Nuffnang

Thursday, February 24, 2011

Cemerlang, Tenang dan Stress...

Perkongsian ilmu untuk dihayati bersama.

5 PERKARA UNTUK MENJADI MANUSIA YANG CEMERLANG DUNIA DAN AKHIRAT

1. Hati yang Tulus
2. Ibadah yang bagus
3. Hidup yang lurus
4. Ikhtiar yang serius
5. Taubat yang terus menerus

8 SEBAB KENAPA HATI TIDAK TENANG

1. Lemah dan malas
2. Lemah IQ dan EQ
3. Gelisah (Hutang,kesalahan tertentu,dosa)
4. Kuat Prasangka
5. Menghasut
6. Keinginan yang tidak munasabah
7. Merosakkan jasmani
8. Kita kian jauh dari Tuhan

20 CARA MENANGANI STRESS

1. Baca Al Quran (The Best Therapy In the World)
2. Berzikir
3. Mandi Air Suam
4. Cerita masalah kepada orang lain
5. Tengok ikan dalam aquarium
6. Urut
7. Menangis
8. Dengar Cerita
9. Menyanyi
10.Tengok Pemandangan
11.Dengar Muzik/ Deruan Ombak
12.Peluk bayi
13.Riadah
14.Bersikap Positif
15.Maafkan orang lain
16.Sedekah
17.Minta bantuan Pakar
18.Tukar Imej bagi meningkatkan harga Diri
19.Baiki Komunikasi
20.Doa

Sumber : Email kiriman sahabat. Semoga kita sama-sama dapat manfaatnya.

30 comments:

ummiross said...

Salam Hanis

Bila baca ni terbayang muka Dr. Fadzilah Kamsah, siap dgn gayanya sekali hehe...

Thanks Hanis for sharing, semoga sama2 dapat manafaat...

Maya said...

kata kita, kalau stress komunikasilah dgn makhluk2 yang tak berdosa macam baby, haiwan peliharaan, pokok2 bunga etc..dulu sy balik keje suka sembang ngan anak2 buah dan ikan2 dalam akuarium ehehe..

Hanis Azla said...

Ummiross : Salam ummi.. saya pun masa baca email tu terbayang Dr. Fadzillah juga.. he..he..

Maya : oh, gitu yer.. bertambah lg ilmu menangani stress.. Thanks Maya..

Adzriel AB said...

betul... buang rasa tak baik pd org lain jauh2.. nanti muka cepat tua. he..he..

Ogy said...

entry ni best lah kak...sesuai utk g yg tgh stress....tp kalo tya hubby..apa dia nk buat utk hilangkan stress...mesti dia jawap "Jom karoke jom..x pun..Jom mancing..." adesss

Suara Kalbu said...

Thanks for sharing kak. Akan jadi panduan dan peringatan untuk ida

Fieza79 said...

kita pun tgh stres..akan dijadi kan panduan dn ingatan utk ms akan dtg...

nur said...

terimakasih berkongsi..

Jemput ke:ALL IN ONE
paling susah nak hilangkan prasangka..

Hanis MY said...

wow like like...thanks sis! ehe..hanis suka menangis hehe..nasib baik ada dlm list..

Pala Maldini said...

iras2.. Dr Muhaya..

h4ni3 said...

tukar imej?


errr... kena cari image consultant ni! :D

Fariq said...

bagus ni.. boleh diamalkan.. lagi2 bab stress tu.. tgh2 final sem ni.. mmg agak tertekan skit..

latest -
-Perbezaan Antara Pasangan Yang Sesuai Dan Yang Betul

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

bersihkan hati,tingkatkan keimanan dan amalan...mudah-mudahan kita jd hamba yg cemerlang disisinya...Amin

nazirulhazwan~ said...

yeah!! masih bagi tips ni, boleh try mandi dlm kolam air suam;p hehe

-Sara- said...

akak, info bagos ni :)

rina a.k.a jaijina said...

what the good info :)

sahromnasrudin said...

terima kasih..

entri sgt bermanfaat..semoga kita ambil iktibar

eT said...

bagus info nih..
sama2 muhasabah diri.. :)

wahida said...

gud info ni...

ni yg terasa nak baby lagi ni, nak peluk baby bg hilangkan stress...

Eye_nee said...

Tq for sharing such a gud info ni sis..still need to jumpa pakar for no 15 punya cara menangani...hardly for me to do that...akan ambil masa yg cukup lama for fgivnes...

farah fauzi said...

akak..tengss sebab share sesuatu yang cukup berfaedah..x der stress dahhh...hehe

A.s.t.i.n.a said...

saya mau yang 20 itu lekat di dahi...

LiFe KaMi said...

info yang ringkas tapi padat..
point2 macam ni yang senang org nak ingat..:)

diana said...

tambah satu lagi cara menangani stress..
basuh baju...
hehehehe

Dilla Ady said...

bagus info nih kak..thanks for sharing!

Puanbee said...

bagus..bee suka nak jauhkan stess2 ini! :)

currentlife2u said...

good sharing..

AngahSayang2314 said...

wahhh terima kasih ya kongsi2...

nota goyang: ambil la tak yah minta izin hehehe

Ati Masrif said...

no.2
no.10
no.11
no.20

selalu buat
no.18 tu...nak cubalah nanti ^____^

Sasa Al-Sharif said...

tengs kak. perkongsian yg menarik. nak perhebatkan eq la pulak :)