ramai org akan teringat nostalgia yg sama. Bestkan dpt main hujan. Mengingatinya pun dah rasa best.

Tehr : Oh, mcm tu yer.. klu mcm tu nnt bolehlah saya izinkan anak2 merasa main hujan ni.. Thanks yer berkongsi info tu.

Latifah : masa tu badan mengigil sbb uniform lencun pun tak jadi hal kan.. punyalah syok dpt main.. Lopak tu pulak buat main sampan2.. kita orang siap hias dengan batu2 & daun2 lagi konon2 nak jadikan tasik.. ha..ha..

Ummiross : Lps tu balik rumah jenuh pulak dgr mak membebel sbb nak kena menyental baju yang berlumpur tu kan.. tp keseronokan main hujan mengatasi segalanya masa tu..

pN.rOs said...

kalau dulu mandi ujan takde nak demam ke apa ke?
skang kalau kena ujan skit pon da sakit kepala...
rasanya polution skang makin worse...

Hanis Azla said...

betullah Ros.. air polution skrg dh makin teruk.. klu kena sikit pun mmg boleh buat badan rasa tak sihat.

Pala Maldini said...

mandi/main hujan memang heaven.. dan, lebih heaven lagi kalau demam..

sebab, boleh mintak nak makan KFC.. keh3x

Hanis Azla said...

haah. betullah.. klu demam minta mkn yg sedap2 gerenti dapat.. walawei..

MAMASYAZA said...

akak kecik2 dulu berpeluang la gak main hujan, tapi anak2 akak mmg tak berpeluang, risau takut mandi hujan, tak pasal2 lak demam...hehehe, pencemaran udara kita sekrg ni makin teruk

Hanis Azla said...

hmmm.. samalah kita.. kesian bdk2 tu.

DKosongLapan said...

bende paling best buat mase tu..... takde ghiso pun pasei sakit demam ke.....lepaih tu elok pulak tak sakit....

Hanis Azla said...

Yup.. benda paling best & xyah nak risau.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy tak pernah & tak pelu mintak permission sbb mak sy ade ade 8 org anak. tak sempat nak kontrol. so masa kecik mmg sy enjoy sgt2 zaman kanak2 sy sbb bebas buat ape saje..tapi takdela sampai bertembung dengan kerutuhan moral ye..itu mak sy control la..:-)

Hanis Azla said...

itu yg untungnya klu adik beradik ramai.. mcm akak yg tak ramai adik beradik ni mmg sentiasa di bawah penguasaan mak.. tentu best adik beradik ramai ni kan.

abuikhwan said...

Selalu mandi hujan masa budak-budak dulu...